Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy orientuje się Pani jak to jest z wyłączeniem z produkcji rolnej? Bo od ulicy jest 526m2 gruntu o klasie IIIb, a dalej IVa. Wiem, że do 500m2 jest darmowe, a za resztę trzeba już słono płacić. Chcielibyśmy odsunąć dom od drogi ok.35 metrów, więc czy do wyłączenia wliczamy tylko powierzchnię domu, tarasu, garażu, podjazdu do garażu i chodnika do drzwi? Czy cały „przód ” przed domem musimy też wyłączyć? Nawet jeśli na nim będzie trawa?

Dołącze do tematu, aby nie zaczynać następnego .

Poszukuję projektu domu na działkę - front 15m, głębokość 34m i powierzchnia zabudowy około 100 - 102 m2.

Zależy mi na prostej konstrukcji, dach 2 spadowy, bez okien dachowych. Myślałem o schodach 1 biegowych (ale angielska szeregówka ) i pokoju / gabinecie na parterze.

Coś w tym stylu

https://z500.pl/projekt/1189/zb25,projekt-domu-w-zabudowie-blizniaczej-z-dachem-dwuspadowym-i-bocznym-garazem.html

Może widzieliście podobne projekty ?

Przy szerokości działki 15 można stawiać w granicy o ile MPZP wyraźnie nie zakazuje. Możesz szukać wśród bliźniaków i domów szeregowych.

Chcesz grzać węglem/pelletem?

Projekt jest ok, ale nie byłabym sobą gdybym nie zaproponowała kilku zmian :)

błędy na projekcie:

Gdzie jest komin od kominka?

Kanalizacja łazienki na piętrze przechodzi przez pokój na parterze a nie ma tego zaznaczonego.

u.jpg

Edytowane przez Elfir

Przy szerokości działki 15 można stawiać w granicy o ile MPZP wyraźnie nie zakazuje. Możesz szukać wśród bliźniaków i domów szeregowych.

Chcesz grzać węglem/pelletem?

Projekt jest ok, ale nie byłabym sobą gdybym nie zaproponowała kilku zmian :)

błędy na projekcie:

Gdzie jest komin od kominka?

Kanalizacja łazienki na piętrze przechodzi przez pokój na parterze a nie ma tego zaznaczonego.

WZ mam też na zabudowę bliźniaczą.

Grzanie to prawdopodobnie pompa ciepła.

Chciałbym część techniczną mieć w bryle domu, nie wiem czy będzie garaż czy tylko wiata.

Kominek z kominek zewnętrznym systemowym, myślę o przejściu przez ścianę zewnętrzną.

Nie chce kominów, okien dachowych, itp. Dach ma być maksymalnie prosty = tani.

• 3 weeks później...
Może tak:

odwrócić garaż i pom. gospodarcze. Między wiatrołapem a garażem garderoba.

Kuchnia przeniesiona na stronę ogrodową, aby było bliżej na taras jak chce się wyjść z kawą czy podać obiad na tarasie. Ma się też dzieci na oku, które bawią się w ogrodzie. Obok kuchni spiżarka, w której można też postawić PC i zasobnik na wodę.

Część wypoczynkowa salonu przesłonięta od strony wejścia do domu. Łazienki skumulowane blisko siebie.

Bardzo dziękuję z pomoc.

Przez ostatnich kilka dni próbowałem przenieść Twoje pomysły na projekt. Doszliśmy do wniosku z żoną, że nasze gabinety do pracy muszą mieć sofę, którą można rozłożyć dla gości, dlatego trochę trzeba było je powiększyć. Pracujemy przy komputerze i nie mamy klientów przychodzących do domu, wiec przenieśliśmy oba gabinety w część prywatną. Finalnie wyszło coś takiego:

dom-wersja-2.png

Aby wyświetlić obrazek normlanych rozmiarów należy kliknąć na nim prawym przyciskiem myszy i wybrać "Otwórz grafikę w nowej karcie" (lub coś podobnego w zależności od przeglądarki).

Bardzo proszę o kolejne wskazówki i sugestie.

Dzięki za pomoc.

Kombinujemy z żoną dalej. Aktualnie przemyśleliśmy jeszcze raz wszystko i poczytaliśmy kolejne wątki na forum.

Z tego co rozmawiałem z konstruktorem nie da się zrobić płyty z dylatacją i osobnymi bryłami dla garażu i domu, kiedy mamy jedną wspólną konstrukcję dachu. W tym przypadku garaż nieogrzewany raczej odpada.

Postanowiliśmy zatem zrobić garaż ogrzewany i zmienić podejście do projektu.

Zainspirowaliśmy się projektem Arosa II. Dokleiliśmy garaż, w którym nie będzie przejścia do domu. Chcemy wygląd stodoły. Wygląda to obecnie tak:

dom4.png

Aby wyświetlić obrazek normlanych rozmiarów należy kliknąć na nim prawym przyciskiem myszy i wybrać "Otwórz grafikę w nowej karcie" (lub coś podobnego w zależności od przeglądarki)

Z plusów:

- podział na strefy

- większy salon i kuchnia

- łazienki obok siebie

- mniejsza powierzchnia całkowita o około 20 mkw

Z minusów

- brak przejścia z garażu do domu

Czy w tym przypadku robić przejście w "kotłowni" do garażu? Czy lepiej mieć osobno garaż, osobno "kotłownie" i osobno cześć mieszkalna? Z przejściem do garażu na pewno jest mniej ustawnie. Jak myślicie?

Bardzo proszę o kolejne wskazówki co by można poprawić :)

Edytowane przez pablopikaso

@pablopikaso

A takie opcje (rzecz jasna, jako inspiracje bo ilość pokoi się nie zgadza)

https://www.domoweklimaty.pl/projekt/projekt-domu-posejdon/?mirror=1 - tutaj oczywiście w lustrze; gdyby przenieść wejście na południową stronę (nie wiem, jak duża jest działka) można zyskać fajne rozwiązanie przestrzeni. Wystarczy zamknąć ten zadaszony taras z tyłu na kolejny pokój :)

https://www.domoweklimaty.pl/projekt/projekt-domu-lancet-4/ - albo taki układ (tylko ta strefa "pokojowa" wzdłuż na więcej pokoi). Garderoba zamiast schodów na poddasze.

BTW zerknąłem do wcześniejszego wpisu. Dwuspadowy dach w WZ zwykle dotyczy dachu "głównego", więc pewnie doklejenie garażu z płaskim dachem z przodu byłoby OK.

Witam, chcę wystąpić o WZ, ale nie wiem jaki dom wybrać, czy z płaskim dachem czy z dachem dwuspadowym i to trochę spędza mi sen z powiek, bo wiem, że później będzie trzeba występować o nowe WZ gdybyśmy całkowicie zmieniło zdanie i szukam ciekawych projektów, żeby cokolwiek ustalić.

Działka 18x135 m

Wjazd od wąskiej strony, od wschodu.

Od północy chcielibyśmy postawić w odległości 3 m od sąsiada, więc bez okien.

Najlepiej, żeby garaż był na dwa samochody lub całkowicie bez garażu.

Może ktoś dysponuje jakimś ciekawym projektem o mniej więcej takich parametrach? , żebym mogła się zainspirować występując o te WZ.

Zdaje się, że wchodzą tam projekty "Akord".

https://www.domoweklimaty.pl/projekt/projekt-domu-akord-9/

https://www.domoweklimaty.pl/projekt/projekt-domu-akord-v/

https://www.domoweklimaty.pl/projekt/projekt-domu-akord-iv/

tudzież taki mikrus:

https://www.domoweklimaty.pl/projekt/projekt-domu-drops-5/

pablopikaso, przejście z garażu do domu jak najbardziej można zrobić przez pomieszczenie gospodarcze z PC oraz pralnio-spiżarnię. Nie wiem ile tam masz szerokości...

