Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no coż ...(że ze Szwecji :D )

Że co? Znaczy za małą wodą jesteś?

....jedyne co mozna w tej sytuacji powiedziec: ten dom jest genialny!!!.

Gratulacje dla wlascicieli :lol:

No ponownie podziękuję...

....za malo jest takich domow w Polsce, a szkoda. Swietny projekt - minimalizm gora!!!

Bo ja wiem, czy mało? Pewnie tak. Ale ja z natury lubiłem trochę pod prąd chodzić. Z całym szacunkiem dla tradycyjnej polskiej architektury, nie chciałem stawiać kolejnej stodoły, czy też innego dworu modrzewiowego. Szczególnie, że okolica, gdzie budujemy oraz rozmiar działki raczej wymuszają minimalizm...

pozdrawiam serdecznie, bede sledzil z ciekawoscia postepy budowlane

A propos, dziś wrzuciłem zdjęcia z elewacją przygotowaną pod tynkowanie. Niestety jeszcze rusztowania trochę szpecą i dziura czarna zieje w miejscu, gdzie kiedyś będą te cholerne drzwi urzędowskiego.

Pozdrawiam nieustająco,

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...nie, nie to takie tam cwiczenie dykcji :), zawsze mi sie kojarzy jak ktos zaczyna zdanie od no coz ... (spróbuj powiedziec szybko:)

...Widzialem zdjecia...blisko coraz blizej. Widac, ze zmierza to w dobrym kierunku.

...ale wlasnie sobie uswiadomilem, ze widzialem okna urzedowskiego (znowu ten urzedowski:) i jakos nie za bardzo mi nie pasuja do tej bryly domu (sa takie jakies pozaokraglane na kantach...ale moze cos mi sie myli)...bo oczyma wyobrazni widzialbym jakies aluminowe moze...

...nie, nie to takie tam cwiczenie dykcji :), zawsze mi sie kojarzy jak ktos zaczyna zdanie od no coz ... (spróbuj powiedziec szybko:)

Aaaaaaaaaaaa... taki żart, znaczy :-)

...Widzialem zdjecia...blisko coraz blizej. Widac, ze zmierza to w dobrym kierunku.

Im dalej w las tym więcej drzew... Im bardziej zaawansowana budowa, tym więcej wątpliwości i obaw... Teraz zaczyna się najgorsze pod względem finansowym - no i nakłady czasowe też wzrosną...

...ale wlasnie sobie uswiadomilem, ze widzialem okna urzedowskiego (znowu ten urzedowski:) i jakos nie za bardzo mi nie pasuja do tej bryly domu (sa takie jakies pozaokraglane na kantach...ale moze cos mi sie myli)...bo oczyma wyobrazni widzialbym jakies aluminowe moze...

Hmmm... zaokraglone? Popatrz tutaj. Ja nie widzę tych zaokrągleń. Zresztą drewniane okna były zalecone przez architekta - a ja mu wierzę. W sumie budujemy dom, który ma być przytulny, a nie klinikę w szkle, stali, aluminium i surowym betonie. Choć znając naszego architekta, on byłby szczęśliwy. Surowy beton i dużo szkła to jego ulubione materiały :-)

Pozdrawiam,

• 3 weeks później...

WITAM

Jesli architekt będzie projektował mi dom, to czy projekt musi zawierać również projekty wszystkich występujących instalacji (elektrycznej, gazowej, hydraulicznej )? Czy nie?

Mój mówi, że nie musi, że i tak z tego niewiele się korzysta.

Czy to prawda?

pozdrawiam

Projekty mediów sa potrzebne wtedy gdy żąda tego organ wydajacy decyzje o pozwoleniu na budowe.

Z praktycznego punktu widzenia nie sa az tak potrzebne rysunki instalcji natomiast obliczenia jak najbardziej sie przydaja.

Niech ci zrobia dokładny bilans cieplny z dokładnoscia do kazdego pomieszczenia na cele ogrzewania.

Niech ci dadzą obliczenia czy wymagana jest instalacja piorunochronna (nie jest to wcale takie oczywiste).

Niech ci dadza biulans elektroenergetyczny aby było wiadomo jaka moc wpisać do umowy i jaka wartosc zabezpieczeń w zlaczu nalezy przyjac.

Natomiast rysunki instalacji moga się przydac do rozdawania wykonawcom aby mieli do robienia ofert.

W naszym projekcie są tylko ogólne dane dotyczące instalacji i to w zupełności wystarcza. Te dane to w przypadku ogrzewania umiejscowienie i typ pieca, gdzie przewidywana podłogówka, jakie grzejniki i to wszystko.

Tj. dokładnie to o czym pisze Inwestor. Parę tabelek ale bez rysunków szczegółowych.

Faktycznie, projekty instalacji nie są absolutnie potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę. Oczywiście inną kwestią są projekty niezbędne do samej realizacji inwestycji, ale to już inna bajka bo w większości przypadków powstają gdy już mamy stan surowy domu i mozemy wskazać gdzie chcemy mieć np. punkty elektryczne. Jedyne co jest konieczne do pozwolenia na budowę w temacie instalacji, to projektowane przyłącza, które uprawniony architekt nanosi na mapę geodezyjną do celów projektowych - chociaż i to w praktyce sprowadza się do wrysowania na mapkę linii odpowiadających za poszczególne media. Rzeczywistość później i tak zostanie zweryfikowana podczas projektowania przyłączy przez uprawnionych specjalistów z elektrowni, gazowni czy wodociągów.

H.

wITAM

Inwestor napisal

Natomiast rysunki instalacji moga się przydac do rozdawania wykonawcom aby mieli do robienia ofert.

Czyli: do pozwolenia na budowę - niepotrzebne, ale w ogole to się przydadzą.

I to dotyczy chyba wszystkich instalacji?

pozdrawiam

Najlepiej dowiedzieć się w miejscu, gdzie będziesz składać dokumenty. W Poznaniu projekty branżowe nie są potrzebne, a z tego co wiem w Krakowie są wymagane.

potwierdzam, w niektórych gminach wymagają projektów budowlanych włącznie z instalacjami wewnętrznymi (nie krótki opis w projekcie architektonicznym) zrobione przez osoby do tego uprawnione. Tak jest na pewno w Krakowie. Jednak w przeważającej większości gmin projekty instalacji wewnetrznych nie są wymagane.

pozdrawiam

oczywiście pozwolenia wydają Starostwa. przepraszam że pisałem o gminach. W duzych miastach pozwolenia wydają Wydziały Architektury przy Urzędach Miejskich.

Jacku, ja tez zalecam dokładniejszą lekturę. zakres projektu budowlanego jest podany w rozporządzeniu wykonawczym do ustawy Prawo Budowlane. w samej ustawie mamy tylko tyle:

Art.34.2. Zakres i treść projektu budowlanego powinny być dostosowane do specyfiki i charakteru obiektu oraz stopnia skomplikowania robót budowlanych.

3. Projekt budowlany powinien zawierać:

1) projekt zagospodarowania działki lub terenu, sporządzony na aktualnej mapie, obejmujący: określenie granic działki lub terenu, usytuowanie, obrys i układy istniejących i projektowanych obiektów budowlanych, sieci uzbrojenia terenu, sposób odprowadzania lub oczyszczania ścieków, układ komunikacyjny i układ zieleni, ze wskazaniem charakterystycznych elementów, wymiarów, rzędnych i wzajemnych odległości obiektów, w nawiązaniu do istniejącej i projektowanej zabudowy terenów sąsiednich;

2) projekt architektoniczno-budowlany, określający funkcję, formę i konstrukcję obiektu budowlanego, jego charakterystykę energetyczną i ekologiczną oraz proponowane niezbędne rozwiązania techniczne, a także materiałowe, ukazujące zasady nawiązania do otoczenia, a w stosunku do obiektów budowlanych, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 4 - również opis dostępności dla osób niepełnosprawnych;

w rzeczonym rozporządzeniu mamy juz nieco więcej:

§ 7. 1. Wymagania rozporządzenia dotyczące projektu zagospodarowania działki lub terenu i projektu architektoniczno-budowlanego należy spełnić z zachowaniem przepisu art. 34 ust. 2, uwzględniając w szczególności cechy danego obiektu, takie jak przeznaczenie, sposób użytkowania, usytuowanie, rozmiary, sposób i zakres oddziaływania na otoczenie i złożoność rozwiązań technicznych oraz rodzaj i specyfikę obiektu.

zakres:

część opisowa:

7) rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniające użytkowanie obiektu zgodnie z przeznaczeniem, w szczególności instalacji i urządzeń: sanitarnych, grzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych, gazowych, elektrycznych, telekomunikacyjnych, piorunochronnych, a także sposób powiązania instalacji obiektu z sieciami zewnętrznymi i punkty pomiarowe, założenia przyjęte do obliczeń instalacji oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, z uzasadnieniem doboru, rodzaju i wielkości urządzeń,

8 ) rozwiązania i sposób funkcjonowania zasadniczych urządzeń instalacji technicznych, w tym przemysłowych i ich zespołów tworzących całość techniczno-użytkową, decydującą o podstawowym przeznaczeniu obiektu, w tym charakterystykę i odnośne parametry instalacji i urządzeń technologicznych, mających wpływ na architekturę, konstrukcję, instalacje i urządzenia techniczne związane z obiektem,

część rysunkowa:

5) zasadnicze elementy wyposażenia technicznego, ogólnobudowlanego, umożliwiającego użytkowanie obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym:

a) instalacje oraz urządzenia sanitarne, grzewcze, wentylacyjne i gazowe,

b) instalacje i urządzenia elektryczne i telekomunikacyjne oraz instalację piorunochronną,

c) instalacje i urządzenia ochrony przeciwpożarowej określone w przepisach szczególnych,

wraz ze sposobem powiązania instalacji obiektu bezpośrednio z sieciami (urządzeniami) zewnętrznymi albo z instalacjami zewnętrznymi na zagospodarowywanym terenie oraz związanymi z nimi urządzeniami technicznymi, uwidocznione na rzutach i przekrojach pionowych obiektu, co najmniej w formie odpowiednio opisanych schematów lub przedstawione na odrębnych rysunkach.

Zdecydowana większosć urzędów w naszym kraju wydaje pozwolenia na budowę na proste obiekty (w tym domy jednorodzinne) bez projektów instalacji wewnętrznych. Tak wygląda praktyka. Potwierdzana jak widać przez składających niedawno projekty w całej Polsce.

pozdrawiam

witam :)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r.

w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego

(Dz. U. 120 poz. 1133 z dnia 10 lipca 2003 r.)

§ 11. 1. Projekt architektoniczno-budowlany obiektu budowlanego powinien zawierać zwięzły opis techniczny oraz część rysunkową.

2. Opis techniczny, o którym mowa w ust. 1, sporządzony z uwzględnieniem § 7, powinien określać:

1) przeznaczenie i program użytkowy obiektu budowlanego oraz, w zależności od rodzaju obiektu, jego charakterystyczne parametry techniczne, w szczególności: kubaturę, zestawienie powierzchni, wysokość i długość;

2) formę architektoniczną i funkcję obiektu budowlanego, sposób jego dostosowania do krajobrazu i otaczającej zabudowy oraz sposób spełnienia wymagań, o których mowa w art. 5 ust. 1;

3) układ konstrukcyjny obiektu budowlanego, zastosowane schematy konstrukcyjne (statyczne), założenia przyjęte do obliczeń konstrukcji, w tym dotyczące obciążeń, oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, a dla konstrukcji nowych, niesprawdzonych - wyniki ewentualnych badań doświadczalnych, rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe podstawowych elementów konstrukcji obiektu, kategorię geotechniczną obiektu budowlanego, warunki i sposób jego posadowienia oraz zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej, rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe wewnętrznych i zewnętrznych przegród budowlanych; w wypadku projektowania przebudowy, rozbudowy lub nadbudowy do opisu technicznego należy dołączyć ocenę techniczną obejmującą, w uzasadnionych wypadkach, także ocenę aktualnych warunków geologiczno-inżynierskich i stan posadowienia obiektu budowlanego;

4) w stosunku do obiektu użyteczności publicznej i budynku mieszkalnego wielorodzinnego - sposób zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, w szczególności poruszające się na wózkach inwalidzkich;

5) w stosunku do obiektu usługowego, produkcyjnego lub technicznego - podstawowe dane technologiczne oraz współzależności urządzeń i wyposażenia związanego z przeznaczeniem obiektu i jego rozwiązaniami budowlanymi;

6) w stosunku do obiektu budowlanego liniowego - rozwiązania budowlane i techniczno-instalacyjne, nawiązujące do warunków terenu występujących wzdłuż jego trasy, oraz rozwiązania techniczno-budowlane w miejscach charakterystycznych lub o szczególnym znaczeniu dla funkcjonowania obiektu albo istotne ze względów bezpieczeństwa, z uwzględnieniem wymaganych stref ochronnych;

7) rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniające użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, w szczególności instalacji i urządzeń budowlanych: sanitarnych, grzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych, gazowych, elektrycznych, telekomunikacyjnych, piorunochronnych, a także sposób powiązania instalacji obiektu budowlanego z sieciami zewnętrznymi i punkty pomiarowe, założenia przyjęte do obliczeń instalacji oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, z uzasadnieniem doboru, rodzaju i wielkości urządzeń budowlanych;

8 ) rozwiązania i sposób funkcjonowania zasadniczych urządzeń instalacji technicznych, w tym przemysłowych i ich zespołów tworzących całość techniczno-użytkową, decydującą o podstawowym przeznaczeniu obiektu budowlanego, w tym charakterystykę i odnośne parametry instalacji i urządzeń technologicznych, mających wpływ na architekturę, konstrukcję, instalacje i urządzenia techniczne związane z tym obiektem;

9) charakterystykę energetyczną obiektu budowlanego, z wyjątkiem obiektów wymienionych w art. 20 ust. 3 pkt 2, określającą w zależności od potrzeb:

a) bilans mocy urządzeń elektrycznych oraz zużywających inne rodzaje energii, stanowiących jego stałe wyposażenie budowlano-instalacyjne, z wydzieleniem mocy urządzeń służących do celów technologicznych związanych z przeznaczeniem obiektu,

b) w stosunku do budynku wyposażonego w instalacje grzewcze lub chłodnicze - właściwości cieplne przegród zewnętrznych, w tym ścian pełnych oraz drzwi, wrót, a także przegród przezroczystych i innych,

c) parametry sprawności energetycznej instalacji grzewczej i innych urządzeń mających wpływ na gospodarkę cieplną obiektu budowlanego, w tym wentylacyjnych i klimatyzacyjnych,

d) dane wykazujące, że przyjęte w projekcie architektoniczno-budowlanym rozwiązania budowlane i instalacyjne spełniają wymagania dotyczące oszczędności energii zawarte w przepisach techniczno-budowlanych;

10) dane techniczne obiektu budowlanego charakteryzujące wpływ obiektu budowlanego na środowisko i jego wykorzystywanie oraz na zdrowie ludzi i obiekty sąsiednie pod względem:

a) zapotrzebowania i jakości wody oraz ilości, jakości i sposobu odprowadzania ścieków,

b) emisji zanieczyszczeń gazowych, w tym zapachów, pyłowych i płynnych, z podaniem ich rodzaju, ilości i zasięgu rozprzestrzeniania się,

c) rodzaju i ilości wytwarzanych odpadów,

d) emisji hałasu oraz wibracji, a także promieniowania, w szczególności jonizującego, pola elektromagnetycznego i innych zakłóceń, z podaniem odpowiednich parametrów tych czynników i zasięgu ich rozprzestrzeniania się,

e) wpływu obiektu budowlanego na istniejący drzewostan, powierzchnię ziemi, w tym glebę, wody powierzchniowe i podziemne,

oraz wykazać, że przyjęte w projekcie architektoniczno-budowlanym rozwiązania przestrzenne, funkcjonalne i techniczne ograniczają lub eliminują wpływ obiektu budowlanego na środowisko przyrodnicze, zdrowie ludzi i inne obiekty budowlane, zgodnie z odrębnymi przepisami;

11) warunki ochrony przeciwpożarowej określone w odrębnych przepisach.

W poprzednim poście napisałem Tylko o Prawie Budowlanym jako akcie prawnym wiodącym. Powinienem wspomnieć o owym rozporzadzeniu którego fragment przytaczam wyżej.

Niestety, nie zgadzam się z Robertem, że "Zdecydowana większosć urzędów w naszym kraju wydaje pozwolenia na budowę na proste obiekty (w tym domy jednorodzinne) bez projektów instalacji wewnętrznych".

Co prawda na terenie całej polski nie działam ale w moim rejonie jest tak jak wcześniej napisałem czyli organy wydające pozwolenie powołują się na 7) rozporzadzenia.

witam :)

Inwestorze drogi nic się nie zmieniło, pozwlenie wydaje Starostwo.

po drugie dziwie się piszącym a nie znającym się na prawie. Otóż projekty branżowe są obowiązkowe. A kąpanym w gorącej wodzie przy udzielaniu informacji polecam lekturę Prawa Budowlanego.

Możliwe, że Prawo Budowlane wymaga, ale dla Poznania moge potwierdzic to co napisał tomjot - w Poznaniu starostwo nie wymaga projektów branżowych dla celów wydania zezwolanie na budowę. Wiem, bo w styczniu będę oddawać projekt indywidualny i wczoraj z architektem "przerabialismy" temat na świeżo. Pozdrawiam!

Z tego fragmentu PB (przytoczonego powyżej) nie wynika, że do pozwolenia na budowę są potrzebne kompletne projekty instalacji. "Rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego" i "sposób powiązania instalacji obiektu budowlanego z sieciami zewnętrznymi" oznaczają tylko to co zostało napisane. Wszelkie inne interpretacje mają charakter rozszerzający, a więc są nadinterpretacjami prawa.

Swoją droga jednak takie projekty przydają się, ale nie starostwu do wydania pozwolenia, ale samemu inwestorowi.

• 1 month później...