Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Mała parterówka z wejściem od południa to np. dom w luizjanie. Tutaj wątek o tym domku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215455-projekt-DOM-W-LUIZJANIE-pracowniA-ZAHIR-ART&highlight=luizjanie.

Piekne dzieki za radę, na ten projket sie zdecydujemy - skoslutujemy go tylko z architektem adptujacym - prosze o opinie kupimy go z garazem czy to dobry pomysl i bedziemy myslec co zrobic w kuchni aby byla bardziej praktyczna

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, jestem tu nowa. Poszukuję projektu domu ok. 100 m2 dla 4-os. rodziny na działkę szer. 18,5 m z wjazdem od południa. Zastanawiam się nad tymi dwoma:

1) http://projekty.muratordom.pl/projekt_wlasny-dom,2667,0,0.htm?mirror=yes&sd_0=&sd_1=&wsk_1=&pz_1=&pz_0=&pw=0&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&wo_1=&v=1&knd_1=&wsk_0=&p_0=90&p_1=110&a=&c=&g=0&kd=3&wk_1=&wk_0=&o=&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&w=0&wo_0=

2) www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/tola/19175/opis

z tym, że w projekcie tola wchodziłoby w grę wydłużenie domu o ok. 1m - 1,5 m.

Bardzo proszę o rady na co zwrócić uwagę przy wyborze oraz który projekt byłby tańszy w budowie?

Pozdrawiam

Witaj, jeżeli wejście będzie od południa, a dom C303 ustawiony tak jak na stronie pracowni, to pokoje masz od wschodu (oświetlone w godzinach porannych), na południu jest kotłownia i sypialnia, ładnie oświetlone przez cały dzień(po co?), od zachodu znajduje się kuchnia i część salonu, sam salon z tarasem usytuowany jest od północy. Cały dom powinien być obrócony o 90' w lewo, żeby pomieszczenia były w miarę sensownie ustawione. Jak dla mnie ten układ jest nie do przyjęcia. Drugi projekt jest do zaakceptowania ale w wersji lustrzanej. C330 ma prostszą bryłę ale kopertowy dach co w przypadku blachodachówki wygeneruje dużo odpadów, a pokrycie dachówką, wymusi kupno sporej ilości kosztownych gąsiorów (cztery połacie). Tola ma bardziej skomplikowaną bryłe ale bez przesady, dach dwuspadowy "złamany" sporym zadaszeniem salonu i tarasu. Tola mi się osobiście bardziej podoba :). Najtańszy dom w budowie : obrys prostokąt lub kwadrat, dach dwuspadowy bez żadnych "bajerów". Nie podejmuj pochopnie decyzji, poszukaj projektu na spokojnie. Weź pod uwagę usytuowanie domu wzgledem stron świata, nie chcesz mieć ciemno w salonie,a słońca od rana do samego wieczora w sypialni:D. Pozdrawiam

Cześć,

a ja już się tyyyyle napisałam odnośnie działki z wjazdem do południa :D

Wasza działka jest dość wąska, dlatego trudno byłoby zbudować dom z kalenicą równoległą do drogi (mógłby mieć zaledwie 10 m szerokości przy standardowych odległościach od granic działki). Jak długa jest działka?

Spójrz na ten projekt. Dla działki od południa byłby dobry w lustrzanym odbiciu, ale od zachodu byłby idealny w wersji podstawowej: http://ajrstudio.pl/projekt-domy-jednorodzinne-ajr20-0.html

Ten projekt ma kilka zalet, a kilka kolejnych można zyskać wprowadzając niewielkie zmiany:

- dach dwuspadowy - tani w budowie,

- dom energooszczędny,

- główne duże przeszklenia części dziennej od południa i wschodu - dużo ciepłego światła przez cały dzień i możliwość zrobienia słonecznego tarasu od południa i wschodu - słońce przez cały dzień (zrobiłabym większy taras od strony południa - powiększyłabym ew. w drodze adaptacji); lokalizacja głównego tarasu od południa sprawi, że będzie on doskonale doświetlony,

- właściwie brak okien od północy (tylko wiatrołap) - większa energooszczędność;

- okna sypialni dzieci (tak sądzę po ilości osób, że to dzieci) na zachód, co jest generalnie plusem, ponieważ dzieci korzystają z pokojów nie tylko do spania - więc będzie całkiem spora ilość światła (zwłaszcza przy doświetleniu oknami połaciowymi);

- lokalizacja kuchni od ogrodu - pozwala patrzeć na dzieci przez okno (czy jest to zaletą, zależy oczywiście od wieku :))

- ustawne i korzystnie położone sypialnie (dobrze doświetlone biurka, miejsce na szafy, garderoba w sypialni małżeńskiej)

- zbliżone piony kanalizacyjne - mniejsze koszty instalacji wod-kan

- spory, wygodny wiatrołap, a na górze hall, który dzięki galeryjce sprawia wrażenie większego niż jest (minusem może być ew. akustyka)

- otwarta przestrzeń dzienna - wrażenie przestronności, przy tym jest całkiem spora jak na ten dom (35 m2)

- spiżarka - mniejsze koszty wykonania mebli do kuchni i większa pojemność

Zlokalizowałabym dom jak najbliżej północnej granicy działki, żeby jak najwięcej ogrodu doświetlić od południa. Ogrodzenie od frontu można byłoby zrobić pełne po prawej stronie (zasłoni taras i życie ogrodowe od wścibskich spojrzeń), a tylko furtkę i bramę po lewej ażurową.

Rozważyłabym poszerzenie domu o ok. 1 - 1,5 m, tak aby powiększyć nieco sypialnie i łazienkę na górze (oznacza to oczywiście mniejszy ogród od południa). Wtedy też lepiej dopasuje się do Waszych oczekiwań odnośnie powierzchni - zyska też na przestronności strefa dzienna na parterze.

Tak nawiasem, autora tego projektu poznałam osobiście; spotkałam się z nim aż we Wrocławiu :) bo chciałam kiedyś budować jeden z jego projektów (AJR-01), ale okazał się on ostatecznie zbyt duży, a pozostałe nam nie odpowiadały. Sprawia bardzo pozytywne wrażenie kompetentnego fachowca.

Edytowane przez domi-nikka

Kochani pomóżcie,

Znaleźliśmy ciekawy projekt, nazywa się FA Leda http://pracownia-projekty.dom.pl/fa_leda.htm jednak nie ma żadnych opinii na jego temat. Projekt spełnia wymagania naszych warunków zabudowy. parter bardzo nam odpowiada. jedynie wprowadzilibyśmy okna balkonowe aby stworzyć taras. Musielibyśmy coś też przeorganizować na górze żeby zrobić pralnię i tak jak patrzę korytarz wydaje się dugi taki hotelowy. Co sądzicie tym projekcie? Cały czas rozważamy też projekt Szmaragd 4 http://www.mgprojekt.com.pl/szmaragd-4 ale tutaj musielibyśmy kombinować i zmniejszyć garaż (nasza działka ma 20m szerokości).

Projekt ciekawy, ale my szukamy domu parterowego, koniecznie z kotłownią na paliwo stałe. Nasza działka jest bardzo długa, ale niestety wąska. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:)

Może indywidualny?

Takie coś, bez garażu:

http://projekty.wm.com.pl/dom/sites/default/files/images/WM23-rzut-org.jpg

albo taki (potrzebowałby trochę przeróbek typu okna, poszerzenie korytarzyka):

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198043-projekt-BIL-pracownia-ARCHIPELAG

Edytowane przez Elfir

Witam wszystkich :)

Przymierzamy się do budowy domu i pierwsze schody stanęły na wyborze projektu. Działka 25x50m wjazd od wschodu od szerszej części ( co mocno ogranicza wybór domu parterowego)

Wymagania mamy dość duże:

Powierzchnia użytkowa 140-160m2, dom z poddaszem użytkowym, dach dwuspadowy , jak najmniej okien od pólnocy i okien połaciowych

Salon minimum 30m2 z jadalnią

Kominek

Kuchnia otwarta, ale nie na oścież ;)

Spiżarnia, mała łazienka, ew. dodatkowy pokój ale niekoniecznie

garaż dwustanowiskowy z pomieszczeniem gospodarczym

Na piętrze:

3 pokoje, 2 z garderobą ( jeśli bez pokoju na dole to 4 u góry)

2 łazienki ( ew jedna z nich połączona z pralnią)

Ogrzewanie : pompa ciepła, podłogówka, wentylacja mechaniczna ( rekuperacja)

Przejrzałam już chyba setki domów i najbardziej pasuje nam

http://www.domenadom.pl/produkty/253/nemezjusz-2.html

Trochę mało miejsca wydaje się na kominek - 78cm :( nie mam pojęcia czy wystarczy

Obawiam się również ustawności salonu oraz funkcjonalności kuchni

Ponadto niska ścianka kolankowa ( 73cm...)

Za to układ pomieszczeń u góry wydaje się optymalny

Alternatywą był http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-idaredach-g2-ver-2/m28c1f6e5312b7

Ma dla nas lepsze ustawienie kuchni i salonu ( w L), wyższa ścianka kolankowa.

Tutaj jednakże dwa pokoje nad garażem maja okna od północy, więc nie najlepiej :(

Przejrzałam zapiski z forum z ostatniego roku i nie znalazłam za dużo podobnych projektów :(

Macie jakiś pomysł na lepszą aranżację Nemezjusza??

Alternatywą był http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-idaredach-g2-ver-2/m28c1f6e5312b7

Ma dla nas lepsze ustawienie kuchni i salonu ( w L), wyższa ścianka kolankowa.

Tutaj jednakże dwa pokoje nad garażem maja okna od północy, więc nie najlepiej :(

?

Nad garażem jest łazienka i strych, nie ma pokoi

Witam, jestem świeżym forumowiczem. Mam prośbę o pomoc bo wiele godzin spędziłem wyszukując bez efektu sensownego projektu.

Szukam projektu domu ok 150m2 (dla normalnej 4 osobowej rodziny 2+2) z usługą ok. 50m2 (na gabinet) z garażem na 2 samochody (być może w podpiwniczeniu pod domem). Jedynym warunkiem ważnym dla mojej żony jest brak lub niezbyt uciążliwe skosy.

Działka ma ok. 27mx27m z wjazdem od strony południowo-zachodniej, jest lekko nachylona w kierunku wjazdu.

Nie zdawałem sobie sprawy, że znalezienie projektu będzie takie kłopotliwe...

Gdyby ktokolwiek z Państwa miał już doświadczenie i mógł coś doradzić to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam - Tomek

PS Jeszcze jedno - dach musi być stromy - nachylenie min 30 st.

Edytowane przez tomnowak

Witam, jestem świeżym forumowiczem. Mam prośbę o pomoc bo wiele godzin spędziłem wyszukując bez efektu sensownego projektu.

Szukam projektu domu ok 150m2 (dla normalnej 4 osobowej rodziny 2+2) z usługą ok. 50m2 (na gabinet) z garażem na 2 samochody (być może w podpiwniczeniu pod domem). Jedynym warunkiem ważnym dla mojej żony jest brak lub niezbyt uciążliwe skosy.

Działka ma ok. 27mx27m z wjazdem od strony południowo-zachodniej, jest lekko nachylona w kierunku wjazdu.

Gdyby ktokolwiek z Państwa miał już doświadczenie i mógł coś doradzić to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam - Tomek

sadze ze przy talich potrzebach zostanie jedynie indywidualny. generalnie polecam parterowke z poddaszem nieuzytkowym, teraz mieszkam w domu ze schodami i skosami, i nigdy wiecej, teraz buduje jak wyzej, strop drewniany lekki. duzo taniej, wygodniej, i na starosc nie bede latal po schodach tylko wszystko na parterze

Projekty gotowe rzadko kiedy uwzględniają nietypowe potrzeby.

Nie masz za dużej działki, wiec zostaje jedynie dom piętrowy z garażem w podpiwniczeniu.

Zwróć uwagę - jeśli na parterze będziesz miał gabinet 50 m2 w bryle budynku to dodając salon, kuchnię, wiatrołap wydzie min. 100m2 - a dokładając piętro 200 m2.

Tu masz projekt:

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-655-Domino-II,721.html

Jak go odwrócisz o 90 stopni tak, aby wchodzić z boku a nie od frontu, garaż przerobisz na gabinet i doprojektujesz piwnicę z garażem to powinno być ok.

Mozna garaż/gabinet przesunąć tak, aby połączyć go z wiatrołapem.

A może gabinet być na piętrze?

Edytowane przez Elfir

Witam,

Poszukujemy projektu domu parterowego o podstawie prostokąta, możliwe są zmiany w projekcie tak aby jak najbardziej domek zrobić użytecznym.

link do projektu http://projekty.muratordom.pl/projekt_na-poludnie,2739,0,0.htm?mirror=yes

Działka pod zabudowę dość wąska dlatego dom na planie prostokąta. Wejście i wjazd do garażu od strony zachodniej; natomiast łazienka i kuchnia od południa co pewnie nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem ale bryła domu wydaje się zwarta, łazienki i kuchnia blisko siebie. Garaż traktowany raczej jako graciarnia nieogrzewana dlatego też można go oddzielić od bryły domu. Drzwi tarasowe zostaną skasowane na rzecz szerokich okien. Jeżeli decyzja padnie na PC a raczej na to się zapowiada to automatycznie wszystkie kominy a co za tym kominek również nie będą potrzebne.

Jak widzicie ten projekt? Może poszukać czegoś innego (chociaż nie mało już obejrzeliśmy); możliwa jest też piwniczka na PC, mechaniczną wentylację, centralny odkurzacz itp. pod pomieszczeniami 10 i 12 tylko delikatnie przeszkadza WC. Może przenieść łazienkę ale nie idzę zbytnio dla niej miejsca? Jedna z sypialni (10) będzie całkowicie od północy, to raczej wada ale z drugiej strony dla małżeńskich potrzeb raczej wystarczy :)

Jak widzicie ten projekt, po żmudnych poszukiwaniach wyklarował się właśnie ten domek.

