Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wbrew oczekiwaniom ten dach jest dosc skomplikowany...

Dlaczego tak sądzisz. Ekipy dekarskie z którymi rozmawialem o wykonaniu twierdzą inaczej. Cena za wykonanie od 40-45 zł/m2 z więźbą, obróbkami i orynnowaniem

Bo prosty dach to dwuspadowy... wszystko inne już kosztuje znacznie więcej :(

A podana cena dachu to troszku zaniżona...

Cena uzgodniona z wykonawcą to 42zł/m2 z wszystkimi obróbkami + dekarze bedą wyciagać kominy z klinkieru za 1,5zł od cegły

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dach drogi nawet bardzo mam o prawie identycznym kształcie pow .300m2 cena pow. 60 tys w całości. Każ zrobić dach dwuspadowy na tym samym projekcie a przynajmniej dwuspadowy z dwoma przecinającymi się spadami- zaoszczędzisz. szkoda tyle kasy w dach. Przy parterówce najdroższe są fundamenty -które idą do ziemi i jeszcze nie widzisz tej kasy bo zasypane i dach- bo wielki.

zajrzyj na moja stronę http://www.acca5.ao.pl do galerii mój dom marzeń , hasło podam priv

Dach drogi nawet bardzo mam o prawie identycznym kształcie pow .300m2 cena pow. 60 tys w całości. Każ zrobić dach dwuspadowy na tym samym projekcie a przynajmniej dwuspadowy z dwoma przecinającymi się spadami- zaoszczędzisz. szkoda tyle kasy w dach. Przy parterówce najdroższe są fundamenty -które idą do ziemi i jeszcze nie widzisz tej kasy bo zasypane i dach- bo wielki.

zajrzyj na moja stronę http://www.acca5.ao.pl do galerii mój dom marzeń , hasło podam priv

Bardzo ładny dom. Gratuluję. Wykonanie- duża klasa. U Was jest poddasze użytkowe z oknami połaciowymi, to podraża dach.

Na razie jestem optymistą. Mamy wyceny takie:

1. kompletny dach (CREATON BALANCE miedziana angoba, dodatki, folia, wyłaz dach. itp.) - 17000zł

2. wykonanie (więżba, pokrycie, obróbki) - 12000zł

3. więźba - 8500zł

RAZEM: 37500zł

Nie bedzie ocieplenia i płyt gk. Poddasze nieuzytkowe (strych). Dach z kątem nachylenia 24 st., powierzchnia całkowita 280m.kw.

Generalnie dom na chwilę obecną przeznaczony dla 3 osób ale docelowo pewnie dla 2 jak pisklę wyfrunie, dlatego sądze, ze i tak za duzy:

pow. parteru razem z kotłownią i pom. gosp. 132,5m2

pow. garazu 41,5 m2

Teraz mamy dom 210m2 pow. użytk. i wiemy co znaczy umyć okna, posprzatac itp.

Czas nadszedł pomyśleć o mniejszym i wygodniejszym w uzytkowaniu :)

tak na szybko to wstawcie okno w WC

Pomysle o oknie w WC,w domu ma byc WM nie wiem czy to nie zalatwi sprawy-musze zapytac.

drzwi zewnętrzne do pom.gosp. lub kotłowni

Z tylu domu bedzie tylko 3m do ogrodzenia.Ogrod bedzie(musi byc)z przodu domu,wiec pewnie i tak bede chodzil przez garaz do pom. gosp.Chyba ze tez uzywa sie ich w innym celu o ktorym nie pomyslalem

Dzieki za spostrzezenia

Proponuje pomyslec o miejscu na suszenie prania, kiedy jest zima lub na dworze pada. Takie "czyste" pomieszczenie gospodarcze w domu. Gdzie bedzie deska do prasowania, odkurzacz (jesli bedzie) itp.

Ile Was tam bedzie mieszkalo, ze chcesz przerobic sypialnie na dwa?

Duzo miejsca do przechowywania - jest. To plus domu. Tego nigdy za wiele. Sypialnie sa ustawne i rozsadnej wielkosci.

Jesli w Waszej prywatnej lazience brak ubikacji nie jest pomylka projektanta, radzilabym te decyzje przemyslec.

Parter - wezcie pod uwage, ze ktos z Was zlamie noge, bedzie obloznie chory itp, jednym slowem, chodzenie na gore bedzie niemozliwe. Pokoj-kino da sie przerobic na sypialnie, umyc sie bedzie mozna tylko w umywalce

To moj zbzikowany punkt widzenia, ale przezylam podobna sytuacje, wiec wiem, jak moze byc uciazliwa.

Okno w WC czy lazience naprawde jest dobra rzecza. Nie tylko do wietrzenia sluzy, ale i doswietlenia pomieszczenia swiatlem naturalnym.

Schody ja osobiscie wolalabym ze spocznikiem, nawet po trzech stopniach, anizeli zabiegowe. Male dzieci i starsi ludzie moga miec z zabiegami problemy. Ale to szczegolik.

Wejscie bezposrednio z garazu do domu moze skutkowac zapachami samochodowymi w czesci mieszkalnej. Mozna przerzucic szafy w waitrolapie na druga strone (od spizarni) i do niego zrobic przejscie. Wtedy wszystkie drogi z zewnatrz wioda do wiatrolapu (kurtki, brudne buty itp) a ponadto istnieje wiecej mozliwosci na rozsadne zagospodarowanie hallu.

Przy salonie 24m2 hall ponad 18m2 to niegospodarnosc. To moze byc uznawane za wade domku.

Z drugiej strony, dom wcale maly nie jest, a to nadaje wraznie duzej przestrzeni. Moze Wam o to chodzilo?

Ogolnie to plan domu jest fajny, naprawde.

Kazdy indywidualny jest szyty na miare i to, co jednym odpowiada, drudzy moga krytykowac i odwrotnie. Ustawienie wg stron swiata jak najbardziej ok.

działka zorientowana jak zaznaczono na planie S-N, południe tam gdzie taras.

Działka jest wiejska, wielkośc ponad 1 ha

Korytarz tak wiem - myślę nad tym aby nie był zbyt tramwajowy, chiałbym go poszerzyć i doświetlić w szczycie dahu robiąc świetlik wzdłuż korytarza- jakaś inna sugestia jak w takim L-kształcie zorganizować układ aby nie był korytaa-ja nie mam na razie pomysłu

Proponuje pomyslec o miejscu na suszenie prania, kiedy jest zima lub na dworze pada. Takie "czyste" pomieszczenie gospodarcze w domu. Gdzie bedzie deska do prasowania, odkurzacz (jesli bedzie) itp.

Zastanawialismy sie nad tym, mieszkamy w domku teraz i zawsze brakuje schowkow.

Ile Was tam bedzie mieszkalo, ze chcesz przerobic sypialnie na dwa?

W planach sa 4 szt.,ale nigdy nic nie wiadomo.

Jesli w Waszej prywatnej lazience brak ubikacji nie jest pomylka projektanta, radzilabym te decyzje przemyslec.

To byl nasz pomysl,ale to do przemyslenia-chcielismy uniknac zapachow z drugiej strony latac za kazdym razem po to pierwsze do glownej lazienki w nocy np. moze byc uciazliwe.

Parter - wezcie pod uwage, ze ktos z Was zlamie noge, bedzie obloznie chory itp, jednym slowem, chodzenie na gore bedzie niemozliwe. Pokoj-kino da sie przerobic na sypialnie, umyc sie bedzie mozna tylko w umywalce

Pokoj-kino to moje hobby i zabezpieczenie na nieprzewidziane sytuacje..Parter ma byc czescia tylko dzienna a gora nasza familijna.Nie mielismy zamiaru sie kapac na parterze i latac na gore po ciuchy.Myslimy,ze jezeli ktos z domownikow nie bedzie mogl chodzic na gore to zmiany beda ogromne nie tylko lazienka na dole-zona pracuje z osobami na miedzy innymi na wozka i czasami bardzo błache rzeczy sa nie do pokonania dla tych osob.Taka sytuacja wiaze sie z przebudowa calego domu(zlikwidowanie schodow,poszerzenie dzwi,obnizenie blatow w kuchni to tylko poczatek)

To moj zbzikowany punkt widzenia, ale przezylam podobna sytuacje, wiec wiem, jak moze byc uciazliwa.

Okno w WC czy lazience naprawde jest dobra rzecza. Nie tylko do wietrzenia sluzy, ale i doswietlenia pomieszczenia swiatlem naturalnym.

Okno bedzie w WC(nasze niedopatrzenie),mamy nadzieje juz sobie poradziłas z sytuacja i wszystko juz ok.

Schody ja osobiscie wolalabym ze spocznikiem, nawet po trzech stopniach, anizeli zabiegowe. Male dzieci i starsi ludzie moga miec z zabiegami problemy. Ale to szczegolik.

Projektant powiedział,ze wykonawca schodow jakie bedziemy chcieli-do przemyslenia.Schody musza byc bezpieczne.

Wejscie bezposrednio z garazu do domu moze skutkowac zapachami samochodowymi w czesci mieszkalnej. Mozna przerzucic szafy w waitrolapie na druga strone (od spizarni) i do niego zrobic przejscie. Wtedy wszystkie drogi z zewnatrz wioda do wiatrolapu (kurtki, brudne buty itp)

Tyle o tym slyszelismy i nie zwrocilismy na to uwage-BRAWO

a ponadto istnieje wiecej mozliwosci na rozsadne zagospodarowanie hallu.

Prosze rozwinąć

Przy salonie 24m2 hall ponad 18m2 to niegospodarnosc. To moze byc uznawane za wade domku.

Z drugiej strony, dom wcale maly nie jest, a to nadaje wraznie duzej przestrzeni. Moze Wam o to chodzilo?

Hol zostal juz zmniejszony,a dom ma byc nieduzy,przytulny o przestronny.

Ogolnie to plan domu jest fajny, naprawde.

Kazdy indywidualny jest szyty na miare i to, co jednym odpowiada, drudzy moga krytykowac i odwrotnie. Ustawienie wg stron swiata jak najbardziej ok.

Zamieszczam nowe rzuty z pomniejszonym holem i pozmieniana gorą

http://images45.fotosik.pl/165/03ca3487f756f1dam.jpg

http://images44.fotosik.pl/165/d76a9cca0ae69611m.jpg

Czekam na nowe spostrzezenia.

Z gory DZIEKI

A ja mam takie pytanie.

Czy drzwi od kotłowni nie powinny się otwierać na zewnątrz kotłowni??

Coś mi się wydaje, że powinny być otwierać na zewnątrz ( w razie wybuchu powinny być wypchnięte)

A co do samego projektu to zastanówcie się nad powiększeniem toalety i zamianę ją na małą łazienkę z prysznicem. Ułatwi to życie, przerabiałem to u znajomych. mają na dole tylko WC i kiedy zostaliśmy u nich na noc musieliśmy biegać na górę aby się umyć.

A ja mam takie pytanie.

Czy drzwi od kotłowni nie powinny się otwierać na zewnątrz kotłowni??

Coś mi się wydaje, że powinny być otwierać na zewnątrz ( w razie wybuchu powinny być wypchnięte)

Bardzo mozliwe,ze ma racje zapytam projektanta

A co do samego projektu to zastanówcie się nad powiększeniem toalety i zamianę ją na małą łazienkę z prysznicem. Ułatwi to życie, przerabiałem to u znajomych. mają na dole tylko WC i kiedy zostaliśmy u nich na noc musieliśmy biegać na górę aby się umyć.

Wejscie na pierto nie jest,az tak meczace.Nie az tak czesto sie gosci znajomych na noce :D chyba,ze masz na mysli sezon "grilowania" :D

Musimy sie powaznie zastonowic bo moze rzeczywiscie bedzie ona przydatna "czasami" :D

W pierwszej kolejności zaznaczam, że ogólnie to mi się podoba. :)

Na parterze brakuje łazienki. Sytuacje są różne: złamana noga, ciocia z Krakowa, wybłocony pies, kłótnia w rodzinie...

