Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po dłuższych naradach decydujemy się na projekt parterowy. Ze względu na kształt terenu do zabudowy oraz orientację terenu wchodzą w grę domy w kształcie litery L. Jako że jest mało takich domów które jeszcze miałyby garaż oraz pomieszczenie techniczne na poziomie -1 to chyba najbliżej nam do projektu dom w grandarosach z archonu (https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-grandarosach-g2-mb0922291b198f). W oryginale projekt ma 197m2 powierzchni wraz z garażem.

Potrzebuję pomocy w sensownym rozłożeniu przestrzeni po garażu.

Zmiany w stosunku do ogrinalnego projektu to idąc od strony pokoi:

- Likwidacja garderoby [#8] i poszerzenie pokoju 9 i 10 po ok 1m.

- Likwidacja łazienki przy sypialni i zrobienie z niej garderoby [#6] jednocześnie przesunięcie ściany sypialni kosztem garderoby o ok. 1m

- sypialnia [#7] okno zwykłe zamiast drzwi balkonowych

- łazienka [5] – likwidacja bidetu, wyrównianie sciany prysznicu tak żeby prysznic zaczynał się na tej samej wysokości co wc. Prysznic od strony okna, wc od strony drzwi, na scianie od garderoby.

- pomieszczenie [#3] – musimy rozkminić czy tam jest możliwość wstawienia schodów na poziom -1 [to raczej nie powinno być problemem] ale też na poddasze [czy na poddaszu jest wystarczająco wysokości w tym miejscu, poddasze z możliwością adaptacji w bardzo dalekiej przyszlości, choć pewnie na świętej dygdy- czyli nigdy]

- garaż – i tutaj najbardziej potrzebuję Waszej pomocy. Otóż garaż oraz pomieszczenie techniczne będzie na poziomie -1. Obecny garaż wystaje o jakieś 2m w porównaniu do ściany kuchni, skrócilibyśmy go o te 1-2 metry i tam urządzili pokój [strona zachodnia], garderobę oraz łazienkę z prysznicem.

- Tam gdzie na planie jest ubikacja [#13] są kawałki ściany nośnej oraz komin obok pomieszczenia technicznego. Jeśli łazienka byłaby jak poniżej to wtedy z tego pomieszczenia można zrobić schowek.

- Myslicie że ten komin można przenieść do pomieszczenia technicznego, ewentualnie pralni [#4] w zależności od tego gdzie będzie instalacja ogrzewania na -1?

- Część pomiędzy obecnym wc [#13] a pomieszczeniem #3 nie wygląda na ścianę nośną i zastanawiam się czy tam nie można by pociągnąć korytarza.

W części dziennej chyba mniej zmian.

Trochę boję się czy kanapa tuż obok wejścia nie będzie za bardzo wystawiona, za mało relaxacyjna, sama nie wiem jak to nazwać.... proponowane zmiany to:

- wydłużenie ściany z tyłu kanapy/od gabinetu [#11] tak żeby była tej samej długości co ściana z TV.

- zamiana okna obok kanapy na drzwi przesuwane.

- wydłużenie ściany z kominkiem żeby konczyła się na wysokości ściany z tv.

- spiżarka o pow 1,68 – czy jest sens robić tak małą spiżarnię czy może lepiej ją sobie odpuścić?

Załączam plan orginalny, i 2 wersje ze zmianami – różnica w obrębie garażu, reszta ta sama.

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i sugestie.

projekt-dom-w-grandarosach-g2- rzut bazowy - FM.jpgprojekt-dom-w-grandarosach-g2- po zmianach v 2 - FM.jpg

projekt-dom-w-grandarosach-g2- rzut bazowy.jpg

projekt-dom-w-grandarosach-g2- po zmianach v 2.jpg

projekt-dom-w-grandarosach-g2- po zmianach v 3 - schowek w wc.jpg

Edytowane przez nicol21

Cześć

Prośba do Was o radę: pierwotnie w projekcie miałem łazienkę na poddaszu o wymiarach 416cm (długość) na 262cm (szerokość). Chcemy ją podzielić na dwa pomieszczenia: łazienka + pralnia.

Założenia:

1. Osobne wejścia

2. Ścianka dzieląca na końcu pomieszczenia musi wypaść na środku okna

3. W łazience chcemy bidet, prysznic z murowaną ścianką, dwie umywalki

4. W pralni chcemy umywalkę, miejsce na pralkę, suszarkę, miejsce na jakieś regały

Poniżej nasze propozycje (na rysunkach: szare po lewej -> kanały wentylacyjne, pomarańcz -> pion kanalizy, zółte -> zabudowa pod stelaże, czerwony kwadrat -> słup konstrukcyjny, zielona linia -> wysokość 140cm, czerwona linia -> wysokość 220cm):

Propozycja nr 1:

- wady: wąski prysznic (szerokość 85cm), wąskie przejście między umywalką a prysznicem (tylko 55cm)

- zalety: meble w linii z umywalką, duża pralnia i sporo w niej miejsca na regały itp, grzejnik drabinkowy można powiesić na ściance prysznicowej

Propozycja nr 2:

- wady: nie ma za bardzo jak ustawić mebli na ścianie gdzie jest umywalka, umywalki wciśnięte między ściany (konieczność zwymiarowania przed budową ścianek działowych), trochę mniej ustawna pralnia

- zalety: więcej miejsca pod prysznicem (szerokość 95cm) i w przejściu, grzejnik drabinkowy można powiesić na ściance prysznicowej

Propozycja nr 3:

- wady: umywalki na kominie (czy można tak zawiesić szafkę?), brak miejsca na jakiś słupek meblowy przy umywalce, nie ma gdzie dac grzejnika drabinkowego, trochę mniej ustawna pralnia

- zalety: duży prysznic, więcej miejsca w przejściu w łazience

Z góry dziękuję za pomoc :)

łazienka-góra.jpg

W pierwszej wersji nawet nie otworzysz drzwi, bo zahaczy o umywalkę.

Po co ci dwie umywalki w małej łazience?

Drzwi będą otwierane na zewnątrz.

Dwie umywalki, bo mam w rodzinie 3 kobiety i prawdopodobnie będzie problem przy jednej umywalce, chociaż doświadczenia nie mam :D

Trzecia opcja wygląda najlepiej i moim zdaniem jest najbardziej funkcjonalna. Mam jednak obawy, czy uda się wszystkim użytkownikom wygodnie korzystać z bidetu, który jest pod linią 140 cm wysokości.

Probleme nie będzie, bo w łazience jest okno trójkątne w takiej półlukarnie i skos, który tam powstanie będzie niewielki, więc nie obawiam się tej linii 140cm.

Edytowane przez pstawik

• 2 weeks później...
chodzi o wygospodarowanie jeszcze jednego pokoju dla rodziców? To ma być dom dla kilku pokoleń?

Nie do końca podoba mi się układ kuchni (bardzo daleko między płytą a zlewem (np. odcedzanie makaronu)

Pokój gościnny/rekreacyjny, nie jest przewidziane abysmy dom dzielili z rodzicami.

Racja z ta odlegloscia miedzy zlewem a kuchenka. w realizacjach czesc osob w miejsce kuchenki dala lodowke i wysoka zabudowe. Wtedy chyba plyta i okap na scianie z oknem, obok zlewu. choc to tez srednio chyba pasuje, choc trójkat bylby i mozna zrobic w ciagu ze kuchenka jako nr 3 jest, wiec niby ok.

Działka już jest. Mała, bo 560 mkw. o wymiarach 20m x 28m. Front, to te 20m, od północy.

Przymierzam się do budowy domu o dość bogatym programie:

- salon i 4 pokoje

- jedna garderoba

- pralnia

- spiżarnia

- garaż 1-stanowiskowy

Dużo, wiem. Ogranicza mnie działka i oczywiście kasa.

Ideałem byłaby parterówka. Podobają mi się jeszcze domy z poddaszem, ale tu sporo podłogi odpada przez skosy. Są jeszcze domy piętrowe...

MPZP w zasadzie niczego nie narzuca... jedynie obowiązująca linię zabudowy 6m oraz nadzór archeologiczny.

Myślę o powierzchni podłóg i schodów w domu to maks 170-180 mkw.

Przykładowo zastanawiam się nad:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-oszust-2-WAH1879

https://www.extradom.pl/projekt-domu-aps-266-LUA1363

Co sądzicie o tych projektach? Oczywiście nie do końca pasują one do moich wymagań, ale myślę, że dałoby się na ich podstawie zaprojektować mój dom.

No i jeszcze jedno: czy koszt wybudowania tych domów uda się zmieścić w 800 tyś zł?

W tej kwocie chciałbym zawrzeć zakup projektu, PnB, przyłącza (kanalizacja już jest, prąd i woda w odległości 12m), kierownik budowy, ogrodzenie tymczasowe, toaletę, nadzór archeologiczny, wybudowanie budynku z silikatu 18cm na płycie fundamentowej (wody gruntowe wysoko) w stanie deweloperskim? Dom kryty dachowka, bez deskowania.

Bez wykończenia, ogrodzenia docelowego, podjazdu i bez uporządkowania działki?

Realne to jest?

Ale szer działki wymagana przy tym projekcie 23,20 m. Autor ma 20 m.

Hint: Obróć dom o 90* (a w zasadzie to i tak do północy pasuje dać tę elewację bez okien).

Hint2: Garaż trzeba dokleić do tej ściany bez okien. Wejście bezpośrednie to jednak poświęcenie garderoby. Tyle, że robienie garażu jednostanowiskowego nie ma sensu. Jeżeli to ma być graciarnia - to nie warto kupować kosztownej i energorozrzutnej bramy garażowej. A jak ma być na samochód, to po wstawieniu kosiarki, roweru i kilku innych zabawek nie będzie miejsca na auto.

Tyle, że robienie garażu jednostanowiskowego nie ma sensu. Jeżeli to ma być graciarnia - to nie warto kupować kosztownej i energorozrzutnej bramy garażowej. A jak ma być na samochód, to po wstawieniu kosiarki, roweru i kilku innych zabawek nie będzie miejsca na auto.

Dlatego interesuje mnie projekt, który wymieniłem - APS 266. Mozna tam powiekszyc kotłownię. W garażu trzymać samochód, a w kotłowni mieć graciarnię oraz pomieszczenie techniczne.

Co sądzicie o tych 2 wymienionych przeze mnie projektach?

No i ile może kosztować projekt indywidualny zrobiony na podstawie nich? Ile liczyć pieniędzy na geodetę, kierbuda i PnB?