Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Dziękuję Elfir, szczególnie patent z garderobą ekstra, o tym nie pomyślałem...

Co do dwóch łazienek to sam nie wiem - nie czujemy potrzeby... :) I chyba zrobimy jedną większą.

Nie wiem co robić z kominkiem. Już prawie przekonałem Żonę, żeby nie robić kotłowni w salonie... Rozumiem, że jeden komin "w sensie konstrukcyjnym" z dwoma kanałami dymowymi to niższy koszt budowy niż dwa kominy? :)

Co do pokojów dla dzieci są one od zachodu i tu nasuwa się pytanie... Wejście od wschodu, a z południowej strony będziemy mieć ogród - zostawić tak okna w salonie jak w projekcie?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak dzieciaki będą nastolatkami to zablokują łazienkę na godzinę. I gdzie wówczas skorzystać z toalety lub opłukać się pod prysznicem po pracy w ogrodzie?

Komin musiałby mieć kanał dymowy do kominka i kanał spalinowy do pieca gazowego. Tańsze będą chociażby obróbki komina na dachu.

Czy okno od południa ma widok na ogród czy na dom sąsiadów? Bo jak z boku ciągnie się działka i ogród to warto z tej strony powiększyć (i zrobić główne wyjście na taras). Ale z drugiej strony pomyśleć o cieniu latem (np. wyciągnąć połać dachu).

Wówczas od zachodu te wcięcie w budynku wam jest niepotrzebne. Można powiększyć salon, kuchnię.

Edytowane przez Elfir

na przykład tak:

dcb104_fr1_gk.jpg

http://askarchitekt.pl/wp-content/gallery/projekt-domu-letniskowego-calorocznego-z-duzym-zadaszonym-tarasem/projekt-domu-z-duzym-tarasem-widok-3.jpg

albo pergola/weranda jak w amerykańskich domach:

http://olczak.info/domkolonialny/pili_011.jpg

a86dfb7321aeb6aagen.jpg

6b06832a02bd2b91gen.jpg

swoją drogą czy ten dom, jak na parterówkę nie ma za wysokiej ścianki kolankowej?

Bo może warto przy adaptacji go obniżyć (po co płacić za więcej bloczków, styropianu)?

eca992a4981afce3gen.jpg

Edytowane przez Elfir

99051184019e738bgen.jpg

Dom oddzielony normalnymi ocieplanymi ścianami. Dach wyciągnięty na słupach (izolowanych). Składzik obudowany cienką ścianką szkieletową i otynkowany jak dom - plus , składzik jest ciut większy. Do tego butla gazowa z promiennikiem włączanym tylko na czas pracy, aby nie ciągnąć instalacji z domu.

To brzmi nieźle. Chciałam się poradzić z jeszcze jedną rzeczą - podzielić składzik przy wejściu ścianką na spiżarnię i gospodarczy, co daje większą powierzchnię zabudowy, czy jednak połączyć w jedno pomieszczenie, co pozwoli wnosić zakupy od razu do spiżarni?

http://i.imgur.com/kPXSux3.jpg

Tylko wcale na tym nie zyskasz, bo w dużym pomieszczeniu środek będzie pusty - szafkami możesz zabudować tylko ściany. Policz sobie ile metrów bieżących zabudowy masz ze ścianką a ile bez ściany, za to z dwoma otworami drzwiowymi.

można pomyśleć jeszcze w tym kierunku:

8a0aa9338b056d6bgen.jpg

Tylko wcale na tym nie zyskasz, bo w dużym pomieszczeniu środek będzie pusty - szafkami możesz zabudować tylko ściany. Policz sobie ile metrów bieżących zabudowy masz ze ścianką a ile bez ściany, za to z dwoma otworami drzwiowymi.

można pomyśleć jeszcze w tym kierunku:

8a0aa9338b056d6bgen.jpg

W takim układzie zakupy przeniosły się chyba jeszcze dalej od wejścia, a w kuchni zapanuje mrok, więc chyba zostaniemy przy podzielonej wersji i tyle.

Dziękuję jeszcze raz Elfir.

O kolankowej myślałem, ale nie mam przekonania - są plusu dodatnie i ujemne :) Jesteś w stanie oszacować oszczędność na obniżonej ściance?

Właśnie pergola przemawia do mnie bardziej. Domy z przedłużonym dachem zwyczajnie mi się nie podobają. Pergola daje dodatkowe możliwości zabawy tą przestrzenią i jest tak jakby przytulniej:

charming-design-pergola-covers-entracing-pergola-covers.jpg

d23cb64997587610c0b252acd4c97d45.jpg

valuable-design-pergola-designs-for-decks-contemporary-ideas-1000-images-about-deck-and-ideas-on.jpg

O kolankowej myślałem, ale nie mam przekonania - są plusu dodatnie i ujemne :) Jesteś w stanie oszacować oszczędność na obniżonej ściance?

Jeżeli dzięki obniżonej ściance wieniec (może lekko przerobiony) będzie robił od razu za nadproża, to ze 3K zł tylko na nadprożach prefabrykowanych zyskujesz. Do tego mniej materiału na mur, ocieplenie, elewację. IMO gra warta świeczki.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

Kaizen - przyznaję się bez bicia, że nie mam wiedzy o tym etapie budowy, póki co zgłębiam temat do stanu zero + tematy ogólne. Masz może namiar na jakieś materiały, gdzie mógłbym na ten temat poczytać lub zobaczyć film?

Elfir, analizuję jeszcze raz zaproponowane przez Ciebie zmiany: czemu nie ma mebli kuchennych pod oknem? W przypadku podziału łazienki, jak rozwiązać temat okien, żeby dom z przodu prezentował się atrakcyjnie?

Witam

Zastanawiamy się nad rozpoczęciem budowy, nie posiadamy jeszcze działki więc na razie prosimy o podzieleniem się doświadczeniem. Naszym wymarzonym domkiem jest projekt Ariel 4, przemawia do nas podziałem pomieszczeń, mamy 2 dzieci. Z względów ekonomicznych dość tanim wyborem byłby projekt domza150tys. 150tys wg autora pomysłu to koszt materiałów a koszt robocizny powinien nie przekroczyć 35tys. Czytając opinie dom w 200tys pod klucz całkowicie systemem zleconym. Ariel 4 wg kosztów przybliżonych w projekcie zakup materiałów kosztuje ok 240 tys. No ok hmm garaż, filar, dachówka. I tu pojawia się cena za budowę ok 200tys (bez instalacji). I raczej na pewno nasze możliwości to przewyższa, nie będziemy dla domu rezygnować z fajnych wakacji z rodziną a dojdzie rata kredytu. Chcielibyśmy poprosić was o podpowiedz czy istnieje możliwość zaadoptowania tego układu pomieszczeń do domku tańszego w budowie, na pewno możemy zrezygnować z garażu 32m^2 w i filara także zmieni się dach, o taras tez możemy uszczuplić gdyby był to znaczący koszt.. A może narysować projekt na zamówienie. Prosimy o pomoc jak najtaniej można wybudować taki układ. Z góry dziękujemy pozdrawiamy M.Z.D.

o domu można rozmawiać mając działkę.

Bo potem się okaże , że się Ariel nie mieści, albo MPZP nie pozwala.

Nie wybudujecie tego projektu za 200 tyś. ani za 240 tyś.

Dom za 150 tyś - starczy chwytliwa nazwa i zaraz zainteresowanie. Biura projektowe powinny nazywać swoje projekty ""dom za grosze", "dom za bezcen", "wybudujesz za darmo".

O tym projekcie i jego wadach było już tyle na forum, że nie chce mi się powtarzać.

Edytowane przez Elfir

Paweł - nie ma szafek pod oknem, bo zwęziłam kuchnię aby dodać kilka centymetrów na normalną szafę w wiatrołapie. W związku z powyższym może być problem z ustawieniem zlewu i zmywarki pod oknem od frontu.

A robienie dwóch narożnych szafek z wysuwanymi półkami nie da ci specjalnie więcej miejsca do przechowywania. Za to te systemy narożne są drogie. Ale jak ci zależy to możesz sobie szafki tam też zrobić.

Trzeba byłoby rozrysować co do centymetra projekt. W końcu moje przeróbki to tylko paint.

Elfir dziękujemy za odpowiedź co do działki to mamy upatrzoną MPZP jest na klocka z płaskim dachem, lub domek z dachem wielospadowym o ilości spadów większej od 4. Wiem że nie da rady wybudować tego domu za 240tys chociaż mamy nadzieje że na SSZ starczy, mamy gdzie mieszkać więc podejmiemy się wykańczania samemu, tynki, część instalacji, wykończeniówka. Ćwiczyliśmy na 2 mieszkaniach (może wsparcie by było bo rozważamy budować się z kuzynką , działka obok ten sam projekt + mąż złota rączka) kuchnie zrobimy sami. chcemy z 20k przeznaczyć na ogród, wiadomo do domku doliczyć trzeba kostkę na podwórko, ogrodzić działkę, nawodnienie trawy i inne drogie pierdoły.

Chcielibyśmy poprosić was o podpowiedz czy istnieje możliwość zaadoptowania tego układu pomieszczeń do domku tańszego w budowie,

A z wyrzeczeniami to przepraszamy nie chcieliśmy nikogo urazić :*

Nie da się mieszkać bez instalacji :)

Będziecie robić wylewki i tynki (które robi sie PO ułożeniu instalacji) kiedy będziecie mieszkać? Bez jaj.

Poza tym mieszkanie w nie oddanym do uzytku domu grozi grzywną ze strony nadzoru budowlanego.

Dom to nie mieszkanie w bloku.

A SSO to zwykle 1/3 kosztów budowy.

Do stanu deweloperskiego licz 2000-2500 zł/m2 powierzchni CAŁKOWITEJ domu

Edytowane przez Elfir