Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Zerknij tutaj:

http://olczak.info/domzdachemjednospadowym/

może coś Cię zainspiruje....

Ale garaż zrobiłabym w jednolitym kolorze, by nie rzucał się w oczy. To dom powinien dominować.

To może zostanę przy tym jasnym tynku budynków i stolarce oraz obróbce blacharskiej w kolorze antracytowym.

Może fajnym efektem byłoby nierobienie cokołów ?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie pytanie mnie naszło - czy na podstawie rysunków, jakie można otrzymać od biur projektowych, jest możliwe dokonanie szacunkowej wyceny (która oczywiście nie będzie później zbytnio rózniła od obowiązującej ceny) budowy domu?

da sie np. dostałem wycenę na c316 z perspektywa developerski stan na zewnątrz i w środku na 320tys netto, wystarcza rzuty najlepiej techniczne

jeszcze jedno pytanie - czy w momencie dokonywania zmian w projekcie tj. dołożenie ściany działowej, przeniesienie (jak np. w przypadku projektu BW-55) parterowego WC pod schody itp informacje takie muszą być zgłaszane architektowi, który dokonuje adaptacji projektu do potrzeb inwestora i MPZP? Wiadomo - każda zmiana przez architekta zwiększa jego zarobek. Podczas rozmów z jedną z firm budowlanych usłyszałem, że dom ma być zgodny z projektem tylko na zewnętrz a w środku może być totalna samowolka.

Ogólnie - co można "samodzielnie" zmieniać w trakcie budowy a co musi być uzgodnione z architektem (oczywiście poza ingerencją w wygląd zewnętrzny budynku - okna, bryła budynku)?

Podczas rozmów z jedną z firm budowlanych usłyszałem, że dom ma być zgodny z projektem tylko na zewnętrz a w środku może być totalna samowolka.

- i to mówi firma budowlana ? :bash: .... co " najwyżej " nie dostaniesz Pozwolenia na użytkowanie obiektu, ponieważ będzie niezgodny z zatwierdzonym Projektem Budowlanym

- dot. "adaptacji" " projektu gotowego " ( czytaj : opracowanie Projektu Budowlanego na podstawie gotowej koncepcji budynku ) wszelkie zmiany są możliwe o ile oczywiście

1. ) autor projektu gotowego wyrazi na nie pisemną zgodę

2. ) będą zgodne z obowiązującymi przepisami

Nie wiedziałem że jets taki ciekawy wątek. Przymierzam się do budowy. Budynek będzie piętrowy, (dwie pełne kondygnacje) +dach kopertowy 25 stopni. Działka ma ok 22 m szerokości, wjazd od strony północno-zachodniej. Priorytet, żeby wnętrze domu było dobrze nasłonecznione. Nie znalazłem projektu gotowego, który by i mi podpasował i pasowałby do działki więc zapewne skończy się na projekcie indywidualnym. W załączniku koncepcja parteru. Pytałem o to w dziale ogólnym ale w tym wątku jest chyba większy ruch. Czy przy takim układzie działki ustawienie domu wzdłuż granic działki jets OK, czy jednak dom przekosić względem granic działki ale ustawić równolegle do południa? Załączam rzut parteru i wizualizację domu na działce -na razie działka od strony zachodniej jets pusta, ale do zabawy cieniem wrysowałem budynek jaki mógłby tam powstac pryz zachowaniu takich samych WZ jak ja dostałem, oraz przy zachowaniu odległości od granicy działki 4m i wskazanej lini zabudowy.

Rzut parteru2.jpg

Symulacja nasłonecznienia2.jpg

Po co tak długi korytarz do sypialni i dlaczego garderoba z wejściem z korytarza a nie sypialni?

W wiatrołapie będzie miejsce na szafę?

Czy planujesz jakaś kuchnię? :D

Pamiętaj, że oranżerie powinny byc od wschodu. od południa ugotujesz siebie i rośliny.

Możesz pomyśleć o budynku w formie L-ki. Zasłoni cię od ulicy.

1b67747a22fac2a8gen.jpg

Po co tak długi korytarz do sypialni i dlaczego garderoba z wejściem z korytarza a nie sypialni?

W wiatrołapie będzie miejsce na szafę?

Czy planujesz jakaś kuchnię? :D

Pamiętaj, że oranżerie powinny byc od wschodu. od południa ugotujesz siebie i rośliny.

Możesz pomyśleć o budynku w formie L-ki. Zasłoni cię od ulicy.

1b67747a22fac2a8gen.jpg

Troche o założeniach projektu :) Priorytetem jest ekspozycja na słońce. Wydawało mi się słuszne by te pomieszczenia gdzie się głownie przebywa, czyli salon, kuchnia usytuować od strony słonecznej, czyli południowo-zachodniej, a łazienka, garderoba, garaż, i inne "techniczne" pomieszczenia na stronie północnej.

Obecnie mieszkam w domu gdzie salon mam od wschodu i troche od południa, taras tez mam od wschodu i nie ukrywam, ze ubolewam nad tym, że szybko robi się tam cień. Kuchnie obecnie mam od południowego zachodu i nie narzekam na to, że sie przegrzewa. Obecnie front domu, podjazd mam od zachodu i niejednokrotnie jak mam gości to jakos naturalnie przenosimy sie z tarasu przed dom bo tam jest słońce. Pamiętam jeszcze, ze jak wybieralismy projekt obecnego domu na obecnej działce to moje załozenia było takie by dom stał w poprzek działki oddzielając część frontowa od ogrodowej i mało zwracałem uwage na strony światai słońce. Architekt sugerowała mi by dom ustawić obrócony o 90 stopni bo tam ma słońce. Nie posłuchałem się jej i teraz bardzo żąłuje bo w przypadku obecnego domu i działki byłoby to lepsze mimo, że byłbym badziej otwarty na sąsiada z boku oraz na podjazd. Teraz dom będzie przy ul o wiele wiele mniejszym natężeniu ruchu (w zasadzie jest to slepa uliczka).

Dodam, jeszcze, ze będe walczył by dom na partzerze był możliwie jak najmniejszy. Każdy m2 jaki uda się urwac to będzie sukcesem. Na partzerze musi być salon (duży ok, 35-40m2), kuchnia, wiatrołap, łązienka (pełnowymiarowa), garderoba, sypialnia i garaż na 2 samochody

Mogłabyś nazwać pomieszczenia które narysowałaś bo nie jestem pewien czy je dobrze odczytuje? Jeśli dobrze odbieram Twoje sugestie to garaż jest na zachodniej ścianie?

Korytarz w tej wersji ma ok 4,5m długości na 1,8 szerokości. W obecnym domu na poddaszu mam korytarz do pokoju nad garażem, o długośc 2,5m na 1,1m szerokości więc proporcje zbliżone. Nad tym korytarzem musze jeszcze poprcować.

Przy takim układzie mógłbym łątwo zrobic garderobe z wejściem z sypialni ale świadomie zrobiłem wejście z hallu. Mój tryb zycia wygląda tak, że w ciągu dnia kilka razy wchodze/wychodze z domu więc i się przebieram, więc uważam, że wtedy łatwiej będzie miec dostęp do gaderoby z hallu.

Kuchnia będzie od północnego zachodu. Jej układ umeblowania byłby w zasadzie w jednej lini. Na komunikacje byłoby ok 1,1m

W tej wersji wiatrołapu chyba sie tam neiwiele zmieśći. Wymiary wiatrołapu na pewno do korekty.

To nie oranżeria, tylko zadaszona pergola tarasowa. Zadaszona po to by nie musieć nerwowo reagowac jak trwa spotkanie na tarasie a zaczyna sie chmurzyć lub lekko kropić i nie widząc w którą strone pogoda się rozwinie. Jak będzie zadaszenie to to zejście z tarasu będziemy mogli doopiero ogłosić jak naprawde pogoda się zepsuje.

Jak widzisz - to architekt powinien projektować dom, a ty powinieneś go słuchać :D

Kuchnia - nie od południa, chyba, że okno pod zadaszeniem, bo latem nie da się w nagrzanej kuchni gotować.

Myślałam o tym, by garaż był od zachodu, jako zasłonięcie tarasu od ulicy (sugerowałam się tym projektem:https://www.extradom.pl/projekt-domu-rodzinny-2-WAW1013) , ale w tej wystającej części równie dobrze może być salon.

Taras - dobrze zrobić co najmniej dwa tarasy - od wschodu i od południa/zachodu.

Jak masz kotłownię na gaz lub prąd, to może być na piętrze.

Witajcie

Wracam do tematu projektu. Co sądzicie o takim rozkładzie pomieszczeń? Poszukuję prostej bryły z garażem 1 lub 2 stanowiskowym (kwestia kosztów) dla rodziny 2+1, w przyszłości 2+2. Poniższy układ wydaje mi się optymalny, jedynie brakuje mi śluzy między garażem a wiatrołapem, a z garderoby wyrzuciłabym okno dachowe. Może widzicie inne problemy lub macie jakieś rady? :) Jeśli chodzi o strony świata to salon i główna sypialnia na poddaszu są od południa.

dom1.jpg

dom2.jpg

dom1.jpg

dom2.jpg

Edytowane przez zamzam

wnęki w bryle podnoszą koszty budowy i komplikują konstrukcję domu.

Meble na planie pomniejszone (kanapa).

Nie wiem czy nie lepiej w wiatrołapie zrobić szafę bez przejścia do spiżarki. Tam jest mało miejsca i te przejścia marun\ja powierzchnię na komunikację.

wnęki w bryle podnoszą koszty budowy i komplikują konstrukcję domu.

Meble na planie pomniejszone (kanapa).

Nie wiem czy nie lepiej w wiatrołapie zrobić szafę bez przejścia do spiżarki. Tam jest mało miejsca i te przejścia marun\ja powierzchnię na komunikację.

Elfir, masz rację z wnękami, dzięki za zwrócenie uwagi.

Przejście do spiżarki przez garderobę wydawało mi się właśnie dobrym rozwiązaniem, można od razu ułożyć zakupy zamiast zawijać przez salon do kuchni.

To co mnie martwi to brak śluzy między wiatrołapem, a garażem. Czy może się tym nie przejmować?

Góra ok? :)

Edytowane przez zamzam

Nie wiem czego oczekujesz.

Zwykle jak się ma 2+2 to dobrze, aby dzieci miały równej wielkości pokoje. Ale ty na razie masz jedno, wiec kłótni nie będzie.

Pokoik 10 m2 jest trochę mały.

Nie jest to najlepszy (dla mnie rzecz jasna) układ, bo wejście na poddasze jest przez salon.

Przejście wiatrołap - kuchnia byłby super, gdyby spiżarka i garderoba były większe. A tu sa mikroskopijne. Komunikacja odpiera im funkcjonalność.

Piec gazowy zamiast w spiżarce zrób w pralni na poddaszu

układ domu w Parterze - fajny / klasyczny. Może nie powinno się wchodzić do budynku w schody, ale dla małych budynków to jest " coś / kosztem czegoś " :)

na 100% niepotrzebny słupek dzielący bramy garażowe na dwie, no i ( nie wiem jak w tym projekcie ? ) ale stanowisko postojowe od stycznia tego roku ma mieć 2,5 x 5m + minimalna odległość stanowiska od ściany to po 30 cm ( na długości stanowiska ). Ciekawe jak to jest tutaj ?