Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wylewke ?

Dave

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
My też wzięliśmy cement I. Ma ktoś przelicznik ile cementu klasy II 32,5 jest w worku w porównaniu do II 42,5? Na chłopski rozum 76 % ?

CEM I od 0-5% dodatków jakiś dodatek musi być aby opóźnić wiązanie

CEM II/A 6-20%

CEM II/B 21-35%

dla przykładu CEM V/A 36-60% a CEM V/B 62-80%

więc wybierając cement dla mnie jest oczywiste że wybieram CEMENT I ale trzeba pamiętać o szczególnej pielęgnacji betonu zrobionego z tego cementu, cement I w początkowej fazie wiąże bardzo szybko zalecany bardzo gdy temperatury spadają np. zimą ale też gdy chcemy zrobić mocny beton, posadzke

jeżeli latem są duże upały to zalecam nie zalewać z cementu I tylko wybrać cement II wolniej będzie wiązać a ryzyko że beton w upał popęka z cementu I jest bardzo duże wystarczy spóźnić się z pielęgnacją betonu i beton może popękać, zrobi się kruchy spali się bedzie słaby

każdą posadzkę wylewkę należy zlać wodą i przykryć folią nie robić przeciągów itp o tym powie wam każdy dobry posadzkarz :)

Edytowane przez lukasz860910

Jakiego cementu używają wasi wykonawcy: klasa I czy II ?

odpowiedz napisałem wyżej ale chciałem dopisać tylko że nie tylko cement jest ważny tylko jeszcze piasek

minimum - żwir płukany 0-4mm jeżeli będziecie mieć podłogi drewniane, żywice, kamień (granit, marmur) itp trzeba zastosować kruszywo do tego 2-8mm czyli uzyskujemy żwir od 0 do 8 mm

stosując kruszywo posadzka będzie lepiej się nagrzewać i dłużej trzymać ciepło niż z piasku 0-2mm

stosuje się jeszcze dodatki włókno, plastyfikator, siatka stalowa, dylatacje o tym powinien wiedzieć wykonawca

Łukasz z tego wynika że w klasa I ma o 15-20 % więcej cementu niż klasa II.

Ja stosowałem na początku września klasę I piach płukany 0-2. Cena piachu 10 zł za tonę a z transportem /2 kursy = 2x250zł po 15 ton/ wyszło 29 zł.

Wykonawca "pierwsze słyszał" by dodawać kruszywo na posadzki pod deski.

Posadzki przykryłem folią nie polewałem dodatkowo wodą. W piwnicy nie przykrywam folią bo i tak jest tam chłodno i wilgotno.

Jak długo folia musi leżeć na posadzkach?

Czy po 7 dniach można murować piec kaflowy na posadzkach?

nigdy nie spotkałem się z taką ceną chyba że bez robocizny czyli dojdzie około 10-12zł i trzeba założyć ze poziomy stropów chudych betonów są równe a w rzeczywistości nigdy nie wą i cena anhydrytu znacznie urośnie

Z materiałem i robocizną ok 5 cm grubości

Łukasz z tego wynika że w klasa I ma o 15-20 % więcej cementu niż klasa II.

Ja stosowałem na początku września klasę I piach płukany 0-2. Cena piachu 10 zł za tonę a z transportem /2 kursy = 2x250zł po 15 ton/ wyszło 29 zł.

Wykonawca "pierwsze słyszał" by dodawać kruszywo na posadzki pod deski.

Posadzki przykryłem folią nie polewałem dodatkowo wodą. W piwnicy nie przykrywam folią bo i tak jest tam chłodno i wilgotno.

Jak długo folia musi leżeć na posadzkach?

Czy po 7 dniach można murować piec kaflowy na posadzkach?

dlatego cement I jest lepszy ale gdy są duże upały trzeba uważać

kruszywo zawsze pod deski się daje ale 80% posadzkarzy w Polsce zle robi posadzki, tylko później klient jest pokrzywdzony

dobrze jest polać posadzke i dopiero przykryć folią

9-14 dni powinna być folia na posadzce

7 dni to wcześnie zacząć możesz powoli ale jak sie nie spieszy odczekaj jeszcze tydzień

• 1 month później...
najwazniejsza sprawa to cement ze znakiem PC Pewny Cement http://www.polskicement.pl/aktualnosci/Przyznano_pierwsze_Znaki_Jakosci_PEWNY_CEMENT-192 takie cementy zawieraja do 23%zanieczyszczen te ktore go nie maja,posiadaja do 63%.zastosowanie kruszywa w betonie pozwala na uzyskanie betonu a nie jastrychu.uzycie go powoduje odpowiednie wytrzymalosci pod prace drewna,deski,parkietu a przy ogrzewaniu podlogowym 10-15%mniejsze straty w ogrzewaniu

najwazniejsza sprawa to cement ze znakiem PC Pewny Cement http://www.polskicement.pl/aktualnosci/Przyznano_pierwsze_Znaki_Jakosci_PEWNY_CEMENT-192 takie cementy zawieraja do 23%zanieczyszczen te ktore go nie maja,posiadaja do 63%.zastosowanie kruszywa w betonie pozwala na uzyskanie betonu a nie jastrychu.uzycie go powoduje odpowiednie wytrzymalosci pod prace drewna,deski,parkietu a przy ogrzewaniu podlogowym 10-15%mniejsze straty w ogrzewaniu

znak PC to nie gwarancja ze cement jest dobry np. CEMEX żółty to cement V ma znak PC ale dla mnie to syf długo wiąże i dodatków ma ponad 60%

znak PC oznacza że jeżeli jest to cement I to ma do 5% dodatków i nie więcej cement II III IV V mają okreslone ile procent dodatków nie można przekroczyć w danej klasie cementu i znak PC oznacza ze te wartosci sa zachowane