W salonie brakuje okna na przeciwko tego wielkiego w jadalni.

Chyba zrezygnowałabym z wiatrołapu.

Prawdopodobnie proporcje kotłowni/pom. gospodarczego można zmienić. Moim zdaniem kotłownia jest albo za mała, albo za duża (w zależności od rodzaju pieca).

kuchnia: zrezygnowałbym z drzwi z przedpokoju, ale zrobiłabym "przechodnią" spiżarnię.

Wejscie na schody od strony salonu to pomyłka. Jak dziecinni goście będą wam biegać w czasie przyjęcia... Gdyby odwrócić te schody i przesunąć na planie w lewo...

Trudno mówić coś o planie góry, jak nie wiadomo, co z dachem. Może warto wziąć pod uwagę płaski? To wielkie okno przez dwie kondygnacje dobrze by z takim grało. Gdyby miał być spadzisty, to trzeba na nowo przemysleć funkcjonalność np łazienek, no i zastanowić się, czy pokoje dzieci nie będa za małe.

Dzieciom brakuje garderoby. Można ją pewnie wyciąć z łazienki (nawet gdyby wejscie miało być z łazienki, to ok.)

Zastanowiłabym się nad takim podziałem góry, żeby każde z dzieci miało własną łazienkę przy pokoju (można przecież wykorzystać pion kuchenny). Niekoniecznie z wanną, ale osobną.

Dałoby się to osiągnąć, gdyby jeden pokój dziecinny+łazienka+łazienka rodziców był z jednej strony osi domu, a drugi+łazienka+pralnia - z drugiej.

Wtedy też dodałabym okna na taras w pokojach dziecinnych.

Gdyby nieco zmniejszyć sypialnię państwa domu, można by było pewnie wygospodarować osobną pralnię z prasowalnią. Bo w tym projekcie w ogóle nie uwzględniono miejsca na zdjęte z suszenia pranie i stanowisko do prasowania/segregowania prania.

W dużej sypialni łóżko wstawiłabym pod to wielkie okno, a "posiedzenie" zaplanowałabym vis-a-vis drzwi. Przy powiększonym (!) oknie.

Oczywiście zmiany zagospodarowania góry wpływałyby na elewację, ale myślę, że to mogłoby być z korzyścią dla całości.

Pokaż koniecznie rysunki bryły, bo same rzuty to mało. domu nie planuje się jak mieszkania - skosy, schody, piony itp. mocno wpływają na funkcjonalność i obraz całości.

Powodzenia!

Wc przy wejściu nie jest dobrym pomysłem. Moi znajomi tak mają i jest to nie funkcjonalne. Drzwi od kibelka są wiecznie otwarte i jak się wchodzi do ich domu to wiecznie na otwarty kibel. Radzę zamienić go miejscami ze spiżarnią a wejście od strony mieszkania a nie wiatrołapu. Poza tym do spiżarni powinno się jednak wchodzić z kuchni a nie z wiatrołapu. Gwarantuję, że kilka razy częściej będziecie wchodzić do spiżarni niż do domu. Sypialnia rodziców jest moim zdaniem za duża. Ma się tam zmieścić łóżko i dwie szafki nocne ew. szafa na ubrania. Wchodzisz tam o 22 i wychodzisz o 6 rano. Co innego pokoje dzieci. Dzieciaki siedzą w nich cały dzień i powinny być duże, funkcjonalne i nie od południa, chyba że okna przysłonięte będą tarasem albo wykosztujecie się na okna trzyszybowe z refleksem odbijającym promienie słoneczne bo inaczej latem się ugotujecie. Moje uwagi dot nasłonecznienia są nieistotne jeśli macie drzewa blisko domu. One załatwią sprawę w lecie.

