Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie???

Gość

Recommended Posts

Ja planuję kominek z płaszczem wodnym wspomagany dobrym kotłem na olej. Nie mam ochoty paprać się ekogroszkiem, węglem lub miałem. Tym bardziej, że w obecnej chwili cena paliw stałych nie jest wcale konkurencyjna... a podejrzewam, że będzie duzo gorzej.

Czyli ten kominek to nie na paliwo stałe?

Jaka musi być cena miału, węgla, groszku, aby była konkurencyjna do oleju?

Jaki jest koszt załozenia takiego kominka ?

Bo musze porównac oferty do tego jak to wyglada w połaczeniu z pompami ciepła.

Ogólnie, kominek wraz z osprzętem full wypas - Buderusa wyjdzie ok. 8 tys. złotych + własna robocizna nadzorowana przez znajomego prowadzącego serwis Buderusa...

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie jak sprawdzi się ogrzewanie kominkiem z rozprowadzeniem przy domu ok. 220m2???Ja mam jeszcze czas na decyzje ale zastanawiam się jaka decyzje podjąć. Na działce są wszystkie media.kominek z rozprowadzeniem jest fajny ale jest z nim jeden problem , mianowicie przez cała noc trzeba dokładać , ba problem jak pójdziesz do pracy. To samo dotyczy pieca na węgiel chociaż tam jest jedna fajna rzecz mianowicie dozownik i to jest wspaniała rzecz , chociaż nie wiem dokładnie jak to się spisuje. Na dzień dzisiejszy jeśli będzie się to dało powiązać to planuje kominek+piec gazowy.

Mam pytanie jak sprawdzi się ogrzewanie kominkiem z rozprowadzeniem przy domu ok. 220m2???Ja mam jeszcze czas na decyzje ale zastanawiam się jaka decyzje podjąć. Na działce są wszystkie media.kominek z rozprowadzeniem jest fajny ale jest z nim jeden problem , mianowicie przez cała noc trzeba dokładać , ba problem jak pójdziesz do pracy. To samo dotyczy pieca na węgiel chociaż tam jest jedna fajna rzecz mianowicie dozownik i to jest wspaniała rzecz , chociaż nie wiem dokładnie jak to się spisuje. Na dzień dzisiejszy jeśli będzie się to dało powiązać to planuje kominek+piec gazowy.

Kocioł na gaz + kominek z płaszczem wodnym ( podpięte razem) a do tego podłogówka na całości .

To grzanie w kominku może być z przerwami nawet 12-16 godzin.

Kocioł na gaz + kominek z płaszczem wodnym ( podpięte razem) a do tego podłogówka na całości .

To grzanie w kominku może być z przerwami nawet 12-16 godzin.

ja się właśnie zastanawiam nad podłogówką na całości (prócz piwnic, gdzie będzie odrębny obieg na kaloryfery). Tylko jak to się ma w sypialniach??? Czy to prawda, że:

- niezdrowe,

- kurz unosi sie na wysokości 1,5 m

- że puchną nogi??

Ten znajomy z serwisu mówi, że lepiej zrobić mieszane - w sypialniach zostawić grzejniki a resztę w podłogówce :roll: Sama nie wiem :roll:

Odnośnie podłogówki , to powiem tak: cały dół w moim domu mam w podłogówce i powierzchnię nad garażem również, no i łazienki .W pokojach na górze mam grzejniki. Gdybym budowała jeszcze raz to z pewnością wszędzie dałabym podłogówkę. Nie wiem dlaczego wszyscy myślą, że jak podłogówka to od razu kurz na 1,5 m? :roll: Przy podłogówkach nie ma ruchu powietrza tak jak w grzejnikach! Nie wiem jak to określić ,ale przy podłogówce podłoga poprostu nie jest zimna i nie jest też ciepła (letnia, to chyba dobe określenie). Teraz mieszkam w domu na poddaszu i jak mam mniej niż 23 st. w domu , to przestaję funkcjonować, a w nowym domu w salonie mam teraz 18 st. i jest dla mnie w porządku. Ciepło z podłogówki jest inaczej odbierane- ciepło w stopy. W nowym domu liczę na duże oszczędności ciepła,i wiem już napewno, że z pewnością nie będę potrzebowała 23 st bo będzie za ciepło.

Swoją drogą, że podłogówka w materiałach i wykonaniu jest droga w porównaniu z grzenikami. No ale coś za coś 8)

No właśnie chcę się dowiedzieć, bo podłogówki nie miałam :D

Czyli na razie 1:0 dla podłogówki po całości. Czekam na więcej opinii :)

Mam podłogówke na całości ( oprócz garażu 8) )

temperatura idealna dla mnie to 21,5 oC, porównując z ogrzewaniem w bloku gdzie temperature utrzymywałem na poziomie 22-23 oC ( na kalafiorach) to teraz klimat mam w domu idealny ( również w sypialni) bo powietrze nie jest przesuszone jak w bloku

( w mieszkaniu stosowałem nawilżacze na kalafiorach aby podnieśc wilgotność).

