Kaizen 03.10.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Oświadczam, że znam produkty firmy Mikea Dla gorszych drzwi deklarują U=. Dla "pasywnych" UD>=0,72[W/m2*K] I deklaracja będzie spełniona również jak U będzie równe 0,9. To marketing wymyślił jak produkcja nie była w stanie tyle osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 08.10.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Firma Mikea ma roczną produkcję drzwi wejściowych na poziomie kilkunastu tysięcy sztuk z czego około 15% to sprzedaż na eksport a reszta idzie na rynek krajowy. Drzwi Mikea da się kupić praktycznie w całej Polsce. A tak zupełnie przy okazji: to gdzie poza Polską? Raczej na południe czy na Zachód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 11.10.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Kolego DM - nie uprawiam czarnego PR, tylko widzę to co dzieje się na forach. Firma nikomu nie znana raptem pojawia się w milionie wątków z hasłami jak przy kampanii reklamowej prowadzonej przez Gerdę. "Kupiłem drzwi takie czy siakie i postawiłem na jakieś tam rozwiązanie". Zatrzęsienie tych informacji z dnia na dzień daje powód do podejrzeń o to, że firma (ta czy inna) reklamuje się niby rękoma zwykłych użytkowników. Co do pionierstwa Wikędu w termoizolacji to raczej byłbym ostrożny w tych kwestiach. Tak - jako pierwsi wprowadzili ościeżnicę aluminiowo-kompozytową, ale konstrukcja była znana wcześniej. Pionierem mogą być w tej kwestii, bo przez jakieś 5 lat (przynajmniej jak tyle wcześniej znałem tą konstrukcję) nikt nie miał odwagi lub chęci wprowadzić ją do oferty.A co do dalszych pionierskich odkryć to cofnij się pamięcią wstecz i zobacz, że np. Gerda bardzo mocno kojarzy się z drzwiami antywłamaniowymi, a tak na prawdę spora część ich oferty jest w klasie RC2 - czyli mają to samo co 90% rynku drzwi. I tu przeczytaj to co pisze Kaizen - marketingowcy nakręcają sprzedaż kierując tym co w danym momencie ma być najważniejsze dla kupującego. Wcześniej były to względy antywłamaniowe, później wielka kampania "drzwi Polskie", a teraz jest to termozilacjia i pasywność. A czy czasem i Mikea nie chwali się swoim Ud tak jak wszyscy? Mają drzwi tańsze z gorszymi parametrami dla Kolwalskiego i mają drzwi drogie z super parametrami aby pochwalić się w katalogu. Wszyscy tak robią więc wrzuć na luz i poznaj trochę branże zanim coś napiszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D.M. 12.10.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Kolego DM - nie uprawiam czarnego PR, . Ależ oczywiście, że uprawiasz, nawet w tym poście. Żeby daleko nie szukać to po pierwsze deprecjonujesz firmę Mikea tagując ją jako Firma nikomu nie znana po drugie deprecjonujesz mnie sugerując moją niewiedzę poznaj trochę branże zanim coś napiszesz. Ani firma w branży nie jest nieznana ani ja branży nie muszę bardziej poznawać bo „trochę” to ją znam. Zgodzę się, że na tą chwilę mało o firmie Mikea jest w necie, ale niestety nasz dział marketingu nie wpadł na świetny skądinąd pomysł aby się udzielać na forach jako niezależni doradcy tak jak robi dział marketingu hmm… pewnej innej firmy z branży. Postawili u nas z budowaniem świadomości Klienta na reklamę prasową i głowią się teraz jak to odkręcić. Dla mnie mleko trochę się wylało bo pozwolili konkurencji 3 lata swobodnie hulać sobie po forach bez żadnej kontroli, ale zobaczymy jak będzie.W końcu młodzi są, zdolni A czy czasem i Mikea nie chwali się swoim Ud tak jak wszyscy? . No właśnie jest trochę na odwrót, bo to raczej wszyscy w pewnym momencie zaczęli się chwalić swoim Ud tak jak robi to Mikea od iluś tam lat konsekwentnie idąc swoją ścieżką. Co do pionierstwa Wikędu w termoizolacji to raczej byłbym ostrożny w tych kwestiach. . I tu zgadzamy się w STU procentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek831 12.10.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Dla gorszych drzwi deklarują U=. Dla "pasywnych" UD>=0,72[W/m2*K] I deklaracja będzie spełniona również jak U będzie równe 0,9. To marketing wymyślił jak produkcja nie była w stanie tyle osiągnąć? A wystarczyło spojrzeć w DWU udostępnione na stronie Mikei http://mikea.eu/wp-content/uploads/2017/09/Deklaracja-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci-uzytkowych-Thermika-Pasiv-jednoskrzyd%C5%82owe-pe%C5%82ne-otwierane-do-wewn%C4%85trz.pdf Ud wynosi od 0,72 do 075 dla drzwi pełnych. Ciekawe z czego wynika ten rozrzut, może to dla różnych szerokości skrzydła? Faktycznie pojawia się współczynnik 0,91 ale to dla drzwi przeszklonych http://mikea.eu/wp-content/uploads/2017/09/Deklaracja-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci-uzytkowych-Thermika-Pasiv-jednoskrzyd%C5%82owe-przeszklone.pdf Dla mnie to tłumaczy ogólny zapis dla całej linii produktów Thermika Pasiv „Ud >= 0,72” Deklaracje właściwości użytkowych raczej nie robi marketing, tylko dział techniczny w oparciu o wyniki badania zrobione przez zewnętrzne laboratoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 13.10.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Kolego D.M. - umówmy się co do jednej rzeczy. Nie znam drzwi twojej firmy, nie mam ich w ofercie. Nie polecę nigdy nikomu drzwi, których nie montowałem w choćby kilku sztukach aby przekonać się czy na prawdę warto je polecić. Jeśli uważasz, że uraziłem Ciebie czy też Mikeę (nie wiem czy tam pracujesz czy co tam w życiu robisz) to przyjmij moje przeprosiny - źle się zrozumieliśmy.Ja piszę o technologii (łączenie drewnianej ościeżnicy + skrzydło stalowe). Dla Ciebie jest to rozwiązanie OK, dla mnie nie. Ja również nie zachłysnąłem się większymi i bardziej znanymi markami produkującymi drzwi aluminiowe. Jak sam wiesz jest teraz na nie boom, choć nie wiem kto to kupuje tak na prawdę. Nie urzekły mnie również drzwi bardzo znanego producenta jak Hormann. Są ich wielcy zwolennicy a mi jakoś obojętnie przeszły obok nosa. Opinię o drzwiach, które sprzedajesz/produkujesz zaczerpnąłem z internetu. Nawet tutaj jest wątek o nich (nie dam linku, bo znowu coś zdeprecjonuję) - niestety nie jest on przychylny dla tych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.10.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Miałem napisać, że ja "reklam" Mikei nie widuję, aż tu dziś.. sama mi wpadła w oko:) Dział marketingu powinien jednak bardziej poznać fora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.02.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) Stoję przed wyborem drzwi zewnętrznych, głównych wejściowych do domu. Sytuacja u mnie jest taka, że ze względu na odległość od granicy nie mogę mieć ganku/wiatrołapu. Drzwi są od razu do wejścia do przedpokoju (z temperaturą pokojową np. 23 °C). Mają być absolutnie szczelne (w domu wentylacja mechaniczna) i ciepłe. Niedopuszczalne, aby gdzieś przez szparę wchodziło powietrze (nie chcę utykać szmatami). Na początek mam wątpliwość z jakiego materiału wziąć drzwi? Z drewna są cieplejsze, a ze stali lub glinu szczelniejsze (sztywna konstrukcja). Co radzicie? Edytowane 3 Lutego 2018 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 04.02.