radex_78 02.08.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 zastanawiam się po co deskowanie i papa, ja mam folje i na to dachówka cementowa, czy to błąd? pytałem fachowca, ktory robil dach powiedział " niepotrzebny wydatek i do tego papa nie przepuszcza powietrza, powiedzcie moze ktoś mi to wyjaśni bardziej logicznie, pozdrawiam i dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.08.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Też się nad tym zastanawiam.Najbardziej zniechęca do folii możliwość jej zniszczenia podczas układania dachu, poza tym nie wiadomo co sie stanie z folią za parę lat. Do desek zniechęca koszt, jednak mając deski ze stropu wylewanego nie byłoby aż tak znaczącej różnicy w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 02.08.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 zastanawiam się po co deskowanie i papa, ja mam folje i na to dachówka cementowa, czy to błąd? pytałem fachowca, ktory robil dach powiedział " niepotrzebny wydatek i do tego papa nie przepuszcza powietrza, powiedzcie moze ktoś mi to wyjaśni bardziej logicznie, pozdrawiam i dzieki za info deskowanie znacznie usztywnia konstrukcję dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 02.08.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Deski i papa pozwalaja poczekac z polozeniem docelowego pokrycia dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 02.08.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 ...no i utrudniają wejście do domu przez dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 03.08.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Jak masz dach dwuspadowy-usztywni to konstrukcję.Jeśli kopertowy czy inny wielospadowy-konstrukcja jest wystarczająco sztywna.Ja nie zrobiłem.Zaoszczędziłem kilka tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex_78 03.08.2005 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 dzieki za wszystkie odpowiedzi, jestem spokojniejszy, mam dach kopertowy wiec mysle, ze wszystko jest ok, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amo 03.08.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 ja mam dwuspadowyi zrobiłem pełne deskowanie oraz folie - specjalną na deskowanie. wydaje mi się że konstrukcja jest dużo sztywniejsza a przez folie paroprzepuszczalną deseczki dobrze oddychają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 03.08.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 ...no i utrudniają wejście do domu przez dach. Pozdrawiam nurni Ty to naprawdę potrafisz człowieka pocieszyć i podbudować Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 03.08.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 ...no i utrudniają wejście do domu przez dach. Pozdrawiam ...szczególnie Mikołajowi, jak na bani do komina nie trafi.... chociaż słuszałem o desperados, którzy się już z wełną mocowali ale ich ochrona z dachu zdjęła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.08.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 jesli zastosujesz pelne ddeskowanie + papa, nie musisz dawac foli paroprzepuszczalnej. Papa i pelne deskowanie pelni taka role jak folia, a mianowicie: ma niedopuscic do wniknieca wilgoci w welne, poprzez ew. nieszczelnosc w pokryciu dachu. Przy zastosowaniu foli wysoko paroprzepuszczalnej, od dolu welna mozna dociskac do niej. Natomiast przy papie, musi byc zachowana szczelina miedzy welna, a deskowaniem. Ona wlasnie umozliwia wentylacje welne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 03.08.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 ...szczególnie Mikołajowi, jak na bani do komina nie trafi.... chociaż słuszałem o desperados, którzy się już z wełną mocowali ale ich ochrona z dachu zdjęła... Pogadaj ze _ZBYCHEM_ i ze swoją ochroną to Ci mina zrzednie. Większość domów ma alarm tylko na dole bo na górze po co? Znane są przypadki pomieszkiwania sobie "gości" jakiś czas przy włączonym alarmie . Ciekawostka alarmowa: Garaż - kontaktron na bramie, czujki zbicia szyby w oknach (lub inercyjne)- bezpiecznie jest czy nie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.08.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 ... Ja nie zrobiłem. Zaoszczędziłem kilka tys. A ja odeskowałem i nie dokładałem tych tysiecy po prostu nie musiałem palić w ognisku desek pozostałych po szalowaniu poszły na deskowanie dachu. Na brakujace deski wydałem ok 1000zł Robocizne za obicie deskami i przykrycie papa wynegocjowałem na odpowiednim poziomie na etapie podpisywania umowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 03.08.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Jeszcze może sprostuje. Czasami daje się pełne deskowanie i pape wtedy gdy dach ma mały spad. W tych miejscach zbiera się śnieg, woda i może przeciekać przez nieszczelności np. przy wbijaniu gwoździ. Trzeba o tym pamiętać i zastanowić się jak to rozwiązać.Ja zastosowałam folie i pełne deskowanie ze szczelinami, a przy grzbietach blache ocynkowaną. To czy dobrze zrobiłam wyjdzie za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 03.08.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 jesli zastosujesz pelne ddeskowanie + papa, nie musisz dawac foli paroprzepuszczalnej. Papa i pelne deskowanie pelni taka role jak folia, a mianowicie: ma niedopuscic do wniknieca wilgoci w welne, poprzez ew. nieszczelnosc w pokryciu dachu. Przy zastosowaniu foli wysoko paroprzepuszczalnej, od dolu welna mozna dociskac do niej. Natomiast przy papie, musi byc zachowana szczelina miedzy welna, a deskowaniem. Ona wlasnie umozliwia wentylacje welne. Można zamiast papy położyć na dechy specjalną folię, wtedy nie potrzeba szczeliny pomiędzy wełną i deskami. Zastosowałem na dechy folię TOPFOL ND (inni producenci folii dachowych też mają podobne produkty w swojej ofercie). W/g zapewnień producenta: ...Folia TOPFOL ND zalecana jest do stosowania na dachy o pełnym deskowaniu. Jej użycie eliminuje stosowanie papy, a co za tym idzie uniknięcie stosowania przestrzeni wentylacyjnej między deskami, a ociepleniem. Dzięki wysokiej paroprzepuszczalności możliwe jest wypełnienie całej przestrzeni między krokwiami izolacją termiczną, bez konieczności pozostawienia szczeliny wentylacyjnej. To z kolei daje znaczne oszczędności energii cieplnej (izolacja termiczna może bezpośrednio stykać się z membraną dachową, a w przypadku folii TOPFOL ND bezpośrednio z deskowaniem)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.08.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Ja mieszkam w swoim domu od ponad poltora roku. Deskowanie plus papa to jest najlepsze rozwiązanie. Nie popadajmy w skrajnosc i nie liczmy strat energii na wentylacji pustki w skosach ponad wełną, ponizej desek. Ilosc energii jaką tracimy na minimalną wentylacje tej pustki to zero, zero, nic. Zycze troche wiecej realnego podejscia do sprawy i własciwego wyboru na wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.08.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 @Grzegorz63 Mozna tylko w tedy juz nie mamy pelnego deskowania + papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 04.08.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Szczelina wentylacyjna o grubości 2-3cm tez pełni funkcję ociepleniową - i nie jest to taka całkowicie stracona przestrzeń - gdyby tak było to nie byłoby tego typu szczelin np. w porothermie. Ważne jest aby szczelina ta była nie za duza. KrzysiekS - gratuluję z tytułu wejścia do elity forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 05.08.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Czczelina wentylacyjna 2...3cm to super sprawa. Szczególnie latem gdy dach piekielnie się nagrzewa. Taka szczelin bardzo skutecznie chłodzi poszycie. Ważne aby był w niej przewiew czyli jakieś wloty przy okapie i wyloty w kalenicy. Nie wiem jak ta cprawa wyglada jesli zastosujemy sama folię przycisniętą od spodu wełną do poszycia. Jak poszycie jest ciemne to do 100 st. w słoneczny dzień na spokojnie się nagrzeje. Ciekawe jaką trwałość przy takich amplitudach temperatury będzie miała taka folia wiatroizolacyjna ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts