Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Elfir, czy ja Ci 2 posty temu nie zalinkowałem tego właśnie domu?:) Już wcześniej zwróciłem na niego uwagę, jest za szeroki 12.4m, trzebaby zrobić z tego 12, ale pewnie by się dało.

Jeżeli chodzi o miejsca parkingowe to właśnie nie wiem jak to rozegrać. U nas 2 auta docelowo + często rodzina podjeżdża.. zastanawiam się czy w ogóle przestrzeni przed domem nie wybrukować i zostawić jako parkingowej.. tylko wtedy nie będzie się dało domu dookoła obejść bez przechodzenia przez furtkę..

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że zostawię te 4,8m - liczy się każdy centrymetr ogrodu za domem, któego jak widać nie ma dużo.

Przejrzałem projekty. Generalnie biorąc pod uwagę gabaryt domu są chyba 2 sensowne typy brył domów:

1) z dachem dwuspadowym, "złamany": DN GALILEA BIS CE (DOM PC1-65), DN NOELIA BIS CE (DOM PC1-51), Dom w Amforach, Dom w Miłowonkach

2) z dachem dwuspadowym, bez załamania: Dom w Tymianku 5, Dom w tymianku 8

Który z dachów jest tańszy w budowie?

Który bardziej funkcjonalny?

Dla mnie opcja 1 ma taki minus, że okna pomieszczenia nad garażem wychodziły na pólnoc - na budynek sąsiada. A plus taki, że wydaje mi się, że skosy w tej opcji są mniej problematyczne (więcej światła z normalnych okien, pokoje bardziej ustawne).

Aha, opcja 2 wtedy z 1 lukarną (i pewnie wykuszem i balkonem...)

Edytowane przez frytek1986

to naprawdę zły pomysł.

Wjedziesz samochodem i go nie obejdziesz (bo praktycznie zderzakiem będzie na bramie garażu) i jeszcze będziesz miał problem by zamknąć za sobą bramę.

Chyba, że jeździsz małym punto?

Dom ma być wygodny.

Noelia - nie, nie, nie! Nie wiem co ludzie widza w tym projekcie? Chyba łatwość zamordowania teściowej na tych schodkach w idiotycznych miejscach.

Najtańszy oczywiście jest dach dwuspadowy, ale bez lukarn. Dachówka jest stosunkowo tania. Koszty podnoszą gąsiory, dodatkowe orynnowanie, kosze.

Jak zamieszasz robić balkoniki, ryzality, lukarny przy dachu dwuspadowym, to dach w L-kę będzie tańszy.

Nie szukaj gotowca na siłę. Projekty gotowe często na wizualizacjach są upstrzone ryzalitami, balkonikami, bo to faktycznie uatrakcyjnia bryłę, co przekłada się na sprzedaż projektu. Tylko potem w adaptacji ludzie prostują ściany, skreślają balkoniki, by ciąć koszty. Lepiej od początku wybrać powściągliwą bryłę (lub taką zaprojektować z architektem)

Edytowane przez Elfir

mozesz zerknąc na taki:

https://projekty.muratordom.pl/projekt_na-miare-czasow,3328,0%2C0.htm?c=54

Dom indywidualny możesz mieć np. w kształcie trapezu - wówczas jedna ze ścian może być idealnie równoległa do południowej granicy. Nie komplikuje to dachu. Dach może być prostokątny i wówczas nawis tworzy zadaszenie tarasu

Edytowane przez Elfir

Witajcie

Poszukuję niewielkiego domu w prostej bryle, raczej typ stodoły, z małym gabinetem na dole i 2-3 sypialniami na górze, dużym pomieszczeniem gospodarczym, który może też służyć za pralnię (ogrzewanie mamy gazowe).

Co sądzicie o projekcie Przytulny2?

Myślę, żeby zlikwidować wykusz i poszerzyć dom o czerwoną powierzchnię, co spowoduje ok 12 m więcej (dół + góra). Zastanawiam się czy pokoje na piętrze nie są zbyt małe i ciężkie do zabudowy (skosy) i czy coś można na to poradzić zmieniając układ, np. przenieść sypialnie rodziców na lewo, a małe pokoje na prawo, tam gdzie dom jest poszerzony?

Pomóżcie :)

0e2bc5731f5c57f7gen.png

rzut1.jpg

Edytowane przez zamzam

Co sądzicie o projekcie Przytulny2?

Pomieszczenie gospodarcze niby spore, ale nic w nim nie ustawisz, bo nie przejdziesz (chyba, że nie zrobisz przejścia do garażu).

Przy takich wymaganiach parterowy wychodzi kosztowo bardzo podobnie a dużo wygodniej. Nie wiem, skąd u nas taka moda na dostawianie szałasu na parterze. Powiększenie domu to spora modyfikacja, bo trzeba konstrukcję przeliczyć i zmienić strop i dach. Może być kosztowne.

Poza tym powiększanie domu trochę mi się kłoci z założeniem "niewielki".

Może łatwiej wyjść od posiadanych środków na budowę?

Na tym projekcie pralnia jest przy sypialniach (co jest logiczne).

Edytowane przez Elfir

Dzięki za uwagi :)

Pralnia przy sypialniach oczywiście logiczna, kierowałam się tym, że wolę mieć bliżej od pralki na taras gdzie rozwieszam pranie, żeby nie biegać po schodach, ale teraz myślę, że rozwieszanie prania zimą przy garażu to może faktycznie nie najlepszy pomysł :D

"Niewielki" dla mnie to max 140m2 - 150m2 razem z garażem i pomieszczeniem gospodarczym.

Moje oczekiwania:

- prosta bryła, dwuspadowy dach

- mały gabinet na parterze

- 3 sypialnie na piętrze (nie mamy jeszcze dzieci, ale będzie 1 albo 2)

- 2 łazienki (na dole z prysznicem, na górze z wanną)

- pralnia

- salon z jadalnią wystarczy do 30m

- garaż jednostanowiskowy

Kaizen, pisząc szałas masz na myśli garaż? Czyli lepiej szukać projektu z wbudowanym w bryłę?

Parterowy niestety nie bardzo wchodzi w grę, bo działka mała (32 x 22, szersza od strony drogi) i szkoda ogrodu. Dach musi spadać w kierunku dłuższej elewacji.

Chcielibyśmy się zmieścić w 350 tyś za stan deweloperski (system zlecony). Nie wliczam w to działki, projektu, ani przyłączy. Realne?

Jednym słowem, szukać dalej?

Edytowane przez zamzam

Kaizen, pisząc szałas masz na myśli garaż? Czyli lepiej szukać projektu z wbudowanym w bryłę?

Mam na myśli trochę wełny, kartongipsu i blachę (w najlepszym wypadku dachówkę) ze skosami. Czyli niewygodne przez skosy i słabo izolowane akustycznie i termicznie.

Parterowy niestety nie bardzo wchodzi w grę, bo działka mała (32 x 22, szersza od strony drogi) i szkoda ogrodu.

Czyli zachowując odległości zmieści się dom o obrysie 24x14 czyli prawie 300m2 powierzchni po podłogach na parterze.

Chcielibyśmy się zmieścić w 350 tyś za stan deweloperski (system zlecony) z instalacjami. Nie wliczam w to działki, projektu, ani przyłączy. Realne?

Sama budowa, czy łącznie z przyłączami i zagospodarowaniem terenu? Sama budowa - wymaga dyscypliny i wysiłku. Razem ze wszystkim - marne szanse. I nie patrz, ile kogoś kosztowało rok czy dwa temu. Ceny szaleją a przepisy (WT2017) wymuszają droższe budowanie. Sprzedawcy projektów bajki opowiadają w zakresie kosztorysu.

Skoro macie napięty budżet, to rozważcie altanę czy wolno stojący garaż do zbudowania w przyszłości, jak będziecie wiedzieli, czy kasy wystarczyło. W przypadku garażu oznacza to niestety większy podatek od nieruchomości niż przy garażu w bryle (choć pewnie kwestia czasu, gdy w bryle też wyżej opodatkują).

Czyli zachowując odległości zmieści się dom o obrysie 24x14 czyli prawie 300m2 powierzchni po podłogach na parterze.

Zmieścić się zmieści, tylko ogród się zmniejszy, ale nie wykluczam, rozważam :) No i na tej szerokości 24m musi się jeszcze wejść garaż.

Sama budowa, czy łącznie z przyłączami i zagospodarowaniem terenu? Sama budowa - wymaga dyscypliny i wysiłku. Razem ze wszystkim - marne szanse. I nie patrz, ile kogoś kosztowało rok czy dwa temu. Ceny szaleją a przepisy (WT2017) wymuszają droższe budowanie. Sprzedawcy projektów bajki opowiadają w zakresie kosztorysu.

Oczywiście sama budowa, do stanu deweloperskiego.

Przyłącza, projekt, zagospodarowanie terenu, instalacje i wykończenie już dodatkowo. Budżet wiadomo, że im taniej tym lepiej, ale staramy się patrzeć realnie. Jeśli 350 to mało, to dobrze wiedzieć, po to tu jestem, żeby się poradzić i przygotować :)

Radzisz zatem parterówkę? Raczej słabo ze znalezieniem 4 pokojowej (3 sypialnie + mały gabinet/gościnny), która da jeszcze oddech w ogrodzie. Chyba, że słabo szperałam.

Dach musi mieć min. 37 stopni, dwuspadowy, czy to nie podniesie kosztów? Wtedy bez stropu? Czy to jest ekonomiczne w utrzymaniu? Coś takiego:

http://nanohouse.pl/wp-content/uploads/2016/07/misato_przekroj-4_1240x600px.jpg

http://nanohouse.pl/wp-content/uploads/2016/06/pokoj-dzienny_02a_h500px.jpg

Edytowane przez zamzam

Co myślicie o "wystającym" pierwszym piętrze? Chodzi mi o taki nawis, jak tutaj:

https://www.archipelag.pl/projekty-domow/ex-20-g2-energo-plus?Category=1rqru7o05mn8ig&List=Size3

Według mnie fajne, nowoczesne rozwiązanie, od razy mamy zadaszenie (wskazane jeżeli jest to strona południowa bądź zachodnia). Są jakieś ukryte minusy?:)

Co myślicie o takim domku i układzie pomieszczeń. Czy jest funkcjonalny i co byście ewentualnie w nim zmienili.

http://nanohouse.pl/kaizu/#1477864407891-a116a0b9-e8c9

Okno przy wannie to raczej słaby pomysł. Ciepło ucieka a nawet nie ma jak ogrzać, bo ani podłogi nie ma żeby podłogówkę zrobić, ani gdzie kaloryfera wcisnąć, ani ściany dla ogrzewania ściennego.

Słabo też oddzielona strefa nocna od dziennej - rodzice imprezują czy film oglądają, a dzieci spać nie mogą. Czy qmple przyszli na meczyk a pani domu z sypialni do łazienki w maseczce i koszuli nocnej śmiega na widoku.

Maxx,

jw Kaizen + mało miejsca w salonie, ta kanapa i ściana mają z 2,5 m, bardo dużo zajmuje korytarz 11 m tj. 10% powierzchni domu, brak miejsca na pralką w pom. gospodarczym (raczej się nie zmieści) ani w łazienkach, brak drzwi pomiędzy wiatrołapem a resztą domu (dla to minus)

Edytowane przez Marcin34_Śl

Minus to koszt i IMO słaby wygląd takiego grubego "balkonu" - bo trzeba dać min. 15 cm nad i 15 pod styropianu + 15 stropu + wylewka i okładzina. Czyli ponad pół metra grubości.

Ale ja nie myślałem o balkonie tylko o całym piętrze. Coś jak tutaj:

http://3.bp.blogspot.com/-S0DSux2PeMo/URI3UCaTLgI/AAAAAAAAAlA/Dl-IZUsn580/s1600/16726045_2.jpg

tylke, że z dachem dwuspadowym.

Ale ja nie myślałem o balkonie tylko o całym piętrze. Coś jak tutaj:

http://3.bp.blogspot.com/-S0DSux2PeMo/URI3UCaTLgI/AAAAAAAAAlA/Dl-IZUsn580/s1600/16726045_2.jpg

tylke, że z dachem dwuspadowym.

Grunt pod parterem zawsze ma sporo powyżej 0*. Pomieszczenia na piętrze/poddaszu mają pod sobą ogrzewane pomieszczenia (w najgorszym przypadku nieogrzewany garaż, w którym też jest powyżej zera również w mrozy). Tutaj będziesz miał tyle, co za oknem. I to z trzech stron. Więc wadą jest energożerność takiego rozwiązania. Z tego też wynika potrzeba dokładnego pochylenia się dobrego projektanta nad projektem ogrzewania. Bo te pomieszczenia będą miały dużo większe obciążenie cieplne niż pomieszczenia na parterze. Zależnie od źródła ciepła może to powodować niewspółmierny wzrost kosztów. Np. przy pompie ciepła trzeba temperaturę zasilania podwyższyć, żeby przy maksymalnie zagęszczonych rurach ogrzać te wiszące pomieszczenia (czyli obniżyć COP) a jednocześnie w pomieszczeniach o mniejszym obciążeniu, żeby przepływ był wystarczający, może to wymagać dołożenia pompy i mieszacza (koszty instalacyjne i potem prąd do pompy).