Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Okna dachowe wogóle nie są mi potrzebne, więc idą w odstawke. Pytanie co do instalacji. Czy realne w takich projektach jest zmiana instalacji żeby było zgodnie z normami? I czy każde zmiany pochlona dodatkowe koszty? Czy najlepiej szukać projektu przy którym chcemy najmniej usuwać lub coś dodawać :-)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy takim układzie pomieszczeń wszystkich okien dachowych nie zlikwidujesz (pomieszczenie nr 5 gabinet). Zmiana typu ogrzewania na etapie projektu nie wiąże się z dużymi kosztami, dopiero później przy wykonaniu. Już lepiej ten gazowy mieć, jeśli masz gaz w pobliżu. Najlepiej wybrać taki projekt w którym najmniej jest do zmian.

No i zaczynasz rozumieć o co w tym wszystkim chodzi ;). Dom to nie inwestycja tylko koszt, zwróci się w pewnym stopniu jak go sprzedasz, ale nie po to się buduje żeby sprzedawać ;). Musisz po prostu wszystko przemyśleć co Ci jest potrzebne, a co nie, co musisz mieć koniecznie, a z czym musisz nauczyć się żyć i gdzie pójść na kompromis. Nie ma domów i projektów idealnych, nawet taki indywidualny będzie miał kompromisy. Jedno w budowie jest pewne, każda nieprzemyślana rzecz to kasa i plujesz sobie w brodę, każda przemyślana rzecz to też kasa ale wydajesz ją na lekko.

Rafał, poprzedni projekt o wiele ładniejszy, nawet wewnątrz. Jeśli nie zależy Wam na dodatkowym pokoju na parterze, to w Domidei można by wprowadzić poważną zmianę przesuwając garaż w głąb domu w miejsce kotłowni i większej części sypialni. W tylnej części garażu i pozostałej z resztek sypialni wnęce, można zrobić kotłownię.

A Dom pod liczi kompletnie mi się nie podoba tak z zewnątrz jak i wewnątrz.

Tak, Kemotxb ma rację - nawet indywidualny dom to kompromis, chociażby pomiędzy potrzebami właściciela, wizją architekta, nakazami urzędu i właściwościami samej działki. Ach! I nei zapominajmy o ograniczeniach budżetu, materiałów i technologii oraz możliwości ekip.

Edytowane przez moniss

Chciałam Was zapytać o opinię. Z mężem zastanawiamy się nad kupnem działki i budową domu. Zdecydowaliśmy, że nie chcemy dużego domu (na razie nie mamy dzieci, ale chcemy wziąć pod uwagę, że dodatkowy pokój się przyda).

Zgodziliśmy się jeszcze z kilkoma rzeczami:

- spadzisty dach. Na pewno nie płaski, podobno źle zrobione mogą przeciekać w okolicy komina podczas ulew, a chcemy uniknąć nadmiaru prac

- ze zwykłymi oknami w umiarkowanej ilości (żadnych przeszklonych ścian - boimy się, że będzie od nich ciągnąc zimą, nie chcemy mieć kłopotów z dogrzaniem budynku)

- i niezbyt duży, raczej coś na zasadzie mieszkania, tyle, że marzymy po prostu o własnym domku z ogrodem i prywatnością

Znaleźliśmy dwa projekty, które nam się podobają. Ja skłaniam się ku temu mniejszemu, partner zawiesił oko nad tym piętrowym. Czy możecie nam coś doradzić? Może powinniśmy szukać dalej?

http://hs-projekt.pl/z11-d

http://hs-projekt.pl/z71

Nie chcecie dużego domu - dobra decyzja....ale mały dom to jest 90-100 m2. 50m2 to ma przecież malutkie mieszkanko...

Abstrahując już od wielkości domu, budując dom poniesiecie spore koszty niezależne od metrażu: projekt, adaptacja, przyłącza, wytyczenie budynku, mapa do celów projektowych itp iw zwiazku z tym wg Mnie 90-100 m2 to minimum. Po to się buduje dom, żeby mieć garderobę, dwie łazienki/wc, pom. gospodarcze itp.

Pamiętaj, że mieszkaniu jest klatka schodowa, która pełni rolę wiatrołapu i jest piwnica...co by nie było 10 m2 jak nic.

Odnośnie kosztów - do 100 m2 parterowy, dom z poddaszem dopiero ma sens od 130 m2 wg Mnie

AlicjaSlawek, a może nieduży dom ale z możliwością zaadaptowania poddasza w przyszłości?

https://projekty.muratordom.pl/projekt_elastyczny-wariant-ii,3171,0%2C0.htm

To bardzo prosty projekt domu, więc można różnie umiejscowić wejście, kominek, schody czy okna, w zależności jakie ustawienie względem stron świata będzie najkorzystniejsze na działce.

Chciałam Was zapytać o opinię. Z mężem zastanawiamy się nad kupnem działki i budową domu. Zdecydowaliśmy, że nie chcemy dużego domu (na razie nie mamy dzieci, ale chcemy wziąć pod uwagę, że dodatkowy pokój się przyda).

Zgodziliśmy się jeszcze z kilkoma rzeczami:

- spadzisty dach. Na pewno nie płaski, podobno źle zrobione mogą przeciekać w okolicy komina podczas ulew, a chcemy uniknąć nadmiaru prac

- ze zwykłymi oknami w umiarkowanej ilości (żadnych przeszklonych ścian - boimy się, że będzie od nich ciągnąc zimą, nie chcemy mieć kłopotów z dogrzaniem budynku)

- i niezbyt duży, raczej coś na zasadzie mieszkania, tyle, że marzymy po prostu o własnym domku z ogrodem i prywatnością

Znaleźliśmy dwa projekty, które nam się podobają. Ja skłaniam się ku temu mniejszemu, partner zawiesił oko nad tym piętrowym. Czy możecie nam coś doradzić? Może powinniśmy szukać dalej?

http://hs-projekt.pl/z11-d

http://hs-projekt.pl/z71

Generalnie wydaję mi się, że na początek musicie wybrać działkę, a dopiero potem szukać projektu. Może być tak, że wybierzecie projekt, który super Wam się spodoba, będzie to ten, który chcecie mieć...po czym okaże się, że nie będzie odpowiedni na Waszą działkę. I od nowa szukanie...

Wytyczyliście sobie jaki mniej więcej chcecie mieć dom, ale dobrze najpierw rozejrzeć się za działką.

Po krótkim czasie wracam do tematu - wciąż jestem na etapie szukania projektu ... i wpadł mi w oko taki oto domek

http://projektyka.pl/pl/projekt/ka16?ref

Wydaje mi się, że od strony naszych wymagań byłby godny uwagi - nie powinno być problemu z zamknięciem kuchni (bardzo oczekiwanym przez żonę) czy przeniesieniem wc pod schody (jakoś tak za blisko kuchni) przez co można powiększyć nieco powierzchnie kuchni. U góry trzy sypialnie i brak niepotrzebnych balkonów.

witam,

Mam dzialke z wjazdem on południowego- zachodu. Chcemy z zoną budowac poniższy projekt. Pytanie jest nastepujace: Chcemy zamienic w projekcie kuchnie w miejsce salonu aby go doswietlic i szukamy optymalnego rozwiazania w przypadku wiatrołapu i wejscia bezposrednio do salonu. Za wszelkie podpowiedzi ,odpowiedzi dziekuje :)

https://www.extradom.pl/projekt-domu-noelia-bis-WOK1053

chyba wystarczy zrobić większe przeszklenie na bocznej ścianie

Zamieniłabym miejscami pokój gościnny i kuchnię.

553fc43e01505c42.jpg

Fajny brodzik w łazience 60x60 cm - "kocham" takie oszustwa architektów. :bash:

Schody w wiatrołapie są wyjątkowo niefortunne i sprzyjające wypadkom.

chyba wystarczy zrobić większe przeszklenie na bocznej ścianie

Zamieniłabym miejscami pokój gościnny i kuchnię.

553fc43e01505c42.jpg

Fajny brodzik w łazience 60x60 cm - "kocham" takie oszustwa architektów. :bash:

Schody w wiatrołapie są wyjątkowo niefortunne i sprzyjające wypadkom.

Dziekuje za odpowiedz. po cichu liczylismy ze sie Pani wypowie ;)

nasz projekt w 90 % bedzie odpowiadal temu z obrazka tylko w lustrzanym odbiciu no i garaz bedzie o 0,5 metra zwezony. Calosc ok 135m pow.uzytkowej.

O co chodzi z tymi oszustwami ? nie bardzo rozumiem ., czyli ze za duzy ten prysznic? moze jeszcze sie Pani dopatrzy takich bledów. Bedziemy wdzieczni.

Z tymi schodkami to zlikwidowac i zamurowac przejscie? chyba bedzie najlepiej.

parter.jpg

Wreszcie udało nam się zakończyć proces zakupu działki. Wnioski o zapewnienia przyłączy już poszły. Kolejny etap to wuzetka. Działka ma 18x32 m. Wstępnie wybraliśmy projekt Dom przy Wiązowej 3:

parter.jpg

pietro.jpg

Myślimy, aby na parterze zamienić miejscami kuchnię z pokojem, a na piętrze powiększyć łazienkę. Co uważacie?

Dziekuje za odpowiedz. po cichu liczylismy ze sie Pani wypowie ;)

nasz projekt w 90 % bedzie odpowiadal temu z obrazka tylko w lustrzanym odbiciu no i garaz bedzie o 0,5 metra zwezony. Calosc ok 135m pow.uzytkowej.

O co chodzi z tymi oszustwami ? nie bardzo rozumiem ., czyli ze za duzy ten prysznic? moze jeszcze sie Pani dopatrzy takich bledów. Bedziemy wdzieczni.

Z tymi schodkami to zlikwidowac i zamurowac przejscie? chyba bedzie najlepiej.

[ATTACH=CONFIG]392498[/ATTACH]

WC otwierające się na salon to podstawowy błąd projektowy

Prysznic na planie domu jest wielkości lodówki, więc ma 60x60 cm. Widzieliście kiedyś taki prysznic? Zwykle mają min. 80x80 (a wygodne 100x100 i więcej). A to oznacza, że wyposażenie wnętrz jest zmniejszone na planie, by dom się wydawał większy i ustawniejszy niż w rzeczywistości.

Przejście wiatrołap-garaż tak, ale na jednym poziomie a nie z jakimś schodkami. Wiem skąd te schodki, ale nie powinno ich być w miejscu gdzie człowiek się kręci, ubiera, wita gości.

Moim zdaniem po prostu ten projekt nie jest udany i tyle. Można go próbować przerabiać, ale to pudrowanie pryszcza.