Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Salon moze miec okno, ale wcale nie musi. Tam bedzie z tego co zrozumialam polnoc i mozliwie najwezszy pas ogrodka. Doswietlenie przez jadalnie i z boku jest wystarczajace, "slepe" sciany bardzo sie przydaja - pokoj jest zdecydowanie ustawniejszy.

Tamta strona to wschod,a okno zawsze mozna wstawic.

Spizarnia taka jaka jest, jest ustawna. Przechodnia, z dwojgiem drzwi, przy tej wielkosci... szkoda miejsca.

Racja

Dwoje lazienek dla dzieci, to juz burzujstwo :wink: Na dole jedna, na gorze trzy i bedzie "dom z lazienkami" (a sa drogie i trzeba je sprzatac...). Ja wybralabym jedna, a wygodna - 9 m jest super. Male dzieciaki moga chciec kapac sie razem (ja uwielbialam pluskac sie z siostra w jednej wannie...), rodzic ma nad nimi lepsza kontrole. W razie czego jest "awaryjna" lazienka rodzicow.

NB. ja naprawde wstawilabym tam muszle - bedziecie przeklinac, jesli tego nie zrobicie. Coz by tam trzeba bylo robic, zeby stale smierdzialo i przesaczalo sie przez zamkniete drzwi, zwlaszcza przy dobrej wentylacji (w razie czego jest tez okno)??? 8)

Jestesmy podobnego zdania co do dwoch łazienek dla dzieci,dla nas musi byc osobna po to chocby aby nikt nikogo nie poganiał.W naszej łazience jednak bedzie sedesik.

Zgadzam sie z kierunkiem schodow, ale przeprojektowanie bedzie rewolucja w tym projekcie.

I ta lazienka na parterze. Jesli sie da, wkleilabym jakis prysznic, mimo wszystko.

Porozmawiam o tych schodach i prysznicu na dole z projektantem.

No i pamietajcie, to Wasz dom, nie zadnego z nas ;)

Tak wiemy wazne sa dla nas wasze uwagi ''bo co 4 oczy...''

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okno mogłoby być takim tylko wąskim paskiem wzdłuż ściany - super wygląda.

Takie okno bardzo sie nam podobaja, ale jeszcze nie wie jak bedzie wygladac bryla -czasami trzeba isc na kompromis

Co do garderoby u dzieci - nie upieram się absolutnie, właściwie w szafie jest lepszy "przegląd", chodzi mi o dużo zamkniętego miejsca na ciuchy (lato/zima) i nadmiar sprzętów/zabawek.

Bedziemy musieli poradzic sobie z tym problemem przez przemylane umeblowanie.

Zwracam jeszcze uwagę na otwarcie kuchni na jadalnię - prawdopodobnie w przedstawionym projekcie jest o jedną szafkę za dużo na lewo od kuchenki - ja bym cały czas zawadzała o róg.

Czy macie już projekt bryły?

Rog sprobujemy zaokrąglić.Bryly jeszcze nie ma,chcielismy "dopieścić" rzuty.

widze, ze wątek wzbudził burzę mózgów :) To fajnie, bo projekt wygląda sympatycznie i pewnie wam miło, że spotkał się z aprobatą.

Popieram wiele łazienek, schowków (garderoby!!!), okien, płaski dach (musi być dwuspadowy?), drewnianą elewację (miejscami, nie po całości) i pokój gospodarczy, całkiem spory nawet, gdzie można na stałe mieć rozłożoną deskę do prasowania i gdzie znajdzie miejsce mop.

Nie przekonuje mnie suszarka do prania - gdzieś to wysuszone pranie trzeba poskładać, poprasować zanim trafi do szaf. Nie wyobrażam sobie, żeby moja pani od sprzątania uciekała z prasowaniem z salonu na dźwięk dzwonka u drzwi. Serio. Pomieszczenie przynajmniej 7 m2 z oknem. Wiem, że to dodatkowe pieniądze, ale chyba nie tu należy szukać oszczędności.

Możliwe, że taki pokoik wykroi się wam sam na poddaszu, jeśli dach będzie miał spory kąt nachylenia...

widze, ze wątek wzbudził burzę mózgów :) To fajnie, bo projekt wygląda sympatycznie i pewnie wam miło, że spotkał się z aprobatą.

Bardzo nam miło,na poczatku nic sie nie działo i myslelismy,ze nikt sie odezwie.

Fajnie,ze mozna sie Wami wesprzec.Z gory WSZYSTKIM WIELKIE DZIEKI.

Popieram wiele łazienek, schowków (garderoby!!!), okien, płaski dach (musi być dwuspadowy?), drewnianą elewację (miejscami, nie po całości) i pokój gospodarczy, całkiem spory nawet, gdzie można na stałe mieć rozłożoną deskę do prasowania i gdzie znajdzie miejsce mop.

Trzy łazienki w domu ok 140m2 to chyba wystarczajaco wrecz duzo.Schowki tak musi byc sporo to juz wiem.Mieszkamy w IRL i wynajmujemy domek(wlasnie sie przeprowadzamy do nowego domku) w ktorym brakuje na podstawowe rzeczy schowkow.Dach dwuspadowy nie musi byc,płaski moze.Drewniana elewacja jest ładna jak jest nowa,w irl byla moda 5-6 lat temu na drewniane elewacje, teraz nie wygladaja juz ładnie.Moze to tylko brak corocznej konserwacji.

Nie przekonuje mnie suszarka do prania - gdzieś to wysuszone pranie trzeba poskładać, poprasować zanim trafi do szaf. Nie wyobrażam sobie, żeby moja pani od sprzątania uciekała z prasowaniem z salonu na dźwięk dzwonka u drzwi. Serio. Pomieszczenie przynajmniej 7 m2 z oknem. Wiem, że to dodatkowe pieniądze, ale chyba nie tu należy szukać oszczędności.

Możliwe, że taki pokoik wykroi się wam sam na poddaszu, jeśli dach będzie miał spory kąt nachylenia...

Chcemy sie zmiescic w zaplanowanej wielkosci domu ok140m2,nie chcemy przeinwestowac,budowa domu bedzie z kieszeni,po powrocie utrzymac go tez bedzie trzeba.Kazdy WASZ pomysl jest dla nas wazny i napewno przemyslimy 2xrazy.

Wydaje się, że płaski dach to spora oszczędność, bo chociaż trzeba pewnie (nie mam doświadczeń) lać strop, to powierzchnia jest prawie dwa razy większa niż takiego z dużym spadkiem i dachówką. Ale nie wiem, jak to się sprawdza. My mamy taki ze spadkiem :([/url]

Po przemyśleniach planujemy następujące zmiany:

- poszerzyć korytarz do 2 m (obecnie mam 1,5 i chociaż przyjmuje się w normach że to już jest szeroko dla mnie jest kiszka), będzie więc 2 jak tu:

[/img]http://www.fmix.pl/zdjecie/945923/screenhunter-01-jul-20-22-07[/img]

- poszerzyć jadalnie jak tu do 4m:

[/img]http://www.fmix.pl/zdjecie/945924/screenhunter-02-jul-20-22-07

- z 1 gabinetu dzięki pszerzenia domu o ok 2 m tak aby miec tą jadalnię min 4 kosztem dotychczasowego gabinetu zrobimy drugi gabinet

- rezygnacja z WC na rzecz garderoby przy wejściu

- wejście do spiżarki z kuchni

- wyjście do ogrodu z suszarni, z sypialni (z pokoi dzieci do zastanowienia)

- zadaszenie nad tarasem 5 m (być może częściowo rozsuwany dach/markiza?)

Dodatkowe sugestie wklejone na szkicach

http://www.fmix.pl/zdjecie/945922/plan-2

i

http://www.fmix.pl/zdjecie/945920/plan

nie działa bo źle kody wpisujesz.

W początku kodu w nie może być znaku [size=5][b] /[/b][/size] bo w niektórych masz - stawia się go na końcu, do tego musisz mieć link który kończy się jpg

a jeszcze jedno, zanim wrzucisz fote na jakiś serwer to zmniejsz rozmiar na do 650x480 bo ta wyżej lekko przyduża :)

przy okazji polecam konto na fotosiku i narzędzie do wrzucania tam zdjęć fotosik manager - tworzy kilka kodów wybierasz właściwy i tylko wklejasz na forum :)

Wstępnie planujemy następujące zmiany:

1. maksymalne wykorzystanie powierzchni dopuszczalnej zabudowy z WZ czyli powiększenie domu z obecnych ok 230 m zabudowy do ok 260-270

2. Poszerzenie korytarza do 2m (jak na poniższym zdjęciu z rozmiarami korytarza)

3. Poszerzenie domu w osi W-Z tak aby jadalnia (zaznaczona na poniższym zdjęciu ) miała min 4 m szerokości (jak na poniższym zdjęciu z rozmiarami jadalni)

4. Rezygnacja z WC przy wejściu-zamiast tego garderoba

5. Wejście do spiżarni od strony kuchni

6. Zamiast 1 dużego gabinetu, kosztem jego powierzchni i może kosztem powierzchni sypialni (sypialna nie mysi być bardzo duża) i w wyniku poszerzenia domu w osi W-Z jak w pkt. 3 dodatkowy gabinet od strony północnej

7. W sypialni wyjście do ogrodu na zachód i niskie okno na północ (jak na zdjęciu wklejonym na poniższym zdjęciu )

8. Wyjście do ogrodu z łazienki/sauny- tam być może kiedyś dobuduje dodatkowo przeszklone pomieszczenie –można przewidzieć tam mały taras na podmurówce i wyprowadzenie instalacji do światła i ogrzewania

9. Wyjście do ogrodu z suszarni- to słuszna uwaga od moich znajomych których dom oglądałem aby z miskami z praniem nie latać przez całe mieszkanie

10. Kotłownia – jak najmniejsza byle się wszystko zmieściło

11. Suszarnia może być powiększona kosztem np. kotłowni (odwrotne proporcje) bo zawsze mamy masę suszenia i dobrze aby się tam mieściło

12. Doświetlenie korytarza jak na zdjęciu wklejonym na poniższym zdjęciu

13. Zadaszenie nad tarasem od południa 5 m zamiast 3

14. Położenie domu od granicy zachodniej nie 13 ale 15-16 m (w zależności jaka będzie długość domu po ww modyfikacjach np. poszerzeniu zgodnie z pkt.3

16. Wiatrołap przy wejściu – w miarę możliwości powiększyć mam na myśli miejsce, w którym my czy goście się rozbierają i ubierają do wyjścia) - obecnie w domu u nas jest chyba podobnie małe jak na planie i to jest bardzo męczące: dzieciaki zawsze ubierają się jednocześnie siedząc na podłodze, pies po nich skacze, a my musimy czekać - być może do pomyślenia jak wykorzystać w tym celu właśnie hol za wiatrołapem który będzie chyba dość dużym węzłem komunikacyjnym – czy tą przestrzeń da się jakoś wykorzystać

17. Okna

a. w salonie jak na zdjęciach wklejonych na poniższym zdjęciu

b. w sypialni jak pisałem w pkt.7

c. w łazience z wyjściem do ogrodu

d. w suszarni jw.

e. w kotłowni najlepiej bez jeśli wystarczy jakaś wentylacja

f. w gabinetach standardowe np. kwadratowe

g. w pokojach dzieci- durze najlepiej z wyjściami do ogrodu

Witam Wszystkich forumowiczów!

Proszę o ocene mojego projektu, zdecydowalem sie na indywidualny projekt, ktory jest na ukonczeni, gdybyscie mogli popatrzec i ocenic czy cos byscie zmienili w tym domu?

Nasze zamierzenia sa takie, ze na razie nie tykamy góry, tzn pokoju, garderoby i łazienki to ma być alternatywa na przysżłość, gdyby zabrakło nam na dole miejsca a w parze z tym przybyło budżetu :)

Dlatego na górze jest planowana nasza sypialnie , garderoba i łazienka.

Za wszystkie cenne uwagi z góry dziękuję.

P.S. brak jest okien dachowych, ale są w planie do zrobienia.

http://images50.fotosik.pl/167/a27bcb40edf202bfm.jpg http://images49.fotosik.pl/167/3a28e0bc0491fed9m.jpg http://images49.fotosik.pl/167/64f4d76c8e25f873m.jpg http://images50.fotosik.pl/167/f3e9cde367ccb984m.jpg http://images41.fotosik.pl/163/49596e7021b520c3m.jpg http://images40.fotosik.pl/163/b1f77b955d35ba15m.jpg http://images38.fotosik.pl/163/83c4a1b14e4f1953m.jpg http://images46.fotosik.pl/167/861072fd6b0e7c31m.jpg http://images41.fotosik.pl/163/5a317e208ed14cdcm.jpg

Dzieki ProStaś - faktycznie nie wpadlem na pomysl z tym przesunieciem wyjscia na taras na wysokosc schodow - dobry pomysl!

Okno w lazience bedzie, bo to podstawa, tylko jescze projektantka mysli nad jego ksztaltem zeby pasowal do górnego okna balkonowego.

Nie rozumiem dokladnie o co Ci chodzilo z tym zadaszeniem

dziekuje za mile slowa dot. projektu

okno w łazience kwadratowe szerokości tego z balkonetą powyżej :)

Śliczny projekt.

Niestety majątek będzie kosztowało wykończenie, ale do kieszeni nikomu nie zaglądam... Ostatnio próbowałam zorientować się w cenie okiennic - mogą pożreć więcej niż same okna :(

Myśleliście o jakimś przeszkleniu zamykającym kuchnię? Takim na 1/3. Kuchnia jest zbyt otwarta moim zdaniem, a jednocześnie szkoda by było światła z tego narożnego okna, gdyby chociaż częściowo ją zamknąć ścianą. płyta szklana z możliwością zasłonięcia np roletą byłaby tam na miejscu.

Nie zauważyłam miejssca na pranie/suszenie i pralkę. To ważne.

Ponadto nie ma osobnego WC dla gości - nie lubiłabym obcych łażących mi po części prywatnej. Pomiędzy pokojami zrobiłabym ścianę w kształcie S - taką na chowanie szaf - wówczas garderobę można by było zmniejszyć o zgrabne WC.

Jak jest ze stronami świata? Jeśli północ jest na górze obrazka, to chyba wolałabym oodbicie lustrzane - sypialnie od zachodu czy południa latem mogą być nieprzyjemne. Podobnie jadalnia na wschód to pomyłka - więcej czasu spędza się przy stole pod wieczór niż rano i miło gdyby stół był ładnie oświetlony.

Święta racja, ProStaś, w sprawie wyjścia na taras w kącie pod schodami - to miejsce pozostałoby niewykorzystane, a droga n taras wiodłaby przez "posiedzenie", gdyby zostawić tak jak jest...

Będziecie mieć dużo frajdy z tego domu!

"ma" - WC jest planowane wlasnie w spizarce :) tzn jakos to przedzielimy i bedzie przynajmniej pod reka.

zyje nadzieja ze az taki drogi to projekt nie jest :) dach jest malo skomplikowany wiec na tym zaoszczedzimy.

Trudno mi sobie wyobrazic to przeszklenie w kuchni - jak masz czas i ochote to mozesz cos w waincie dorysowac :) moze mi to oczy otworzy.

Wejscie do domu bedzie od wschodu....

dzieki za odpowiedz

Witam

No projekt ma pare plusów, jednak moim zdaniem ma także pare minusów...ważne żeby te plusy ich nie przysłoniły...więc tak:

-na oko ciut mała sień, można chyba powiększyc zmniejszając podcień wejściowy

-wyjście z sieni wprost na ścianę - korytarz dośc wąski, jakos klaustrofobicznie wg mnie

-mała kuchnia - cóż może stołujecie sie na mieście, ale jesli nie to kuchnia mała, po odjęciu okna, lodówki i okapu nad kuchnią zostanie może 1metr ściany na górne szafki, wiem, że jest spiżarnia, ale ponoc ma byc zmniejszona na rzecz wc, więc... małakuchnia

-kominek w kiepskim miejscu, mało widoczny z głównego salonu

-bardzo dyskusyjna ustawnośc sypialni z podwójnym łóżkiem

-powierzchnia kuchni, jadalni i salony to około 60m2, z tym, że większośc tej powierzchni to komunikacja (dojście do wyjścia na taras, dojście do schodów

Oczywiście można powyższych uwag nie brac wogóle pod uwagę, jeśli ktoś się z nimi nie zgadza i będzie dobrze się czuł w tej przestrzeni w obecnej formie. Mnie by jednak parę rzeczy bardzo przeszkadzało...

Pozdrawiam

dzieki za uwagi

ten kominek zostal wcisniety tak awaryjnie. bo na dzien dzisiejszy nie chcemy kominka, ale roznie bywa dlatego tam bedzie jedynie komin i potem zadecydujemy czy zostajemy na kominku zewnetrznym na tarasie czy wewn.

Co do korytarzyka, to juz nie pierwsza uwaga wiec cos z tym musze zrobic, mysle o zrezygnowaniu z drzwi i scianki dzielacej wiatrolap z korytarzem, moze wtedy sie to bardziej przestronne zrobi. Hmm juz sam nie wiem.

Dzikuje jescze raz i pozdrawiam

Witam, projekt jest indywidualny, to znaczy, że musi spełniać Wasze wymagania, być wygodny dla Waszego stylu życia, czy ilości przyjmowanych gości.

Oceniając go z mojego punktu widzenia to

- Mała kuchnia- tak na prawdę ta ilość mebli by mi nie wystarczyła.Dobrze, że macie spiżarnię, bo ona przynajmniej posłuży do schowania wielu kuchennych akcesoriów (zerknijcie do spiżarni Toli- wzór ergonomii i praktyczności)

-brak wc dla gości- nie chciałabym, aby krążyli mi po domu, tym bardziej, że na tak dużą powierzchnie powinno się znaleźć miejsce- proponuję podzielić garderobę na dwie części,tym bardziej, że byłoby to przy wejściu do domu i strefie dziennej (na pewno nie w spiżarni :o )

- Wasza część nocna- Wasza sypialnia ok, ale pokoje dzieci według mnie są małe- nie wiem w jakim są wieku (i czy wogóle) ale zwróćcie uwagę, że w wieku szkolnym zaczyna się przyjmowanie gości w swoich pokojach- wasze dzieci będą mogły przyjąć po jednym koledze. Chyba , że u Was praktykuje się rodzinne nasiadówki w salonie- Wy swoich gości, oni swoich....

- Kominek dałabym pod schody, w kąciku jadalnym jest tak na odczep się

Mam nadzieję, że nie uraziłam Was swoimi spostrzeżeniami. :D