Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mogę ci odpowiedzieć że też nie wiem, a jestem geodetą. Dla mnie ceny typu 250zł-350zł są cenami nierealnymi, gdzie geodeta robi na granicy opłacalności. W twoim przypadku wziąłbym troche mniej niż to co zapłaciłaś(po 650zł). Jedyne co może decydować o cenie to wielkość obszaru na który robi się mapę.

Jeśli o mnie chodzi, to cena (250) wynikła zapewne z tego, że ten sam geodeta robił wcześniej podział działki, więc znał już teren i zapewne było to prostsze. Działka jest rolna i ma 1.2ha, jeśli chodzi o wielkość.

Pozdrawiam,

Kuba

• 2 weeks później...
A kto Wam wszystkim robił uzgodnienia branżowe, potrzebne do takiej mapki? U nas kwota ok 400 zł jest realna jeśli uzgodnienia robi się samemu. Jeśli robi to geodeta, to cena wzrasta o 50 zł za jedno uzgodnienie. A jest ich ok. jedenastu.

Mogę ci odpowiedzieć że też nie wiem, a jestem geodetą. Dla mnie ceny typu 250zł-350zł są cenami nierealnymi, gdzie geodeta robi na granicy opłacalności. W twoim przypadku wziąłbym troche mniej niż to co zapłaciłaś(po 650zł). Jedyne co może decydować o cenie to wielkość obszaru na który robi się mapę.

Janaro, jesli nie jestem natrętem to możesz powiedzieć na czym polegają koszty geodety. Bo mnie prawdę mówić też szlag trafia - że tyle kasy za głupi kawałek papieru. Jakiś taki przeźroczysty w dodatku i ważny dwa lata zaledwie. :wink:

niestety geodeci to najwięksi zdziercy

tak sobie już podliczyłem

600zł - mapka

400zł - wytyczenie budynku

1000zł - nowa mapka + ZUD

prawdopodobnie inwentaryzacja pod gazie - 500zł

ile jeszcze mnie czeka ?

itd… myślę iż na koniec budowy nazbiera się z 4tyś.zł

wydać 4tyś zł dla tych nierobów, łączna ich praca za te 4tyś to będzie 1dzień, wiem, wiem coś tam płacą w geodezji za mapkę (coś ponad 100zł), ale reszta to ich czysty zysk.

Naprawdę ja żeby taką kase zarobić musze się napracować 2 miechy i też jestem po studiach i inne bzdety.

Geodeci po prostu na nas żerują, karmią się nami.

Mój geodeta zażyczył sobie 700 zł za 3 mapki.

Jeszcze nie zapłaciłam, bo czekam na nie już 2 miesiące. Cały czas tłumaczy się, że są jakieś problemy prawne na granicy jednej sąsiadki z drugą sąsiadką - że ogrodzenie jest przesunięte o 1m od granicy prawnej i muszą to wyjaśniać, bo pani inspektor ma jakieś zastrzeżenia.

Ale czekać muszę ja. :evil:

A tak na marginesie mam pytanie.

Ten geodeta powiedział, że 3 mapki wystarczą, bo jedna będzie dla mnie, jedna dla ZUD, a jedna do projektu. A jak powiedziałam, że są 4 projekty, to on na to, że xero wystarczy, tak samo do warunków przyłączenia do sieci.

No właśnie, wystarczą, czy mu się nie chce robić więcej?