Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witajcie,

Od dłuższego czasu przeszukujemy razem z żoną różne katalogi szukając tego idealnego projektu, mamy jednak sporo wątpliwości stąd ten post i prośba o poradę.

Krótko o nas i tym wymarzonym domie. Rodzina aktualnie 2+1, ale docelowo ma być nas co najmniej czworo. Szukamy domu w miarę prostego w budowie, z użytkowym poddaszem, ale zdecydowanie nie ma to być zwykła stodoła. Z pomieszczeń, które potrzebujemy to dodatkowy pokój na parterze na biuro, na poddaszu trzy sypialnie plus koniecznie duże pomieszczenie magazynowe najlepiej około 40m2 , z racji prowadzonej działalności gospodarczej. Działka, którą dysponujemy ma wymiary około 45m x 67m z wjazdem od strony południowo-zachodniej, ale bardziej południowej.

http://www.discard.vot.pl/pliki/murator/dzialka.png

Z projektów, które do tej pory widzieliśmy najbardziej przypadł nam do gustu Dom w daktylowcach (G2) ver. 2 z pracowni Archon. Ogólnie układ pomieszczeń nam odpowiada chociaż kilka zmian wprowadzilibyśmy. Największa zmiana to zlikwidowanie wcięcia w obrysie budynku od strony kuchni. Dzięki temu uprasza się nieco bryła budynku, co daje nam dodatkowe miejsce w kuchni, w którym znalazłby się mały stół z krzesełkami do codziennych posiłków. Po zmianach wyglądałoby to mniej więcej jak na załączonym obrazku.

http://www.discard.vot.pl/pliki/murator/parter_po_zmianach.png

Na parterze rozważamy jeszcze zmianę tego niskiego okna w kuchni na pełnowymiarowe oraz ewentualną likwidację kominka. Zastanawiamy się też czy nie można by nieco zwężyć łazienki na rzecz większego pomieszczenia gospodarczego.

Na poddaszu, zamiast garderoby nr 11 powstałaby pralnia.

Likwidujemy garderobę nr 7, w jej miejsce powstałaby wnęka na zabudowę w naszej sypialni i jednocześnie powiększyłby się pokój nr 6.

Nad garażem likwidujemy wszystkie ścianki działowe i powstaje jedno duże pomieszczenie magazynowe.

Rysunek po zmianach:

http://www.discard.vot.pl/pliki/murator/poddasze_po_zmianach.png

Co myślicie o tym projekcie? Czy zaproponowane przeze mnie zmiany są korzystne czy jeszcze coś można by poprawić? Czekam na Waszą opinię i rady.

Edytowane przez discard

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podstawowa wada dla mnie - garaż nie jest połączony z wiatrołapem, przez co kłopotliwe jest zakładanie butów i kurtek

Z innych elementów - fajnie, jak pokoje dzieci i rodziców są oddzielone od siebie korytarzem.

inne kwestie - ogród (a tym samym miejsce zabaw dzieci) będziecie mieli od północy i tylko okno kuchni wychodzi na północ.

Elfir dziękuję za odpowiedź. Co prawda przed napisaniem posta obwiałem się tego, że ktoś wytknie same wady projektu i nie wspomni o żadnej zalecie. Ale chyba o to właśnie chodzi, bo my widzimy w nim same pozytywne strony, a dobrze jak ktoś spojrzy na to bardziej krytycznym okiem.

Co do braku połączenia wiatrołapu z garażem, byliśmy tego w pełni świadomi. Wiemy, że może to być uciążliwe, zwłaszcza zimą. Tym bardziej biorąc pod uwagę na jakim odludziu planujemy się budować, to każde wyjście poza działkę będzie przez garaż, bo wiąże się z wyjazdem samochodem.

O oddzieleniu naszej sypialni korytarzem od dzieci kompletnie nie myśleliśmy i w przypadku tego projektu raczej ciężko będzie coś wykombinować.

