Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Jaki budujesz dom, piętrowy z poddaszem?

Na dole masz dwie sypialnie i łazienkę, co będzie na piętrze?

Gdzie pomieszczenie gospodarcze?

Musiałbyś zrobić rysunek z wymiarami ścian, bo np. ten stół to wygląda na 1 m długości...

Ten rysunek zawiera podkład wymiarowy w postaci kratki. Ta gruba kratka to jest 1 m, zatem ta mniejsza krata to jest 2 dm. Tak. Na dole (czyli parterze, czyli na tym poziome 0) 2 sypialnie, łazienka i WC i reszta jak wymienione w poprzednim poście. Na poziomie -1: garaż 2-stanowiskowy, pomieszczenia gospodarcze, kotłownia. Na piętrze (czyli poziomie +1): 3 małe pokoje bez skosów i łazienka.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomożecie? mam już projekt i zastanawiam się nad zmianami chodzi o salon i jego ustawienie oraz okna w nim.

Tzn okno z lewej pojedyncze będzie większe (nie to od kuchni tylko kolejne po nim ) co myslicie? bo boje sie ze nie będę miała jak ustawić kanapy. Dzieki za podpowiedzi

http://images81.fotosik.pl/143/390b487aeda60742med.jpghttp://images81.fotosik.pl/143/654f98e3656097b4med.jpg

kiepsko...

w pom. gospodarczym za garażem masz schody?

Trochę kiepsko, że garaż jest 15 m większy od salonu.... 28 m to trochę mało na salon ze stołem.

Te okno które chcesz powiększyć z jakiej jest strony świata?

czarnula86

Wrzuć jeszcze rzut z katalogu, albo link do niego. Obejrzymy propozycję ustawienia mebli i wtedy się okaze, czy widok na wejście do łazienki będzie bardzo przeszkadzał.

Bo ja jakoś nie widzę jak tu wszystko wygodnie zmieścić w prawie kwadratowym pokoju.

W sumie, jak to sobie w głowie mebluję, to stół wychodzi mi naprzeciw łazienki, ale pewnie projektant widział to jakoś inaczej...?

Dodatkowo jest jeszcze kilka rzeczy do zmiany jak np. lokalizacja jednych i drugich drzwi z garażu.

Edytowane przez moniss
to bardzo źle?

Nie wiem czy gość będzie się czuł komfortowo wiedząc, że każde chlupnięcie dwójeczki czy bąk będzie słyszalny w całym salonie.

Dzięki za opinię. Muszę to jeszcze przemyśleć a w głowie mętlik... nie znam się na tym a chciałabym, żeby dom byl wygodny i funkcjonalny
  • 3 weeks później...

Witam ponownie

Dziękuję za wszystkie uwagi.

Kierując się sugestiami Elfir podrążyłem jeszcze internet i zainteresował mnie projekt Żuczek AS:

http://www.archeton.pl/projekt-domu-zuczekas_901_opisogolnyl

Dla przypomnienia front mam południowy-wschód.

Wszystkie sypialnie, kuchnia i salon będą dobrze doświetlone. Układ pomieszczeń jest ok.

Z wad trochę mała łazienka i brak spiżarki.

Proszę o opinię.

Pozdrawiam

zwróć uwagę, na to że :

- garaż wąski z brakiem możliwości ustawienia tam jakichkolwiek mebli magazynowych na obsługę auta, czy też ogrodu, ... dodatkowo drzwi wiatrołap / garaż otwierane w kierunku " lakieru samochodu "

- cały dom w projekcie podziurawiony jest kominami wentylacji grawitacyjnej. Tym samym nie wierze, aby mógł spełnić wymagania dot. projektowanej charakterystyki energetycznej na 1 stycznia 2017r.

- sypialnia główna nie posiada tak naprawdę porządnej szafy garderobianej obsługującej 2 osoby, a jej możliwość ustawienia ( większej o odpowiedniej szerokości i głębokości ) jest problematyczna przy 3-ch ścianach " otworowanych " : 2xściana z oknami + ściana z drzwiami wejściowymi do pomieszczenia

Dziękuje za sugestie.

Będę robił projekt indywidualny, także wszystko dopasuję pod siebie.

Garaż na pewno jest do poszerzenia do szerokości wewnątrz 400-420cm, przemyślę jeszcze czy nie poszerzyć go do 2-óch aut.

Ile powinien mieć szerokości wygodny garaż na 2 auta + regały? 600cm wystarczy wg Was.

Średni koszt dodatkowych m2 garażu mogę przyjąć na poziomie 2000zł czy bardziej 2500zł?

