Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

klara:

Tamina ma dwie sypialnie dzieci o frontu - w domyśle od północy, czyli ciemno w nich całą zimę.

Bardzo ciasny wiatrołap - ciężko ubrać dzieci w kurtki.

Kotłownia jest nieproporcjonalnie duża w stosunku do reszty pomieszczeń. A przecież nie zamierzasz grzać tego maleństwa węglem?

Eryk - niedawno pisałam o tym projekcie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333580-projekt-ERYK-BIANCO-pracownia-ARCHIPELAG&highlight=Eryk

Właśnie mojemu mężowi zależy na dużym pomieszczeniu gospodarczym. Ma względem niego swoje plany. Zdecydowaliśmy się na paliwo stałe: ekogroszek. Mamy tylko 1 dziecko i tak raczej pozostanie. Duże jest wiec samo się ubiera. W wyborze chodzi mi bardziej o koszty niż mega funkcjonalność. zamarzył mi się własny mały biały domek :) Wszystko 'pojedzie' z kredytu. Może ktoś z Was buduje lub zastanawia się nad małym parterowym domkiem? Chętnie wziełabym pod uwagę jeszcze inne projekty.

klara - ekogroszek w małym domu 100m2 to ogromna pomyłka. Większość wytworzonej energii w okresach przejściowych wypuścicie kominem. A i tak musicie duplikować urządzenie grzewcze, bo latem przecież nie będziecie palić węglem by podgrzać CWU.

Poza tym koszt budowy kotłowni jest nieproporcjonalnie wysoki do powierzchni domu.

To nie XIX wiek, żeby opierać się na węglu...

a Co sądzicie o takim projekcie. http://www.domza150tysiecy.pl/grafika/obrazki/projekt-taniego-domu.jpg Nie ma ścian nośnych w środku żadnych więc można wiele zmieniać

Koszmarny układ. Kanapa specjalnie pomniejszona, bo normalnej, rzeczywistej wielkości nie zmieściłaby się w mikroskopijnym salonie

Niekoniecznie. Ściana za sofa ma ponad 3 metry, bez problemu postawisz pod nią sofe 3-osobową. Użytkuje w bloku "salon" 21 metrowy - mieści się w nim i sofa ze stolikiem i stół 6-osobowy. Taki mały dom, to w zasadzie większe mieszkanie, trudno, żeby na takim metrażu zmieścić duży salon, dwie łazienki i 3 sypialnie

No tak ale w ta stronę tez jest 4,7 więc chyba przesuwając kanapę o 30 cm nie ma różnicy już nie mówiąc że nie trzeba się sugerować układem tej kanapy. Po za tym jest ten plus że każdą ścianę można przesunąć w dowolną stronę. Czy wg Ciebie masz jeszcze jakieś zastrzeżenia. Założenie dla mnie jest ilość dokładnie taka jak w tym projekcie. Musi być kotłownia i zastanawiam się czy nie powiększyć jej o 30 cm kosztem pokoi. Warto myślę też zrobić tak http://budowlaniec3.nazwa.pl/dom/grafika/obrazki/budowa/kosztorys_budowa_domu_2.jpg i wtedy decydować o przesuwaniu. Oczywiście że to nam nie da pełnego obrazu ale już mniej więcej będzie widać co i jak. I przy okazji pozdrawiam sąsiadkę :) nio prawie sąsiadkę :)

No pomyślę nad tym, brakuje jednak skrytki która przy domu parterowym i braku garażu raczej będzie nie zbędna. W łazience w której będzie prysznic chciałbym kabinę "murowana" żeby tylko były drzwi szklane więc w tym ułożeniu wc byłby w wąskim "korytarzyku". No i kotłownia byłaby raczej mała jak na piec na ekogroszek, zbiornik CWU 200l, i jeszcze chciałbym zostawić miejsce na ewentualny uzdatniacz, więc raczej liczyłem na powiększenie kotłowni. Mamy jeszcze kilka miesięcy więc jest co myśleć.

klara - ekogroszek w małym domu 100m2 to ogromna pomyłka. Większość wytworzonej energii w okresach przejściowych wypuścicie kominem. A i tak musicie duplikować urządzenie grzewcze, bo latem przecież nie będziecie palić węglem by podgrzać CWU.

Poza tym koszt budowy kotłowni jest nieproporcjonalnie wysoki do powierzchni domu.

To nie XIX wiek, żeby opierać się na węglu...

To jakie ogrzewanie proponujesz? Nie będę miała dostępu do gazu. Tak jak wcześniej napisałam, chcę wybudować mały domek ponieważ nie stać mnie na nic większego. Tne koszty jak tylko się da. Spełniam swoje marzenie w granicach rozsądku.

No pomyślę nad tym, brakuje jednak skrytki która przy domu parterowym i braku garażu raczej będzie nie zbędna.

Kiedy rysowałam ten rzut zauważyłam, że nie tylko kanapa została pomniejszona. Także np. sedesy.

Ten dom ma 100m2 - zastanów się dlaczego WYDAJE się przestronniejszy od analogicznych rzutów domów podobnej wielkości z innych biur architektonicznych.

To jakie ogrzewanie proponujesz? Nie będę miała dostępu do gazu. Tak jak wcześniej napisałam, chcę wybudować mały domek ponieważ nie stać mnie na nic większego. Tne koszty jak tylko się da. Spełniam swoje marzenie w granicach rozsądku.

Małe domy tylko prąd lub powietrzna pompa ciepła.

Kotłownia na paliwo stałe musi mieć określoną kubaturę, która zabiera niepotrzebnie miejsce w małym domku, kosztem innych pomieszczeń. PC wstawisz w spiżarce, w szafie na korytarzu, w pralni.

Na forum jest opisany dom, jakieś 250 m2, ogrzewany prądem (forumowicz MAG), którego ROCZNE ogrzanie kosztuje 1500 zł + kominek.

To ile będziecie płacić za mały domek?

w większej łazience obok umywalki jest wrysowana.

Dla mnie pchanie do małych domków pieców na węgiel jest pomysłem idiotycznym. Więc przy zdroworozsądkowym inwestorze pralka może też stać w kotłowni z PC.

Edytowane przez Elfir