Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad wyborem projektu i jak każdy mam nie mały dylemat :-(.Podobają mi się domki głownie parterowe ale uwagę przykuwają również te z poddaszem użytkowym....Zastanawia mnie które mogą byc tańsze w realizacji, zdaje sobie sprawę ,że jest to uzależnione od wielu czynników(materiały," robocizna") czy projektów ale może ktoś maiał podobny problem , proszę o opinie.Jeśli chodzi o szczegóły to interesuje mnie pow.użyt.ok.120 m+garaż(2) koszt inwestycjiok.300tys. wykonywany systemem gospodarczym, wymiary działki 23m szer. i 39m dł. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=277

a to projekt , któremu przyglądam się szczególnie..........

Masz dylemat

Ja zdecvydowałem sie na domek z zabudowanym poddaszem. Kupel obecnie buduje parterówkę. Patrząc na jego dom i na swój ponownie wybrał bym zabudowane poddasze. Jedyny minus to schody, za to pozostałe to plusy. Bardziej zwata zabudowa, dużo mniejszy dach i przedewszystkim jest dużo tańszy. Cokolwiek kto by mówił to dach jest najdroższą częścia domu, Zobacz jaka jest róznica w cenie więżby, dachówki i docieplemia dachu. Dom parterowy jest rozło,żysty, zajmuje dużo miejsca, ma większą ławę fundamentową co ca tym idzię więcej betonu i stali na ławę do tego bloczki betonowe do wyciegniecia poziomów i znowu beton-chudziak do wylania wstepnej posadzki. Kumpel ma projekt w którym musiał wylać teriwę również dodatkowe koszty. Zliczając to wszystko otrzymał 135 m2 plus niezagospodarowane poddasze 90m2. Ja mam zbliżoną powieżchnie plus garaż za duzo mniejsze pieniadze, Co do wygody, to wchodzenie po schodach dobrze robi na kondycje, a tak to za dużo sie po nich nie biega. Życie koncentruje sie na dole czyli kuchnia, salon i gabinet. Natomiast góra to sypialnie. Jest gdzie sie schować i poszukać samotności i wypoczynku, gdy zajdzie taka potrzeba. Natomiast co do trawy , to koszenie jej to dla mnie przyjemność nie utrapienie, odrobina ruchu nikomu nie zaszkodzi.[/url]

moje fundamenty -ławy to ok. 26kubikow betonu, bloczki ok. 2tys, piasku do zasypania zdecydowanie wiecej, wiecej styro do ocieplenia, strop najtanszy z plyt betonowych pluc 10kubików betonu, dach robocizna policz 340m2 x50zł plus dachowk robena- odpadly tylko krawedziowe- budowalam przed boomem budowlanym- cena ok,2,5 zl za dachowkę.-ok16tys za materiał, do tego wieksza więźbaok14 tys.

tanszy wychodzi dom zwarty na planie kwadratu lub prostokata z dachem dwuspadowym bez lukarn i takie projekty superowe mozna znaleźć no chyba,że dach kopertowy- troszkę mozna poszaleć.

Ale mam dzialke 43 ary i maly domek wygladałby co najmniej dziwnie a tak to jeszcze nawet duzy basen mi się zmieści i duzy ogród itp.tak wogóle to mój dom mi pasi wszystko na jednym poziomie i do tego przestrzennie. na starośc nie będę biegać po schodach- no chyba ,że dzieci- one mogą.

Ja mam takie cos posrodku tzn 110 m powierzchni mieszkalnej na parterze .Ze wzgledu na WZ i kat dachu min35 stopni to zyskalam podasze (ale do pozniejszej adaptacji )

Z rozwiazania tego jestem zadowolona bo w tym sezonie bud (duze koszty betonu ) ciezko by mi bylo budowac rozlegla parterowke a i dach kosztuje :lol:

http://images27.fotosik.pl/61/dddd638cd48aa39a.jpg

• 3 months później...

"Krótka nauka budownicza dworów, pałaców, zamków podług nieba i zwyczaju polskiego", napisana przez Łukasza Opalińskiego, a wydana w 1659 roku, tak argumenty za domami parterowymi porządkuje:

"Naprzód stąd, że gdy nikt ani nade mną, ani pode mną nie mieszka, żaden nie kołace i pod nos nie kurzy. Drugie, że przestronne mogą być takie budynki, bo co bym miał na drugie piętro łożyć materyi, dam na przestronność. Zwłaszcza że ścian nie potrzeba tak miąższych jak do dwojego piętra. Trzecie, że trwałe i do ruiny nieprędkie. Czwarte, że łacniej inwencjej nie trzeba wschodów wymyślać, które wielką trudność zwykły czynić, ani po nich chodząc mordować (...). Na koniec wiatrom nie tak podległe, a zatem i zimnu, na które w naszym klimacie największy ma być respect".

• 1 year później...

Witam

Pewnie niektórym wyda się to śmieszne, ale mnie nurtuje czym tak naprawdę sie różni dom parterowy z użytkowym poddaszem taki jak ten http://www.extradom.pl/projekt-domu-DOM%20W%20KALIACH%202-ID-4702.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona= a piętrowym np takim jak tenhttp://projekty.otodom.pl/dk_majorka.htm

To że konstrukcja ścian na piętrze/poddaszu jest inna, inna jest ich wysokość to wiem, ale gdzie jest ta granica między jednym a drugim rodzajem domu?

Pytam bo w warunkach zabudowy mam zapis o domie parterowym z poddaszem, a ten piętrowy ( ten do którego link zamieściłem ) mi się podoba i czy mozna to podciągną pod WZ?

Róznica jest taka że w domie piętrowym nie masz skosów a w domie z poddaszem masz skosy.

Tutaj nie ma żadnej granicy albo masz skosy albo ich nie masz.

Jesli masz w warunkach dom z podaszem to nie ma takiej siły żeby Ci pozwolili wybudowac dom piętrowy.

A jeżeli to będzie piętrowy z poddaszem ?? Czyli parter, piętro bez skosów, piętro ze skosami :D

No dobra. Laik zapytuje dalej :D

Jaka jest szansa aby zmienić WZ w gminie? Czy takie rzeczy się praktykuje? Jest to do zrobienia, mniej lub bardziej "po znajomości" :wink: czy szkoda czasu?

Kolejna kwestia, czy w domu parterowym z poddaszem mogę postawić ściankę kolankowa na wysokości np 2m? W końcu w WZ mam skos dachu od 15-45stopni i jesli się zmieszczę w tych stopniach to mogę taką wysoką sciankę postawić?

Nie słyszałem żeby ktoś zmienił warunki zabudowy czy to po znajomości czy też nie.

Napisałem wczesniej że w wz powinien byc też zapis o maksymalnej wysokości kondygnacji lub maksymalnej wysokości budynku.

Jeśli jest (a zdziwiłbym sie gdyby nie było) to i tak nic Ci nie da podwyższenie ścianki kolankowej bo wysokość Cię nie puści.

Wiem że absurdem jest fakt że na własnej ziemi nie możesz postawic tego czego chcesz no ale takie są u nas warunki.

Ciesz się że nie masz tak jak w innych krajach że w danych dzielnicach muszą byc identyczne domy. :D

Napisałem wczesniej że w wz powinien byc też zapis o maksymalnej wysokości kondygnacji lub maksymalnej wysokości budynku.

Jeśli jest (a zdziwiłbym sie gdyby nie było) to i tak nic Ci nie da podwyższenie ścianki kolankowej bo wysokość Cię nie puści.

Jeżeli może mieć nawet 15 stopni kąta dachu to jest szansa, że się zmieści.

majchal - poczytaj dokładnie WZtki. Jeżeli dopasujesz projekt, to buduj.

Witam ponownie

Tak jak już zostało powiedziane, podwyższenie ścianki kolankowej, nie zmieni mi wysokości budynku, a jedynie kąt nachylenia dachu. Chodzi mi jedynie o fakt, JAK BARDZO MOGĘ PODWYŻSZYĆ WYSOKOŚĆ ŚCIANY KOLANKOWEJ z zachowaniem max wysokości budynku?

Trociu - problem polega na tym, że żaden projekt mi się nie podoba na tyle aby powiedzieć "TAK TO JETO TEN JEDYNY" Szperam już drugi miesiąc i jesli już wydaje mi się że znalazłem to zawsze znajdę tez pewne mankamenty :( Czy tylko ja mam takie problemy?

Witam ponownie

Tak jak już zostało powiedziane, podwyższenie ścianki kolankowej, nie zmieni mi wysokości budynku, a jedynie kąt nachylenia dachu. Chodzi mi jedynie o fakt, JAK BARDZO MOGĘ PODWYŻSZYĆ WYSOKOŚĆ ŚCIANY KOLANKOWEJ z zachowaniem max wysokości budynku?

Czekaj czekaj bo coś nie kumam. To chcesz zmieniać wysokość budynku czy nie? Jeżeli chesz pozostawić ten element niezmieniony, to zwiększając wysokość ścianki kolankowej zmiejszysz kąt nachylenia dachu. Gdzie problem?

Trociu - problem polega na tym, że żaden projekt mi się nie podoba na tyle aby powiedzieć "TAK TO JETO TEN JEDYNY" Szperam już drugi miesiąc i jesli już wydaje mi się że znalazłem to zawsze znajdę tez pewne mankamenty :( Czy tylko ja mam takie problemy?
Nie jesteś jedyny. Większość z nas tak ma. I albo wybierają projekt indywidualny, albo wybierają gotowy i robią adaptację, albo wybierają gotowy i wprowadzają na etapie budowy zmiany, które robią dom bardziej odpowiednim. Ja miałem taką jedną i jest w 95% super.