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Stoję przed wyborem drzwi zewnętrznych, głównych wejściowych do domu. Sytuacja u mnie jest taka, że ze względu na odległość od granicy nie mogę mieć ganku/wiatrołapu. Drzwi są od razu do wejścia do przedpokoju (z temperaturą pokojową np. 23 °C). Mają być absolutnie szczelne (w domu wentylacja mechaniczna) i ciepłe. Niedopuszczalne, aby gdzieś przez szparę wchodziło powietrze (nie chcę utykać szmatami). Na początek mam wątpliwość z jakiego materiału wziąć drzwi? Z drewna są cieplejsze, a ze stali lub glinu szczelniejsze (sztywna konstrukcja). Co radzicie? prosto i na temat drzwi firmy wikęd seria thermo prestige. (mam nadzieje ze nie uznacie tego za reklamę) duzo tego montujemy i sam posiadam w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Do absolutnej szczelności to im trochę brakuje. Zdaje się że to jest kl 3 przepuszczalności powietrza. Osobiście to nie wiem czy jest sens szukać wyższej klasy (o ile jest), bo mam obawy, że ślepa pogoń w tym kiedunku może zaowocować trudnościami w zamykaniu. Już teraz przy małym, zamkniętym przedsionku powietrze stawia opór przy zamykaniu i ciężko jest takimi drzwiami "trzasnąć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 04.02.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Do absolutnej szczelności to im trochę brakuje. Zdaje się że to jest kl 3 przepuszczalności powietrza. Osobiście to nie wiem czy jest sens szukać wyższej klasy (o ile jest), bo mam obawy, że ślepa pogoń w tym kiedunku może zaowocować trudnościami w zamykaniu. Już teraz przy małym, zamkniętym przedsionku powietrze stawia opór przy zamykaniu i ciężko jest takimi drzwiami "trzasnąć". Nie jest to dla mnie problem, gdyż 90% wejść do domu będzie przez garaż, a nie przez te drzwi. Tylko ci co przyjdą do mnie pieszo będą przez nie wchodzili. To są drzwi "oficjalne", ale patrząc na nasz tryb życia (kilkukrotne wyjazdy samochodem w ciągu dnia każdego mieszkańca) te drzwi będą stosunkowo rzadko używane. Więc ważniejsze dla mnie, aby były szczelne. A że trochę ciężej się zamykają? Nie szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 07.02.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Wikędy TP lux nie są idealnie szczelne. To nie drzwi do kapsuły czy batyskafu. Do wentylacji mechanicznej z brakiem wiatrołapu w zupełności nadadzą się. Tylko nie oszczędzaj na montażu 100zł skoro inwestujesz już w WM. Poza tym Finlandia ma rację. Szukanie drzwi w nie wiadomo jakiej klasie mija się z celem, skoro już w trzeciej dają radę. Co prawda TP lux ma 4 klasę ale to nie o to chodzi. Oczywiście liczę na to, że drzwi zostaną zamontowane tak, że będą otwierały się na zewnątrz, aby przy wietrze wciskane były w ościeżnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.02.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Wikędy TP lux nie są idealnie szczelne. To nie drzwi do kapsuły czy batyskafu. Do wentylacji mechanicznej z brakiem wiatrołapu w zupełności nadadzą się. Tylko nie oszczędzaj na montażu 100zł skoro inwestujesz już w WM. Poza tym Finlandia ma rację. Szukanie drzwi w nie wiadomo jakiej klasie mija się z celem, skoro już w trzeciej dają radę. Co prawda TP lux ma 4 klasę ale to nie o to chodzi. Oczywiście liczę na to, że drzwi zostaną zamontowane tak, że będą otwierały się na zewnątrz, aby przy wietrze wciskane były w ościeżnicę. Nie mam wiatrołapu/ganka i drugich drzwi. Można przyjąć że do ceny tych drzwi, które chcę zamontować mogę dodać cenę ganku i drugich drzwi. Po prostu muszę to wszystko zmieścić w jednych drzwiach. Bardziej martwi mnie, że cieplnie one mają tylko 0,8 W/m²K, podczas gdy moja ściana ma 0,2 W/m²K. Oznacza to, że aby dorównać izolacyjności ściany powinienem zamontować czworo takich drzwi. A co na temat Wiśniowski CREO? Blacha z glinu + wypełnienie piankami. Chyba takie same parametry jak Wikęd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.02.