Dzięki wszystkim za uwagę

dom.jpg

Edytowane przez pieciornik

pieciornik, mam nadzieję, że pisząc o zlikwidowaniu drzwi tarasowych nie masz na myśli likwidacji wszystkich? :)

I dlaczego na pomieszczenie techniczne chcesz budwać piwniczkę (jeśli jest to płaski teren to duże koszty i w niesprzyjających warunkach mozliwe zalania), gdy masz takie duże pomieszczenie gospodarcze, w którym może być też pralnio-suszarnio-prasowalnia?

Co do likwdacji kominów przy wentylacji mechanicznej to OK, ale dlaczego przy pompie ciepła chcesz też likwidować kominek? Pompa ciepła bez prądu nie pójdzie, a czasami zdarzają się kilkudniowe awarie (zwłaszcza zimą). Kominek można zrobić z płaszczem wodnym (blisko pomieszczenie techniczne), który podłączony do UPSa ogrzeje dom przy zaniku zasilania z zewnątrz.

kierunki.jpg

Rozmieszczenie pomieszczeń jest bardzo dobre i nie przejmuj się tym, że jednen z pokoi jest od północy, zwłaszcza jeśli ma to być sypialnia małżeńska. Zwykle i tak spędza się tam tylko noce. Jedyne co bym tam zmienia, to nieco ja powiększyłą aby zmieścić większą szafę.

Kuchnia od południa też nie jest złym rozwiązaniem. W moim domu rodzinnym kuchnia była od wschodu i tylko rano miło było w niej siedzieć. Z kolei moja obecna kuchnia, a także poprzednia oraz przyszła, to kuchnie od południa. Są ciepłe, słoneczne i przytulne, tak że czasami nie chce się z nich wychodzić - pod warunkiem, że jest gdzie usiąść ;)

Łazienka od południa...w przyszłym domu taką planuję. A użytkowałam już łazienki z oknem:

1. od zachodu - z typowym łazienkowym oknem ok.50-60 x 110-120cm - miło było się kąpać o zachodzie słońca (okno naprzeciw siedzącego w wannie)

2. od wschodu - z dużym oknem jak w pokoju - rewelacyjna o każdej porze, bo jasna, a słoneczym rankiem....po prostu bajka :) Polecam duże okna w łazience!

3. od północy - z typowym oknem łazienkowym ok.50-60 x 110-120cm - zimna i ponura pomimo jasnych płytek w piaskowym kolorze.

4. blokowa bez okna, ale w środku mieszkania, więc ciepła i prawdę mówiac to wolałam ją niż obecną z nieduzym z oknem północnym

Edytowane przez moniss

Dziękuje Ci moniss za odpowiedź, dobrze, że ktoś zauważył w ogóle post hehe

Muszę Cie zmartwić moniss; drzwi tarasowe polecą wszystkie, w to miejsce duże energo okna, moim zdaniem lepiej będzie utrzymać ciepło niż na drzwiach a koszta podobne.

Piwniczkę chcę zrobić ze względu na pompę ciepła i wymiennik gruntowy a do tego będzie miejsce na przetwory i mały warsztacik. Co do kosztów to orientowałem się w kosztach i wiem mniej więcej jakiego rzędu wydatek się szykuje. Nie buduje na prędce a dopiero ruszył wniosek o warunki zabudowy i mam gdzie mieszkac więc chciałbym zrobić to dobrze i tak jak sobie wymyśliłem ;) Geolog będzie wiosna ale znając podłoże i poziom wód gruntowych od razu zakładam ciężką izolację przeciwwodną.

Kominek w niczym mi nie będzie potrzebny a komin to niepotrzebne otwory w stropie, dachu i dodatkowa kasa. Za te pieniążki można kupić jakiś nieduży piecyk kondensacyjny i agregat do napędu i pomp, od tak sobie wydumałem ;)

Najważniejsza funkcjonalność domku, układ pomieszczeń i usytuowanie jak na Twoim rysunku od południa salon, Zdaje sobie sprawę, że można wybrać lepiej ale jaoś ten projekt do mnie mówi weż mnie :D Pomóż mi koleżanko przenieść W|C żeby pod pom. gospodarczym i sypialnią 10 można było spokojnie wykopać piwniczkę bo ona będzie na bank. Od północy w garażu skasuje okno i zrobię schody na strych bo coś tam pewnie powstanie bo jakoś raczej nie wieżę, że dadzą mi zbudować dach o kącie 25*

to tak na szybko, ciągle rozmyślamy co i jak urządzić

jeszcze raz dziękuje za odzew