Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Wiatm,

Razem z żonką wybraliśmy projekt ( po przejrzeniu setek różnych gotowych projektów), który urzekł nas swoim stylem.

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=784

i nasza realizacja:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061023.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/200610315.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Budowa%20Sagi/tynki/Obraz020-1.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061031.jpg

pozdrawiam :D

Darek

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Kris,

Koszty, no cóż , szczerze mówiac nie pamietam jaka była wycena biura.

Jedno jest pewne, materiały i robocizna znacznie podrożała. My w ogóle nie patrzylismy na wycenę, kosztorys z biura.

Stan surowy zamknięty, czyli bez okien ,drzwi, bramy garażowej wyniósł nas 180 tys. Z czego 60 tys dach. No a teraz wykańczenie siebie i domu. I tu pieniądze idą jak woda. Nie da się ukryć ,że dom jest duży, ma powikłany dach i fachowcy się muszą trochę na biedzieć, a za tym chcą zarobić.

Jutro będę na budowie zrobię kilka nowych zdjęć i przyślę. Jeśli chodzi o rysunki to może być to skomplikowane, ale może zeskanuję ci.

narka

Czy też mogę się uśmiechnąć o fotki Agnieszki? Z góry dziekuję : :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1464075&highlight=#1464075

powiem szczerze, ze za bardzo nie rozumiem tego - naprawde wynika na to, ze pragniesz, zeby osoby z forum za wszelka cene potwierdzily Twoj wybor :(

Pzdr.

vib

co prawda lubie być przekorna, ale niekoniecznie tym razem :lol:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84753

menia - jak Ci sie podoba - buduj LMB20a - przecież to TY będziesz tam mieszkać

odpowiedź na poniższy post (nie chcę zajmować miejsca na wypowiedzi innych osób :wink: ) -gdyby takie osoby były, to odezwałyby się, po kilku wewątkach, które założyłaś. Już zmykam i się zamykam 8) pozdrawiam :D

Czlowiek szuka kogos, komu tez spodobal badz spodoba sie projekt a wytykaja mu ze szuka poparcia (i to wkolko te same osoby)

Chetnie porozmawialabym z kims kto juz np. wybudowal ten dom, kto teraz tez zastanawia sie nad wyborem tak jak ja.

Jest przeciez wiecej osob na tym forum niz vib, stasny czy ave, ktorych to zdanie juz poznalam i wcale nie zmuszam do jego zmiany.

Jesli kogos temat nie wciaga przeciez nie zmuszam do wchodzenia i wypowiadania sie na sile.

Moze jest tu jeszcze ktos na tym forum kto podzieli sie swoimi spotrzezeniami???

Ja się chętnie podzielę

chociaż może nie życzyłabyś sobie moich spostrzeżeń.

Ale tak mi się podobają dachy kopertowe.

Tylko dlaczego mieszkanie pod nimi jest takie klaustrofobiczne

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

powierzchnia zabudowy ma się kiepsko do powierzchni użytkowej, wszędzie skosy, okna dachowe w które wali deszcz i pada śnieg. Zamiast pięterka ma się stryszek.

Wolę dom nie tak ładny, bo skorzystają na tym tylko sąsiedzi - zaspokoi ich poczucie estetyki, ale nie moje poczucie wygody.

Tukaj, akurat SAGA należy do zawężającego się grona moich faworytów, dlatego mam prośbę - jeżeli możesz, umieść na forum parę zdjęć ze środka + opis ew.przeróbek, na jakie się zdecydowałeś.

Z góry dziękuję (thank you from the mountain :wink: )

Witam,

Zapraszam do grona Sagowiczów. Najwięcej opinii, zdjęć i informacji w poście " poszukuję zdjęć domu Saga" http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66620&highlight=saga

Tutaj też są dane o moich małych przeróbkach.

pozdrawiam :D

Darek

A ja wybór projektu mam już za sobą, dom stoi, właśnie dopracowujemy go w środku. Wszystko zaczęło się 7 lat temu. O tym, ze będziemy budować wiedzieliśmy od zawsze, ale na przeszkodzie stał permanentny brak gotówki. Fundamenty powstały w 2001 r. , póżniej powolutku, pomalutku...

Wybraliśmy projekt Muratora D11 i wystarczyła chwila by zdecydować, ten, albo żaden ( a mielismy już "prawie" kupiony LK119 z pracowni LK&PROJEKT). Nadal jestem nim zachwycona. Żałuję tylko, że tak mało osób go buduje, chętnie podzieliłabym się wrażeniami.

:) :) :)

Cześć Kris,

Koszty, no cóż , szczerze mówiac nie pamietam jaka była wycena biura.

Jedno jest pewne, materiały i robocizna znacznie podrożała. My w ogóle nie patrzylismy na wycenę, kosztorys z biura.

Stan surowy zamknięty, czyli bez okien ,drzwi, bramy garażowej wyniósł nas 180 tys. Z czego 60 tys dach. No a teraz wykańczenie siebie i domu. I tu pieniądze idą jak woda. Nie da się ukryć ,że dom jest duży, ma powikłany dach i fachowcy się muszą trochę na biedzieć, a za tym chcą zarobić.

Jutro będę na budowie zrobię kilka nowych zdjęć i przyślę. Jeśli chodzi o rysunki to może być to skomplikowane, ale może zeskanuję ci.

narka

Czy też mogę się uśmiechnąć o fotki Agnieszki? Z góry dziekuję : :D

Przepraszam ale po awari windows straciłem dużo danych no i fotki także.

