Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

A teraz wkleje wam opinie z innego forum pewnego Warszawiaka:

"No to i ja swoje 3 grosze dorzucę, mam nadzieję, że niezdecydowanych i zrezygnowanych przekonam. Oczywiście, jak przeczytacie ten nieco długi tekst wiadomym się stanie kogo popieram.

===Cała PRAWDA O KACZYŃSKIM===

Prezydentowi stolicy nic się nie udaje.Ale Polska kocha go nadal. W ciągu ostatnich dwóch miesięcy warszawiacy dowiedzieli się:

Obiecanego triumfalnie przez Kaczyńskiego mostu Północnego nie będzie. Przetarg został unieważniony, bo administracja prezydenta Kaczyńskiego złamała zasady bezstronności i anonimowości. To oznacza, że w ciągu najbliższych trzech lat żaden nowy most w Warszawie nie powstanie.

Przetarg na zabudowę placu Piłsudskiego, tam gdzie stoi Grób Nieznanego Żołnierza, został unieważniony. Urząd Kaczyńskiego postawił inwestorom nierealne warunki. W efekcie miasto straciło 300 tys. zł, bo tyle kosztowała obsługa wynajętej zagranicznej kancelarii prawnej. No i miną kolejne dwa, trzy lata, zanim nowy przetarg zostanie rozstrzygnięty.

Pewnie przepadnie dotacja z Unii Europejskiej na warszawskie metro, bo miejscy urzędnicy narobili błędów w dokumentach.

Błędy były też w dokumentach dotyczących dotacji na modernizację linii tramwajowej w Al.Jerozolimskich. Koło nosa może przejść ok. 350 mln zł. Błędy powstały, choć miasto wynajęło firmę Price Waterhouse Coopers, której doradcy za jedną godzinę biorą 671 zł.

W rankingu polskich miast pozyskujących fundusze z UE stolica znalazła się na 8. miejscu. Pierwsza Bydgoszcz w przeliczeniu na głowę mieszkańca zyskała 1158,6 zł, Warszawa wspierana przez kosztowne firmy doradcze 97,36 zł.

Stratę 29 mln zł w 2004 r. na budowę metra zarzucili prezydentowi radni z Platformy Obywatelskiej. Urząd nie wykorzystał pieniędzy z kontraktu wojewódzkiego i nie wyegzekwował należnych kar za opóźnienia w budowie stacji metra przy placu Wilsona. Zresztą stacja nadal ma niedoróbki. Otworzono ją w najgorszym, PRL-owskim stylu,uruchomiono przymykając oko na ekipy remontowe poprawiające fuszerki.

W stolicy panuje bałagan remontowy. Ulicę Czerniakowską wygładzono za 30 mln

zł. Część pieniędzy natychmiast zmarnowano, bo zaraz potem wkroczyli tam remontowcy od wodociągów ryjąc w świeżo wypolerowanej nawierzchni.

W ważnym dla ruchu wiadukcie przy ul. Marynarskiej stwierdzono błędy projektowe. Znów straty pieniężne, opóźnione inwestycje.

Administracja prezydenta Kaczyńskiego czegokolwiek się dotknie, to spieprzy.

Nie jest w stanie rozwiązać problemu letnich ogródków w restauracjach w centrum miasta czy na pustych nadwiślańskich bulwarach.

W ruinę popada nie tylko warszawska Starówka, ale i Mariensztat.

Z planów odnowienia dzielnicy MDM nici.

Zapowiedziano likwidację bazaru na Stadionie Dziesięciolecia, ale urzędnicy nie sprawdzili, że firma dzierżawiąca obiekt ma umowę do 2007 r. Brak kompetencji i umiejętności urzędnicy Kaczyńskiego nadrabiają hucpą i gromkimi oświadczeniami obiecującymi lepszą przyszłość.

W ciągu ostatnich dwóch miesięcy warszawiacy dowiedzieli się też, że prezydent Kaczyński działa niezgodnie z głoszonym w czasie wyborów programem:

Miały maleć koszty administracji. W roku 2004 wzrosły one o 46 mln zł. Lwią ich część stanowiły nagrody prezydenta dla swoich dyrektorów. Średnio po 40 tys. zł.

Za rządów Kaczyńskiego każdy Warszawiak wydawał w 2004 r. na administrację samorządową 203 zł. W Krakowie, Poznaniu takie wydatki nie przekraczają 160 zł.

Czy mieszkańcy stolicy czują różnicę w poziomie usług administracji?

Prezydent Kaczyński stale podkreśla swoje obrzydzenie do wszystkiego, co komunistyczne. Kiedy jednak chce wywłaszczyć kilka tysięcy mieszkańców stolicy z zasiedziałych przez nich gruntów, zwykle na peryferiach miasta, to sięga po obowiązujący nadal krytykowany przez PiS dekret Bieruta. Ten, który nacjonalizował grunty w całej Warszawie, który jest przez prawicę podważany. Kiedy stalinowski dekret może być użyteczny dla interesów urzędników Kaczyńskiego i jego klientów, to jawi się słusznym, obowiązującym w III RP

prawem. Ciekawe, czy w IV RP, tej już Kaczyńskiej, dekret ten pozostanie?

W mieście Lecha Kaczyńskiego miały ostatecznie zostać zablokowane korupcjogenne budowy centrów handlowych, zwanych mollami. Bo finansowane przez zagraniczny kapitał molle zżerają tkankę polskiego średniego i drobnego kupiectwa. W kampanii wyborczej Lech Kaczyński grzmiał, że nie dopuści do powstania kolejnego hipermarketu. Teraz jego urzędnicy zgodzili się na budowę nowych centrów handlowych na Młocinach i w Wilanowie.

Rozbudowywane są istniejące: Reduta, Promenada, IKEA na Targówku, ursynowski

Factory Outlet. W 2004 r. Powierzchnia wielkich obiektów handlowych wzrosła o 22,5 proc. Głosujący za Kaczorem polscy kupcy mogą tylko puknąć się w główkę i pomacać pustą kieszeń. No, ale każdy samorządowiec wie, że z wielkopowierzchniowych obiektów handlowych można mieć więcej.

W ciągu ostatnich dwóch miesięcy warszawiacy mogli dowiedzieć się, że w tym

czasie prezydent Kaczyński złamał głoszone przez siebie zasady programowe i

moralne:

Miało nie być w mieście korupcji i kolesiostwa. Ewa Holewińska, przewodnicząca dzielnicowej komisji mieszkaniowej, radna z PiS, wykupiła atrakcyjne mieszkanie komunalne, mimo iż ma willę w podwarszawskiej Radości.Mieszkanie w reprezentacyjnych Al. Ujazdowskich. Lokal zbył jej partyjny kolega Jarosław Zieliński, który długo łączył posadę radnego w Suwałkach z posadą burmistrza dzielnicy Śródmieście w Warszawie. Jak się przemieszczał szybko z Suwałk do Warszawy, to już tajemnica walczącego o

uczciwość PiS.

Szefem Miejskiego Przedsiębiorstwa Taksówkowego prezydent Kaczyński uczynił

Andrzeja Gelberga, byłego naczelnego redaktora Tygodnika Solidarność. Prezesa wydawnictwa. Zwolnionego przez solidarnościowców po doprowadzeniu tygodnika na skraj bankructwa, oskarżanego przez niektórych współpracowników o podwójną księgowość. Teraz Gelberg zdołował MPT. Doprowadził do strajku taksówkarzy przeciwko jego rządom.

Centralnym punktem swojej kampanii wyborczej Kaczyński uczynił walkę z korupcyjnym układem warszawskim. Kiedy przyszło do głosowania absolutorium prezydenta w Radzie Warszawy, zagrożonemu Kaczyńskiemu mogło zabraknąć paru głosów, bo pokłócił się z koalicjantami z LPR. I nagle stał się cud!

Prezydenta Kaczyńskiego poparła radna PO, wyrzucona niedawno z partii za

interesowność Małgorzata Ławniczak-Hertel. Symbol tego korupcyjnego układu warszawskiego. Największy wróg Kaczyńskiego w prezydenckiej kampanii wyborczej. Od tamtej pory Kaczyński przestał już walczyć z układem warszawskim. Poparli go też radni z SLD. Czesław Ochenduszko olał głosy lewicy i opuścił przed głosowaniem klub SLD.

Kolejna gwiazda SLD radna Dominika Makarewicz nie zaprzeczała, że wiceprezydent Andrzej Urbański przed głosowaniem przypadkowo załatwił pracę jej bratu.

Tak to absolutorium Lech Kaczyński uzyskał dzięki gó..jadom z SLD i pozyskanym macherom z PO. Tym, których najbardziej atakował, plugawił, poniżał w czasie kampanii wyborczej. Ale okazali się dla niego swoimi łajdakami.

Prezydentowi Kaczyńskiemu tylko jedno się w połowie prezydenckiej kadencji udało. Wybudował Muzeum Powstania Warszawskiego. Z kłopotami, zatrudniając tam ludzi na czarno. Udało mu się też uskrzydlić stołecznych dziennikarzy,którzy piszą o nim z entuzjazmem. Czy kochają go taką samą miłością jak radna SLD Makarewicz? W efekcie znakomitej kampanii medialnej (brawa dla wiceprezydenta Urbańskiego) w sondażach Lech Kaczyński wychodzi na plus. Pewnie notowania jego wzrosną, kiedy na pustym placu Piłsudskiego postawi krzyż ku pamięci Jana Pawła II. To niewiele będzie kosztować, a

pokaże, że Lech Kaczyński Wielkim Polakiem jest. W wywiadzie dla Gazety Wyborczej Lech Kaczyński zadeklarował, że po namaszczeniu go na Prezydenta RP przez wdzięczny naród zajmie się po pierwsze wystawianiem rachunków krzywd. Od Niemców, którzy zrujnowali Warszawę, od komuchów, po różowych liberałów. "

Pomyśl, zanim oddasz głos.

Pozdrowienia,

Radek

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wkleiłem opinie z innego forum.

A sam tak naprawdę tak samo jak juzktos pisał jestem zadowolony ze mamy wybór mięszy Kaczyńskim i Tuskiem

I to jużuważam za jako takąmądrośc narodu.

Gdyby był w drugiej turze Lepper i Słomka to nic tyko strzelać sobie w głowe.

Pamietajcie że różnice są znacząco przerysowane i "Polska solidarna" Kaczora nie oznacza realnego socjalizmu a "Polska Liberalna" Tuska to nie umieranie ludzi bez zasiłków tylko większe szanse dla młodych gniewnych.

Zawsze chciałem żeby w Polsce był wybór jak w Stanach:

Kandydatów dwóch a nie 15tu

I wybór między jednym obniżającym podatki o 3% a drugi który obniża o 2%. I akurat w tych wyborach nie jest źle

A co mi tam honorny jestem.

Odszczekuję PiSowe dziadowanie.

Mieli rację.

W systemie zerojedynkowy, był niebył w Werhmachtcie, wychodzi, że dziadek był.

Pani Monika O. która mnie raczyła odpytytaniem Lech K. czy Jacek K. powonien wrócić do PiS, nie uzyskała odpowiedzi. A powinna była usłyszeć tak.

Wobec tego w kierunku Jacka K. odszczekuję uah,uah, i przyznajęmu rację.

A było tak prosto na kogo głosować. Jeden był prawdomówny, a drugi Prafdomówny. I się pokićkało.

Wychodzi na to, że kampania z merytorycznej zeszła na dziady i zostanie na tym poziomie utrzymana.

Chociaż należałoby nieco przerzucić wskazówkę i dla równowagi stwierdzić, że jeden miał dziadka w armii hitlerowskiej (nie bójmy się użyć tego słowa :-? ), a drugi głośno mówi "Spierdalaj dziadu" (prorok czy co, skoro dziadka nie chciał znać rodzony wnuczek-historyk-histeryk-hi...cośtam :o ). 8)

Cholera nie znać własnego dziadka, który walczył w polskich siłach zbrojnych na Zachodzie. I w ogóle nie zapoznać go zwykłym zapytaniem od sztabu wyborczego do Angeli Merkel, czy jakoś tak...

Donald chyba musi zainwestować w tik-taki, bo mu jeeedziee!

A taki dobry z niego Polak był, alkoholizujący się, znaczy dbający o akcyzę RP. 8)

A teraz dupa. Gdyby ten mały Kaczorek taki mały nie był i taki podskakujący, i taki cietrzew, to może, morze... :lol:

jablko - warszawiacy ktorzy interesuja sie swoim miastem o tym wiedza stad tez taki a nie inne proporcje w glosowaniu w pierwszej turze

Ale co tam - ja wiem na kogo glosowac bede choc i tak nie jest to do konca kandydat spelniajacy moje oczekiwania

A co dziadkow hmmmm..... co to realnie ma do rzeczy? Ja historii swojej rodziny tez do konca nie znam gdyz nie kazdy chce o tamtych latach mowic i gdyby mnie na prezydenta :lol: (kurcze - moze to dobry pomysl? :) ) tez moze jakis Kurski wynalazl dziadka czy kogos tam kto zamiast w AK byl w AL lub o zgrozo UB

Nie odszczekuj do końca Kurskiego.

Bo tu nie chodzi o to że on powiedział ze dziadek był czy nie był ale o to że w ogóle szukał takich informacji, wciągał je do kampani i jeszcze najgorsze że stwierdził że dziadek wstąpił "dobrowolnie" a Tusk dał papiery że 2 miechy później dziadek zwiał i wstąpił dobrowolnie do oddziałów naszych (no przeciwnych niemcom)

Gość gregmena

nie bylo mnie dzien, wczoraj woeczorem wielka radośc, wątek spadl daleko... patrze dziś już JABCOKI propagandują......

ludzie pisalem jako pierwszy tu olejmy ten wątek

i TAK będziemy mieli kolejnego niewykształconego prezydenta kłamce

greguś nie piewrszy, nie ostatni. Olewać nie wypada jak się płaci podatki i potem chce się lamentować. :lol:

Odszczekać do końca muszę. Co prawda Jecek K. nie był do końca pewny czy to rodzony dziadek rodzonego Donalda T., czy rodziny brat rodzonego dziadka rodzonego Donalda T., aleć inaczyej system zerojedynkowy by mi się zawiesił i musiałbym wrzucić nieważny głos, a to dyshonor.

A propos mostu północnego: "Biura projektowe, które zajęły dalsze miejsca, zaczęły protestować, że ocena prac była niesprawiedliwa.

Pod koniec maja arbitrzy Urzędu Zamówień Publicznych przyznali rację jednej z odwołujących się firm - polsko-niemieckiemu konsorcjum JSK i Schuessler Plan (uznali, że m.in. nie została zachowana zasada anonimowości - Urząd Zamówień Publicznych dopatrzył się, że: • przynajmniej w jednej z ocenianych prac znalazł się podpis, po którym komisja konkursowa mogła się zorientować się, kto jest autorem projektu, • oceny mostów to pokreślone, zapisane odręcznie kartki, na których z kolei podpisów brakowało. To wystarczyło arbitrom, by konkurs unieważnić.). Nakazali unieważnienie całego konkursu."

Mój komentarz: "Jeszcze się taki nie urodził, coby wszystkim dogodził. Zwłaszcza jak chodzi o taki kawałek tortu jakim jest budowa mostu".

I dalej cytat za gazetą "Zarząd Dróg Miejskich odwołał się do sądu i wczoraj wygrał. Sędziowie wytknęli przedstawicielom konsorcjum Schuessler Plan i JSK błędy proceduralne przy składaniu odwołania. " Czyli nie tylko magistrat ma problemy natury proceduralnej. :wink:

HomeLess

Tylko widzisz Kaczor wraz ze swoją świtą to przecież jest Prawnik Sprawiedliwy i niedopuszczalne jest aby taki gość kaszanę prawną odstawiał. Co innego jakieś tam pospolite biuro projektów co z prawem nie ma doczynienia. Nie dla wszystkich jednakowa miarka do oceny jest.

Pozdrawiam

Gość gregmena

dzis wybór jest prosty, po stronie KAczyńskiego stoją już nawet twórcy Platformy Obywatelskiej = Płażyński

a po stronie Tuska, Kwasu, Olejniczak, Borowski, Miller, Jaskiernia..... tak jak wyżej podkreślalem, z tym prezydentem za dwa lata będzie rząd wymarzony przez wyborczą SLD i PO najbardziej liberalny w Europie :lol:

ja wiem ze większośc co głosuje teraz na Tuska głosowało też na Kwasa i dlatego wam nie przeszkadza że będziemy kontynuowac linie kłamców niewykształconych, że 15 lat afer będzie kontynuowane, że doborem prezydenta jest wzrost (dziwie się że wyborcy Tuska tak lubią siebie obrażać), ale ja naprawde chciałbym by w Polsce cos sie zmieniło i tego malutką nadzieją jest Kaczyński

Nie bójta sie, jak Tusk rozwiąże parlament, to sam tymi ręcami pójdę głosować na....

....Marcinkiewicza. Nawet bezpodtekstową ankietę SMS-ową wypełnię. :lol:

A kto to są w ogóle te Kaczory. Tyle krzyku, a czy ktoś ich widział ostatnio razem bez fotomonarżu? :roll:

Gość gregmena

MAju to wolny kraj Tobie bliżej do Tuska i stojących za nim Kwasa, Millera, Jaskierni, Borowskiego i Michnika..... bo im zapewni utrzymanie postkomuinistycznego aferalnego państwa

mi bliźej do Kaczyńskiego i popierającego go np. Płażyńskiego.... bo jest szansa że coś zmieni, pamiętam jak kaczka był ministrem sprawiedliwości a wyborcza naniego pluła bi ścigał prokuratorów do działania a nie wypuszczania bandziorów

MAju to wolny kraj Tobie bliżej do Tuska i stojących za nim Kwasa, Millera, Jaskierni, Borowskiego i Michnika..... bo im zapewni utrzymanie postkomuinistycznego aferalnego państwa

mi bliźej do Kaczyńskiego i popierającego go np. Płażyńskiego.... bo jest szansa że coś zmieni, pamiętam jak kaczka był ministrem sprawiedliwości a wyborcza naniego pluła bi ścigał prokuratorów do działania a nie wypuszczania bandziorów

no widzisz, niby nic nie napiszesz, ale prawie same obelgi. :roll:

Czy naprawdę chcesz, aby z Twoimi wypowiedziami utożsamiali się wyborcy LK? Bo to nie świadczyłoby o nich najlepiej 8)

Gość gregmena

oj Maju nie zabieraj moich argumentów

ja już wyżej pisałem że trzeba wysłać argumenty Tuska do jego biuira to może ktoś się od niego pokaże i przeprosi za wyborców Tuska

a 2 zupełnie Ciebie nie rozumiem, przecież Tusk wyraził zadowolonie z poparcia Borowskiego, kwasa i calej plejady uzdrawiaczy Polskie od 4 lat

a kaczyńskie wyrazil; zadowolenie z poparcia przez Płażyńskiego

co zlego w pisaniu prawdy????

przecież z kim sie przestaje takim sie staje :p

oj Maju nie zabieraj moich argumentów

ja już wyżej pisałem że trzeba wysłać argumenty Tuska do jego biuira to może ktoś się od niego pokaże i przeprosi za wyborców Tuska

a 2 zupełnie Ciebie nie rozumiem, przecież Tusk wyraził zadowolonie z poparcia Borowskiego, kwasa i calej plejady uzdrawiaczy Polskie od 4 lat

a kaczyńskie wyrazil; zadowolenie z poparcia przez Płażyńskiego

co zlego w pisaniu prawdy????przecież z kim sie przestaje takim sie staje :p

Gregmenta - z formy jakiej uzywasz.

pozwól, że zacytuję kawałek twojego posta rzuconego w moja stronę

Tobie bliżej do Tuska i stojących za nim Kwasa, Millera, Jaskierni, Borowskiego i Michnika..... bo im zapewni utrzymanie postkomuinistycznego aferalnego państwa

wyboldowałam. Obelgą jest dla mnie wymienienie mnie w kontekscie tych panów.