Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, Was po raz pierwszy. Na wstępie chciałbym zapytać Was o poradę co byscie zmienili/poprawili a może pochwalili w naszym projekcie.

Projekt indywidualny.prosze o radę

Uważam, że projekt jest niezły, a rzadko mi się zdarza tak oceniać projekt. Mogłabym tam zamieszkac :-) To co mi się podoba:

- wygodny duży wiatrołap

- sporo miejsca do przechowywania na perterze - miejsce na 2 szafy wnękowe

- kuchnia połączona z salonem ale jednoczeście wizualnie oddzielona schodami

- łazienka połączona z pralnią i garażem - można szbko wynieść mokre pranie do suszenia w garażu :-)

- master bedroom

- spiżarka

To co mi się mniej podoba:

- stół pod schodami - gdy schody będą ażurowe będzie się sypał piach z butów na siedzącą pod spodem osobę

- duża sypialnia na górze i spora powierzchnia komunikacji na obu poziomach - jeśli nie musisz "oszczędzać" powierzchni to nie są to wady

Co do sypialni to wolałabym wariant umieszczony w kółku, bo uważam że większa garderoba jest bardziej potrzebna niż większa łazienka.

- nie rozumiem po co prania na dole, skoro sypialnie masz na górze i nie ma mozliwości zrobienia zsypu? Generalnie 3 łazienki nie będą wykorzystywane, a koszt wykończenia łazienki to co najmniej 15 tyś., więc zrezygnowałabym z jednej na górze i zrobiłabym tam pralnię. No i w łazience brakuje mi (moim zdaniem) bardzo przydatnego ustrojstwa zwanego bidetem.

- jeśli planujecie ogrzewać ekogrochem, to w kotłowni koniecznie zlew, chociaż generalnie zlew przyda się w garażu,

- nie wiem co będziesz mieć nad garażem - taras? jeśli tak, to powiększyłabym garaż, tzn. zrównałabym tylnią ścianę z resztą domu, bo w garażu miejsca nigdy dość

Ważne elementy:

Na piętrze nie ma wrysowanego komina - a wydaje mi się, że wypadnie dokładnie w świetle okna łazienki.

Do przemyslenia są schody. Nie wiem jacy jesteście wysocy, ale u mnie swobodnie mozna było przejść dopiero za 14 stopniem schodów (w sumie mam 17 stopni). U ciebie wypada to na wysokości stołu. A więc by wejść do salonu trzeba będzie obchodzić stół, albo się schylać.

Mnie się też wydawało, że da się przejśc niżej i gdy okazało się, że jest inaczej, musiałam przeprojektować wejście do spiżarki.

Dyskusyjne rozwiązania:

Wersja garderoby w kółku jest lepsza, ale zrezygnuj z okna - słońce powoduje płowienie tkanin. Mam tylko wątpliwości czy będzie można sensownie podłączyć instalacje do pionu (bo pion idzie chyba przy toalecie na parterze). Pewnie wszystko się da, ale to generuje koszty budowy dodatkowych pionów, odpowietrzników, strat na cyrkulacji ciepłej wody.

Mnóstwo okien - mogą być w przyszlości problemy z przemeblowaniem lub zmianami aranżacji. Pomijam fakt, że za dużo okien w sypialni, z której i tak korzysta się głównie gdy jest ciemno to po prostu niepotrzebne koszty. U siebie mam dwa okna i teraz widze, że jedno jest niepotrzebnie za duże.

Kwestia gustu:

Dwa wejście do garażu z domu to chyba przerost formy nad treścią.

Nieładnie rozwiązane umiejscowienie toalety na parterze - drzwi otwierają się na salon.

Duża powierzchnia komunikacji na parterze.

• 3 weeks później...

Witam,

na początek pragnę się przywitać.

Powoli zbliża się ten czas kiedy zaczniemy realizować nasze marzenie - własny domek. Ma być prosty, funkcjonalny ale w miarę nowoczesny. Dach dwu spadowy. Wentylacja mechaniczna - z reku. Nie wiem jeszcze czy GWC będzie czy nie.Ogrzewanie gaz ziemny. Chcemy podłogówkę - ale czy cały dom?

Nasz architekt pracuje nad projektem i mam y wstępny zarys. Proszę o ewentualne porady - jak wy to widzicie - na co zwrócić uwagę? Wszystkie wskazówki będą cenne.

parter.JPGpiętro.JPG

1. Bardzo nieładne wyjście z toalety wprost na otwarą częśc dzienną. To naprawdę krępujące dla gościa, zwłaszcza jak ktoś robi głośne bąki. Toaleta powinna być z boku, schowana, może w osobnym korytarzyku.

2. Projekt kuchni przewiduje jako wysoką zabudowę tylko lodówkę. Nie chcecie piekarnika w wysokiej zabudowie? A co, jak zapragniecie wstawić side-by-side? Zabraknie miejsca na płytę grzejną

3. ogromne straty powierzchni na komunikację - ogromne hole, schody z dwoma spocznikami.

dzięki

no trochę toaleta mnie martwi ale nie mam pomysłu jak ją przenieść

w kuchni poszerzyłbym w stronę wiatrołapu i wydłużył ścianę - dał na niej lodówkę side by side, a zamiast lodówki piekarnik wyżej

ogólnie dom wyszedł trochę za duży

inne uwagi? pomysły jak coś zmienić?

jest to pierwsza przymiarka, więc spokojnie można wymyślać

milegracz, mam niemal identyczny układ jeśli chodzi o salon i toaletę na dole. Też się zastanawiałem nad akustyką, i tymczasem planuję drzwi akustyczne (z uszczelką opadającą) i w związku z tym w toalecie dedykowany nawiew i wywiew (wentylacja mechaniczna). Mały problem taki że drzwi bezprzylgowe (wolał bym takie) z zasady mają słabsze parametry akustyczne niż przylgowe, te pierwsze są osiągalne z parametrem 32dB, te drugie nawet 41dB, ale nie mam porównania i nie wiem czy te 32dB byłyby wystarczające...?

ogólnie dom wyszedł trochę za duży

Bo ma dużo korytarzy. Pomysł na zmniejszenie korytarzy na piętrze:

http://images38.fotosik.pl/1875/e3b72bfdf7bb44e7gen.jpg

W sumie masz tak bardzo tradycyjny układ, jaki występuje w 80% projektów gotowych, że aż się dziwię iż robicie projekt indywidualny. Macie jakieś specjalnie życzenia?

nie mamy specjalnych życzeń ale w gotowych też nam zawsze coś nie pasuje, więc chcemy od początku "pod nas"

to jest wstępny zarys nad którym teraz pracujemy

im dłużej teraz patrze na ten projekt tym więcej dostrzegam mankamentów - schody przekombinowane, ale nie mam pomysłu jak je zmienić

garderoby na górze - dużo w nich skosów wiec ciężko będzie wykorzystać przestrzeń, sypialnia nad garażem duża - ale garaż na 2 auta więc nic innego nie da się zrobić

założenie było - domek nie duży ale wyszedł moim zdaniem spory (choć znam takich co budują 500m2)

nie chcemy wykuszy, lukarny też zbędne, bez balkonów, na dole kuchnia, salon z jadalnia i gabinet (pokój dla gości) dobre przejście do garażu z miejscem na szafy by w wiatrołapie było bez szaf

kuchnia częściowo zasłonięta

na górze 3 pokoje i łazienka z pralnią, do pokoi garderoby

jak to mówi kolega - nie idź w metry :)

dach prosty dwuspadowy

od tyle

teraz jak to poprzestawiać by wyszło funkcjonalnie?

edit:

trochę pobawiłem się dołem - nie wiem tylko co ze schodami

modyfikacja.JPG

i góra

piętro modyfikacja.JPG

Edytowane przez milegracz

Może zamień miejscami kuchnię i gabinet?

Wówczas masz "mokre" pomieszczenia przy jednym pionie, blisko kotłowni.

Ten projekt jest bardzo podobny:

http://cdn15.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/thumbnails/murator-c110-dom-za-rogiem-dom_295_3_377x0_rozmiar-niestandardowy.jpg