Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

10 niezmiennych praw budowania domu

Recommended Posts

• 9 years później...
  • 6 months później...
Zaczynając budowę warto dobrze wybrać technologię i materiały, szczególnie te, których albo nie widać, albo nie da się wymienić (albo oba na raz), czyli przemyśleć co na stan surowy zamknięty. Urządzanie domu to etap istotny, ale tu jest więcej możliwości korygowania pomysłów, a np. taki dach, w sensie dachówkę trudno będzie wymieniać - więc lepiej wybrać coś, co jest trwale, bezpieczne i ponadczasowe. To moje osobiste przemyślenia - sąsiad wybrał dachówkę cementową i po 8 latach robił remont dachu, co prawda kuna zjadła mu izolację, ale przy okazji okazało się, że dachówki kruszeją, poza tym na dachu mech. Ja mam do dzisiaj :spam: i bezproblemowo. To samo ściany - ceramika. Sprawdzona jakość po prostu. Edytowane przez Greengaz

• 2 months później...
1. Przemyśl projekt swój,albowiem on źródłem problemów i wydatków twoich będzie.

Jestem żółtodziobem, który zaczyna myśleć o własnym domu, podoba mi się kilka projektów Archipelagu. Ale zastanawiam się czy zaproponowane tam rozwiązania materiałowe obligują mnie do ich zastosowania? Czy np. wpisaną dachówkę Roben mogę zamienić na blachodachówkę Pruszyński? Czy to może być problem, o którym piszesz? Dziękuję za odpowiedź.

• 1 month później...
Jestem żółtodziobem, który zaczyna myśleć o własnym domu, podoba mi się kilka projektów Archipelagu. Ale zastanawiam się czy zaproponowane tam rozwiązania materiałowe obligują mnie do ich zastosowania? Czy np. wpisaną dachówkę Roben mogę zamienić na blachodachówkę Pruszyński? Czy to może być problem, o którym piszesz? Dziękuję za odpowiedź.

Zmienić można, ale ja bym nie zamienił dachówki ceramicznej na blachę, tym bardziej, że oferta :spam: jest bardzo OK! :yes:

Edytowane przez Greengaz

• 1 month później...
  • 2 months później...

Możesz, tylko po co? :spam: jest w porządku i wcale nie wyjdzie specjalnie drożej niż blacha Pruszyński, a dach wygląda zupełnie inaczej i lepiej się użytkuje poddasze, co do tego nie mam wątpliwości - nie nagrzewa się tak w upałyi nie dudni tak jak pada. Dla mnie więcej plusów!

Edytowane przez Greengaz

Możesz, tylko po co? Ceramika Roben jest w porządku i wcale nie wyjdzie specjalnie drożej niż blacha Pruszyński, a dach wygląda zupełnie inaczej i lepiej się użytkuje poddasze, co do tego nie mam wątpliwości - nie nagrzewa się tak w upałyi nie dudni tak jak pada. Dla mnie więcej plusów!

czy mozesz mi napisac jaka będzie roznica w materiale jesli chodzi o dach 220 m2 dwuspad?

Z mojej strony dodam radę

Nie podnosić scianek kolankowych w typowych projektach, jesli nie akceptujesz wysokosci scianki kolankowej w projekcie ktory wybrales, szukaj innego projektu z wyzsza scianka. Nie kombinować z tym, bo potem wychodzi szkaradło. Giną okną, duża elewacja, nieproporcjonalny dach do elewacji.

Szukaj typowego projektu z wyższą ścianką lub zaakceptuj skosy lub buduj pełne piętro.

Edytowane przez zeusik6

czy mozesz mi napisac jaka będzie roznica w materiale jesli chodzi o dach 220 m2 dwuspad?

Z mojej strony dodam radę

Nie podnosić scianek kolankowych w typowych projektach, jesli nie akceptujesz wysokosci scianki kolankowej w projekcie ktory wybrales, szukaj innego projektu z wyzsza scianka. Nie kombinować z tym, bo potem wychodzi szkaradło. Giną okną, duża elewacja, nieproporcjonalny dach do elewacji.

Szukaj typowego projektu z wyższą ścianką lub zaakceptuj skosy lub buduj pełne piętro.

zgadzam się z przedmówcą! za wysokie ścianki kolankowe wcale nie podnoszą funkcjonalności, okna są co prawda wyżej, ale w polu widzenia ma się tylko niebo, a to z kolei działa negatywnie na przebywanie w takich pomieszczeniach; jak ma być pełna kondygnacja, to budować piętrówkę!

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Zgadzam się z przedmówcami:

1. Warto brać ekipy z polecenia innych inwestorów (zazwyczaj się sprawdzało). Nie warto brać generalnego wykonawcy - cięcia na materiale, krętactwo i robienie fuszerek byle szybko zamknąć inwestycję.

2. Warto dobrze przemyśleć jakie materiały kupić (ja niezaznajomiony w temacie zostałem wrobiony przez dewelopera na styropian elewacyjny o lambdzie 0045 i podłogowy EPS 70, którego nikt już nie stosuje, bo największe dziadostwo),

3. Wszystko na piśmie i to w dwóch podpisanych kopiach, każdą zmianę parafować,

4. Umowy najlepiej z każdą ekipą + nie dawać dużych zaliczek (najlepiej w ogóle nie dawać zaliczek - rozliczać się po skończonej pracy). Jak ktoś chce zaliczki więcej niż 30% to radziłbym się poważnie zastanowić (chyba, że z polecenia kilku osób).

5. Wszystko sprawdzać, nikomu nie ufać - niestety ale ta brażna jest przesiąknieta wszelkiej maści cwaniaczkami szukajacymi szybkiego zarobku i jeleni, którzy nie mają pojęcia o budownictwie (patrz - ja). Warto wziąć z polecenia kierownika budowy, hojnie mu zapłacić, żeby sprawdzał każdy etap budowy i odbierał pracę poszczególnych ekip,

6. Założyć budżet przynajmniej 20% większy niż się zakładało

7. Jak się nie ma zaufanej ekipy, zaufanego kierownika budowy i nie ma się pojęcia o budowaniu to lepiej kupić coś gotowego i nie wdawać się w szczegóły - szkoda nerwów.

8. Nigdy nie brać ekip, które ogłaszają się na forach / FB. Dobre ekipy nie potrzebują reklamy i mają terminy często po kilka miesięcy do przodu (także jak ktoś ma terminy od zaraz - to jest to bardzo podejrzane).

...

5. ... Warto wziąć z polecenia kierownika budowy, hojnie mu zapłacić, żeby sprawdzał każdy etap budowy i odbierał pracę poszczególnych ekip,

....

Miałem do czynienia z kilkoma kierownikami budowy, podobno z polecenia. O wentylacji mechaniczej mgliste pojecie ze cos takiego istnieje, na temat obliczen OZC i prawidłowego doboru izolacji termicznej praktycznie zero pojecia, o sprawdzeniu instalacji ogrzewania podłogowego podobnie, nie wspomne o doborze mocy zródła grzewczego czy sprawdzeniu prawidlowosci montażu okien i drzwi od stony termicznej. Oczywiscie KB moze sie nie znac na instalacjach, ale zatrudnianie kolejnego kierownika robót instalacyjnego czy nadzoru inwestorskiego z tego zakresu to troche przesada. To jest demonizowanie roli KB ktory w zasadzie dba tylko o stronę czysto wytrzymałosciową budynku (zbrojenia, szalowanie, zgodnosc z wymiarami) bo to ma znaczenie dla konstrukcji budynku. To ze budynek zuzyje wiecej energii na ogrzewanie ich w ogole nie interesuje, bo to nie oni za to płacą, a wszelkie pretensje z powodu niedopilnowania, braku doradztwa sa ciezkie do udowodnienia i długotrwałe.

....

Ojej, zdradziłeś największą tajemnicę budowy.... Kierownik jest od pieczątek i brania pieniędzy, a nie pilnowania czegokolwiek.

Ja bym dodał do tej listy

9. Bycie sceptykiem wobec rzeczy wpisywanych na tego typu forach i anonsów z płatnych profili na tym forum i w internecie.

Ojej, zdradziłeś największą tajemnicę budowy.... Kierownik jest od pieczątek i brania pieniędzy, a nie pilnowania czegokolwiek.

Ja bym dodał do tej listy

9. Bycie sceptykiem wobec rzeczy wpisywanych na tego typu forach i anonsów z płatnych profili na tym forum i w internecie.

Coś sie nie zgadza?, w ktorym miejscu sie pomyłiłem albo cos przekręciłem?. Z tą tajemnicą to przesadzasz, o tym wiedzą wszyscy i to nie od dzisiaj.

Kto nie czyta Prawa Budowlanego to ma kierbuda za superbohatera. A zakres jego obowiązków jest skromny i daleki od oczekiwań inwestorów (inwestorzy często myślą, że kierbud ma w zakresie obowiązki inspektora nadzoru inwestorskiego - a jest zakaz łączenia tych funkcji).

dokładnie.... i przestrzegać realizacji zgodnej z projektem. ....

Nie spotkałem sie z przypadkiem ze KB sprawdzał zgodnosc z projektem rozstawów OP i przekrojów instalacji co zwu i cwu. Nie spotkałem siez przypakiem sprawdzenia rodzajów styropianów uzywanych do ocieplaenia przegród, jak równiez wykonania instalacji wentylacji mechanicznej. Jakoby ma przestrzegac realizacji zgodnej z projektem. Tylko jak ma to przestrzegac skoro sie na tym nie zna, albo traktuje to jako sprawy nieistotne. Co swiatlejszy inwestor podsunie DB do wypełnienia i podpisania, laik będzie miał KB jako to ujął Kaizen za superbohatera. Zatrudnienie nadzoru inwestrorskiego tez nie załatwi do konca sprawy chyba ze ten insepktor ma uprawnienia kilku specjalnosci i sprawdzii konstrukcję i instalacje.