Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

W salonie z kominkiem masz normalnie wentylację mechaniczną (wywiew i nawiew), a w kotłowni z piecem tylko grawitacyjną (np. specjalne otwory w kanale kominowym).

Ale on nie ma pieca tylko kocioł kondensacyjny i tez nie musi mieć grawitacyjnej.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sorry Elfir,chodziło mi właśnie o piec kondensacyjny - mam zły nawyk nazywania kotła "piecem" :)

Mam dokładnie tę samą sytuację, co kemot_p więc de facto opisałem jak u mnie to wygląda. Sytuacja przedyskutowana na etapie budowy (a potem w czasie kontroli corocznych) z człowiekiem od kominka, serwisantami systemu rekuperacji i kominiarzem.

Cypryski, ja właśnie dzwoniłem do dwóch kominiarzy, który podpisują odbiory i każdy mówi co innego. Jeden chce kanał grawitacyjny w salonie (który mogę sobie zaślepić na stałe, ale do odbioru ma być), inny nie. Rozumiem, że u Ciebie w kotłowni masz nawiew, a w salonie tylko WM.

Sorry Elfir,chodziło mi właśnie o piec kondensacyjny - mam zły nawyk nazywania kotła "piecem" :)

Mam dokładnie tę samą sytuację, co kemot_p więc de facto opisałem jak u mnie to wygląda. Sytuacja przedyskutowana na etapie budowy (a potem w czasie kontroli corocznych) z człowiekiem od kominka, serwisantami systemu rekuperacji i kominiarzem.

Mój kominiarz nie robił żadnych problemów, bo w przepisach nie ma takiego zakazu.

Ja w kotłownio-pralnio-suszarnio-graciarni mam rekuperację.

Z resztą temat był opisywany także w Muratorze papierowym. I to nie raz.

Jakby co zawsze poprosić o decyzję na piśmie z powołaniem na przepisy.

A kominiarza wybrać takiego, co czyta rozporządzenia.

Być może Kaizen ma rację z tym rekuperatorem przy piecu na paliwo stałe, ale przejrzałam kilka artykułów, projektów domów, decyzji kominiarskich i nigdzie nie znalazłam kotłowni na paliwo stałe wentylowanej mechanicznie.

Zastanawia mnie jak w takiej sytuacji taka wentylacja miała działać prawidłowo?

Mamy zrównoważony system nawiewno-wywiewny, gdzie suma powietrza nadmuchiwanego równa jest wydmuchiwanemu i nagle rozpalamy piec, gdzie nagle zwiększa się zapotrzebowanie na tlen, czyli powietrza nawiewanego. Jak to zrównoważyć?

Rekuperator musiałby mieć jakieś sterowniki powiązane z piecem, gdzie zwiększałby nawiew do kotłowni po uruchomieniu pieca.

W przypadku kotła lub kominka pobierającego powietrze z zewnątrz układ jest szczelny i nie ingeruje w wentylację domową.

Edytowane przez Elfir

A kominiarza wybrać takiego, co czyta rozporządzenia.

Jeśli odnosisz to do mnie, to chyba nie ma powodu. Nie ma zakazu WM w kotłowni, ale nie ma też nakazu - ja akurat w kotłowni nie mam - i to jest zgodne z przepisami.

Nie mam również WM w wiatrołapie, a wiem, że zdania są podzielone. I tyle.

Rekuperator musiałby mieć jakieś sterowniki powiązane z piecem, gdzie zwiększałby nawiew do kotłowni po uruchomieniu pieca.

A co się dzieje, jak ktoś przy WM odpali odkurzacz centralny czy okap?

W domu robi się wtedy podciśnienie - wentylator nawiewny ma wtedy lżej, wywiewny ciężej i się to równoważy w sposób naturalny.

A jak to działa przy wentylacji grawitacyjnej która, nota bene, z definicji działa wytwarzając w domu podciśnienie przez wysysanie powietrza przez komin wentylacyjny i to niższe ciśnienie wewnątrz powoduje zasysanie nawiewnikami powietrza z wewnątrz. I jakoś to nikomu nie przeszkadza, a przy WM owszem.

Im więcej powietrza zossanie wyssane kominami (zarówno wentylacyjnymi jak i dymowymi), tym większe podciśnienie i więcej powietrza zasysanego nawiewnikami.

Elfir - nikt mnie nie zmuszał, to był wynik rozmów z wykonawcą WM i moim projektantem - a kominiarz to potem potwierdził :)

Jeśli to nie problem to chciałbym Cię poprosić o namiary na kominiarza, który odbierał instalację u Ciebie. Nie chcę robić niepotrzebnie kanałów WG, które będą potrzebne tylko na czas odbioru :).

Pozdrawiam.

Minęło trochę czasu i po zwiedzaniu kilku/kilkunastu różnych domów stwierdziliśmy, że zmieniamy projekt na parterówkę, a wymagania pozostają te same: 3 sypialnie,łazienka, toaleta - w miare standard na nasze warunki. Miejscowy plan pozwala na to, ale wymagany kąt nachylenia dachu to 30-45 stopni, co niestety wyklucza najbardziej standardowy kąt w dachach kopertowych czyli 25 stopni. Dach dwuspadowy w parterówkach nam się nie podoba. Projekt będziemy robili indywidualny - projektanta już mamy wybranego, mapki do celów projektowych zrobione (spad w miejscu gdzie będzie stał dom to około 50-70 cm na długości całego domu) i od przyszłego tygodnia zaczynamy działać. Spodobał nam się projekt Antek III z garażem dwustanowiskowym, chciałbym poznać Wasze zdanie na temat tego projektu:

https://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/antek_iii_wersja_c_z_podwojnym_garazem/15835

Wiem, że nie ma połączenia garażu z domem, ale jestem w stanie to przeboleć, bo inną opcją jest garaż wolnostojacy, który zapewne będzie kosztował więcej.

Ogrzewanie - gaz lub PW PC i 100% podłogówki

Wentylacja mechaniczna z reku

Jestem ciekaw na ile szacujecie koszt postawienia takiego domu do stanu deweloperskiego, a może kojarzycie jakiś inny projekt, który wpasowałby się w nasze wymagania i możecie podesłać linka.

Z góry dziękuję.

Projektant gdy dowiedział się o planie wentylacji grawitacyjnej zaproponował podwyższenie o 20cm wysokości pomieszczeń, zrobienie stropu lanego, pod nim podwieszenie sufitu i puszczenie tam kanałów wentylacji. Czy tylko mi się wydaje, że to nie ma sensu i są to zbędne koszty? Nie lepiej zrobić strop drewniany i puścić po górze kanały wentylacji zamiast jeszcze dodatkowo podwyższać dom i robić strop lany?

Projektant gdy dowiedział się o planie wentylacji grawitacyjnej zaproponował podwyższenie o 20cm wysokości pomieszczeń, zrobienie stropu lanego, pod nim podwieszenie sufitu i puszczenie tam kanałów wentylacji. Czy tylko mi się wydaje, że to nie ma sensu i są to zbędne koszty? Nie lepiej zrobić strop drewniany i puścić po górze kanały wentylacji zamiast jeszcze dodatkowo podwyższać dom i robić strop lany?

Strop lany, przy parterówce z nieużytkowym poddaszem, to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Kanały WM możesz puścić pod stropem albo nad stropem (pamiętaj o ociepleniu). W zależności od wybranego systemu, można zrobić tak jak napisała Elfir (najczęściej starsze systemy), albo zrobić na całości sufit podwieszany (nowsze systemy na cienkich elastycznych przewodach).

Zajrzyj do tego wątku: sam robię wentylację

Witam i od razu proszę o pomoc. Budowa domu to marzenie wielu z nas i inwestycja na całe życie, ale ja już dostaję frustracji na samym początku przy szukaniu projektu. Moja żona to taka maruda, że szkoda gadać. Najpierw kłóciliśmy się o to, czy ma być poddasze, czy tylko parter. Po długich bataliach wybraliśmy parter (do którego ja i tak nie jestem przekonany, ale wg żony to wygoda i takie tam)

Co do naszych potrzeb:

Parterówka z dachem dwuspadowym, bez garażu, bez piwnicy (wiadomo każdy szuka oszczędności)

Salon, gabinet i trzy sypialnie. Mimo niezliczonej ilości stron z projektami, ciężko znaleźć projekt z tyloma pokojami. Udało mi się znaleźć kilka:

dom pod świerkiem: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-swierkiem-ma9e2229255cef

Pod świerkiem.jpg

Mokka 6 https://www.extradom.pl/projekt-domu-mokka-6-WOF1100?gclid=EAIaIQobChMIqsmL3tO-2gIVhoKyCh2TfQ7GEAAYASAAEgJkNvD_BwE

Mokka 6.jpg

dom w mekintoszach 6 https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-mekintoszach-6-m41921d8c69070?gclid=EAIaIQobChMIyPSe0NO-2gIVxBsYCh1XpgT0EAAYASAAEgK_QPD_BwE

Mekintosz 6.jpg

Domena 6 https://www.domenadom.pl/produkty/368/domena-106-.html

domena 6.jpg

Ja optowałem i dalej optuję za poddaszem, mimo, że działkę mamy dużą i śmiało parterówkę wrzucimy. Też już zbaraniałem, bo mój ojciec mówi, żeby stawiać poddasze, a teściu (no budowlaniec), że parter, bo taniej wychodzi itd. Ale strop na parterówkę to mówił, że teriva itd, a nie wiem, czy nie lepiej drewniany, bo i tak nikt w tej parterówce na poddasze nie wejdzie, a wydaje mi się, że drewniany będzie tańszy.

Co do domów z poddaszem staram się żonę przekonać do domu: https://www.extradom.pl/projekt-domu-optymalny-WAH1557?gclid=CjwKCAjwk9HWBRApEiwA6mKWaTx1KMHDt_akpMw5jIcRS565LO1xvkGaU0L-d-GXVUJfFXMZ7sQ_mBoC-OQQAvD_BwE

Bardzo podoba mi się taki rozkład na dole, gdzie kuchnia pomimo tego, że jest otwarta na salon, jest tak jakby wydzielona gdzieś z boku, podobnie jak jadalnia i najważniejsze, wyjście na taras jest w takim miejscu, że nikt mi nie będzie przechodził między kanapą i tv.

Optymalny.jpg

Będę wdzięczny jeśli wytkniecie wg Was plusy/minusy tych projektów, bo ja mam trochę już dosyć tego narzekania żony :)

Aha, żona naciska na ten Mokka 6, ale mnie drażni takie wyjście na taras, gdzie ktoś mi będzie łaził przed nosem jak będę oglądać tv

Edytowane przez lostdesper