Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można zbić z ceny zrezygnować z dużych wydatków czyli producentów bazujących w Polsce. Nie myląc ich z polskim kapitałem. Zakup materiałów poza granicami Polski redukuje koszty ich zakupu nawet o połowę . Druga to technologia budowy, Czy koniecznie musi być tradycyjna ? Bez kosztów robocizny to nawet o 50% z ceny można wyjść. Przypominam że koszt certyfikacji powiedzmy cegłówki przekracza cenę małej cegielni. A to mały przemysł materiałów budowlanych sprowadza do szarej strefy i niskich cen ich produktów.

Który z czytających to z dumą gładził ściany/podłogi swego budynku wspominając ich kosztowną zawartość , faktycznie niewidoczną od chwili wykończenia.

Naprawdę potrzebne są płyty wielkoformatowe na podłogę i ściany? Nie starczy olejna na lamperie i wykładzina czy linoleum na podłodze? Przy różnicach cen na to samo wyjdzie jeśli farbę i wykładzinę będziemy wymieniali co parę lat. Czy faktycznie koszt produkcji porządnych drzwi zewnętrznych to te 10 000 najmniej?

Zakup materiałów poza granicami Polski redukuje koszty ich zakupu nawet o połowę .

Jakoś pojawiają się na FM osoby, które ściągają materiały z Polski, bo pomimo siekierzastych kosztów transportu wychodzi taniej. Co konkretnie i skąd warto sprowadzać (poza PV czy PC z Alibaby i drobiazgów z Aliexpress)?

Czy koniecznie musi być tradycyjna ?

Nie. Ale to najtaniej wychodzi. I m3system, i Izodom2000, i szkieletowce - wszystko wyceniali mi drożej, niż technologię tradycyjną.

Który z czytających to z dumą gładził ściany/podłogi swego budynku wspominając ich kosztowną zawartość , faktycznie niewidoczną od chwili wykończenia.

Ja całuję swoje tynki CW po każdym uderzeniu trzonka drewnianego czy bardziej drastycznych uderzeń nie widząc po tym śladu wspominając, jak to się odbijało na tynku gipsowym i płytach GK.

• 2 weeks później...

Cześć.

Poszukuję projektu domu tak by wyrobić się z wykończeniem domu pod klucz do 400.000zł.

Mam działkę, domek będzie postawiony najprawdopodobniej jako letniskowy całoroczny (nieopodal jest elektrownia wiatrowa).

Moje wymagania jedyne to, aby był salon + 3 sypialnie. Może być parterowy, bądź z użytkowym poddaszem. Dobrze jakby miał też garaż jednostanowiskowy, czyli domek w granicach 100m2.

Jakie są w ogóle koszta takiego domu, jestem z Mazowsza. Jakie projekty polecicie zobaczyć?

W sumie u mnie poza garderobą wszędzie tynki CW bez gładzi. I oczywiście w garderobie już obite.

Miałem na myśli oszczędności na materiale ścian , nie ich wykończeniu.

Po zamieszkaniu i wykończeniu ścian- materiału konstrukcyjnego nie widzimy. Zatem zasadne jest minimalizowanie jego kosztów do wymaganego minimum parametrów konstrukcyjnych.

Miałem na myśli oszczędności na materiale ścian , nie ich wykończeniu.

Po zamieszkaniu i wykończeniu ścian- materiału konstrukcyjnego nie widzimy. Zatem zasadne jest minimalizowanie jego kosztów do wymaganego minimum parametrów konstrukcyjnych.

A to jak najbardziej. Zawsze powtarzam - konstrukcja najtańsza, ocieplenie najgrubsze.

Cześć.

Poszukuję projektu domu tak by wyrobić się z wykończeniem domu pod klucz do 400.000zł.

Mam działkę, domek będzie postawiony najprawdopodobniej jako letniskowy całoroczny (nieopodal jest elektrownia wiatrowa).

Moje wymagania jedyne to, aby był salon + 3 sypialnie. Może być parterowy, bądź z użytkowym poddaszem. Dobrze jakby miał też garaż jednostanowiskowy, czyli domek w granicach 100m2.

Jakie są w ogóle koszta takiego domu, jestem z Mazowsza. Jakie projekty polecicie zobaczyć?

