Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legionella w wodzie.

Recommended Posts

Blisko! blisko!

Też Jura. Trochę dalej. Negocjuję zakup więc nie chcę zapchlić i nie podaję lokalizacji.

Na razie, bo potem, to zapraszam i chętnie podzielę się doświadczeniem z realizacji zamierzeń.

Pozdrawiam Adam M.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można żartować,ale zapalenie płuc spowodowane zakażeniem legionelli jest od 25%-30% kończy się zejściem śmiertelnym.W rurkach miedzianych bakteria ta ginie i nie będzie jej w tych miejscach a w zasobniku mamy zawsze możliwość przegrzać i wytępić ,natomiast w plastikowych rurkach nie mamy żadnej możliwości walki z bakterią.

Adamos48 - w zbiorniku starczy 65-70 stC, a w rurkach musi być 100 stC ? Coś ściemniasz ... :)

Co do cyrkulacji - pisałem, że np. końca słuchawki prysznicowej to ona "nie sięgnie", ale tego bać się nie zamierzam. Wszędzie indziej cyrkulacja mi się "kończy" jakieś 0.5 od wylotu wylewki (tzn. kranu) -

hej - Krzysiek

• 10 months później...

kontynuując.....

mam piec Imergas-a Zeus Victrix

w instrukcji, ani na stronie Imergasa nic nie ma o cyklu sterylizacji zbiornika CWU podwyższona temperaturą

na sterowniku mam max. temp. wody ciepłej 60st.C

czy te piece mają taki cykl,

jesli nie to w jaki sposób go czyścić i jak często

z góry dziękuję za informacje

pozdrawiam

Problem namnażania Legionelli w zasobniku CWU eliminują modele z "odwrotnym" układem: podgrzewana - z kotła i ew. innych źródeł jak np. solary - jest woda wypełniajaca zasobnik (i ona nie cyrkuluje) a CWU ogrzewa się przepływajac przez wężownicę wypełniającą wnętrze zbiornika. W ten sposób jest to jakby ogrzewanie "przepływowe" i nie ma zadnych problemów z zalegajacą CWU w której mogła by namnazać sie Legionella a przy okazji mamy typowe korzyści z posiadania zasobnika.

Pozdrawiam

rafgam

• 12 years później...
Odpowiem przewrotnie ;)

Ja mam rury z ciepłą i zimną wodą w wylewce i zimą zimna woda z kranu jest ciepłą wodą :D

zimna woda nie powinna byc podgrzewana. Jesli masz rury w wylewce obok podlogowki to jest to blad. Poczytaj o bakteriach legionella i w jakich temperaturach sie namnazaja. W tym wypadku nie masz jak ich zdezynfekowac.

Gość Arturo72
zimna woda nie powinna byc podgrzewana. Jesli masz rury w wylewce obok podlogowki to jest to blad. Poczytaj o bakteriach legionella i w jakich temperaturach sie namnazaja. W tym wypadku nie masz jak ich zdezynfekowac.

Przez 6 prawie lat legionella nas nie zabiła to i przez następne dziesieciolecia nie zrobi tego ;)

Przy czym legionella lubi stojacą wodę.

Nie namnoży się przez ten okres, kiedy zimna woda zostanie podgrzana przez rurę z ciepłą.

Edytowane przez fotohobby

Przy czym legionella lubi stojącą ciepłą wodę.

Nie namnoży się przez ten okres, kiedy zimna woda zostanie podgrzana przez rurę z ciepłą.

O legionelli w rurkach zimnej wody przy rurkach ciepłej to KOMPLETNA BEZEDURA. Proszę tak nie straszyć ludzi, bo to bzdura. Legionellla mnoży się w wodzie stojącej. Czyli w zbiornikach. tych ciepłych.... foto i arturo szacun, tak trzymać - krótko i merytorycznie walczymy z zabobonem. ALE........ i tu nie wiem, zastanawiam, się,... myslę........

Mam cyrkulację, której nie używam. I teraz.... Woda stoi, ciepło jej i tam się może lęgnąć coś. Troche poczytałem, i.... obecnie jestem zdania, że, skoro masz już cyrkulację, to musisz jej używać. Niestety.

Jeśli odkażasz zbiornik CWU ( nie wiem po co jak na bieżąco z niego korzystasz) to odpal wtedy i cyrkulacje. Odkazi się.

Ja mam cyrkulację (bo jak się buduje t warto mieć więcej niż mniej) i po paru miechach zrezygnowałem z niej bo woda jest w miarę szybko w kranie ciepła, ale w cyrkulacji woda STOI. I co? Lęgnie się choroba legionistów. NIkt narazie w domu nie padł, ale, pomału myślę o (zgrozo) o odpaleniu cyrkulacji (inteligentnie na czujnikach ruchu bo takowe są zamontowane) w strachu przed chorobą legionistów.

Moja rada i przestroga wyczytana i wygoglowana: Nie rób cyrkulacji, a jeśli już zrobiłeś... to koniecznie jej używaj.

A to nie jest tak, że jak nie używasz cyrkulacji, to samo używanie wody bieżącej wymusza ruch tej wody i nie ma się czego obawiać?

No ponoć właśnie tak jest. Reki sobie ująć nie dam, ale ...

Połaczyłeś tylko dwa oddzielne zagadnienia. Legionella nie lęgnie się w płynącej wodzie, zdecydowanie bardziej lubi te stojące, więc zwykły stały odbiór wody ze zbiornika spokojnie powinien wystarczyć. A cyrkulacja nie służy do zapewnienia ruchu w zbiorniku, tylko raczej komfortowi użytkowania wody, choć na pewno pośrednio miesza wodę w zbiorniku.

Problem rodzić się MOŻE w sytuacji która opisywałem. Zrobiłeś już tą cyrkulację i jej nie używasz. Gdzieś tam coś kiedyś może się zalęgnąć. Okresowo warto taką instalację odkazić wodą o odp. temperaturze. To moje zdanie.