Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dom zostanie zbudowany na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, z tym, że bliżej Częstochowy . Dziękuję za informacje, zapewne się do Ciebie odezwę jak będę miał zaktualizowane zestawienie wszystkich okien.

No proszę my też budujemy naszego płaskodachowca bliżej Częstochowy, dokładnie jade do niej 25 - 30 min:) Tylko od tej drugiej strony, jeszcze w łódzkim. Ja robiłam zestawienie okien bo mamy ten sam problem - potrzebuje okien bezpiecznych i ciepłych. Do mojego domu wyszło mi, że markowy producent (jesli się zdecydujemy) szarpnie nas na jakieś 90tyś :-? Do tego drugie tyle pewnie zawołają za rolety. Nie podoba mi się taka cena i cały czas szukamy :-?

Zaczynam się na poważnie zastanawiać czy nie dać tych okien tak jak w Twoim projekcie wyżej jakieś 40 cm od podłogi? Kurcze zabiłeś mi klina :roll:

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy dużych przeszkleniach jest jeden istotny problem z którym zapewne się spotkasz. Mianowicie okna 3 szybowe czyli energooszczędne nie idą w parze z zabezpieczeniem okien folią P4, nie ma miejsca żeby to wszystko upchać w ramie. W zasadzie tylko jeden producent okien jezierski przedstawił mi ofertę na takie okna ale cena była zbyt wysoka i nie podobały mi się wizualnie te okna były strasznie masywne. Poza tym folia P4 jest tylko na 1 szybie. Zamiast P4 postanowiłem zastosować kontaktron w oknach i dobry alarm.

A odchodząc od tematu okien to Twój dom ma podobna bryłę do mojej gdyby nie piwnica i dach :) Jaka jest powierzchnia domu i z jakiego materiału planujesz budowę?

poniżej wizualizacja a w wolnej chwili postaram się wrzucić zdjęcia z budowy.

http://www.informatycy.info/images/dom/perspektywa3.jpg

http://www.informatycy.info/images/dom/elewacja3.jpg

juni2 no proszę kolejny fantastyczny dom. Koniecznie załóż dziennik albo foto prezentacje. Dom genialny - napisz coś więcej o nim :)

Co do odwodnień płaskich dachów i itp. to znalazłam w Gliwicach firmę Dyka która się tym zajmuje i mają całkiem przyzwoite ceny. Nie wiem tylko jak się to ma do jakości, bo tu mało osób zajmuje się problemem tego typu dachów i nie ma się kogo poradzić.

No proszę my też budujemy naszego płaskodachowca bliżej Częstochowy, dokładnie jade do niej 25 - 30 min:) Tylko od tej drugiej strony, jeszcze w łódzkim. Ja robiłam zestawienie okien bo mamy ten sam problem - potrzebuje okien bezpiecznych i ciepłych. Do mojego domu wyszło mi, że markowy producent (jesli się zdecydujemy) szarpnie nas na jakieś 90tyś :-? Do tego drugie tyle pewnie zawołają za rolety. Nie podoba mi się taka cena i cały czas szukamy :-?

Drugie tyle za rolety? Boże co to są za rolety?? Ja rolety wyeliminowałem na samym początku głównie ze względów estetycznych, żeby dom nie wyglądał jak bunkier oraz ze względu na koszty... chyba lepiej trochę dołożyć i zamówić okna z systemem antywłamaniowym żeby nie dały się łatwo wyważyć i zainstalować do tego alarm.

Zaczynam się na poważnie zastanawiać czy nie dać tych okien tak jak w Twoim projekcie wyżej jakieś 40 cm od podłogi? Kurcze zabiłeś mi klina :roll:

Ja kierowałem się także tutaj bardziej walorami estetycznymi, bo podoba nam się taki układ okien. Są one i tak duże, a przy tym posiadają pewne walory praktyczne. Przy ściance pod parapetem można zainstalować niskie grzejniki (chociaż ja przewiduję na razie kanałowe), ścianka "chroni" przed łatwym uszkodzeniem okna (biegające dzieci, przenoszenie mebli itp. blisko okien), przy takich oknach można zamontować szerokie parapety, które da się wykorzystać na wiele sposobów (można wykonać np. pod nimi szafki albo zabudować niski grzejnik, na parapecie można siąść, położyć się i poczytać itp.). Jeżeli do tego wymiary szyb będą mieściły się w standardzie to tylko się cieszyć :)

A tutaj dwa przykłady...

http://img132.imageshack.us/img132/9648/inne2.jpg

http://img40.imageshack.us/img40/228/parapet1.jpg

Cudne te poduchy pod oknami. Czy mogę sobie je skopiować do swojego dziennika ku pamięci? Teraz to już na 100% chce takie mieć.

Rolety sobie producenci liczą w cenie okien zazwyczaj Początkowo miałam takie obiekcje jak Ty bo też pewnie będzie alarm. Ale... przy takiej ilości okien wychodzących na południe i południowy zachód w trakcie słonecznych dni w domu będzie piekielnie gorąco. Obecnie mamy taką wystawę w domu przy znacznie mniejszych oknach i w upał słońce jest dla nas niemiłosierne. Może masz jakieś lepsze rozwiązanie tego słonecznego problemu? Chcemy zamontować kasety nad oknami, których nie będzie widać. Ponieważ ten etap i tak robi się w trakcie budowy, natomiast w późniejszym czasie mają iść rolety w kolorze okien. Jednak jakoś się nie upieram przy takim rozwiązaniu ponieważ początkowo też miałam skojarzenia z bunkrem.

Jeżeli chodzi o ochronę przed nagrzewaniem, to ja preferowałbym np. takie rozwiązanie ale z uwagi, że mój dom będzie w lesie, problem ten dotyczy mnie w mniejszym stopniu:

http://img31.imageshack.us/img31/763/inne7.jpg

Jest wiele sposobów i rozwiązań na poradzenie sobie z tym problemem, o części z nich była mowa np. w tym wątku: Jak zapobiegać nagrzewaniu pomieszczeń przez słońce w lecie?

I są to rozwiązania mnie lub bardziej kosztowne, ale wydaje mi się, że rolety do najtańszych nie należą ;) , a rozwiązań jest wiele...

ps. co do poduch na parapecie to mojej żonie także bardzo się podobają, a fotkę oczywiści możesz pożyczyć :D

Chyba tylko Ty tu Wilko zagladasz :D

Dzieki za zaineresowanie

Zaglądać a komentować to dwie różne sprawy...

Fajnie się ten wasz projekt rozwija. Mnie podobał się bardziej z płaskim dachem, miał swój charakterek. Ze spadzistym dachem nabiera lekkości, ale przestaje być spójny stylistycznie z powodu tarasu nad garażem. Rozumiem, że sprawa już jest zdecydowana, więc nie ma co przekonywać.

Zastanówcie się tylko może nad tym, jak w takim razie upodobnić stylistycznie taras do reszty - może dając lżejszą balustradę? taką bez muru? a balustradę (również tę na dole) może by zrobić z cieńszych listew? Upodobnić ją do żaluzji? Dlaczego taras na dole ma taką wyraźną balustradę? Wygląda trochę jak ogródek kawiarniany ;) Otwarcie go na ogród dawałoby wrażenie większego domu i większego ogrodu, ułatwiłoby np. przyjmowanie gości. No, chyba że ten taras ma być całkowicie zamknięty i służyć jako kojec dla dzieci czy psów... Swoją drogą to pomyślcie, czy wtedy bezpieczne jest stosowanie poziomych desek, po których łatwo się wspinać.

FAjnie ogólnie, bardzo fajnie :)

Ten projekt ma co najmniej kilka poważnych błędów nazwę to funkcjonalno-technologicznych. Nie wspomnę o bryle zewnętrznej. Podejrzewam, że projektuje go nie architekt a inwestor. Przez zawodową solidarność nie wypada mi go komentować. Ale tym samym niczym nie wyróżnia się z naszej rodzimej rzeczywistości.

