adam_mk 10.05.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Blisko! blisko!Też Jura. Trochę dalej. Negocjuję zakup więc nie chcę zapchlić i nie podaję lokalizacji.Na razie, bo potem, to zapraszam i chętnie podzielę się doświadczeniem z realizacji zamierzeń.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 10.05.2005 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 A CO TAM Z LEGIONELLĄ ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Dobrze jej jak diabłu w Piekle. Poźre se... popije... i poleży w cieple! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.05.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Można żartować,ale zapalenie płuc spowodowane zakażeniem legionelli jest od 25%-30% kończy się zejściem śmiertelnym.W rurkach miedzianych bakteria ta ginie i nie będzie jej w tych miejscach a w zasobniku mamy zawsze możliwość przegrzać i wytępić ,natomiast w plastikowych rurkach nie mamy żadnej możliwości walki z bakterią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 10.05.2005 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Chyba że Adamosie48 mamy cyrkulację po rurkach (także plastikowych) w trakcie dezynfekcji termicznej, nie ? pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.05.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Nie jest to możliwe1 nie podacie na rurki plastikowe wody około 100stopni jak czyni to buders lub wiessman 2 goraca woda nie bedzie cyrkulowac wrzedzie ,chyba że otworzysz baterie i będziesz spuszczał wode . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 10.05.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Adamos48 - w zbiorniku starczy 65-70 stC, a w rurkach musi być 100 stC ? Coś ściemniasz ... Co do cyrkulacji - pisałem, że np. końca słuchawki prysznicowej to ona "nie sięgnie", ale tego bać się nie zamierzam. Wszędzie indziej cyrkulacja mi się "kończy" jakieś 0.5 od wylotu wylewki (tzn. kranu) - hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.05.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 a jaki jest program w buderusie i wiesmanie ,który jest odpalany automatycznie? jak wiesz to napisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 10.05.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 nie wiem - mam Vaillanta, sterownik VRT 390: tam jest dezynfekcja co środę wcześnie rano na 2 godz, 65-70 stC. hej - Krzysiek PS a i tak między kotłem a poczatkiem plastiku mam po ok. 3 metry Cu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezak 18.03.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 kontynuując..... mam piec Imergas-a Zeus Victrixw instrukcji, ani na stronie Imergasa nic nie ma o cyklu sterylizacji zbiornika CWU podwyższona temperaturą na sterowniku mam max. temp. wody ciepłej 60st.C czy te piece mają taki cykl,jesli nie to w jaki sposób go czyścić i jak często z góry dziękuję za informacjepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro27 18.03.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 cezak.bo kupujesz niewiadomo jakie piece.Gdbyś nie oszczędzał na cenie kotł teraz nie miałbys takich problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 18.03.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Problem namnażania Legionelli w zasobniku CWU eliminują modele z "odwrotnym" układem: podgrzewana - z kotła i ew. innych źródeł jak np. solary - jest woda wypełniajaca zasobnik (i ona nie cyrkuluje) a CWU ogrzewa się przepływajac przez wężownicę wypełniającą wnętrze zbiornika. W ten sposób jest to jakby ogrzewanie "przepływowe" i nie ma zadnych problemów z zalegajacą CWU w której mogła by namnazać sie Legionella a przy okazji mamy typowe korzyści z posiadania zasobnika.Pozdrawiamrafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KT1719500346 19.03.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Fachowych informacji, rad i ekspertyz dot. legionelli można zasięgnąć w Instytucie Medycyny Paracy i Zdrowia Środowiskowego w Sosnowcu - Zakład Szkodliwości Biologicznych tel 032 266 08 85. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 11.12.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Odpowiem przewrotnie Ja mam rury z ciepłą i zimną wodą w wylewce i zimą zimna woda z kranu jest ciepłą wodą zimna woda nie powinna byc podgrzewana. Jesli masz rury w wylewce obok podlogowki to jest to blad. Poczytaj o bakteriach legionella i w jakich temperaturach sie namnazaja. W tym wypadku nie masz jak ich zdezynfekowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.12.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 zimna woda nie powinna byc podgrzewana. Jesli masz rury w wylewce obok podlogowki to jest to blad. Poczytaj o bakteriach legionella i w jakich temperaturach sie namnazaja. W tym wypadku nie masz jak ich zdezynfekowac. Przez 6 prawie lat legionella nas nie zabiła to i przez następne dziesieciolecia nie zrobi tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) zimna woda nie powinna byc podgrzewana. Jesli masz rury w wylewce obok podlogowki to jest to blad. Poczytaj o bakteriach legionella i w jakich temperaturach sie namnazaja. W tym wypadku nie masz jak ich zdezynfekowac. Przy czym legionella lubi stojacą wodę. Nie namnoży się przez ten okres, kiedy zimna woda zostanie podgrzana przez rurę z ciepłą. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 11.12.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Przy czym legionella lubi stojącą ciepłą wodę. Nie namnoży się przez ten okres, kiedy zimna woda zostanie podgrzana przez rurę z ciepłą. O legionelli w rurkach zimnej wody przy rurkach ciepłej to KOMPLETNA BEZEDURA. Proszę tak nie straszyć ludzi, bo to bzdura. Legionellla mnoży się w wodzie stojącej. Czyli w zbiornikach. tych ciepłych.... foto i arturo szacun, tak trzymać - krótko i merytorycznie walczymy z zabobonem. ALE........ i tu nie wiem, zastanawiam, się,... myslę........ Mam cyrkulację, której nie używam. I teraz.... Woda stoi, ciepło jej i tam się może lęgnąć coś. Troche poczytałem, i.... obecnie jestem zdania, że, skoro masz już cyrkulację, to musisz jej używać. Niestety. Jeśli odkażasz zbiornik CWU ( nie wiem po co jak na bieżąco z niego korzystasz) to odpal wtedy i cyrkulacje. Odkazi się. Ja mam cyrkulację (bo jak się buduje t warto mieć więcej niż mniej) i po paru miechach zrezygnowałem z niej bo woda jest w miarę szybko w kranie ciepła, ale w cyrkulacji woda STOI. I co? Lęgnie się choroba legionistów. NIkt narazie w domu nie padł, ale, pomału myślę o (zgrozo) o odpaleniu cyrkulacji (inteligentnie na czujnikach ruchu bo takowe są zamontowane) w strachu przed chorobą legionistów. Moja rada i przestroga wyczytana i wygoglowana: Nie rób cyrkulacji, a jeśli już zrobiłeś... to koniecznie jej używaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 11.12.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 A to nie jest tak, że jak nie używasz cyrkulacji, to samo używanie wody bieżącej wymusza ruch tej wody i nie ma się czego obawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 @Szklara, ale skąd wiesz, ze sie legnie ?No jednak temperatura w tych rurach to kilkanascie stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 13.12.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 A to nie jest tak, że jak nie używasz cyrkulacji, to samo używanie wody bieżącej wymusza ruch tej wody i nie ma się czego obawiać? No ponoć właśnie tak jest. Reki sobie ująć nie dam, ale ... Połaczyłeś tylko dwa oddzielne zagadnienia. Legionella nie lęgnie się w płynącej wodzie, zdecydowanie bardziej lubi te stojące, więc zwykły stały odbiór wody ze zbiornika spokojnie powinien wystarczyć. A cyrkulacja nie służy do zapewnienia ruchu w zbiorniku, tylko raczej komfortowi użytkowania wody, choć na pewno pośrednio miesza wodę w zbiorniku. Problem rodzić się MOŻE w sytuacji która opisywałem. Zrobiłeś już tą cyrkulację i jej nie używasz. Gdzieś tam coś kiedyś może się zalęgnąć. Okresowo warto taką instalację odkazić wodą o odp. temperaturze. To moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts