Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na tynk cementowo-wapienny? Jak wykończyć ściany

mamusia

Recommended Posts

Też jestem na etapie tynkowania. Zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem: na ściany wymurowane na klej z gazobetonu zaciągnąć siatkę zbrojącą i klej (tak jak na styropianie) - myślę że bedzie to tańsze od tynku (biorąc pod uwagę własną robociznę) i na to jakiś tynk strukturalny lub farba.

Co wy na to?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

pisałam o testowaniu farby strukuralnej - baranka; wczoraj natomiast zapytałam o nie fachowców i ich opinia o baranku była pozytywna ale już kornik czyli farba z trocinami podobno po pewnym czasie przy złej wentylacji zaczyna wilgoć chwytać. Proszęo opinie czy ktoś przetestował strukturę kornika i jak się sprawdza w praktyce :-?

........................................

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74557

I jeszcze coś znalazłam tu na forum...brzmi troche dziwnie - klej Atlas (do płytek) - ponoc świetnie zastępuje strukturalne drogie bajery! Chmmm...

czy możesz podać link gdzie o tym czytałaś na forum bo też chętnie przeczytam

dziękuję :lol:

..............................................

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74557

Też jestem na etapie tynkowania. Zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem: na ściany wymurowane na klej z gazobetonu zaciągnąć siatkę zbrojącą i klej (tak jak na styropianie) - myślę że bedzie to tańsze od tynku (biorąc pod uwagę własną robociznę) i na to jakiś tynk strukturalny lub farba.

Co wy na to?

Prawidłowe, stosowane rozwiązanie

Na namiastkę tynków strukturalnych dobrze nadają sie zaprawy zbrojące na białych cementach , takie do ociepleń.

Teoretycznie problemem są grubsze miejsca. Ordynarne kleje mogą w takich miejscach pękać. Białe, dobra mają biały cement , o mniejszych skurczać + niektóre kleje - dodatki lekkie.

Reszta to już kwestia narzędzia i ręki

Polecam fakturowanie np. szpachelkami gumowymi.

• 6 months później...
  • 2 weeks później...

Właśnie, zdjęcia i doświadczenia mile widziane - też niespecjalnie mi się gladzie marzą, najfaniej byłoby zrobić coś a la delikatna struktura - dom jest w stylu wiejskim-sielskim-anielskim :lol: więc i gładzie, po których muchy się będą ślizgać nieszczególnie pasują. Tynki CW mam nie najgorsze, ale są różnice - tu lepiej, tam gorzej - ot, polscy fachowcy, któych nikt nie chciał za granicą :-?

Oglądałem wczoraj pokaz w Castoramie, pan nawet dał mi się pobawić szpachelką - zajefajna sprawa, no ale cena - ok. 20 zł/m2 za same materiały, nie zachęca do wystrukturyzowania całej chałupy (ze 300m2 ścian będzie...)

Pomyślałem jeszcze o takim patencie, żeby zagruntować te tynki cienką farbką, i na to dać wosk koloryzujący, po czym go poprzecierać - robił tak ktoś? Ma to sens?

A - jeszcze pytanko - co to sa "farby strukturalne"? Czy to samo co tynki?

Jak przygotowałeś takie mleko gipsowe?

Czy ktoś próbował patentu z klejem do glazury? Chyba w nast. weekend przejadę się i pobuszuję trochę w piwnicy, jak będzie ładna pogoda, jestem cholernie ciekaw różnych technik - mam trochę ścian na "wprawki" więc chętnie potrenuję... :p