Co do ogrodu to zapomniałem napisać w pierwszym poście, że planujemy dom odsunąć możliwie maksymalnie od drogi. Także główną część ogrodu wypoczynkowego i rekreacyjnego planujemy przed domem i po jego boku. A żeby mieć jednak jakiś podgląd na tył działki planujemy właśnie zmianę okna w kuchni na większe, zamiast tego niskiego pomiędzy stojącymi a wiszącymi szafkami.

Odnośnie zmian w domu rozważamy też likwidację balkonu.

Uważasz, że jednak powinniśmy szukać innego projektu? Czy na jego podstawie może powstać fajny domek? Nie ukrywam, że wizualnie dom nam się bardzo podoba.

Nie wypisuję zalet, bo w zasadzie to, co nie jest wadą z automatu jest zaletą, wiec po co pisać oczywistości? Na dodatek, jak wspomniałeś - wybrałeś projekt, bo ci pasuje. Gdybym wymieniła zalety, dowiedziałbyś się tylko tego, co już sam wiesz. Więc rada do niczego by się nie przydała.

Gdy wypisuję wady, wiesz na co się piszesz. Albo uznajesz, ze wady są mało istotne i można z nimi żyć, albo kombinujesz jak się ich pozbyć.

Skoro mieszkacie na odludziu i każde wyjście będzie przez garaż, to tym bardziej w pobliżu garażu powinno być miejsce na szafę z kurtkami i butami. A tam jest tylko wąski korytarzyk. Chyba, żeby zacząć przestawiać ściany i wygospodarować coś kosztem kotłowni?

Amerykanie w swoich domach między garażem a domem mają mudroom. To takie "brudne" pomieszczenie domowe, w odróżnieniu od reprezentacyjnego holu.

Przemyśl odsuwanie domu daleko od drogi - koszty bruku i potem odśnieżanie.

Nie wybierałabym nigdy projektu na podstawie ładnej wizualizacji bryły. Ładny widok nie zrekompensuje niewygodnego zaplanowania wnętrza.

Edytowane przez Elfir

Jeszcze jedno - jak tak patrzę na projekty ze strychami nad garażem dwustanowiskowym - to jest jakieś 25 m2 a nie 40m2.

Spójrz na taki projekt:

http://projektyprestige.pl/projekt/projekt-domu-henryk-ii/

Można odwrócić układ kuchni i salonu i przerobić wówczas okna na elewacji.

Jeśli gabinet będzie odwiedzany przez obce osoby, da się wygospodarować osobne przejście omijające okolice salonu.

I warto jednak zrobić sobie dodatkowy taras od północy/wschodu. Latem będzie przyjemniej niż od południa.

HENRYK-_II_RZUTPARTERU.jpg

HENRYK-_II_RZUTPODDASZA.jpg

U1-1-1200x745.jpg

Edytowane przez Elfir

Może dołączę się z prośbą o poradę.

Poszukuję projektu domu energooszczędnego:

1/ parterowy z poddaszem użytkowym (działka ma wymiary 20 x 52 i znajduje się na lekkim, kilkustopnoowym, zboczu)

2/ powierzchnia ok. 100 - 105m2 + garaż

3/ na parterze salon + kuchnia (zamknięta lub możliwa do oddzielania od salonu w wizualnie pozytywny sposób) + WC

4/ schody na piętro (poddasze) najlepiej aby nie były w salonie

5/ góra to trzy sypialnie (dwie większe - fajnie gdyby miały własne garderoby + jedna, dla gości, mniejsza) + łazienka + ew. pralnia

6/ ściana frontowa byłaby od wschodu dlatego kuchnia i salon oraz obie większe sypialnie muszą być od strony południowej

Podoba mi się projekt "Dom w pięknotkach" https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-pieknotkach-m4fe47b5417c5a bo ma właściwie wszystkie cechy które poszukuję ale oddzielenie kuchni od salonu popsuje wygląd parteru...:sad:

Kanapa w salonie jest pomniejszona by salon wyglądał na większy. Schody są w salonie.

Schody mocno wychodzą na środek domu, więc faktycznie bardzo trudno sensownie oddzielić kuchnię ścianką.

Rzeczywista wielkość budynku to 139 m2

Edytowane przez Elfir

Pisząc o powierzchni miałem na myśli powierzchnię użytkową.

To jest mylące i to bardzo - zwłaszcza podczas rachowania kosztów budowy.

Dwa domy o pow. użytkowej 100 m2 mogą się różnic rzeczywistą powierzchnią nawet o 50 % :)

wykorzystując chwilę "ciszy" w pracy znalazłem dwa projekty:

1/ https://www.extradom.pl/projekt-domu-abc-wersja-a-WRD2409

tak na gorąco - dodałbym tu jedno okno w kuchni a na piętrze zlikwidował balkony i zastosował duże okna oraz przesunął łazienkę jak poniżej dom-ek.jpg

2/ https://www.extradom.pl/projekt-domu-bakalia-4-WOF1086

tu przesunąłbym WC pod schody i zwęził nieco kuchnię kosztem zwiększenia salonu. Na piętrze usunąłbym balkon oraz okno lukarne i zamontował zwykłe oraz powiększył pokój 1/5 kosztem pokoju 1/3 (który traktowany będzie jako gościnny więc duży być nie musi).

Elfir - mają ubrania tylko że przyjeżdżają średnio dwa razy w roku na kilka dni a teściowie mają do nas jakieś 1,5 godziny samochodem więc nie muszą nocować.

Poza tym to był tylko rysunek poglądowy - bardziej skupiam się na parterze bo to jest "serce domu", tzn. czy zamknięta kuchnia w projekcie ABC jest sensowna z wejściem w okolicach wymiaru 6,6 (niestety vis-a-vis drzwi od WC :-( ) czy też w wersji Bakalia w ogóle da się jakoś logicznie i estetycznie zamknąć kuchnię

nie rozumiem więc dla kogo to piętro?

Dwa pokoje myślałam, ze maja być dla dzieci i najmniejsza sypialnia dla rodziców. Problem w tym, że po twoich przeróbkach nie ma w niej miejsca na nic więcej niż szafę. A to ma być tylko pokój gościnny?

nie rozumiem więc dla kogo to piętro?

Dwa pokoje myślałam, ze maja być dla dzieci i najmniejsza sypialnia dla rodziców. Problem w tym, że po twoich przeróbkach nie ma w niej miejsca na nic więcej niż szafę. A to ma być tylko pokój gościnny?

Upss, zapomniałem o tym wspomnieć ... jeden pokój na mnie i żony (nieznacznie większy bo gdzieś musi się zmieścić większe łóżko) i drugi dla naszej córki. Trzeci z myślą o gościach więc jego powierzchnia nie musi być specjalnie duża - ot, (najlepiej) rozkładana sofa + jakaś mała szafa na ciuchy + stoliczek i tyle.

wykorzystując chwilę "ciszy" w pracy znalazłem dwa projekty:

1/ https://www.extradom.pl/projekt-domu-abc-wersja-a-WRD2409

tak na gorąco - dodałbym tu jedno okno w kuchni a na piętrze zlikwidował balkony i zastosował duże okna oraz przesunął łazienkę jak poniżej [ATTACH=CONFIG]389347[/ATTACH]

2/ https://www.extradom.pl/projekt-domu-bakalia-4-WOF1086

tu przesunąłbym WC pod schody i zwęził nieco kuchnię kosztem zwiększenia salonu. Na piętrze usunąłbym balkon oraz okno lukarne i zamontował zwykłe oraz powiększył pokój 1/5 kosztem pokoju 1/3 (który traktowany będzie jako gościnny więc duży być nie musi).

Nie wiem dlaczego w obu tych projektach są dość niewygodne schody zabiegowe, a miejsca jest tyle, że dałoby się zrobić spocznik (lub przynajmniej zlikwidować połowę zabiegu)...:wtf:

Ja mam działkę o podobnych wymiarach do Twojej (długa i chuda) i też ze spadkiem. Po przeszukaniu katalogów z tysiącami gotowców, stanęło w końcu na projekcie indywidualnym.

Z którego boku wjazd? W którą stronę masz spadek działki? Jak duży jest to spadek?

moniss - poniżej schemat. Spadek (nie pamiętam dokładnie ale jakieś 3-5 stopni) jest od zachodu (ogród) na wschód (ściana frontowa - ulica dojazdowa do działki).

