Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Indywidualny. Niewiele drożej wyszedł, a mam jak chce, chociaż "bazą" był gotowiec.

Trzeba przekalkulować, chociaż jak czasem słyszę 10k za "indywidualny" projekt prostego domku to... nie dziwię się że można zaakceptować pewne niedogodności :-)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekty indywidualne mają 2 wady :

1. Zwykle zakres i szczegółowość jest mniejsza niż w projektach typowych/powtarzalnych, wielokrotnie stosowanych

2. Zdarza się tam więcej błędów i niedoróbek.

Projekty typowe/powtarzalne jeśli podlegają zbyt wielu modyfikacjom na budowie, generują także błędy i niespodzianki.

Mam typowy, modyfikowany.

projekt indywidualny. Mam wszystko dokładnie tak jak chciałam. Przeglądnęlam bardzo dużo projektów gotowych i nie znalazłam dla mnie odpowiedniego. Cena nie miała znaczenia.

Nawet nie doszło do kupna gotowca, zakres wstępnych zmian w projekcie i późniejszych mocno "rozdmuchał" dom :wink:

Czyli - projekt ind. choć silnie "nawiązujący" :lol:

pozdrawiam, majki

projekt gotowy + pewne adaptacje,

później uważałem, że to był bląd, bo ceny za proj. indyw. okazały się (ówcześnie) nie być tak wysokie jak przypuszczałem,

dzisiaj - widząc jakie stawki liczą sobie architekci - chyba ponownie zdecydowałbym się na adaptację gotowca ....

witam

no to my jak większość- gotowiec plus poprawki podczas adaptacji.

jeśli byśmy mieli się decydować jeszcze raz to ta sama raczej droga. powód? bo nie mam znajomego, zaufanego architekta i boję się żeby taki "indywidualny z ogłoszenia" ne był zupełną jedną wielką niedoróbką.

pozdrawiam

Inspiracją dla mnie był projekt Genia z Pracowni Horyzont, ale wprowadziłem w nim tyle zmian, że jest to projekt indywidualny. Miałem o tyle łatwiej, że zaprojektowałem to sam do spółki z żoną :).
Indywidualny. Mam 6-osobową rodzinę i wszystkie gotowce z odpowiednią liczbą pokoi albo miały te pokoje po 9 m2, albo ogólny metraż 500m2... Teraz mam tak , jak chciałam.

Indywidualny.

Chociaż gotowiec był wybrany jednak nie pasował do warunków zabudowy.

Niestety oprócz wyższej ceny, również jakość projektu dużo gorsza od gotowców, no ale wyboru nie było.

INDYWIDUALNY (inspirowany gotowcem)

W gotowcach coś zawsze nie pasowało.

Albo jakiś balkon który do niczego się nie przydaję, albo kierunki płn-połudn nie pasowały, albo wiazd nie od tej strony, albo brak kotłowni itp...

Stwierdziłem że 3-4 tys zł więcej za indywidualny przy całych kosztach domu to niewiele, a mamy tak jak sobie sami wymarzyliśmy

Po przeszukaniu kilkudziesięciu katalogów i obejrzeniu kilkuset projektów doszłam do wniosku że nie ma takiego, który odpowiadałby mi w 100% dlatego mam indywidualny i w trakcie budowy nie musiałam robic żadnych zmian a i po zamieszkaniu jestem zadowolona. Zapłaciłam 4000 zł ( 4 lata temu) i dostałam komplet ( projekty instalacji również)

Gotowiec bo:

1. Doświadczenia przyjaciół z indywidualnym-nie znali się na architekturze więc nie do końca wiedzieli czego chcą-pierwszy architekt nie był zbyt twórczy...długo to trwało, ciągłe zmiany,nowe pomysły, przeróbki, po roku zmagań wzięli gotowca.

2. Przeogromna ilość gotowych projektów w których można znaleźć coś dla siebie lub bardzo zbliżonego do naszych potrzeb.

3. Cena-gotowy kosztował 1500+4500 adaptacja z branżystami a indywidualny ok 10.000 (byli tańsi architekci ale nie wzbudzali zaufania).

4. Działka bez wymagań-ustawna.

5. Trafienie na kilka gotowych projektów z których każdy był dla nas atrakcyjny ze względów estetycznych i funkcjonalnych-trochę powielam pkt2 ale chodzi mi o to, że jeśli w tej masie projektów mamy kilka faworytów to wybór gotowca jest naturalny-czego jeszcze szukać?

6. Czas-vide pkt1.