Szukaj o pow. całkowitej do 100 m2 (budowa ok 300 tyś) i prostej konstrukcji. Raczej parterowy (bo klatka schodowa zabierze m2). Bez garażu, bo zabierze ok. 20 m2 powierzchni domu.

W wyszukiwarkach projektów podawane powierzchnie są użytkowymi, co będzie mylące przy szukaniu projektu. Celuj więc w wielkości ok. 80 m2 uzytkowej

• 2 weeks później...

Witam,

nie wiem czy w odpowiednim wątku piszę, jeśli nie to proszę o przeniesienie. Jesteśmy właścicielami działki budowlanej, na której planujemy postawić dom. Działka choć duża ma ograniczenia. Jest dość wąska/płytka, za to długa/szeroka. Wjazd jest od strony szerokiej północnej. Jak to wygląda widać na załączniku.

Mapka.jpg

Aktualnie zastanawiamy się nad projektem, na tapecie są projekty z grupy Amarylis np.

https://www.extradom.pl/projekt-domu-amarylis-5-BSA2105 w odbiciu lustrzanym. W tym domu jednak brakuje jakiejś mini kotłowni na PC, zasobnik wody, rekuperator, gdyż pomieszczenie kotłowni chcemy zamienić na pokój, co dla nas ważne. Kolejny projekt o którym myślimy to https://www.uarchitekta.pl/projekt/uA101,6502 z tym, że że wjazd do garażu byłby zamieniony od czoła (tam gdzie są teraz okna), oraz podobny, a trochę mniejszy https://www.uarchitekta.pl/projekt/uA34,6406 Wszystkie te projekty miałyby postawione jak najbliżej drogi (jest to droga wewnętrzna, dojazd do 2 posesji) tj. północy.

I teraz pytanie do Was o opinie. Wiem, że rozwiązanie wjazdu do garażu nie jest standardowe, ale zależy nam na tym aby przed garażem zmieścił się samochód oraz żeby mieć jak najwięcej miejsca za domem (czy też z boku) od strony południowej. I kolejne pytanie: taras we wszystkich tych domach wychodzi od południa albo od zachodu albo tu i tu. Da się z niego korzystać latem? Podobnie jest z oknami, wiadomo plus w zimie i jesieni do doświetlenia, ale może być problem w lecie.

Z góry dzięki za opinie

Pozdrawiam

Edytowane przez Łukassz

W tym projekcie: https://www.uarchitekta.pl/projekt/uA101,6502, poza zmianą umiejscowienia bramy garażowej, warto jeszcze powiększyć salon i zlikwidować mini zadaszenie nad tarasem. Tak małe wcięcie niczemu nie służy, poza tym, że pomniejsza salon, a zadaszenie nie dość że jest brzydkie, to jeszcze są to dodatkowe koszty. Aby zacienić salon, lepiej zrobić coś nie związanego konstrukcyjnie z domem (aby nie zwiększać mostków cieplnych) a przy okazji zacienić/zadaszyć też cały taras.

W mniejszej wersji tego projektu, na poddaszu jest mniej sypialni niż w pozostałych projektach.

We wszystkich tych trzech projektach są dość niewygodne zabiegowe schody, przy czym bezproblemowo da się je poprawić w projekcie Amarylis 5.

W Amarylisie pomieszczenie techniczne można zrobić w miejscu mniejszej łazienki na poddaszu, która zostałaby przeniesiona w miejsce garderoby. Na szafy trzeba by wygospodarować wówczas miejsce w sypialni (np. na ścianie z szafką TV, po zmniejszeniu drzwi tarasowych).

Edytowane przez moniss
literówka

• 3 weeks później...

Proszę o opinie i porady na temat poniższego planu funkcjonalnego domu. To będzie projekt indywidualny, ale chwilowy pomysł architekta średnio mi odpowiada, nie mamy jeszcze projektu, ale się trochę go boję. Jest też opcja, że po prostu powiemy żeby odwzorował nasz „projekt”, jeśli on ma sens i jest praktyczny. Działka nie jest regularna co też poniekąd wymusza kształ domu. Max teren zabudowany to 200m2, stąd dom o ok 180m2 pow użytkowej, garaż i ogrzewnie domu na -1 [działka z małym spadkiem w kierunku północnym], schody do garażu i na poddasze – nieużytkowe/ sala rekreacyjna, może kiedyś biuro. Mieszkancy: 2+2, dzieci małe. Nie mam problemu żeby nasza sypialnia była obok sypialni dzieci. Preferujemy wspólną rodzinną łazienkę, druga w części dziennej, gościnna. Idealnie 5 pokoi. Nasza sypialnia to ta na koncu domu, 18.27m2. Pomieszczenie gospodarcze przy kuchni i jeszcze jedno osobne, od północy, osobno pralnia. Duża część dzienna, dobrze doświetlona. Sporo powierzchni jest tracone na komunikację, ale czy można innaczej przy takim układzie? W części dziennej to HS, reszta to zwykłe okna. W pokoju, na przedłużeniu korytarza będzie fix wysokości drzwi jako sposób na doświetlenie korytarza. Dach dwuspadowy.

Projekt-indywidualny-v1.png

nicol21,

Na początek, to co mi się nie podoba w Twoim projekcie:

1. wejście do łazienki na wprost pokoju dziennego

2. klatka schodowa daleko od wejścia (parkujesz w piwnicy i gonisz przez pół domu aby zrzucić buty i kurtkę w wiatrołapie)

Moje zmiany:

- nieco zmniejszyłam metraż domu

- zmieniłam ustawienie pomieszczeń

- zmniejszyłam wielki pokój dzienny (z mieszkania M-3 na M-2)

- nieco powiększyłam najmniejszą sypialnię

Skoro nie było zaplanowanego wyjścia z kuchni na taras, to przeniosłam kuchnię w miejsce dawnego wejścia, a spiżarkę/pomieszczenie gospodarcze wprowadziłam do pokoju gościnnego (gdzie panoszy się głównie strefa przedwejściowa ogrodu).

Pokój gościnny wylądował w miejscu kuchni - może być z wyjściem na taras.

Projekt-indywidualny-v1.jpg

Edytowane przez moniss

• 4 weeks później...
nicol21,

Na początek, to co mi się nie podoba w Twoim projekcie:

1. wejście do łazienki na wprost pokoju dziennego

2. klatka schodowa daleko od wejścia (parkujesz w piwnicy i gonisz przez pół domu aby zrzucić buty i kurtkę w wiatrołapie)

Moje zmiany:

- nieco zmniejszyłam metraż domu

- zmieniłam ustawienie pomieszczeń

- zmniejszyłam wielki pokój dzienny (z mieszkania M-3 na M-2)

- nieco powiększyłam najmniejszą sypialnię

Skoro nie było zaplanowanego wyjścia z kuchni na taras, to przeniosłam kuchnię w miejsce dawnego wejścia, a spiżarkę/pomieszczenie gospodarcze wprowadziłam do pokoju gościnnego (gdzie panoszy się głównie strefa przedwejściowa ogrodu).

Pokój gościnny wylądował w miejscu kuchni - może być z wyjściem na taras.

[ATTACH=CONFIG]448840[/ATTACH]

Dzieki wielkie. W sumie fajnie wyglądają zmiany przez Ciebie wprowadzne, ale oczywiście są "ale" praktyczne i "ale" z mojego widzimisię.

1. wejście do łazienki na wprost pokoju dziennego - zgadzam się i zastanawiałam się czy nie lepiej np zamienić miejscami ze spiżarką.

2. klatka schodowa daleko od wejścia (parkujesz w piwnicy i gonisz przez pół domu aby zrzucić buty i kurtkę w wiatrołapie). Tu się również zgadzam, ale takie umieszczenie klatki to kwestia że ona jest "na koncu" garażu. Umieszczenie w Twoim rysunku mi się podoba, tylko że jak kurcze zrobić wjazd do garażu. Ten pokój narożny o pow 14.78 jest nad wjazdem do garażu także niestety umieszczenie wejścia od tej strony odpada :(.

Kuchnia jest celowo od wschodu. Mam obecnie od wschodu i mi się to podoba. W Twoim planie ma super wielką spiżarkę, ale niestety wychodzi od zachodu.

Metraż domu trochę się zmniejszy. będzie 4 pokoje, ta mała klitka od północy została usunięta.

W Twoim planie też jest układ w L części dziennej co mi sie podoba i do czego dąże.

Dzięki. zapiszę, popatrzę, podumam... czekamy na architekta bo robił test na wirusa, żeby podpisać w koncu ten kontrakt i żeby on zaczął działać.

Bardzo proszę o opinie oraz konstruktywną krytykę dotyczącą układu pomieszczeń. Działka ma około 1100m na planie zbliżonym do prostokąta o wymiarach 20.85 x 50.00. Wjazd na działkę od węższej strony zlokalizowanej na północ. Przejrzeliśmy z żoną setki projektów jednak nie znaleźliśmy nic, co spełnia nasze wymagania. Kilka słów na ich temat:

• Dom usytuowany przodem / bokiem do kalenicy z dwuspadowym dachem około 30-35 stopni.
  • Możliwość dostawienia garażu w późniejszym terminie
  • Możliwie ekonomiczny i energooszczędny (zwarta prosta bryła, spore przeszklenia od południa, niewiele okien od północy, fiksy gdzie się da, ograniczenie do minimum komunikacji, niewielkie odległości pomiędzy instalacjami sanitarnymi)
  • Otwarty salon z wysokim sufitem i dużymi przeszkleniami - skierowany na południe lub południowy zachód
  • Miejsce na duże akwarium
  • Kuchnia z dużą wyspą i spiżarnią
  • Dwie łazienki - jedna ogólnodostępna z prysznicem (ulokowana tak, aby nie robić dodatkowego wc), druga prywatna z wanną
  • Dwa pokoje dziecięce
  • Spora garderoba - żona ma duże potrzeby hehe
  • Niewielkie miejsce na biurko i półkę z książkami
  • Nasza sypialnia - raczej chłodna i ciemna.

projekt finalny.jpg

Edytowane przez Adam481

w gabinecie może byc duszno.

niewygodne ustawienie wanny w łazience

Ścianę łazienki przesuń zmniejszając nieco hol - będzie wygodniej w łazience.

łazienka w sypialni ma byc otwarta? Jak to będzie gdy komuś w nocy zachce się zrobić dwójeczkę? lepiej strefę toaletową zamknąć drzwiami (np. suwane, chowane w ścianie).

W sypialni wejście do garderoby przenieść, by nie wchodzić nad głową śpiącej drugiej osoby

nieco poszerzyć kotłownie - wówczas sprzęty zmieścisz na długiej ścianie też, nie tylko na krótkiej

d9001bbd55b2dc5bgen.jpg

ja bym na dodatek przesunęła akwarium bardziej na środek (odsunęła od ściany) - wówczas akwarium przesłoni widok na kuchnię i blaty robocze.

Edytowane przez Elfir

Wielkie dzięki za opinię. Wprowadziłem większość zmian które zasugerowałaś i rzeczywiście układ prezentuje się to dużo lepiej.

Podsumowując modyfikację:

• Ściana pomiędzy kuchnią, a kotłownią przesunięta o 20cm (poszerzona kotłownia i spiżarnia).
  • Wyprostowałem ścianę korytarza i przeniosłem drzwi od garderoby.
  • Zmodyfikowałem ustawienie wyposażenia łazienek.
  • Powiększyłem nieznacznie biuro - to w zasadzie ma być wnęka na biurko.
  • Ściany przy holu wolałbym nie ruszać, być może będzie to ściana nośna. Niech zostanie prosta.
  • Akwarium - pewne marzenia w małżeństwie wymagają kompromisów hehe. Poza tym musi być szerokie dla uzyskania efektu głębi. Kuchnia też niech pozostanie otwarta.
  • W łazience w sypialni zamontujemy pewnie jakieś przeszklone drzwi. Celem jest uzyskanie takiej otwartej łazienki - ale fakt trzeba to zrobić tak, aby dało się z niej korzystać.

Zastanawia mnie jeszcze temat komunikacji. Pospacerowałem dziś trochę z miarką po domu teściowej i 130cm szerokości to strasznie dużo, nawet 120cm wydaje się dość szerokim przejściem. Z drugiej strony meble do pokoi trzeba jakoś wnieść.

Aktualny układ:

projekt_finalny_20201102.jpg