PLUSY TWOJEGO PROJEKTU:

Podoba mi się, że pokój gościnny/do pracy oddziela sypialnię od salonu.

Łazienka prywatna jest bliżej części nocnej niż na Twojej poprzedniej propozycji (gdzie aż się prosiło o przeniesienie jej pomiędzy główną sypialnię a gabinety).

MINUSY:

Wejście do łazienki gościnnej widoczne tak z salonu jak i jadalni - wierz mi, odgłosy kiblowania są bardzo dobrze słyszalne (moi teściowie tak mieli).

Nie do końca podoba mi się wchodzenie z wiatrołapu do, jakby nie było, salonu. Tutaj może przeszkadzać to, o czym chyba pisała już Elfir - wędrówki (czyt. bieganie) dzieci i ich kolegów.

PODSUMOWANIE:

Prawdę mówiąc, to najbardziej do mnie przemawia rozwiązanie narysowane przez Elfir: kuchnia z wyjściem na taras (moja ulubiona opcja), jeden gabinet przy części dziennej, drugi jako bufor między sypialnią a łazienką. Zlikwidowałabym tylko szafę w korytarzu powiększając tym samym salon.

I tak jak proponuje Ubicz - zastanowiłabym się, czy nie zrobić płaskiego dachu nad doklejonym garażem. A może zamiast garażu wystarczy wiata przyklejona do ściany domu (miejsce na samochody + wiatka z 3 ściankami na kosiarki i inne akcesoria ogrodowe).

• 2 weeks później...
A czy orientuje się Pani jak to jest z wyłączeniem z produkcji rolnej? Bo od ulicy jest 526m2 gruntu o klasie IIIb, a dalej IVa. Wiem, że do 500m2 jest darmowe, a za resztę trzeba już słono płacić. Chcielibyśmy odsunąć dom od drogi ok.35 metrów, więc czy do wyłączenia wliczamy tylko powierzchnię domu, tarasu, garażu, podjazdu do garażu i chodnika do drzwi? Czy cały „przód ” przed domem musimy też wyłączyć? Nawet jeśli na nim będzie trawa?

Niestety jest to trochę zależne od urzędnika... Ale zazwyczaj wyłączenie obejmuje nie tylko powierzchnie nieprzepuszczalne (czyli samą powierzchnie bezpośrednio pod zabudową, ale także wszelkie utwardzenia (podjazdy, dojścia, miejsca parkingowe zewnętrzne, itp) oraz tereny bezpośrednio przyległe. Czyli jeśli pomiędzy wjazdem na działkę pod sam garaż, a chodnikiem prowadzącym pod drzwi jest jakiś fragment zieleni, to ta zieleń także się wlicza. Najczęściej urzędnicy chcą wyłączać całą część działki gdzie jest dom równo "odcinając" cały odcinek działki od frontu do końca budynku.

Dzięki za pomoc.

Kombinujemy z żoną dalej. Aktualnie przemyśleliśmy jeszcze raz wszystko i poczytaliśmy kolejne wątki na forum.

Z tego co rozmawiałem z konstruktorem nie da się zrobić płyty z dylatacją i osobnymi bryłami dla garażu i domu, kiedy mamy jedną wspólną konstrukcję dachu. W tym przypadku garaż nieogrzewany raczej odpada.

Postanowiliśmy zatem zrobić garaż ogrzewany i zmienić podejście do projektu.

Zainspirowaliśmy się projektem Arosa II. Dokleiliśmy garaż, w którym nie będzie przejścia do domu. Chcemy wygląd stodoły. Wygląda to obecnie tak:

dom4.png

Aby wyświetlić obrazek normlanych rozmiarów należy kliknąć na nim prawym przyciskiem myszy i wybrać "Otwórz grafikę w nowej karcie" (lub coś podobnego w zależności od przeglądarki)

Z plusów:

- podział na strefy

- większy salon i kuchnia

- łazienki obok siebie

- mniejsza powierzchnia całkowita o około 20 mkw

Z minusów

- brak przejścia z garażu do domu

Czy w tym przypadku robić przejście w "kotłowni" do garażu? Czy lepiej mieć osobno garaż, osobno "kotłownie" i osobno cześć mieszkalna? Z przejściem do garażu na pewno jest mniej ustawnie. Jak myślicie?

