Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wpis w dzienniku

brachol

Recommended Posts

Brachol

Dziennik budowy prowadzi kierownik nie inwestor niech wpisuje co uważa za niezbędne i konieczne. To on odpowiada za przekazanie budynku do użytkowania. Oczywiście wpis geodety jest konieczny ale sprawa humusu to moim zdaniem bzdet. Pamietaj za dużo w dzienniku to nie jest dobrze bo - każde słowo napisane w dzienniku może być później użyte przeciwko tobie :wink: a poza tym im grubszy dziennik tym później wiecej roboty dla urzędników muszą to wszystko przeczytać, przemyśleć :wink: :D A jak jest tylko na minimum to są bardzo zadowoleni. Wiesz czego oczy nie widzą tego sercu nie jest żal :wink: :D

Pozdrawiam

A ja praktycznie wszystkie wpisy robię sam(sam też na razie buduję).W dzienniku pisze kto jest upoważniony do wpisów.Jest tam wspomniane również o inwestorze.Myślę, że więcej głupot można palnąć, gdy wypełnia się dziennik po jakimś tam czasie i mogą wyniknąć z tego niespójności.

Z moich doświadczeń wynika, że faktycznie zbyt drobiazgowe prowadzenie dziennika nie jest wskazane, ale należy unikać również zbytniej lakoniczności - nie daj Boże przyjdzie kiedyś dochodzić odpowiedzialności za jakieś istotne błędy! Czego oczywiście nikomu nie życzę! :D

Hmm..zbyt drobiazgowe prowadzenie dziennika powiadasz .. a co powiesz na zapisanie 8 stron (przypominam dziennik ma 10) na etapie ław fundamentowych???

u nas nastapiła zmiana kierownika :)

A co był zbyt drobiazgowy? ;-) Ja mam odwrotnie.

Powiedz mi czy do zmiany tylko wystarczy wpis w dzienniku, że jeden się zrzeka a drugi przejmuje obowiązki i wysyłka zawiadomienia do właściwego organu? WYdaje mi się że tak i będę to od poniedziałku przerabiał, ale chce się upewnić.

pozdrawiam

Gerion

a wiecie moze czy wytyczenie budynku jest traktowane jako rozpoczecie budowy?

Tak, to data rozpoczęcia budowy, aczkolwiek w prawie budowlanym już przygotowanie terenu do budowy jest rozpoczęciem budowy. Wpis tyczenia to pierwszy nazwijmy to rzeczowy dowód :wink: .

Hmm..zbyt drobiazgowe prowadzenie dziennika powiadasz .. a co powiesz na zapisanie 8 stron (przypominam dziennik ma 10) na etapie ław fundamentowych???

u nas nastapiła zmiana kierownika :)

Jasmine

Pogratulować... słowotoku :D :D

Chyba ten człowiek opisywał każdą cząstkę kruszywa w betonie.

Dominik,

opisywał jaka jest temperatura powietrza(dowiedzilam sie wowczas, ze czerwcu w Toruniu było 37 st.C;) przy której były wykonywane poszczególne prace np. przygotowanie stanowiska betoniarki albo przy zdjęciu humusu itp., ze został wykopany dół, ze dół był okej,że dol został zasypany i tak po kolei:). wiesz zrobie xero na pamiatkę :)

Jasmine

Dominik,

opisywał jaka jest temperatura powietrza(dowiedzilam sie wowczas, ze czerwcu w Toruniu było 37 st.C;) przy której były wykonywane poszczególne prace np. przygotowanie stanowiska betoniarki albo przy zdjęciu humusu itp., ze został wykopany dół, ze dół był okej,że dol został zasypany i tak po kolei:). wiesz zrobie xero na pamiatkę :)

Jasmine

Zeskanuj i wstaw na forum - wszyscy się pośmiejemy. :lol: