Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja się zagęszcza piasek pod podłogę na gruncie? czy mozna to zrobić inaczej niż mechanicznie zagęszczarką? jakiś ręczny sposób jest? i czy równie skuteczny? przyszła właśnie pora na zagęszczenie , a zagęszczarka będzie może dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, a ja nie chciałbym tracić czasu ? jak to mozna zrobić ręcznie> ( czy wogóle można )
https://forum.murator.pl/topic/33648-zag%C4%99czszanie-mo%C5%BCna-inaczej-ni%C5%BC-mechanicznie-i-skutecznie/

Jasne że możesz zrobić ręcznie ale to bardzo pracochłonne i meczaca. Bierzesz pniaczek drewniany taki metr długości przybijasz do tego uchwyt u góry taka poprzeczkę i ubijasz. Mozna też chyba kupić ręczne zageszczarki odlewane z żeliwa takie pucki metalowe z raczką. Jeden dzień roboty i zostaniesz kulturystą :wink: :D (albo inwalidą). Lepiej wypożycz zagęszczarkę bo się zamorujesz.

Pozdrawiam

Jasne że możesz zrobić ręcznie ale to bardzo pracochłonne i meczaca. Bierzesz pniaczek drewniany taki metr długości przybijasz do tego uchwyt u góry taka poprzeczkę i ubijasz. Mozna też chyba kupić ręczne zageszczarki odlewane z żeliwa takie pucki metalowe z raczką. Jeden dzień roboty i zostaniesz kulturystą :wink: :D (albo inwalidą). Lepiej wypożycz zagęszczarkę bo się zamorujesz.

Pozdrawiam

a niemozna polac tego piachu obficie woda?tak chyba tez sie zageszcza chyba ze sie myle

Woda, nie wóda tylko woda. Jak masz w okolicy hydrant i przyjaznych strażaków(potrzebne węże) to lej bracie wodę ile się da. Nic tak nie zagęści ci piasku jak woda, nie wóda,tylko woda. POZDRAWIAM

Pozdrawiam

a niemozna polac tego piachu obficie woda?tak chyba tez sie zageszcza chyba ze sie myle

Zgadza się polewać i zagęszczać mechanicznie wtedy jest dobrze samo zagęszczanie ani samo polewanie nie zda egzaminu. No chyba że będziesz polewał ze dwa lata. No ale chyba tyle nie możesz czekać :wink: :D

Pozdrawiam

ja się zagęszcza piasek pod podłogę na gruncie? czy mozna to zrobić inaczej niż mechanicznie zagęszczarką? jakiś ręczny sposób jest? i czy równie skuteczny? przyszła właśnie pora na zagęszczenie , a zagęszczarka będzie może dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, a ja nie chciałbym tracić czasu ? jak to mozna zrobić ręcznie> ( czy wogóle można )

Równie skutecznego sposobu to nie znajdziesz - ręczne sposoby już przedmówcy podali i w taki sposób warstwami 0,15 do 0,30 m - ale w skrócie to jest jazda bez trzymanki.

Tylko woda gwarantuje szybkie zagęszczeni, oczywiście grunt otaczający musi tę wodę wchłonąć.

Widziałem u Niemców, jak po zasypaniu fundamentów piaskiem (głębokość wykopu około 2 m) lali wodę w piasek przez całą dobę a następnie na tak osiadłym piasku niezwłocznie ułożyli chodnik - opaskę

wokół budynku.

Nic nie zagęszczali mechanicznie.

Tylko woda gwarantuje szybkie zagęszczeni, oczywiście grunt otaczający musi tę wodę wchłonąć.

Widziałem u Niemców, jak po zasypaniu fundamentów piaskiem (głębokość wykopu około 2 m) lali wodę w piasek przez całą dobę a następnie na tak osiadłym piasku niezwłocznie ułożyli chodnik - opaskę

wokół budynku.

Nic nie zagęszczali mechanicznie.

Tia...a potem sobie czekali aż ten basen z tą całą wodą odparuje.....

Też zagęszczałem wodą, ale po roku w piwnicy pojawiło misię trochę grzyba. A więc lać z umiarem na ten fundament Zwalam na tę przyczynę. Po usunięciu więcej się nie pojawił.