1.jpg

czy ktoś może budował lub buduje dom wg projektu

https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3020/projekt-domu-grot

jakieś opinie? rady? oczywiście jest tu kwestia kilku zmian np. umiejscowienia okien (zarówno parter jaki i piętro) oraz likwidacja tego dziwnego jak dla mnie okrągłego okna na piętrze.

Edytowane przez Kalic

3 - 5 stopni czyli ok. 70 cm na 10 m. Czyli różnica pomiędzy wejściem do domu a wyjściem do ogrodu jest całkiem spora.

Co do Grota, to małe pokoje na poddaszu mają zbyt wielkie okna jak na ich powierzchnię. W dużej sypialni jest słup, podobnie jak w łazience (widoczne na rysunkach szczegółowych).

Niewygodne schody zabiegowe, i w przeciwieństwie do poprzednich dwóch projektów, nie da się ich poprawić.

Ryzalit jadalni ma tylko 2 m wewnątrz, więc nie jest zbyt funkcjonalny (chyba że trzymasz tam kwiatki). Stół na imprezy trzeba by czołem stawiać w linii kuchnia - salon, a nie ryzalit - schody.

Witam.

Powracam do tematu po przerwie. Proszę o opinie lub ew. uwagi. Dom ma mieć 4 sypialnie i o ile da się to pogodzić z WZ to parterówka. A w WZ mam pow. zabudowy do 140m2, dach dwu lub wielo 20-40 (na płaski nie uzyskałem w tych WZ zgody ale podobno jakbym się uparł to się da ale chyba nie warto) ale jak będzie straszna lipa z projektem to mogę wystąpić jeszcze raz i z tego co mi wiadomo powinni pozwolić mi na postawienie czegoś większego (działka 20a).. Wejście do domu planowane od północy (droga od północy)

https://z500.pl/projekt/1212/Z376_35,wariant-z376-z-katem-nachylenia-dachu-35-stopni-4-sypialniami-do-110m2/dane-ogolne.html

14685039661VGBW_1636_920_tl_normal.jpg

Rozważam projekt parterówki ze względu na użyteczność. Wiem że przy tych WZ to nie wiele zmieści się ale też to jest dla mnie jakiś kaganiec na ułańską fantazję bo m2 robią swoje. Czy budował ktoś może z tego projektu?? O ile znajdziecie czas proszę o uwagi nt. funkcjonalności projektu

Moje założenia:

1. Ogrzewanie podłogowe 100% + kocioł gazowy lub ew PC PW jak będzie kasa (wątpie...)

2. Wentylacja mechaniczna + rekuperator

3. Kominy 2 szt jedna dla kozy (z zamkniętą komorą spalania, romotop) druga pod kondensat (wiem że kominy jakby była PC PW niepotrzebne ale czasy są takie że wole mieć kozę w razie gorszych czasów)

4. Dach dwuspadowy - koszty

5. Projekt bez garażu. Jak będzie kasa wolę postawić gotowca wolno-stojący a jak nie to nie inwestować w domek dla aut...

Niestety sam pluje sobie w brodę że we wniosku o WZ wpisałem takie a nie inne parametry a UM tylko to powielił i teraz mam to co chciałem (ale jak pewnie możecie się domyśleć z czasem człowiek dojrzewa do bardziej świadomych decyzji).

Z góry dzięki za wpisy. Pozdrawiam

Edytowane przez graucho

mam pytanie co do dopasowania projektu do planu zagospodarowania przestrzennego - według mojego mam następujące warunki

1/ dopuszcza się zabudowę budynkami mieszkalnymi wolnostojącymi lub zabudowę bliźniczą - do dwóch kondygnacji z dachem stromym w tym poddasze użytkowe

2/ garaż dla samochodu osobowego może być wbudowany w budynek mieszkalny lub z nim bezpośrednio zespolony

Czy w tej sytuacji mogę ustawić budynek wg projektu https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-akantach-2-ma1a218245767c

oczywiście kilka zmian do wprowadzenia - jak choćby usunięcie balkonu na piętrze oraz przeniesienie kuchni (3) do gabinetu (5)