Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto Prezydentem

rafslusarczyk

Kto Prezydentem  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto Prezydentem

Recommended Posts

inwestor,

albo nniezbyt wprost się wyraziłem (bo na pewno nie przeczę samemu sobie) albo nie chcesz załapać o co mi chodzi, albo nie łapiesz, czym mnie troszkę rozczarowujesz.. ale to pewnie moja wina, niejasna wypowiedź...

otóż było luźniej i lepiej na ulicach, bo PRL troszczył sie o to by społeczeństwo nie miało takich zbytków jak min. 1 samochód w rodzinie. Były nieliczne wyjątki ale nie zagrażały przepustowości ruchu ulicznego. A za średnią pensję to można sobie było kupić nie więcej jak 200-300 litrów benzyny (wyjmując czasy kartkowo-talonowe).

Co do tolerancji na gierkowszczyznę i tęsknotę do PRL-u, to fakt, ogólnie nie jestem w nią jakoś nadmiernie przez naturę wyposażony. To jakby chwalić czas pobytu w łagrze, w którym nagle jakiś naczelnik dla poprawienia nastrojów i być może uniknięcia buntu, zwiększył marne racje żywnościowe i dorzucił po mandarynce na deser - no przecież to zajebiście ludzki człowiek, dba o ludzi... :o

I nie chodzi to moje tolerowanie zwolenników takiej czy innej opcji, bo tu kazdy może mieć różny stopień tolerancji zależny od pogody, humoru itp. Oni krzywdzą nie tyle mnie co psują energię mnożą głupotę, ale to jest demokracja...

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość gregmena
GLOSUJ NA TUSKA bo ma rozmiar buta 45, wzrost 168, ale najważniejsze że ma poparcie kosmopolitów z Brukseli, zrobi wszystko jak mu każa, dziś poparli go najwięsi dobroczyńcy Polski z ostatnich 4 lat Borowski, Olejniczak, Miller, chcesz utrwalac socjalizm w Polsce Tylko TUSK. Człek uczciwy do wyborów to nawet z własną żoną sie ożeni!

..... coby nie odbiegać od tematów związanych z budownictwem w Warszawie, a dotykajacych bezpośrednio prywatnych inwestorów pozwolę sobie na przypomnienie faktów !

Pan L.K. obejmuje rządy w stolicy - zaczyna reformy w ratuszu, wyrzuca 30 kwietnia urzędników i podpisuje nowe angaże, sprowadza masę "swoich" - nowych, lepszych :D

i co ?

zabiera kompetencje wydz. architektury, w których każdy załatwiał pozwolenie na budowę swego wymarzonego domku ( że nie powiem przyłącza wodociągowego :lol: ) i gromadzi to w ratuszu, niczym wszystkim starszym dobrze znana instytucja KC.

Sprawność 2 ( słownie dwóch ludzi podpisujących zgody przez pierwszy okres ) jest niestety ograniczona, do połowy roku zrobiły się takie zaległości że niektórzy czekali po 9 - 10 mcy ...

.....no, ale za to po pół roku majorowania chwalił się 200 wnioskami do prokuratury o niegospodarność, zaniedbania, etc. w mieście :D

I mam pytanie, ilu ludzi potrzeba żeby przygotować 200 wniosków w 1/2 roku ( przejrzeć dokumenty, zebrać dowody, etc. ) ?

Tak od tego zaczął pan L.K. rządy w Warszawie !

Nie było kompetentnych ludzi do udzielania pozwoleń na budowę ( zostali w wydz. ale bez kompetencji ), ale było dostatecznie duuuużo "śledczych"

...i taki oto jest styl rządzenia Kaczyńskiego

J

PS

..a czy kogoś z tych 200 skazano za coś ?

Czy ktoś wie !???

Katerhasser

nie drocz się :wink: :D tylko pmyśl sam jak mozna nie widzieć sprzeczności w egalitaryźmie, tęsknocie do braku swobody wypowiedzi i demokracji socjalistycznej PRL-u.

Z tym marnowaniem energii i mnożeniem głupoty to nie byłbym taki radykalny w osadach. Być może z punktu widzenia twoich interesów taka czy inna postawa jest głupotą ale z punktu widzenia interesów innych może to być jak najbardziej racjonalne działanie. Skąd wiesz jakie kto ma interesy i co mu odpowiada ? Tak jak napisałeś jest demokracja wolno głosować zarówno na Donalda jak i na Iliasza czy też Leppera. Wiesz z tym pobytem w łagrze to też bym nie przesadzał i nie demonizował spraw było jak było, teraz też dla jednych jest lepiej a dla innych gorzej. To wkońcu kawał histori Polski i nie ma się co od niej odcinać wkońcu to kawał życia naszych rodziców i naszego. Trzeba na to patrzeć realnie a nie tworzyć mity i legendy. Ludzie są ludźmi i bez względu na taki czy inny ustrój bedą robili to samo.

Pozdrawiam

a jak można kogoś skazać skoro układ jeszcze nie rozbity. na prokuratorów i sędziów za Jaskierni powracały kanalie wierne kiedyś czerwonemu sztandarowi?..

a że wprowadził do ratusza swoich?.. a pokaż mi szefa co nie robi swoich porządków jak obejmuje stanowisko w nowej firmie? to niby ci wyrzuceni z ratusza to weszli tam bez wyrzacania swoich poprzedników?

Taka to już specyfika, dopóki nie podniesie się na stałe i wysoko etos rzetelności, uczciwości, pracowitości i niezawisłości urzędników.

inwestor,

ale to właśnie tęskniący za Gierkiem żyją mitem...

egalitaryzm PRL był mocno niezdrowy bo równał nie do góry ale przeważnie w dół, a wiadomo, że byli i ci "równiejsi" i "jeszcze bardziej równiejsi". To, że teraz część tych równiejszych jako zwykłe pierdoły, spadła w niziny ekonomiczne, inni znów wysforowali się w wyżyny dobrobytu oczywiście będzie rodzić emocje. Zazdrość i zawiść jedno, sprawiedliwość drugie, statystyki trzecie, demokracja czwarte...

W życiu społecznym trzeba dążyć do optymalizacji rozwiązań służących dobru ogółu. I to jest najtrudniejsze, bo człowiek w swej naturze to egoista i sobek, nastawiony z reguły na robienie dobrze sobie, nie innym.

Ale po to mamy rozumek i serduszko żeby myślieć i widzieć szerzej i dalej. Jest coraz mniej modne wśród tzw. autorytetów uczyć tego innych.

A co radykalizmu w osądach...

czasem trzeba na czarne powiedzieć czarne, na białe białe, czasem trzeba widzieć i odcienie szarości ale i kolory!

Radykalnie wielu tu postępuje na codzień, np. wywalając partaczy ze swojej budowy, a przecież taki partacz to też człowiek mogący mieć słaby tydzień... Ale dlaczego nie być radykalnym w obronie swoich interesów, które nikogo nie krzywdzą? czy dobrze wykonana robota w moim domu jest sprzeczna z czyimś interesem i pogarsza cudze położenie?

Dobra kondycja państwa jest w naszym interesie. Za Gierka nie była ona dobra i już. Jak ktoś chce powrotu do tamtej kondycji to ja na to z pełną świadomością radykalizmu: NIECH SPADA NA BAMBUS ale najlepiej w Wietnamie albo na Kubie

Gość gregmena

news z dziś

PO rozmawia z samoobroną potajemnie na razie na temat poparcia Tuska w zamian za poparcie Leppera na marszałka..... Brawo, socjaliści zawsze razem, cieszy to że tusk idzie nie tylko w inteligencje ale także mierzy znacznie niżej

poza tym ja głosuje na kaczke ale swoją droga Tusk swój chłop ja jestenm spod sandomierza i miewa swe urodziny Jaskiernia i Tusk bywa w kleczanowie i podobno znajomośc ścisła

dogadaja się prędzej niż nam sie wydaje

i samoopalacza sobie będą pożyczac........coby w jednej tonacji być

a Tusk już swoją żonę na okładkę "Elle " wsadził............

i nie podoba mi się że wziął ślub koscielny dopiero po 27 latach..........jakoś przez te lata z wiarą było mu nie po drodze

poprawiłam nazwe pisma

..... coby nie odbiegać od tematów związanych z budownictwem w Warszawie, a dotykajacych bezpośrednio prywatnych inwestorów pozwolę sobie na przypomnienie faktów !

Pan L.K. obejmuje rządy w stolicy - zaczyna reformy w ratuszu, wyrzuca 30 kwietnia urzędników i podpisuje nowe angaże, sprowadza masę "swoich" - nowych, lepszych :D

i co ?

zabiera kompetencje wydz. architektury, w których każdy załatwiał pozwolenie na budowę swego wymarzonego domku ( że nie powiem przyłącza wodociągowego :lol: ) i gromadzi to w ratuszu, niczym wszystkim starszym dobrze znana instytucja KC.

Sprawność 2 ( słownie dwóch ludzi podpisujących zgody przez pierwszy okres ) jest niestety ograniczona, do połowy roku zrobiły się takie zaległości że niektórzy czekali po 9 - 10 mcy ...

.....no, ale za to po pół roku majorowania chwalił się 200 wnioskami do prokuratury o niegospodarność, zaniedbania, etc. w mieście :D

I mam pytanie, ilu ludzi potrzeba żeby przygotować 200 wniosków w 1/2 roku ( przejrzeć dokumenty, zebrać dowody, etc. ) ?

Tak od tego zaczął pan L.K. rządy w Warszawie !

Nie było kompetentnych ludzi do udzielania pozwoleń na budowę ( zostali w wydz. ale bez kompetencji ), ale było dostatecznie duuuużo "śledczych"

...i taki oto jest styl rządzenia Kaczyńskiego

J

PS

..a czy kogoś z tych 200 skazano za coś ?

Czy ktoś wie !???

Powiem jeszcze tak to o czym napisałes to mały pikuś. Ile kasy publicznej poszło na marne bo inwestycje zostały w biegu wstrzymane i marnieją niezabezpieczone do tej pory bo Kaczor wszędzie podstęp i korupcję wietrzył. No własnie czy to sprawa korupcji czy bardziej prozaiczna że działy z tego nie było :wink: :D :D możemy tylko przypuszczać i sobie gdybać jedno jest za to pewne straszna kasa publiczna w błoto poszła.

Pozdrawiam

Katerhasser od kiedy to w PRL-u był egalitaryzm :o . Poza tym wiesz liczenie na rozumek i serducho to chyba strasznie naiwne jest :-? Podstawą jakiejkolwiek egzystencji jest równowaga to samo dotyczy demokracji. Bez równowagi wzelkie mechanizmy kontrolne zawodzą i taki czy inny Kaczor, Lepper czy kobieta facet i diabeł w jednym predzej czy później zaczyna przeginać pałę. Jak naród w wyborach nie ustanowi równowagi to mechanizmy demokratyczne mozna sobie wiesz co :wink: . Kto tego nie rozumie to chyba jest strasznie naiwny i pozostaje wtedy tylko modlitwa o to aby "Kaczory Sp. z.o.o." mieli jako taki umiar. Niestety człowiek taki już jest że jak ma sposobność cos dla siebie zagarnac to predzej czy później to zrobi. Właśnie takie uwarunkowania panowały w PRL-u - chroniczny brak równowagi i bezkarność dla elit. Jak będziemy głosować na "Kaczory Sp. z o.o. " to własnie zrobimy krok w takim kierunku.

Pozdrawiam

Gość gregmena
Krzysiek moi rodzice mieszkają obo kleczanowa, tam mieszka radny A.... a u niego Jaskiernia robi imprezy, a bywa śmietanka polityczna.... w Sandomierzu o tym wszyscy wiedzą, chcialem nawet fotki poorobić to mnie pogonili ;) ale Tusk i Jaskiernia tostare ziomale

I tu się różnimy inwestor.

Ty jesteś zadowolony z istniejącego status quo, ja nie.

Żeby wstrząśnąć tym gównem, w którym żyjemy potrzebna jest właśnie nierównowaga. Myślę głównie o prawie i jego stosowaniu.

Sądy, prokuratura, przwlekłość procedur- to nie działa w ogóle.

Spróbój coś powalczyć w tym temacie, to będziesz wiedział.

Jeśli nie działa trzecia władza, to nie działa nic a o "demokracji" możesz zapomnieć. Pokaż mi prawdziwego aferzystę, który usiadł???

Bycie uczciwym stało się życiowym frajerstwem, dzięki przykładowi, który szedł przez pół pokolenia z góry.

Obowiązuje doktryna Millera - "póki nie ma prawomocnego wyroku... " itd.

Żeby w tym zakresie coś zmienić, trzeba nierównowagi, trzeba może PIS-u. Reszta już była.

Prawo musi być egzekwowane przede wszystkim szybko i nieuchronnie.

Dla władzy i dla maluczkich, dla posła i dla małego naciągacza.

A wtedy się reszta spraw powoli unormuje.

Prezydent Wawy - Lech Kaczyński.

Jako prawnik Kaczyński punkt ciężkośći ustawił na bezpieczeństwo i wietrzenie przestępstw, gdyby był inżynierem architektem ustawiłby pewnie na mostach, budowlach itd. a gdyby był lekarzem- na służbie zdrowia. Jest to zrozumiałe.

Nie da się przy określonym skromnym budżecie dopilnować i sfinansować w pełni wszystkiego....

Gdyby Tusk był prezydentem Wawy, byłoby może więcej pomników i byłyby świeżo pomalowane wszystkie kominy i maszty.

I tak nie mamy nic do stracenia.

"Państwo" i tak ma coraz mniej do powiedzenia. Zaryzykujmy.

I tak może nasz czekać "polskie piekło" a przy "równowadze", której chcesz jest ono w 100% pewne. Wtedy dopiero przestaniemy się dziwić, dlaczego doszło do rozbiorów.

Stoimy teraz w przededniu ostatniego - ekonomicznego.

Jak ludziska staną z długopisem w garści przed kartką do głosowania i za kimś będą musieli się opowiedzieć. Pozdrawiam

ja nigdy nie stoje, zawsze siadam :wink:

inwestor a kiedy bylo lepiej?

Lepiej było wcześniej gdy zakończono trasę AK, gdy rozpoczeto budowę i oddano pierwsze stacje metra, gdy inwestycje drogowe były wykonywane w wakacje i dezorganizacja komunikacji była znacznie mniejsza, gdy na decyzję czekało się góra 2 miesiace, gdy nie wstrzymywało się zaawansowanych inwestycji itd, itd.

Nie twierdzę że było różowo twierdzę tylko że bywało lepiej.

Pozdrawiam

kiedy ? moze za piskorskiego? no to ladny pikuś ....

A sluchajcie ,

ciekawe jak bulgotan ( tusk) by spelnil oczekiwania wawiakow :-?

uchacha by bylo uchachana mina i do pracy , do pracy rodacy, wolni jestescie dacie sobie rade ................... a jak to sami wymyslcie :lol:

Szanowni oponenci !

... tak naprawdę to nie jest istotne ile i czego kto zrobił, co zaniedbał, co osiągnął !

....oceniany jest styl pracy L.K. jako prezydenta Wwy i ta ocena jest niedostateczna z punktu funkcjonowania miasta !

Przyczyna :

1. ... jest nieprawdą, że miejska kasa świeci pustkami i dlatego miasto nie buduje, ba w zeszłym roku nie wykorzystano ok. 15% budżetu na inwestycje, co w liczbach bezwzględnych daje sporo !

...a tegoroczny wykorzystany jest za 3 kwartały w 20%.

2. ....bardzo proszę o skończenie z mitem jakiejś sitwy urzędniczo-biznesowej w urzędach, bo Kaczyński wymienił ich na swoich 2-3 lata temu i to oni pracują na opinie swojego pryncypała.

3. ...a co do wiedzy merytorycznej ludzi na stanowiskach kierowniczych zatrudnieni w urzędach i miejskich spółkach - napisałem "SWOI", ale z jakim przygotowaniem : po medycynie, teatrologii czy temu typu podobne, którzy dostają za swoją "ciężką" pracę po 10 tys. premii!

...i wiecie dlaczego np. Wwę czeka duża podwyżka za wodę - bo w wodociągach miejskich zatrudniono kilkaset nowych pracowników

z pensjami po 5-6 tys. I żeby było jeszcze zabawniej - inżynierów z kierunkowym wykształceniem jest tylu co kot napłakał.

Aaaa ..... właścicielem wodociągów jest oczywiście Ratusz !

J

Gość gregmena

Kleczanów to miejscowośc na drodze sandomierz - opatów, w sandomierzu Jaskiernia mial biuro pioselskie, a wokół Sandomierza swoje posiadłości, w kleczanowie mieszka znany dzialcz SLD A... a u niego są imprezki i bywa śmietanka nie tylko Tusk i JAskiernia..... a ale co w tym dziwnego???? a co w tym zlego????

oglądalem wczoraj Debate na polsacie i mam pytanie czy Tusk umie tylko kilka hasel powtrarzać???? non stop gada cos o zacisnietyych piesciach, non stop agresja, ja nie chce takiego prezydenta który tylko będzie wszczynal kłótnie ( z rządem PIS), ne chce prezydenta który będzie prowadzil polityke zagraniczną na kolanach, a poza tym jakie ma doswiadczenie Tusk w rządzeniu, Kaczka rządzi wawą, a tusk co potrafi??? dogadywać sie w kuluarach z komunistami???

1. to za rządów TUSKA i Piskorskiego w warszawie kasa warszawy rozpływala się w nadwyżce budżetowej!!!!

2. to za rządów TUSKA i Piskorskiego nie było żadnej sitwy urzędniczej w wawie

3. to za rządów TUSKA i Piskorskiego urzędników tylko z pracy wyrzucano i zmniejszano pensje

4. to za rządów TUSKA i Piskorskiego w wawie nie BYLO AFER