Pozwole sobie popolemizowac z poprzedniczka w kilku kwestiach :)

Salon moze miec okno, ale wcale nie musi. Tam bedzie z tego co zrozumialam polnoc i mozliwie najwezszy pas ogrodka. Doswietlenie przez jadalnie i z boku jest wystarczajace, "slepe" sciany bardzo sie przydaja - pokoj jest zdecydowanie ustawniejszy.

Wiatrolap wazna rzecz - nie tylko ma zatrzymac ciepelko, ale i rozne "smieci" i balaganik ciuchowo-butowy. I niekoniecznie np. listonosz musi miec wglad na mieszkanie. Wazne, zeby nie byl za malutki.

Spizarnia taka jaka jest, jest ustawna. Przechodnia, z dwojgiem drzwi, przy tej wielkosci... szkoda miejsca.

Dwoje lazienek dla dzieci, to juz burzujstwo :wink: Na dole jedna, na gorze trzy i bedzie "dom z lazienkami" (a sa drogie i trzeba je sprzatac...). Ja wybralabym jedna, a wygodna - 9 m jest super. Male dzieciaki moga chciec kapac sie razem (ja uwielbialam pluskac sie z siostra w jednej wannie...), rodzic ma nad nimi lepsza kontrole. W razie czego jest "awaryjna" lazienka rodzicow.

NB. ja naprawde wstawilabym tam muszle - bedziecie przeklinac, jesli tego nie zrobicie. Coz by tam trzeba bylo robic, zeby stale smierdzialo i przesaczalo sie przez zamkniete drzwi, zwlaszcza przy dobrej wentylacji (w razie czego jest tez okno)??? 8)

Jesli w lazienkach dzieci sa duze szafy, garderoby nie sa konieczne.

Natomiast zgadzam sie w zupelnosci co do pralni i suszarni (mamy -20 na dworze, albo mzy od tygodnia na ogrodku nie wysuszysz...). Gacie i posciel na sznurku w lazience - bleeee....

Wogole pomieszczenia gospodarcze, miejsce na szczotke, na scierki, deske do prasowania, na koszyczek wielkanocny, klamerki i suszarke i inne tego typu sa jednak niezbedne...

Zgadzam sie z kierunkiem schodow, ale przeprojektowanie bedzie rewolucja w tym projekcie.

I ta lazienka na parterze. Jesli sie da, wkleilabym jakis prysznic, mimo wszystko.

No i pamietajcie, to Wasz dom, nie zadnego z nas ;)

Dzieci mają to do siebie, że rosną - mała prosta łazienka, ale własna, będzie dobrym sposobem na uniknięcie konfliktów. Sprawdziłam.

Salon z oknami - jaśniejszy, ale się nie upieram. Okno mogłoby być takim tylko wąskim paskiem wzdłuż ściany - super wygląda.

Wiatrołap w formie zamkniętej jest potrzebny tylko wtedy, gdy za nim jest od razu otwarty salon czy większa przestrzeń, ale tam byłyby tylko jakieś drzwi albo ściana... Żaden listonosz nie zajrzy ani wiatr hulał nie będzie. Nie mam i nie narzekam. W otwartym, zwłaszcza tak niewielkim, na pewno łatwiej rozebrać gości.

Przejściowa spiżarnia - również wypraktykowałam - bardzo się sprawdza (zakupy można wnieść bez łażenia z nimi przez mieszkanie). Faktycznie półek w niej byłoby mniej, ale i wygoda mniejsza.

Co do garderoby u dzieci - nie upieram się absolutnie, właściwie w szafie jest lepszy "przegląd", chodzi mi o dużo zamkniętego miejsca na ciuchy (lato/zima) i nadmiar sprzętów/zabawek.

Zwracam jeszcze uwagę na otwarcie kuchni na jadalnię - prawdopodobnie w przedstawionym projekcie jest o jedną szafkę za dużo na lewo od kuchenki - ja bym cały czas zawadzała o róg.

Czy macie już projekt bryły?

W pierwszej kolejności zaznaczam, że ogólnie to mi się podoba. :)

Na parterze brakuje łazienki. Sytuacje są różne: złamana noga, ciocia z Krakowa, wybłocony pies, kłótnia w rodzinie...

Chyba tym psem nas przekonałas ,mialem psa i wiem jak to moze byc przydatne.Oboje lubimy pieski wiec pewnie jakiegos kiedys bedziemy mieli.

W salonie brakuje okna na przeciwko tego wielkiego w jadalni.

Okno nie jest problem,pozniej mozna wstawic,po rozmowie z projektantem wnetrz.

Prawdopodobnie proporcje kotłowni/pom. gospodarczego można zmienić. Moim zdaniem kotłownia jest albo za mała, albo za duża (w zależności od rodzaju pieca).

Jeszcze nie wiemy jaki bedzie piec.Sciany dzialkowe mozna przeciez przesuwac.

Wejscie na schody od strony salonu to pomyłka. Jak dziecinni goście będą wam biegać w czasie przyjęcia... Gdyby odwrócić te schody i przesunąć na planie w lewo...

Jak beda biegac to im bramke taka dla dzieci zamontuje :D Schody nie beda napewno zbiegowe to musi uledz zmianie.Porozmawiam o tym projektantem.

Trudno mówić coś o planie góry, jak nie wiadomo, co z dachem. Może warto wziąć pod uwagę płaski? To wielkie okno przez dwie kondygnacje dobrze by z takim grało. Gdyby miał być spadzisty, to trzeba na nowo przemysleć funkcjonalność np łazienek, no i zastanowić się, czy pokoje dzieci nie będa za małe.

Dach bedzie dwuspadowy na strone tarasu i sypialni.Boimy sie o wielkosc pokoju dzieciego od strony tarasu.Czy ze spadem nie bedzie za maly.

Dzieciom brakuje garderoby. Można ją pewnie wyciąć z łazienki (nawet gdyby wejscie miało być z łazienki, to ok.)

Zastanowiłabym się nad takim podziałem góry, żeby każde z dzieci miało własną łazienkę przy pokoju (można przecież wykorzystać pion kuchenny). Niekoniecznie z wanną, ale osobną.

Mamy synka i lada godzina bedzie drugi synek wiec sie chyba dogadaja.

Wtedy też dodałabym okna na taras w pokojach dziecinnych.

Jest to strona północna wiec chcemy ograniczycz okna do minimum,no i dach ma schodzic na tą strone.

Gdyby nieco zmniejszyć sypialnię państwa domu, można by było pewnie wygospodarować osobną pralnię z prasowalnią. Bo w tym projekcie w ogóle nie uwzględniono miejsca na zdjęte z suszenia pranie i stanowisko do prasowania/segregowania prania.

Chcemy aby dom nie był za duzy,plan był ma ok140m2 suszarnia,pralnia to dodatkowe metry.Nie wiem czy dobrze licze ale, koszt wybudowania m2 domu to ok 2500zl liczmy,ze ma suszarnie potrzeba 5m2.Suszarka dobrej klasy o wkladzie 7kg ok 2500zł wiec;

-5m2x2500zl=12500zl+ogrzewanie roczne tego pomieszczenia(zalezne od domu)

Suszarka to koszt 2500zł mrozy sa przez max 6 miesiecy,liczmy co drugi dzien robimy pranie 7 kg ,suszarka taka zuzywa srednio 3kW na godzine(7kg wkad suszy sie max godz.) pomnozmy to razy tak dla bepieczenistwa.Teraz 1 kW kosztuje 0,3901zł.

90(dni suszenia w roku)x2(godziny dziennie)=180godzin suszenia x 3kw=540kWh x 0.3901=210.654zl na rok

12500zl koszt wybudowania szuszarni

210.654 koszt suszarki roczny+sama suszarka 2500 ale to zakup jednorazowy

Pokaż koniecznie rysunki bryły, bo same rzuty to mało. domu nie planuje się jak mieszkania - skosy, schody, piony itp. mocno wpływają na funkcjonalność i obraz całości.

Powodzenia!

:D

Nie mamy jeszcze bryly bo chcielismy jak najscislej okreslic rzuty,a potem bryła i poprawki.