Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Może parterowy z fundamentami pod rozbudowe? Do czasu rozbudowy będzie z nich duży taras pod grilla. :)

Jeśli działka duża to niepodpiwniczony. Suszarnia, warsztat, kotłownia, graciarnie itd. jeśli są naprawde potrzebne (?) lepiej mieć z normalnym oknem (światło i wentylacja), z normalną wysokoscią kondygnacji, bez schodów, bez wilgoci z wód gruntowych.

W kilku domach parterowych, gdzie inwestor nie przewidywał użytkowania poddasza, widziałem więźbe wykonywano z wiązarów z kratownic deskowych impregnowanych (duże rozpiętości, małe przekroje, szybki montaż z gotowych elementów). I tak się zastanawiam, czy nie była tańsza, od tradycyjnej, skoro się na nią zdecydowano.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fundamnet pod rozbudowe - jest to jakies wyjscie, ale boje sie "petli" - jak juz wydam kaske na te dodatkowe m3 betonu i stali to jak to Polak wykombinuje z niczego dodatkowa kaske na podciagniecie scian, potem bede kombinowal dodatkowy budzet na pare okien wiecej itp. itd.

ja juz to tylko projekt rozbudowy bez wkpywania sie w ziemie a w przyszlosci "dowiazania" fundamentow

Pzdr.

vib

Przyziemie to nie piwnica ma "normalne" okna i wentylacje taką jaką sie chce mieć /najlepiej mechaniczną :) / . Jeżeli chodzi o wysokość to 2,20m jest optymalne ;sufit nie spada na głowę i mieścimy się bez problemy z dopuszczalną wysokością kalenicy . Podziwiam też ludzi decydujących się na budowę parterówek etapami/sposobem gospodarczym , najczęściej wtedy auto stoi rok na polu bo cały garaż jest zajęty materiałami i narzędziami 8) , A łazienki/kuchnie korzystniej mieć zgrupowane koło siebie i w pionie nad sobą a nie rozrzucone po przeciwległych końcach parteru. tańsze instalacje i krócej się czeka na ciepłą wodę . Poza tym nawet jeżeli dodatkowy koszt przyziemia 85m2 wyniesie 25 tyś to wychodzi 290pln/m2 chyba nie da się taniej uzyskać powierzchni :wink: [/b]

Ale zboczylismy z tematu :p

Interesują mnie racjonalne argumenty, co się bardziej sprawdza, co jest tańsze w budowie i eksploatacji itp.

Nie stać mnie na indywidualny projekt, będzie zapewne gotowy z lekkimi ewetualnie modernizacjami. I tu kolejne moje wątpliwości co do użytkowego poddasza: instalacje wod-kan. Często łazienki na górze są zaprojektowane niezbyt blisko tych na dole :wink:

Projektowanie łazien, nad tymi na dole, nie zawsze wiąże się z mniejszymi kosztami instalacji. Ja w swoim projekcie GLX19 (Studioatrium) akurat mam wszystko skupione w jednym miejscu, ale instalację mam rozwiązaną nie jako jeden pion i odejścia pod armaturę (tak jak np.: w blokach), ale mam w piwnicy centralny rozdzielacz (dokładnie 2 szt. - po chyba 5 odpływów każdy) i z nich do każdego odbioru w domu idą osobne rurki - to dotyczy zimnej wody; natomiast cyrkulację mam w pętli, ale podejścia mam zrobione właściwie przy odbiorach, a nie jak wiele osób prawie pion cyrkulacyjny i stąd dopiero podejściami do odbiorów.

Moje rozwiązanie jest na pewno droższe i tak szczerze mówiąc, w przypadku jego zastosowania, nie ma większego wpływu umiejscowienie łazienek nad sobą.

Fakt - mam jeden pion kanalizacyjny (no nie, bo z ubikacji na dole wchodzi mi w piwnicy do głównego ciągu).

Eee tam, łazienki nie muszą być tuż nad sobą. Kilka metrów rur, to nie aż taka oszczędność. Najważniejsze, żeby było funkcjonalnie i przyjemnie.

A 220cm wysokości w garażu to przepisowe minimum, a nie "optymalna" wysokość. Optymalna to taka, żeby strop parteru był na równi ze stropem garażu (jeden poziom wieńca, murłaty, rynny, itd. itp.) I wysokie auto się wtedy zmieści i drzwi garażowe pod sufit schowają.

Nie wiem, czy powinno się ufać tzw. fachowcom (w szerokim ujęciu), ale wszyscy potwierdzaja, że jatańszy pod względem budowy i eksplotacji jest dom z użytkowym poddaszem, bez podpiwniczenia. Prosty, dwuspadowy daszek. Jest w tym coś pięknego, przyznaję...

Moim i mojego połowca marzeniem jest jednak dom parterowy. Możliwość adaptacji poddasza wyniknęła z warunków planu miejscowego.

Cały czas czuję przez skórę, że to będzie wyzwanie :-?

Ale jak pomyślę o strachu przy mojej małej siostrzyczce (schody!) oraz babci z osteoporozą, myślę, że partrowy dom to najlepsze rozwiązanie

Pietrov ;przyziemie to nie garaż przy budynku :) tylko kondygnacja zagłębiona do głębokości posadowienia budynku / średnio1,2m/ , a jeśli nie chcesz parkować z rowerami na dachu to 2,2m jest wystarczające . Nawet w domku o powierzchni netto parteru 70m2 można na parterze zaprojektować dodatkowy pokój / salonik ,kuchnia ,wc, pokój, spiżarka i komunikacja/ a na górze 3 sypialnie, łazienkę i garderobę. w przyziemiu garaż, kotłownie+skład opału, pralnie i warsztat . Wszystko w obrysie prostokąta + dwuspadowy dach 35" bez okien połaciowych / tylko w ścianach sztytowych /, przed wojną rodziny były liczniejsze a dużo domków miało taką powierzchnie. Mieszkałem 10 lat w domku 56m2/ na parterze /6 osób / . Gdyby domy parterowe były najtańsze to nikt nie budowałby kamienic ani bloków. :lol:

Ja właśnie skończyłem budowę parterówki z nieużytkowym poddaszem i mogę porównać cenę dachu. Też myślałem, że dach będzie dużo droższy. Okazuje się jednak, że na ogół takie domy parterowe mają sporo bardziej płaski dach co powoduje, że powierzchniowo nie jest on wiele większy od odpowiadającego mu domu z użytkowym poddaszem, który ma znacznie wyższe skosy. Mój dom ma 190 m kw powierzchni użykowej. Jednocześnie mój kumpel zbudował podobnej powierzchni dom ale z poddaszem użytkowym i wyobraźcie sobie, że mój dach miał 320 mkw, a jego dach 270. Różnica nie jest dramatyczna, zwłaszcza, że wydawało się początkowo, że mój będzie dwa razy większy. Zważywszy, że ja nie miałem lukarn, a on miał, to różnica w cenie naprawdę nie była wielka.

Fundamenty faktycznie są dwa razy dłuższe w obwodach przy parterówce, ale koszty tutaj nie są tak duże jak w przypadku dachu.

Funkcjonalności domu bez schodów nie da się przecenić.

Myślę że w przypadku domu 150m2 parterowy bedzie tańszy pod warunkiem że:

1) nie będziesz robić porządnego stropu nad parterem tylko byle jaki aby tylko utrzymał ocieplenie

2) Zrobisz dach o małym kącie nachylenia prosty bez udziwnień

3) Nie będziesz robić piwnicy

4) Przemyślisz dobrze projekt aby komunikacja zajmowała niezbędne minimum

Jeśli spełnisz powyższe warunki masz szansę zoszczędzić na stropie, drogich lukarnach/okanach połaciowych, klatce schodowej. Pozostałe elementy mniej więcej bedą bez zmian szacuję że przy powierzchni przy parterówce zyskasz ok. 5 no może w porywach 10%

Pozdrawiam

Ja właśnie skończyłem budowę parterówki z nieużytkowym poddaszem i mogę porównać cenę dachu. Też myślałem, że dach będzie dużo droższy. Okazuje się jednak, że na ogół takie domy parterowe mają sporo bardziej płaski dach co powoduje, że powierzchniowo nie jest on wiele większy od odpowiadającego mu domu z użytkowym poddaszem, który ma znacznie wyższe skosy. Mój dom ma 190 m kw powierzchni użykowej. Jednocześnie mój kumpel zbudował podobnej powierzchni dom ale z poddaszem użytkowym i wyobraźcie sobie, że mój dach miał 320 mkw, a jego dach 270. Różnica nie jest dramatyczna, zwłaszcza, że wydawało się początkowo, że mój będzie dwa razy większy. Zważywszy, że ja nie miałem lukarn, a on miał, to różnica w cenie naprawdę nie była wielka.