Odnośnie "puchnących nóg" , problem istnieje najczęściej u starszych ludzi bez względu na rodzaj ogrzewania.

mam podłogówkę na parterze (70m2 podłogówki)

3 pokoje kaloryfery - w salonie są 2 pętle podłogówki + kaloryfer w łazience też mam drabinki. Generalnie ogrzewanie podłogowe to rewelka. Natomiast dodatkowych parę "kalafiorków" daje taki komfort że szybko (w ciągu godzinki) można sobie z 21 zrobić np 23 stopnie.

Przy podłogówce temperatura może być niższa a czuje się, że jest bardzo ciepło.

21-21,5 stopnia przy podłogówce daje odczucie ciepełka

Należę do osób, dla których maks. temp. w domu to 20st. C i raczej nie przewiduję radykalnych skoków temp. z 18 na 21, albo z 20 na 23..

Na razie widzę, że

3:1 dla podłogówki

Czy podłogówka nie wychodzi również oszczędniej później w użytkowaniu?? (ilość spalanego paliwa na sezon grzewczy)??

podobno podłogówka więcej żre... niby trochę tego betonu musi zagrzać... Ale ja mam inne doświadczenie z mojego domu. Jak włączałem kaloryfery to kocioł na ekogroszek sporo spalał, a przy samej podłogówce jakoś wolniej opał idzie. Obecnie podłogówka chodzi non stop a kalafiorki są włączane jak temperatura w pokojach spada do 21 stopni a wyłączane jak jest 22stopnie. W nocy praktycznie wyłączam kaloryfery i rano jest w pokojach 21 stopni.

podobno podłogówka więcej żre... niby trochę tego betonu musi zagrzać... Ale ja mam inne doświadczenie z mojego domu. Jak włączałem kaloryfery to kocioł na ekogroszek sporo spalał, a przy samej podłogówce jakoś wolniej opał idzie. Obecnie podłogówka chodzi non stop a kalafiorki są włączane jak temperatura w pokojach spada do 21 stopni a wyłączane jak jest 22stopnie. W nocy praktycznie wyłączam kaloryfery i rano jest w pokojach 21 stopni.

No właśnie ja mam informacje odwrotne :roll: Że kaloryfery są paliwożerne, bo wymagają temp. 65 st. na grzejniku żeby ogrzać, a w podłogówkę idzie temp. dużo niższa, co wpływa na niższe zużycie paliwa.

Coś tam znajomy mówił o ustawieniach pieca na wysoki i niski parametr...

I bądź tu mądry i pisz wiersze :lol:

cudów nie ma ... jak dom potrzebuje x energii do ogrzania to czy podasz tą energię grzejnikami czy podłogówką otrzymasz podobny wynik. Tylko podłogówką nagrzejesz do niższej temperatury i będzie Ci już ciepło a kalafiorami jeszcze będzie zimno. Inny jest rozkład temperatury w pomieszczeniu.

Ja jakoś nie potrafię uwierzyć tej podłogówce nie mogę się do niej przekonać na razie planuje zamontować tylko kominek z płaszczem wodnym i piec gazowy . Mam na podjęcie stosownych decyzji jeszcze sporo czasu więc spokojnie. Obawiam się swojej alergii przy podłogówce , ale czytam Wasze opinie i moze jeszcze trochę i się do podłogówki przekonam.

cudów nie ma ... jak dom potrzebuje x energii do ogrzania to czy podasz tą energię grzejnikami czy podłogówką otrzymasz podobny wynik. Tylko podłogówką nagrzejesz do niższej temperatury i będzie Ci już ciepło a kalafiorami jeszcze będzie zimno. Inny jest rozkład temperatury w pomieszczeniu.

Więc o to chodzi.

Skoro komfort cieplny osiągasz przy niższej temperaturze to musisz mniej paliwa spalić, by go osiągnąć...

Mam dom o pow. 110 m2, ocieplony styropianem 15 cm.Starałem się przy budowie maksymalnie wyeliminować mostki termiczne. Ze względu na najniższe koszty instalacyjne wybrałem ogrzewanie elektryczne z zastosowaniem grzejników Convector i do tego kominek z DGP firmy Tarnava. Na samych instalacjach, kominach i doprowadzeniach zaoszczędziłem min. 20 000 zł. To mi wystarczy na około 8/10 lat grzania samym prądem. Grzejniki konwektorowe wybrałem dlatego, że po powrocie z pracy szybko nagrzewają dom. Temperatura w domu bez żadnego grzania spada mi około 4 stopnie przez 8/9 godzin, gdy na zewnątrz jest około 6/8 stopni.

8)

No to cieniutko, u mnie przy temp. zewn. -5 do -8 oC ( zeszłej zimy) przez 12 godzin spadało o 1,5 o C a dom ocieplony tylko styro ( frez ) 12cm.

Coś musisz zrobić z tym ociepleniem i grzaniem , bo jak przyjda prawdziwe mrozy to na ogrzewaniu " popłyniesz" 8) :wink:

Trochę mnie wystraszyłeś, że popłynę. Jednak nie jest tak tragicznie. Od kilku dni jest na zewnątrz około -4 stopnie C. Wychodząc rano około 8:00 i wyłączając ogrzewanie zostawiam temperaturę +21 stopni C na parterze (na piętrze jest zawsze 2 stopnie wyżej). Po powrocie na parterze mam około 17/18 stopni, a an pietrze 19 stopnie C. Nie jest tak źle :)