Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekty indywidualne mają 2 wady :

1. Zwykle zakres i szczegółowość jest mniejsza niż w projektach typowych/powtarzalnych, wielokrotnie stosowanych

2. Zdarza się tam więcej błędów i niedoróbek.

Projekty typowe/powtarzalne jeśli podlegają zbyt wielu modyfikacjom na budowie, generują także błędy i niespodzianki.

Mam typowy, modyfikowany.

witam

no to my jak większość- gotowiec plus poprawki podczas adaptacji.

jeśli byśmy mieli się decydować jeszcze raz to ta sama raczej droga. powód? bo nie mam znajomego, zaufanego architekta i boję się żeby taki "indywidualny z ogłoszenia" ne był zupełną jedną wielką niedoróbką.

pozdrawiam

INDYWIDUALNY (inspirowany gotowcem)

W gotowcach coś zawsze nie pasowało.

Albo jakiś balkon który do niczego się nie przydaję, albo kierunki płn-połudn nie pasowały, albo wiazd nie od tej strony, albo brak kotłowni itp...

Stwierdziłem że 3-4 tys zł więcej za indywidualny przy całych kosztach domu to niewiele, a mamy tak jak sobie sami wymarzyliśmy

Po przeszukaniu kilkudziesięciu katalogów i obejrzeniu kilkuset projektów doszłam do wniosku że nie ma takiego, który odpowiadałby mi w 100% dlatego mam indywidualny i w trakcie budowy nie musiałam robic żadnych zmian a i po zamieszkaniu jestem zadowolona. Zapłaciłam 4000 zł ( 4 lata temu) i dostałam komplet ( projekty instalacji również)

Gotowiec bo:

1. Doświadczenia przyjaciół z indywidualnym-nie znali się na architekturze więc nie do końca wiedzieli czego chcą-pierwszy architekt nie był zbyt twórczy...długo to trwało, ciągłe zmiany,nowe pomysły, przeróbki, po roku zmagań wzięli gotowca.

2. Przeogromna ilość gotowych projektów w których można znaleźć coś dla siebie lub bardzo zbliżonego do naszych potrzeb.

3. Cena-gotowy kosztował 1500+4500 adaptacja z branżystami a indywidualny ok 10.000 (byli tańsi architekci ale nie wzbudzali zaufania).

4. Działka bez wymagań-ustawna.

5. Trafienie na kilka gotowych projektów z których każdy był dla nas atrakcyjny ze względów estetycznych i funkcjonalnych-trochę powielam pkt2 ale chodzi mi o to, że jeśli w tej masie projektów mamy kilka faworytów to wybór gotowca jest naturalny-czego jeszcze szukać?

6. Czas-vide pkt1.