Kominów raczej nie będę budował. CO/CW będzie gazowe. Rozważam też pompa ciepła.

Główna sypialnia faktycznie kiepsko ustawna. Na szybko wpadły mi do głowy 2 pomysły przy założeniu, że wydłużę dom o ok. 70cm:

- zrobienie szafy w zabudowie

- zamiana głównej sypialni z pokojem dzieci i zrobienie szafy w formie garderoby (jak na załączonym obrazku)

Dodatkowo dzięki wydłużeniu domu zyskam m2 w łazience

Macie może jakiś pomysł jak w kuchni wygospodarować spiżarkę?

Sypialnie.jpg

• 3 weeks później...

Witam, niedawno kupiłem działkę i w przyszłym roku mam zamiar zacząć budowę. Jestem na etapie wyboru projektu, interesuje mnie dom parterowy do 110m2 z kotłownią. Ma to być dom dla rodziny 2+2, pomieszczenie , które muszą być to 3 pokoje plus salon z kuchnią, łazienka , ubikacja. Mam upatrzone kilka projektów ale nie znam się na budownictwie i proszę o poradę w kwesti ekonomicznej, czy dany projekt nie jest zbyt skomplikowany i czy można go zbudować w miarę tanio. Nie ukrywam , że zależy mi aby wybudować dom w miarę ,,tanio,, dlatego wybieram projekty proste z dachem dwuspadowym. Kolejną rzeczą jaka mnie nurtuje to wybór sposobu ogrzewania, na działce nie ma gazu więc muszę skorzystać z innej formy, z jednej strony myślę o ekogroszku bo jest to jedna z najtańszych opcji jednak jak czytam forum to wiem , że tak mały dom można ogrzać w ,, mądrzejszy sposób,,. Proszę o poradę. Oto kilka moich faworytów:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-eryk-bianco-WRC1963

https://www.extradom.pl/projekt-domu-atlant-3-ps-WRW1227

https://www.extradom.pl/projekt-domu-antek-wersja-a-bez-garazu-WRD1245

...do każdego z tych projektów wprowadziłbym kilka małych zmian.

Ja budowałem dom wzorowany na projekcie Eryk. Dziennik budowy w stopce.

Wrzucanie "eko"groszku do takiego domu to jakieś nieporozumienie....

Albo mała, 7kW powietrzna pompa ciepła, albo bufor 750l grzany grzałką w taniej taryfie.

Oczywiście ocieplenie typu 20cm podłoga, 20cm ściany, 40cm strop.

Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła mile widziana

http://allegro.pl/panasonic-pompa-ciepla-aquarea-hp-7-kw-230-v-i6619933232.html

Oczywiście, że jest.

Przy -7 ma 5kW mocy grzewczej, przy -15 jakieś 3,5kw

Twój dom przy -20 będzie wymagał -3.5kW, jeśli ocieplisz go tak, jjak już pisałem.

Oczywiście, możesz kupić wyższy model, np T-CAP 9kW któy ma stałą wydajnosć 9kW do -15C

fotohobby przeczytałem Twój dziennik budowy, pozazdrościć wiedzy. Myślałem , że sam korzystasz ze sposobu ogrzewania o którym mi napisałeś. Napisz czy do ogrzania domu z projektu Eryk wystarczy sama Pompa z rekuperacją czy jest potrzeba wesprzeć się kominkiem? Ja nie chcę kominka w salonie więc jest to dla mnie ważne.

GINO,

parterowy domek 100-110 m ogrzejesz PC 7 KW. Nie potrzeba kominka. Szukaj domu w kształcie prostokąta.

Jakie masz nachylenie dachu w WZ?

Szukam jak najprostszego projektu, prostokątny z prostym dachem dwuspadowym. Nachylenie dachu z tego o pamiętam min. 25 stopni (obecnie PZP mam u geodety).

Witam

W wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333327-Realna-wycena-projektu zacząłem temat o realnych wycenach i troche moje projekty są drogie... także co możecie polecić żeby do stanu developerskiego zamknąć się tak w 270 tys max?

Moje minimalne wymagania

-dach 2 spadowy (takie warunki zabudowy)

-4 pokoje (łącznie z dużym), w tym duży minimum 24m2, kuchnia min 9m2, jeden mały pokój min. 12m2, kotłownia min. 4m2 (z wyjsciem na zew lub do sieni)

- wejście północ, taras na południe

-szerokość działki 23m (długość większa)

-dodatkowe małe wc

Rzeczy bez których się spokojnie obejde

- kominek

-ogrzewanie podłogowe