Chyba tylko Ty tu Wilko zagladasz :D

Dzieki za zaineresowanie

Zaglądać a komentować to dwie różne sprawy...

Racja,dlatego naleza sie przeprosiny.:oops:

Odwagi w komentowaniu prosze wiec. :D

Fajnie się ten wasz projekt rozwija. Mnie podobał się bardziej z płaskim dachem, miał swój charakterek. Ze spadzistym dachem nabiera lekkości, ale przestaje być spójny stylistycznie z powodu tarasu nad garażem. Rozumiem, że sprawa już jest zdecydowana, więc nie ma co przekonywać.

Mojej zonie sie nie podobaja domy z plaskim dachem i nie pasowalby do otoczenia.Stoi juz obok kilka domkow.Podobaj sie mam z poddaszem uzytkowym dlatego taka decyzja.Co do tarasu to zona chce aby zostal bo nie bedzie musiala latac z posciela po schodach,zeby ja wywietrzyc.Dla mnie to bez roznicy.

Zastanówcie się tylko może nad tym, jak w takim razie upodobnić stylistycznie taras do reszty - może dając lżejszą balustradę? taką bez muru? a balustradę (również tę na dole) może by zrobić z cieńszych listew? Upodobnić ją do żaluzji? Dlaczego taras na dole ma taką wyraźną balustradę? Wygląda trochę jak ogródek kawiarniany ;) Otwarcie go na ogród dawałoby wrażenie większego domu i większego ogrodu, ułatwiłoby np. przyjmowanie gości. No, chyba że ten taras ma być całkowicie zamknięty i służyć jako kojec dla dzieci czy psów...

Swoją drogą to pomyślcie, czy wtedy bezpieczne jest stosowanie poziomych desek, po których łatwo się wspinać.

FAjnie ogólnie, bardzo fajnie :)

Ten taras na dole to tylko dodatek do wizualizacji,bo ciezko nam bylo sobie wyobrazic integralnosc tej czesci domku z ogrodem i po dodaniu okna (bocznego i gornego bocznego) jest lepiej.Ogolnie chcielismy prosty domek w bryle i budowie,ale bez przesady.Dach dwu spadowy-zamienił sie w 4spadowy nie bylo innej opcji.Nie bylismy zadowoleni z dodania bocznego okna na gorze(z powodu zmiany w dachu),ale pogodzilismy sie z tym i podoba sie nam.Ten taras na wizualizacji kompletnie nie pasuje do naszej dzialki wiec bedzie zmieniony.Dom ma prawie 18m+3m od garazu do granicy,wiec pozostaje 4m pomiedzy salonem a granica i ten taras sie tam nie zmiesci i nie pasuje do naszego wyobrarzenia ogrodu.

Ten projekt ma co najmniej kilka poważnych błędów nazwę to funkcjonalno-technologicznych. Nie wspomnę o bryle zewnętrznej. Podejrzewam, że projektuje go nie architekt a inwestor.

:o :o :o

Niestety projektuje go architekt

Przez zawodową solidarność nie wypada mi go komentować.

Wielka szkoda,bo teraz to nie bedziemy mogli spać.:cry: :cry: :cry:

Dodam,ze projekt robi moj kolega,ale przyznam ze nie jestem zadowolony do konca z jego uslug.Wszystko podalismy mu na tacy,nie mamy szczegolnych wymagan,wiemy co chcemy.Tempo powolne i brak podsuwania pomusłow,rozwiazan coraz bardziej nam denerwuje.Niby jest wszystko co chcielismy,ale czujemy nie dosyt.Dlatego tez zalozyłem ten watek z prosba o pomoc.

Niedawno założyłem działalność komercyjną, do końca roku w ramach promocji prowadzę doradztwo nieodpłatnie więc jeżeli Państwo mogą to proszę podesłać rzuty w jpg. 300dpi A4 to postaram się doradzić gdzie ewentualnie można coś poprawić.

Generalnie można powiedzieć że z projektem własnego domu jest jak z kobietą. Zawsze chcemy mieć kobietę piękną i mądrą i zawsze taka jest ale zawsze też jest coś co chcielibyśmy zmienić.

Na bazie krótkiego doświadczenie mogę stwierdzić, że nie da się zaprojektować budynku idealnego, takiego który równocześnie będzie i tani w budowie i eksploatacji, i przestronny, wygodny i funkcjonalny jednak o podstawowych prawach które zostały dawno, dawno określone powinniśmy pamiętać.

Z doświadczenia też wiem, że zawsze to co nasze (wynika to chyba z tęsknoty za upragnioną prywatną własnością) wydaje się nam piękniejsze niż w rzeczywistości jest. Dlatego właściwe jest pytanie osób trzecich o opinie. O ile nam powiedzą prawdę, bo jeżeli to dobrzy znajomi to przez grzeczność mogą czasem przytaknąć pomimo że mają inne zdanie :) Ale to nie niedosolona zupa, czy placek z zakalcem a dom czasem na całe życie. Dlatego winniśmy czasem spojrzeć na niego z innej perspektywy żeby nie okazało się że już po kilku miesiącach rzeczy które tak bardzo chcieliśmy mieć przeszkadzają nam w codziennym funkcjonowaniu.

Doradzałbym pozostanie przy projektancie i wsparcie go własnymi rozwiązaniami, projektowanie nie jest łatwe to walka z nieustannym brakiem wymiaru i kilkudziesięciokrotnym ustawianiem pomieszczeń które nijak nie chcą do siebie pasować. Efektem jest zawsze kompromis i jeżeli czasem jesteśmy skłonni z czegoś zrezygnować to koniec końców zaprojektujemy porządny budynek z którego będziemy zadowoleni. Polecam publikacje na swojej stronie o tym jak zaprojektować ładny budynek, napisałem je między innymi po to by skłonić inwestorów na przeskoczenie z kierunku polegającym na wstawianiu w projekt rzeczy które przypadkowo spodobały nam się w markecie budowlanym lub w budynku sąsiada, bogatego prezesa z końca miasta czy z zabytkowego dworku pomimo, że całkowicie do siebie nie pasują.

Co do spokojnego spania to zapewniam, że są w życiu gorsze problemy niż projektowanie domu które naprawdę moga spędzić sen z oczu.

Dodam jeszcze tylko, że Państwo jako inwestorzy nie muszą się od razu naginać do każdej sugestii każdego projektanta ponieważ budują Państwo dom mieszkalny dla swojej rodziny a nie katedrę Notre dame, która ma swoją architekturą koić dusze ;) Państwo tam mają się po prostu dobrze czuć i jeżeli pozostawią Państwo w projekcie rozwiązania niezgodne ze sztuką ale zrobią to świadomie w imię zaspokojenia własnych potrzeb to niech tak będzie.

Pozdrawiam

Swietny pomysł takie doradztwo internetowe.

Rzuty wyslalem na e-maila.Bardzo jestem ciekaw Pana zmian.

Ogolnie wszystkie poddawane przez forumowiczow pomysly staram sie przemyslec x2 bo przeciez nie zawsze kogos pomysly moga sie pokrywac z moimi potrzebami.Niemniej jednak sa one wazne i warto sie zastanowic.Nie pedze tez od razu z kazdym pomyslem do architekta,zanim go na "zimno" nie przemysle.Lece na Pana stronke poczytac publikacje :wink:

Jesli to nie problem to proszę na forum podpowiedzieć co by pan zmienił w tym projekcie.

Nie wiem czy zauwarzyłes,ze jest teraz promocja "doractwo do konca roku nieodplatne".

Uznanie ma forum to swietna reklama,dlatego tez moze sie zglosic 1.000.000 osob o doradzenie "nieodplatnie" i moze tego obawia sie Patin i slusznie,bo ja tez bym sie bał.

Z drugiej stronu "włozył kij w mrowisko" :D :D :D

Budujacy wczesniej,czy pozniej i tak tu trafiaja,wiec warto :wink:

Niektorzy przeciez maja juz renome forumowa i chyba sa zadowoleni.