Bardzo proszę o kolejne wskazówki co by można poprawić :)

Wg mnie przedstawiony układ jest całkiem niezły. Szkoda tylko, że nie ma wymiarów wewnętrznych dokładnych i trzeba wszystko "szacować".

Zwarta bryła stodoły o rozsądnej rozpiętości do przekrycia przez wiązary, dobrze rozlokowane pomieszczenia nie wymagające światła i zysków energetycznych (oczywiście widać, że jest to jakiś kompromis jak rozumiem od kierunku wjazdu na działkę i ogólnej orientacji działki). Pomieszczenie techniczne od frontu, a więc pewnie wejścia z mediami do budynku możliwie krótkie po terenie działki. Pomieszczenia "mokre" dobrze pogrupowane dla oszczędności prac instalacyjnych i ogólnej ekonomii wykonania. Jasny podział na część prywatną/sypialną i część dzienną. No i podział na część gospodarczą/techniczną z garażem. Łazienka główna bliżej części prywatnej, a mniejsza bliżej wejścia i części dziennej. Kuchnia od chłodniejszej północy i z możliwością obserwowania "podejścia" pod wejście do budynku. W lepszym rozplanowaniu nie pomaga garaż frontowo zajmujący idealnie południową część - no ale to urok tej lokalizacji zapewne;)

Jedyne co być może bym jeszcze spróbował, to zamienić miejscami wiatrołap z łazienką mniejszą. Przykleiłbym mniejszą łazienkę do kuchni (więc instalacje i tak by były zgrupowane), a "ciężar" części lewej i prawej byłby bardziej wyrównany. Wejście byłoby mniej centralnie w pokój dzienny i optycznie skróciłby się ten długi "prywatny" korytarz.

• 4 months później...

Witam,

Mam pytanie odnośnie projektu domu tzn nie umiem znaleźć takiego aby spełniał wszystkich moich wymagań tzn:

- kuchnia + salon min 45-50 metrów

- 3 sypialnie

- gabinet

- duża łazienka

- mała łazienka tzn WC + kabina

- garaż w bryle

Szukam projektu domu parterowego i aktualnie najbardziej pasuje mi projekt :

Dom w renklodach 4 z Archon

Problem w tym ze ten projekt nie ma garażu.

Jeśli już znajdę projekt z garażem to brakuje miejsca na gabinet np:

Dom w renklodach 2

Do głowy przyszedł mi pomysł aby np w takim domu zrobić gabinet na poddaszu ale czy jest to opłacalne i czy będzie tam można pracować latem ?

Druga sprawa czy można taki dom wybudować do 600-700 K do stanu deweloperskiego ?

Czy ktoś z forum ma inne ciekawe projekty które spełniają moje wymagania i nie będą kosztować mln zl do stanu deweloperskiego?

Z góry dziękuje za sugestie itp.

Wymagania niemałe. Wychodzi spory metraż.

Może ten:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-aurorach-14-g2-ma49265a6911b4

Na piętrze łączysz sąsiadującą z łazienką garderobę i masz dużą łazienkę.

Archon podaje koszt na dziś ok. 640 tys. netto.

Zastanów się nad projektem indywidualnym.

Koszty budowy to temat rzeka. Im więcej sam zrobisz, zaplanujesz oraz poszukasz, tym taniej wyjdzie. Tylko że ryzykowne jest założenie, że akurat Tobie wyjdzie taniej niż innym (jeśli nie jesteś np. budowlańcem) i to Twoja pierwsza budowa.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Z perspektywy czasu - planowanie i projektowanie to bardzo ważny etap. Dobrze przygotowany inwestor to tańsza (albo urealniona $$$) budowa.

Edytowane przez Sativum