Ale dziś podpisałem umowę na stan otwrty z ekipą i jestem zadowolony że udało mi się to zrobić. :p

Nie rozumiem dlaczego eskimosa tak dziwi projekt D06, sama go buduję i znam parę osób między innymi z tego forum, które też popełnieją ten czyn. :D

Dla mnie jest to alternatywa dla większego mieszkania, mam zamiar wybudować go za cenę mniejszą niż zapłaciłabym za podobne metrażowo mieszkanie, a na mieszkanie 77 m przecież nikt nie robi tak :o , tylko mówi, że jest to całkiem fajna powierzchnia, ja po prostu wybrałam ten projekt, bo nie sposób wziąć wielki kredyt i budować duży dom, tylko trzeba mierzyć siły na zamiary, osobiście nie mam nic przeciwko dużym domom, sama gdyby mnie było stać postawiłabym sobie taką 150 m parterówkę, ale na teraz w zupełności wystarczy mi d06. Należę do tej części osób, które uważają, że jeżeli nia mam odpowiedniej ilości kasy to nie porywam się z motyką na księżyc, zresztą później często nawet na tym forum można przeczytać, że przeszkadzają ludziom niewykończone domki, które latami straszą swoją brzydotą, bo ktoś się przeliczył.

Jeśli chodzi w ogóle o małe domki to sama do niedawna analizowałam na różne sposoby co najlepiej i najtaniej postawić, odnośnie powyższych projektów ciężko mi się ustosunkować, ale z moich obserwacji wynika, że dom z poddaszem musi być trochę większy niż parterowy, bo schody zajmują jednak powierzchnię, a poza tym skosy zawsze pomniejszają powierzchnię więc 80m w parterze, to nie to samo, co 80m z poddaszem.

Olasa:

Całkowicie zgadzam sie z Twoimi wywodami odnosnie mierzenia sił na zamiary. :D i szanuję Twój wybór D06 - bo wydaje Ci sie optymalny.

OK - to Ty bedziesz mieszkać w swoim domu i Tobie ma sie podobać.

Ale nie zgadzam sie z niektórymi ardumentami:

ale na teraz w zupełności wystarczy mi d06.Należę do tej części osób, które uważają, że jeżeli nia mam odpowiedniej ilości kasy to nie porywam się z motyką na księżyc,

teraz - a co bedzie za 10 lat, jak przestanie Ci wystarczać?

Kasy przybedzie, albo dzieci dorosna(albo jedno i drugie).

Pobudujesz następny?

Mozna - ja tak robiłem. :D

Ale prościej jest (zwłaszcza przy szalejacych cenach działek) zostawić sobie możliwość rozwoju małego domku.

D06 mógłby być fajny na początek, gdyby był rozwojowy (a w tej wersji, nie jest :( )

1. Nie ma garażu a od samochodu który przy domu jest nawet bardziej potrzebny niz przy bloku (bo wszedzie dalej) - nie uciekniemy. Zatem mając działkę i dom, wcześniej czy później diojdziemy do wniosku że garaż to dobry wynalazek. Zwłaszcza w bryle domu - bo tańszy w budowie i znacznie tańszy w późniejszej eksploatacji (podatek).

No i jaka wygoda - pod warunkiem że z przejściem do domu.

:D

I choć przy D06 można by go potem dobudować do ściany szczytowej, przewidziawszy miejsce, czyli odpowiednia odległość od granicy działki - to przejście musiałoby być do salonu. :o

2. Nikt nie przekona mnie że 23 metrowy salon z jadalnią :o oraz 6,6 m2 kuchni da optymalna przestrzeń życiową w domu.

I jeszcze brak jakiejkolwiek spiżarenki.

A to jest nieodwracalne!

Przyzwoity to w tym domku jest jedynie wiatrołap.

Możnaby coś jeszcze ratować ale twórca projektu pozostawił niewiele możliwości.

Zrezygnować np z tej mini sypialenki (5) i powiększyć sobie salon oraz uzyskać 3-4 m2 pow. na ew. schody.

W przyszłości dzieki temu móc podnieść (niewielkim kosztem) ten dach o tyle, aby uzyskać na poddaszu prawdziwą łazienkę i dwie duże sypialnię.

Miałbym jeszcze parę pomysłów - tylko po co.

Robiłbym to tylko gdybym stał się posiadaczem tego domku w stanie gotowym.

Ale gdybym budował.............. :wink:

Zawsze można kupić D06a wykończyć dół, a poddasze w przyszłoœci. W katalogu jest kilka takich rozwojowych domków.

Każdy ma swoje wyobrażenia o domku i niestety im domek bardziej skomplikowany (m. in. spiżarnia, schody, wejœcia przez garaż) tym droższy w budowie. Nie będę też dyskutował na temat wielkoœci "przestrzeni życiowej" bo nam, rodzinie 2+2 w zupełnoœci wystarcza. Ludzie mieszkajš w dużo mniejszych mieszkaniach.

Ale każdy ma swoje wyobrażenie o domku i jakieœ tam małomieszkaniowe kompleksy. Każdy metr trzeba wykończyć, posprzštać, ogrzać. Uważam, że D06 jest w œrodku ustawiony optymalnie.