Fundamenty faktycznie są dwa razy dłuższe w obwodach przy parterówce, ale koszty tutaj nie są tak duże jak w przypadku dachu.

Funkcjonalności domu bez schodów nie da się przecenić.

Fundamenty przy parterówce wcale nie są dwa razy dłuższe. A na pewno mogą być węższe jeżeli budynek nie ma ciężkiego stropu betonowego.

Porównajmy:

1. budynek parterowy z dachem zbudowanym z wiązarów

14x10 m, pow. całkowita 140m2, obwód 48 mb -> dł. fundametów 48 mb

2. budynek z poddaszem użytkowym i stropem betonowym z dodatkowa ścianą nośną wewnątrz

10x7 m, pow. całkowita 140m2 (dwie kondygnacje), obwód 34 m, dodatkowa ściana nośna 7 lub 10 m -> dł. fundamentów 41 lub 44 mb.

Różnica niewielka, a już na pewno nie dwukrotna.

Przy "chudszych" fundamentach domu parterowego koszt tego elementu domu jest porównywalny.

W przypadku parterówki 2x drożej niż w piętrowym wyjdzie podłoga na gruncie.

Nasuwa się pytanie co jest droższe, podłoga na gruncie czy strop betonowy?

Ktoś to może liczył?

subiektywne :lol: zestawienie zalet domu z przyziemiem i poddaszem użytkowym190m2 vis parterówka 150m2

-mam 80m2 ogródka więcej

-łatwiej ustawić dom w zgodzie z przepisami na małej działce

-pod drewnianym tarasem jest 2 miejsce postojowe

- nie muszę zdemolować pół domu aby sprawdzić z której rury kanalizacyjnej cieknie

-mam większy ciąg w dłuższych kominach

-mam balkon i patrzę z góry na parterówki :D

-dużo gmin i tak wymaga dachu < 35'

-w przypadku konfliktu mogę schować się 2 kondygnacje niżej/wyżej niż żona 8)

-mniej płacę za ogrzewanie / mniej ścian zewnętrznych

-będę prawdopodobnie żył dłużej / ćwicząc na schodach

-nie słyszę kotłowni w piwnicy tudzież innej w niej działalności

-programowo jestem 1,0m nad poziomem terenu i później mnie śnieg zasypie

-nie mam drogi dojazdowej do kotłowni na tyłach domu

-nie tracę nie wykorzystanych 180m3 kubatury pod dachem

-nie można tak łatwo zaglądać do moich okien

-trudniej się włamać

.....

:wink:

Tak się poważnie zastanawiam .... Zgadzam się, że są zalety i domu parterowego, i takiego z użytkowym poddaszem.

Wracając do wątku kosztowego, chciałabym zapytać, czy nie sądzicie, że takie elementy jak fundamenty, mury, stropy - to i tak tylko element kosztów? W sumie i tak później wykańczamy podobne metry powierzchni (jeżeli założymu podobną powierzchnię użytkową) i to jest bardzo ważny element.

Czy w takim razie bać się parterówki? :o

subiektywne :lol: zestawienie zalet domu z przyziemiem i poddaszem użytkowym190m2 vis parterówka 150m2

...

-mniej płacę za ogrzewanie / mniej ścian zewnętrznych

...

Te 190 m2 to łącznie z piwnicą?

Jeżeli bez piwnicy, to parterówka 150 m2 ma mniejszą powierzchnię ścian zewnętrznych niż dom z poddaszem użytkowym 190 m2

Przykład:

1. dom parterowy 12,5x12 m, pow. całkowta 150m2, obwód 49m, wysokość ścian 3m -> powierzchnia ścian 147 m2

2. dom z poddaszem użytkowym 10x9,5 m, pow. całkowita 190m2 (dwie kondygnacje), obwód 39m, wysokość ścian 3 m + ścianka kolankowa 1 m -> powierzchnia ścian 156 m2

...

-będę prawdopodobnie żył dłużej / ćwicząc na schodach

...

Moja mama ma 79 lat, ojciec 83 lata, nie byliby w stanie chodzić codziennie po schodach.

Pomyśl o swojej starości.

Argumenty mieszkających w domach parterowych i z u.poddaszem są subiektywne,w końcu każdy wybrał swój "model" domu i nogami ,rękami będzie bronił swojej decyzji.

Ja powiem tylko tyle,że nie słyszałem głosu niezadowolenia ze strony kogokolwiek mieszkającego w domu parterowym,natomiast zdarza mi się usłyszeć od niektórych "w życiu bym się już nie zdecydował na dom z piętrem/poddaszem-tylko parter" i tu uwaga ,głównie od tych którzy wybudowali "landary" z poddaszem po 200-250m2. Od "parterowców" nie usłyszałem nigdy - "szkoda ,że nie ma piętra".Coś w tym jest,co nie???

Nie chcę generalizować,to tylko opinie moich bardziej- lub mniej :D znajomych.

Fundamenty przy parterówce wcale nie są dwa razy dłuższe. A na pewno mogą być węższe jeżeli budynek nie ma ciężkiego stropu betonowego.

Porównajmy:

1. budynek parterowy z dachem zbudowanym z wiązarów

14x10 m, pow. całkowita 140m2, obwód 48 mb -> dł. fundametów 48 mb

My też budujemy 'parterówke', wlasnie teraz zalewają nam strop. Dom ma 155 m2 pu + 33 m2 garażu przyklejonego z przodu domu. Razem 188 m2 powierzchni.

Dlugość fundamentów to nie tylko obrys budynku, w parterówkach jest więcej ścian konstrukcyjnych w środku. U nas licząc długość fundamentów wyszło 105 mb !!! weszło w to 31 m3 betonu B20 nie wspomne o ilości stali. Poza tym na bloczkach fundamentowych trzeba było zrobić wieniec spinający (dł budynku 19,5 m) to sa kolejne koszty (8 m3 betonu B20 + stal - tyle samo co w fundament, w sumie 300 kg fi 6 oraz 100 szt fi 12) do tego płyta parteru tzw. chudziak B12,5 bo chudszego nie leją z pompy a bez pompy nie dało sie zalać - 17 m3.

Dach u nas to 380 m2 - wstepne wyceny pokrycia 15-17 tys. zł + więźba 14 m3.

Wg mnie koszt budowy parterówki jest wyższy niż podobnej wielkości domu z użytkowym poddaszem. Ale i tak nie zamieniłabym mojej parterówki na dom z poddaszem i schodami :lol:

Witam serdecznie.

Ja jestem za domkiem z poddaszem użytkowym- taki jak mam w linku zaczniemy budować na wiosnę-jest kilka przeróbek w zasadzie kosmetycznych(obniżenie kotłowni do pkt.0, powiększenie wiatrołapu, podniesienie ścianki kolankowej i doprojektowany od strony kotłowni przylegający garaż dwustanowiskowy pokryty dwuspadowym daszkiem o kącie nachylenia 20'). Dom ma 130m2, garaż 30m2.

Jest to chyba najprostszy projekt jaki może być :lol: -bez wykuszy, lukarn i innych bajerów....jak stodoła :D . Ale u nas też decydowały finanse....no a z czasem kiedy tak wpatrywaliśmy się w naszą Zośkę -na rzuty, przekroje-zaczęła nam sie podobać bardziej niż te bajeranckie wielkie domy :wink: . No i oczywiste zalety domu z poddaszem już zostały wymienione- jeśli jeszcze raz musiałabym decydować się na projekt - wybrałabym domek z poddaszem.

Pozdrawiam, Dagamara.

przy nachyleniu połaci dachowej 35-40stopni budowa parterówki jest delikatnie mówiąc bez sensu....

U nas jest wymóg w PZP dachu min 35st. i wcale nie uważam ze to jest bez sensu. Budujemy parterówke wlaśnie z dachem 35st. mamy normalny strop terriva, mamy 'dziure' na schodu gdyby w przyszłości chciało nam sie powiekszyc dom o poddasze. Wszystko to kwestia założeń, u nas takim założeniem była właśnie 'parterówka'.

trudno chyba nazywac dom, ktory ma "normalny" strop, miejsce pod dachem, miejsce na schody "parterowka" - to raczej domek z uzytkowym poddaszem ale jeszcze nie zagospodarowanym :)

ale ja mam tez zamiar tak zrobic, z tym ze drewniany strop nad czescia parteru - na kiedys tam (jakis strych itp)

Pzdr.

vib