Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Warunki zabudowy ograniczaja mnie jedynie co do kata nachylenia dachu poniewaz przewiduja min kat 30st. Tak wiec prawdopodobnie bedzie to parter. Niestety wiekszosc tego typu domow ktore mnie interesuja posiada kat nachylenia dachu 25st wiec trzeba bedzie ingerowac w projekt

Znajdź taki projekt, który wymiarami zewnętrznymi spełnia Twoje oczekiwana i ma te 30 stopni, resztę w środku sobie przeorganizujesz podczas budowy :)

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Witam, zamierzamy z mężem wybudować dom, jednak jakoś trudno nam dojść do porozumienia)

Łączę z istniejącym tematem.

Nie po to człowiek wychodzi z bloków, gdzie są klatki schodowe, by we własnym domu znów biegać po schodach.

Chyba, że działka mała i parterówka nie wejdzie.

Wybrany przez ciebie projekt ma tylko jedną łazienkę, co przy rodzinie 2+2 jest za mało.

Edytowane przez Elfir

Witam, zamierzamy z mężem wybudować dom, jednak jakoś trudno nam dojść do porozumienia :rolleyes: w kwestii wyboru projektu. Pomijając fakt że na rynku jest ogromny wybór projektów utknęliśmy już na samym początku:bash: Ja chciałabym nieduży, parterowy domek. Wybrałam już nawet jeden o symbolu EB4-30. Natomiast mąż myśli o takim z użytkowym poddaszem. Jakie są Wasze doświadczenia? Użytkowników parterówek i domków z użytkowym poddaszem. Z góry dziękuję za Wasze opinie :)

Mój dom wg projektu jak w stopce, bez zmian. Domy z poddaszem o ile bardzo ładne o tyle chyba najdroższe. Też mieliśmy z żoną podobny dylemat. Po długich przemyśleniach doszliśmy do wniosku, że skoro już z dachem kopertowy to z użytkowym poddasze, bo przy kącie nachylenia rzędu 25-30 stopni ciężko było by zaadaptować w przyszłości górę. Na typową parterówkę też działka musi być odpowiedniej wielkości. Przy domu bez użytkowego poddasza izolujemy konkretnie strop i po zawodach. Przy takim jak mój to już spore wydatki: okna dachowe (u mnie 9 szt, z dwóch zrezygnowałem ze względu na zabudowę szaf), zabudowa i ocieplenie całego poddasza a to duże pieniądze. Podobają mi się parterówki ale myśl o dużym i niewykorzystanym strychu/poddaszu napawa ,nie lekkim żalem z marnotrawstwa powierzchni.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Ja uprzedzę - moje opinie polegają wyłącznie na wyszukiwaniu wad.

Zalet nie muszę, bo w końcu o zaletach jesteś przekonana ty :)

Do ciebie należy jednak decyzja, czy te wymienione wady są dla ciebie istotne czy nie.

Jak komuś, kto nie liczy każdej złotówki opiszę, że garaż nie ma izolacji, to może tę wadę pominąć, bo to czy rocznie zapłaci 3 tyś za ogrzewanie czy 3,5 tyś, nie robi mu różnicy.

W tym drugim projekcie nie ma garażu.

Ma natomiast kotłownię pod paliwo stałe, sadząc z rozmiarów, czego nie miał poprzedni projekt.

Może jednak określ swoje potrzeby i budżet?

Ja miałem wybór, czy parterowy, czy z poddaszem użytkowym. To taki ewenement?

dla takiego wyboru jw - nie jest to ewenement :) ale dom "PIĘTROWY" ( jak w temacie ) nie wszędzie da się tak po prostu zrealizować, tj. realizacja projektu / obiektu z Piętrem o pełnej wysokości i zadaszonego dachem spadowym lub płaskim. Wszystko zależy od zapisów w Planach Miejscowych gdzie ograniczeniem może być np. wysokość budynku, max. wysokość kalenicy, nieprzekraczalna wysokość oparcia połaci dachu na ścianach, itp

z drugiej strony mając ochotę wybudować konkretny typ domu można szukać działek z odpowiednim MPZP lub sąsiedztwem dającym interesujące nas WZ.

Do gotowców podchodzę poważnie bo to pewnie jakieś 80% rynku projektów domów jednorodzinnych. A że baaardzo dużo projektów gotowych, jako najbardziej reprezentacyjną, największą, najlepiej doświetloną, wychodzącą na ogród sypialnię robi małżeńską, spychając dzieci po ciemnych kątach, to napisałam "klasyka".

Edytowane przez Elfir

Do 200 tyś - poszukaj mieszkania w bloku.

Ta kwota jest naprawdę niska. Trzeba byłoby zbudować wszystko samemu, bez ekip. I wybrać bardzo mały, tani domek: gdzieś po 80 m2 powierzchni, bez garażu i na pewno nie na paliwo stałe (bo kotłownia zajmie 30% pow. domu i będzie to najdroższy system grzewczy).

Żaden z projektów, które wybrałaś nie zbudujesz za 200 tyś.

Edytowane przez Elfir

• 3 weeks później...
Do 200 tyś - poszukaj mieszkania w bloku.

Ta kwota jest naprawdę niska. Trzeba byłoby zbudować wszystko samemu, bez ekip. I wybrać bardzo mały, tani domek: gdzieś po 80 m2 powierzchni, bez garażu i na pewno nie na paliwo stałe (bo kotłownia zajmie 30% pow. domu i będzie to najdroższy system grzewczy).

Żaden z projektów, które wybrałaś nie zbudujesz za 200 tyś.

Kotłownia na paliwo stałe zajmie 30% powierzchni domu? W tym konkretnym przypadku to 24 m2. Bez przesady.

Kotłownia na paliwo stałe zajmie 30% powierzchni domu? W tym konkretnym przypadku to 24 m2. Bez przesady.

Przy założeniu iż mamy się zmieścić w budżecie i maxymalnie uzyskamy 80 M2 to te 24 metry to dokładnie 34% tej powierzchni. Przy tak małym budżecie to tylko tanie elektryczne - kable w wylewce lub konwektory. Ogrzewanie centralne przy takiej powierzchni jest bez sensu.

na pewno nie na paliwo stałe (bo kotłownia zajmie 30% pow. domu i będzie to najdroższy system grzewczy).

kotłownia wieksza od salonu??? :o moja ma ok. 7m2 i jest w niej zasobnik na wodę 100l, piec z podajnikiem i mała paleta na podręczne 12 worków groszku. W projekcie mam garaż 2-stanowiskowy i spokojnie mieści się w nim zapas węgla na całą zimę ( 3 tony groszku zajmuje 4m2 powierzchni), osobówka kombi, 3 rowery , traktorek ogrodowy, kosiarka i rozdrabniarka gałęzi. Wiele osób trzyma większy zapas opału w budynku gospodarczym lub kupuje na bieżąco.