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Troszkę więcej niż dwa metry kwadratowe drzwi z 0,8 a pewnie ze 30m2 okien z ... ? 0,7? Jak szukasz najcieplejszych w dostępnych cenach, to CAL Arktyczne. Z tego co kojarzę to U lepsze niż 0,7 (ale mogę się mylić, bo mało mnie interesuje ten segment) Albo Horman z serii Carbon (też mogę się mylić) za kilkanaście tysięcy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.02.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Troszkę więcej niż dwa metry kwadratowe drzwi z 0,8 a pewnie ze 30m2 okien z ... ? 0,7? Okien jeszcze nie wybierałem. Pewnie gdzieś koło 0,7. Będzie trochę szkleń nieotwieranych. I montaż tradycyjny (nie wysunięty w warstwę izolacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 08.02.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Dlaczego w swych rozważaniach nie bierzesz pod uwagę drzwi PVC ?I najważniejsze co już napisał Theme - mają się otwierać na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.02.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Dlaczego w swych rozważaniach nie bierzesz pod uwagę drzwi PVC ? Nie wiem dlaczego... Bo nikt mi takich nie doradził, a PVC wydaje się że jest na okna? A i ze szczelnością PVC jest różnie, bo to delikatny i podatny na odkształcenia materiał. I najważniejsze co już napisał Theme - mają się otwierać na zewnątrz Będą się otwierać na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 13.02.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 OknoHouse, jakich producentów drzwi PVC polecasz? Zastanawiam się jaki drzwi zamontować od strony południowej, by zbytnio nie pracowały, PVC brzmi dobrze. Czy jeśli drzwi mają się otwierać na zewnątrz to samozamykacz jest koniecznością, czy może zwykły odbojnik zabezpieczy drzwi przed wyłamaniem? Lew2, co do drzewi z niskim Ud możesz zerknąć jeszcze na Vikkinga Arctic Plus, chwalą się 0,63. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 13.02.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 I tu zawsze są te same rozważania czy kupić drzwi z Ud=0,8 czy jednak dopłacić te kilka tysięcy i mieć Ud=0,7. Szczerze to policzcie sobie ile energii przez 2mkw ucieknie rocznie dla różnicy 0,1 W/m2*K. Tą ilość energii pomnóżcie przez koszty np. opału, prądu czy czym się tam grzejecie i dojdziecie do wniosku, że stać Was na ekstrawagancję w postaci strat rocznych rzędu 50zł. Nie ma idealnych rozwiązań. Wikędy TP Lux są jak dla mnie górną półką w której jeszcze można operować. Carbony z Hormanna czy Arktyki z CALa to już dla mnie abstrakcja i po prostu takich ludzi co chcą to kupić jest może kilkoro w kraju. P.S. może wywołam tu małą burzę (liczę, że mózgów) ale moim zdaniem przez drzwi nie ma największych strat ciepła. Wystąpią takowe, jeśli wszystko będzie miało współczynnik niższy jak Ud dla drzwi. Ciepło ucieknie najłatwiejszą drogą czyli tam gdzie Ud (oraz inne czynniki jak szczelność) będą najmniejsze. Przytoczone przez Fina okna wydają się prostszą drogą ucieczki ciepła jak 2mkw drzwi z podobnym Ud i znacznie mniejszym obwodem którym przylegają do ościeża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREK D1 04.03.2018 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 na pewno nie kupuj drzwi firmy K&P Fabryka Drzwi Sp. z o.o.Manasterz 71 jestem nie szczęśliwym posiadaczem reklamowałem nic to nie dało ,łączom dęba z sosnom a płaciłem za dębowe , drzwi tak pracują że w lato widzę po rogach światło a w zimie zamka nie można domknąć masakra dałem kupę kasy i lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts