Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam ponownie,

chciałbym dać do oceny już w miarę ostateczny kształt projektu - indywidualny wzorowany na różnych projektach, ogólny kształt - parterówka z czterospadowym dachem z dołączonym garażem z płaskim dachem. Już kilka razy prosiłem o pomoc w ocenie i mam nadzieję, że i tym razem uda się wychwycić ewentualne błędy. Jeśli chodzi o przejście do garażu to sami nie chcieliśmy mieć wejścia do garażu bezpośrednio z domu. Garderoba mała - po wstępnym rozrysowaniu i dołączeniu w sypialni komody dla nas wystarczy. Kotłownia - gazowa, wentylacja mechaniczna plus wyciąg z kuchenki w kominie. Będę wdzięczny za komentarze :)

projekt.jpg

Edytowane przez pandawidek

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kwadratowy salon - może być problematyczny w dobrym umeblowaniu, zwłaszcza, że TV będzie oglądac się z dużej odległosci.

Dla mnie jakoś zaburzone proporcje domu i garażu. Rozumiem, że ma być na dwa samochody i graty, ale w sumie samochody zajmują podobną przestrzeń co trzy sypialnie i łazienka. Dwa samochody mają wygodniej niż kilkoro ludzi.

A koszt budowy tego garażu będzie niemal taki jak tych pokoi

Niestety kwadratowego salonu nie umiemy inaczej rozwiązać... Wiemy, że będzie problematycznie, ale liczymy, że uda się go ładnie zaaranżować. Jeśli chodzi o garaż to akurat trochę wymusza sytuacja - poza dwoma samochodami muszą się tam zmieścić dwa motocykle, rowery, prawdopodobnie traktorek do trawy i narzędzia, a to wymaga miejsca, natomiast w bardzo podobnym domu byliśmy i w środku dla nas miejsca jest wystarczająco.

Przymierzam się do zakupu projektu https://postawdom24.pl/pl/p/Projekt-domu-BW-55/345 i poszukuję opinii osób, które budowały (lub budują) dom w oparciu o projekty tego biura projektowego (Biuro Projektowo-Wydawnicze POSTAW DOM, ul. Górna 10-11, I piętro. 58-500 Jelenia Góra). A może ktoś zdecydował się już na zakup tego samego projektu?

Widzę, ze zmienili nazwę. Dotychczas byli znani jako "dobre projekty".

Kilka ich domów jest w tym dziale, najpopularniejsze to BW-49

Spiżarka w tym projekcie jest kuriozalna.

Garaż - czy otworzysz w nim swobodnie drzwi samochodu?

Widzę, ze zmienili nazwę. Dotychczas byli znani jako "dobre projekty".

Kilka ich domów jest w tym dziale, najpopularniejsze to BW-49

Spiżarka w tym projekcie jest kuriozalna.

Garaż - czy otworzysz w nim swobodnie drzwi samochodu?

Oczywiście w projekcie byłoby kilka zmian, większych lub mniejszych. Poniżej wstępne zmiany w projekcie.

2-1.jpg

Do tego dojdzie (taki mam plan) poszerzenie o ok. 0,3-0,4m garażu (przy jednoczesnej likwidacji okna garażowego oraz przeniesienie drzwi do kotłowni w miejsce okna). Na piętrze zlikwidowałbym pralnię (przeniesioną np. do obecniej kotłowni) i zrobił tam garderobę. No i zlikwidował połaciówki (wydaje mi się, że okna są wystarczające).

Tak przy okazji - czy ktoś mógłby mi podać szacunkowe koszty jakie architekt wyciągnie ze mnie za te zmiany?

Planuję PC P-W + rekuperacja+ podłogówka.

Edytowane przez Kalic

dodaj izolację między garażem a kotłownią.

Jak chcesz zamykać kuchnię to może ścianką z wysoką zabudową? Wówczas nie robi

Nie podoba mi się idea mikroskopijnego WC po schodkach w dół ani kotłownia na paliwo stałe z wejsciem przez częśc mieszkalną.

chyba obcięło kawałek opinii n.t. zamknięcia kuchni ;)

WC na parterze też nie daje mi spokoju, może udałoby się to tak załatwić

2-2.jpg

drugą opcją, jaką biorę pod uwagę, jest zrobienie drzwi w garażu (niestety kosztem jego ściany)

2-3.jpg

Edytowane przez Kalic

Dziękuję ci bardzo za odpowiedź.

Skoro coś podwyższa koszty to nie ma sensu, szukamy jak najtanszych domków w budowie.

Jeszcze jest taka opcja

https://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-na-rozstaju-wariant-ii,2949,0%2C0.htm

Jeśli faktycznie SSZ to 110tys to może do stanu pod klucz uda się w 200 zamknąć?

Tutaj chciałbym tylko zamiast kotła na gaz to piec na paliwo stałe.

po co ci piec w tak małych domkach?

Przecież poza okresem największych mrozów połowę ciepła będziesz zmuszony wypuszczać przez komin, bo pieca nie da się regulować na bardzo małą moc.

Drugi projekt - jesteś rodzina 2+1 czy 2+2? Bo ten pokoik na poddaszu jest maciupeńki.

Przy tak małej powierzchni szukaj wysokiego poddasza lub pełnego piętra. Albo idź w parterówkę. Mocne skosy to mało efektywnej powierzchni. Nie ma gdzie szafy wstawić.

Edytowane przez Elfir

Rodzina 2+2

Wejście od strony południowej.

Jeśli parterówka to coś takiego?

https://projekty.muratordom.pl/projekt_czterolistna-koniczyna-wariant-xiv,3344,0%2C0.htm?c=38

Kurcze za dużo tego jest.

Z budowa co prawda chcemy ruszyć za 2-3 lata ale już warto teraz zacząc się edukować.

Edytowane przez gremlas

jak wejście od południa to radze układ angielski, gdzie salon jest od frontu, z tyłu jest kuchnia i wyjście na ogród.

pamiętaj, że do domu nie musisz wchodzić od frontu, ale np. z boku (co polepszy funkcjonalność i wyeliminuje długie korytarze.

No to raczej niczego nie zbudujecie za tę kwotę.

W tej chwili do stanu deweloperskiego realnie licząc 2,5 tyś/m2 jest minimum. Czyli dla domu o pow. całkowitej 100 m2 już wychodzi 250 tyś.

Z czego sama kotłownia musiałaby mieć te min. 4 m2, ale z reguły na paliwo stałe projektuje się większe. Czyli sam kocioł będzie miał pomieszczenie za 10 tyś. Jak widzisz, kotłownia na węgiel jest nieopłacalna w małym domu.

Chyba, że planujecie budowę samodzielnie, bez fachowców?