tchrzano 02.10.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Planuje zakup pompy ciepla do nowowybudowanego domu, jednak mam problem z wyborem producenta, bo nie znam ich zbyt wielu. Czytalem rowniez o tym, ze propanowe pompy ciepla maja wyzsza sprawnosc od pomp solankowych, czy glikolowych. Niechcialbym tu rozprawiac o tym, czy warto instalowac PC, czy nie. Jezeli mozecie podajcie producenta Waszej pompy i czym wypelniony jest jej kolektor. Z gory wszystkim serdecznie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 02.10.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Pompa Neuratherm. W kolektorach jest propan. Instaluje firma Climakomfort. Zrobione są prace ziemne, za tydzień wchodzą pracami wewnętrznymi. Dotychczasowa współpraca układa się rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 03.10.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Smart G10 firmy Nateo, dolne źródło pionowe z glikolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 03.10.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Zirius M2-7, czynnik R-407C, kolektor poziomy 3x60m zakopany na gł. 1,2 - 1,4 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlito 03.10.2005 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Pompa Neuratherm. W kolektorach jest propan. Instaluje firma Climakomfort. Zrobione są prace ziemne, za tydzień wchodzą pracami wewnętrznymi. Dotychczasowa współpraca układa się rewelacyjnie. Też zastanawiam się nad taką pompą,wiec z ciekawości pytam jakie poniosłaś koszty,jeśli to nie tajemnica.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 04.10.2005 00:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 RolandB, czy w Twojej pompie gazem R407 wypelniony jest kolektor gruntowy, czy jest on tylko czynnikiem posrednim, a w kolektorze jest glikol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 04.10.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Jeszcze fizycznie nie zamontowana, ale już zamówiona. NIBE FIGHTER F-1120, do tego już wykonany pionowy kolektor na glikol. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 04.10.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Pompa Neuratherm. W kolektorach jest propan. Instaluje firma Climakomfort. Zrobione są prace ziemne, za tydzień wchodzą pracami wewnętrznymi. Dotychczasowa współpraca układa się rewelacyjnie. Też zastanawiam się nad taką pompą,wiec z ciekawości pytam jakie poniosłaś koszty,jeśli to nie tajemnica.Pozdrawiam. Karlito, pompa kosztowała nas 37.400zł do tego jeszcze doszedł koszt dodatkowej pompy do CWU - 7.800zł i podłogówka. Pompa zarpojektowana jest do rozłożystej parterówki o dużej kubaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 04.10.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 RolandB, czy w Twojej pompie gazem R407 wypelniony jest kolektor gruntowy, czy jest on tylko czynnikiem posrednim, a w kolektorze jest glikol? pompa ta to pompa z parowaniem bezpośrednim ... czynnikiem tym wypełniony jest cały kolektor poziomy ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlito 04.10.2005 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Karlito, pompa kosztowała nas 37.400zł do tego jeszcze doszedł koszt dodatkowej pompy do CWU - 7.800zł i podłogówka. Pompa zarpojektowana jest do rozłożystej parterówki o dużej kubaturze. Wielkie dzięki ja też planuje z żoną wybudowanie parterówki tylko że troche mniejszej (ok.120m) razem z podłogówką.Nie wiem ile ma twój domek ale mam nadzieję że mnie koszty wyniosą troche mniej.Jak na razie zbieram informację i tyram za granicą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 05.10.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Karlito, pompa kosztowała nas 37.400zł do tego jeszcze doszedł koszt dodatkowej pompy do CWU - 7.800zł i podłogówka. Pompa zarpojektowana jest do rozłożystej parterówki o dużej kubaturze. Wielkie dzięki ja też planuje z żoną wybudowanie parterówki tylko że troche mniejszej (ok.120m) razem z podłogówką.Nie wiem ile ma twój domek ale mam nadzieję że mnie koszty wyniosą troche mniej.Jak na razie zbieram informację i tyram za granicą.Pozdrawiam. Do naszego domu (200 m powierzchni ogrzewanej) pompa (jak pisałem - NIBE) kosztowała około 20 tys, do tego zbiornik ACV Smart 242 około 5 tys, trójdrożny zawór elektromagnetyczny, przełączający grzanie z cwu na podłogówkę. Dochodzi koszt podłogówki, kolektora i finalnego montażu. Mam nadzieję, że układ ruszy na przełomie października i listopada. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlito 06.10.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Do naszego domu (200 m powierzchni ogrzewanej) pompa (jak pisałem - NIBE) kosztowała około 20 tys, do tego zbiornik ACV Smart 242 około 5 tys, trójdrożny zawór elektromagnetyczny, przełączający grzanie z cwu na podłogówkę. Dochodzi koszt podłogówki, kolektora i finalnego montażu. Mam nadzieję, że układ ruszy na przełomie października i listopada. Michał Dzięki za informacje.Planujemy rozpocząć z żoną budowę na wiosnę przyszłego roku,a ukończyć dom na wiosne 2007.Mam nadzieję że do tego czasu PC troche się upowszechni i ceny troche pospadają .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 23.10.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Jeszcze fizycznie nie zamontowana, ale już zamówiona. NIBE FIGHTER F-1120, do tego już wykonany pionowy kolektor na glikol. Michał Witaj!! Mam pytanie co do pionowych odwiertów do pompy cieplnej?? Czy muszą być pozwolenia na tegotypu odwierty?? Jaka jest procedura załatwiania tych ewentualnych pozwoleń?? Jakie są koszty odwiertów?? Proszę w miarę możliwości o odpowiedż Pozdrawiam Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 24.10.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Informacje poszły na priv. Mam nadzieję, że wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maros6771719518243 25.05.2023 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Planuje zakup pompy ciepla do nowowybudowanego domu, jednak mam problem z wyborem producenta, bo nie znam ich zbyt wielu. Czytalem rowniez o tym, ze propanowe pompy ciepla maja wyzsza sprawnosc od pomp solankowych, czy glikolowych. Niechcialbym tu rozprawiac o tym, czy warto instalowac PC, czy nie. Jezeli mozecie podajcie producenta Waszej pompy i czym wypelniony jest jej kolektor. Z gory wszystkim serdecznie dziekuje De Dietrich Modena, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.05.2023 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 De Dietrich Modena, polecam Dobry z ciebie geolog :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.05.2023 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Wykopki po 18 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.05.2023 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Będzie pan zadowolony. Precz ze spamerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts