Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Al1 ja buduję dom według projektu GL 159 wachlarz. Zrezygnowałem z garażu, będzie osobny, z lukarn (są z tyłu domu), z okrągłego wykuszu (teraz troszkę żałuję), zlikwidowałem ściankę działówkę pomiędzy kotłownią a pomieszczeniem gospodarczym. Dodałem dwa okan dachowe nad pustką na poddaszu (świetnie wygląda i daje sporo światła na dole).

A oto zdjęcie:

http://images4.fotosik.pl/154/d0e496d7aefda7f0m.jpg

Dziekuje, ale od wrzesnia zmienil sie juz typ domku z jakich wybieramy. Zaznacze ze wertowanie katalogow zaczelismy wlasnie od wrzesnia ( troche domkow przeszlo juz przez nasze rece

:)

Poczatkowo mial byc bez pokoiku na dole z uzytkowym poddaszem, obecnie z pokojem na parterze,salonem i uzytk, poddaszem lub bardziej parterowy i stanelo na :

1. LMB 20a http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53888&page=1

2. Cieply http://www.domek.net.pl/mur_cieply_z_garazem_prostym/mur_cieply_front.htm

3. D06 http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=20

Taka ranga jak kolejnosc.

Ktory wybrac???

Jak wszyscy - kupowałam katalogi, setki katalogów,tysiące katalogów które przekazałam pewnemu miłemu człowiekowi :):) Mam nadzieję, że cos znajdzie dla siebie :) Wolałam je oddać niż 550- ty raz je przeglądać. :wink:

Aż mnie czknęło :wink:

Katalogi, także te od Ciebie znów wkrótce będą wertowane. Po prawie rocznym antrakcie :-? zaczynamy zabawę od nowa!

W zeszłym roku nie wybraliśmy projektu, temat zawisł w próżni :evil:

Teraz już czas wybrać !

Za rok, mam nadzieję, znajdę kogoś komu się przyda dwa tysiące katalogów :wink:

Joker - KURDE - do roboty !!!!

Joker, Tyś z Krakowa :):)

Omijaj szerokim łukiem biuro projektowe z Zabłocia. Mają ładne projekty gotowe, to trzeba im przyznać, ale z naszym indywidualnym robili takie ceregiele, że spóźnili się z terminem ustalonym w umowie aż o 6 tygodni, a teraz się z nimi wozimy o poprawki...

Żałuję, że nie skorzystałam z oferty HG Atelier: http://www.hgatelier.com.pl/ , albo Boducha: http://www.projektykatalogowe.pl/plan.php?planID=116#more , z tym że Boduch bazuje wyłącznie na projektach gotowych.

I już po fakcie, znalazłam bardzo tanią ofertę projektów indywidualnych: http://www.biurobudowlane.pl/projekty/. Myślę że warto to sprawdzić :)

my właśnie zaczęliśmy budowac agnieszkę, jak nie będzie zimy w tym roku :-) to położymy w styczniu dach, a jeśli jednak będzie to tylko do stropu, projekt wybarliśmy ze względu na funkcjonalność bo zewnętrzną bryłę mocno zmieniliśmy.

Jakie zmiany wprowadziliście w bryle Agnieszki? Bardzo podoba mi się układ pomiesczeń natomiast mam pewne uwagi co do bryły. Poza tym słyszałam, że były problemy z projektem w zakresie dachu, czy to już przeszłość?

Witam,

miałem okazję zobaczyć ten dom (w macierzankach), już wykończony i zamieszkany. Podzielę się z Wami uwagami, bo wiem z autopsji, ze są cenne, dla przeglądających to forum :-)

Domek wcale nie jest duży (jeśli chodzi o otwarte powierzchnie). Sklasyfikowałbym go jako średni, z powierzchniami raczej przytulnymi, do kameralnej aranżacji. Może się podobać :-) Ale jak ktoś lubi duże salony, stylowe "ciężkie" meble i "nadmuchane" sofy - niech raczej rozejrzy się za innym projektem.

Co mnie zaskoczyło na "plus":

- wygodny wiatrołap (pomimo ustawienia 2 szaf, jak w projekcie)

- przestronny hol góra i dół. wchodzac do tego domu czujesz sie swobodnie i napewno nie klaustrofobicznie

- dom ten wydaje sie bardzo funkcjonalny, nie tylko na "papierze"

- duży garaz (wewnatrz prawie 6x6)

- jadalnia - na żywo wydawała mi sie większa niz na rysunku, jest wygodna dla 8 osobowego stołu (jak w projekcie), który ładnie wkomponowuje się w wykusz.

- bardzo wygodne schody (tak sie zastanawialem czy nie za bardzo :-)).

- ustawna i fajna lazienka na gorze, strych (suszarnia) większe niz sie spodziewałem

- gabinet - wykusz to dobry pomysł

Minusy:

- schody (żelbetowe). W tym domu schody aby były realna ozdobą (a maja ku temu szanse, z racji usytuowania) musza byc "lżejsze" - najlepiej chyba ażurowe (chociaż i takie, które będą bez prześwitów, ale pod spodem zachowają kształt schodkowy powinny być ok).

Schody te wchodzą do jadalni, ale to jeszcze ujdzie. Ingerują mocno w pokój na górze, psując go niestety (w pokoju tym obserwujemy przewężenie, które skutecznie odbiera urok pomieszczeniu).

Wg mnie należałoby w tym domku rozwazyc takie schody, które bylyby widoczne z jadalni (integrując ją z holem, czyli brak sciany miedzy holem a jadalnia) oraz nie wchodziłyby w obszar jadalni/pokoju na górze. Chyba na wachlarzaowych dałoby się to "wykręcić"

- pokoje na poddaszu mniejsze niz przypuszczalem, paradoksalnie najfajniejsze wydały mi sie te najmniejsze, w kwadracie (czyli ten od frontu oraz tylny, z dwoma jaskólkami)

Jesli ktos zamiast garderob woli szafy - moze spokojnie nie robic scian. Pokoje wtedy wieksze, a dodatkowo fajnie doswietlone przez veluxy.

- garderoba dostepna z holu - garderoba to za duzo powiedziane. To jest miejsce na odkurzacz albo koza dla niesfornych dzieci :-)

jednak jest to potrzebne

- brak spiżarki na dole i nie bardzo można ją "odnaleźć". pozostaje tylko jakaś szafka w kotłowni - ta niestety jest dostepna tylko z garażu

- kuchnia. troche malo miejsca na zabudowę. Raczej nie nalezy wstawiac zbyt duzo mebli - jednak to, co przewiduje aranzacja z projektu to za malo. Kuchnia wydaje sie mała, ale to chyba kwestia tego, ze na jej srodku stal stół. Dobrym pomysłem jest usunięcie ścianki (tej od jadalni).

To chyba tyle. Generalnie jest to ładny domek. Chętnie zobaczyłbym jeszcze Orchidee, ale poki co nie udało mi sie takiego "wyczaić" w okolicy :-)

zlikwidowaliśmy all lukarny, w zamian tego okna połaciowe, z przodu bawole oko, okno od jadalni "wyprostowaliśmy" i pociągnęliśmy do samego dołu, powiększyliśy okna tarasowe w salonie,

my dopiero zaczynamy jeszcze żaden fachowiec nie widział dachu

Dzieki za informację. Czy zmienialiście coś może odnośnie okna w spiżarni?

Pozdrawiam.