mic81 15.11.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Okno to światło naturalne. Wietrzenie zostaw wentylacji. Jak się boisz strat to pomyśl o jakimś dobrym świetliku, który ma parametry izolacyjne lepsze od okna. jeżeli już zdecyduję się na okno to tylko 3 szybowy fix - nic innego nie wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.11.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) Wietrzenie zostaw wentylacji. . To zalezy - czasem jak ktoś się najadł kapusty, szybciej przewietrzyć będzie oknem Ja mam okno, bo chcę kwiaty doniczkowe w łazience. Ale w blokach ludzie nie mają i żyją. Edytowane 15 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.11.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Ja mam okno, bo chcę kwiaty doniczkowe w łazience. taki sam argument usłyszałem od żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.11.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Fix chyba wystarczy? Czy też roślinka ma potrzebę świeżego powietrza? No ale to chyba nie może mieszkać w łazience bo ta kapusta, kąpiele itp.? Fix wystarczy. Ja mam okno, bo łazienka na piętrze. Łazienka na parterze bez okna, ale raczej z przyczyn konstrukcyjnych. Roślinki w wiekszości uwielbiają wilgotne powietrze. przy WM większy problem bo jest zbyt suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 przy WM większy problem bo jest zbyt suche. No moja mama w zimie ... musi zraszać kwiatki .. Dom mocno nieszczelny, ale za to bez grzyba, ponieważ z takimi miejscami jak loggia nad jednym z pokoi czysty żelbet .. = hodowla pieczarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.11.2013 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 rób fix-a ja mam zaprojektowane 2szt 90x2300, jak zrobisz z podziałem w poziomie to dolną szybę mogą ci dać ornamentową - odpada problem jak sąsiad lubi popatrzeć mnie akurat to wisi - niech się wstydzi ten kto widzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 16.11.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Panowie czym ocieplić słup ( filar ) podtrzymujący dach nad tarasem ?Ściany idą z 20 cm styro, nie chcę dawać tyle na filar bo powstanie strasznie wielki kolos.Znacie jakieś super ciepłe maty do zastosowania ?Pod filarem dałem isomur. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.11.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Daj płytę PIR, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 16.11.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Daj płytę PIR, 50 mm grubości starczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 16.11.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Tak z grubsza licząc ocieplenie na ścianach masz 0,17W/m2K ,ocieplenie 5 cm PIR około 0,38w/m2K + różnica w materiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 17.11.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Tak z grubsza licząc ocieplenie na ścianach masz 0,17W/m2K ,ocieplenie 5 cm PIR około 0,38w/m2K + różnica w materiale rozumiem,że 100 mm to minimum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 17.11.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 10cm. to około 0,2W/mK. Musisz sam zdecydować jaka grubość dać na filar .15cm =0.13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.11.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 zbiq, jak pędzisz w kierunku pasywności to OK, ale porównaj sobie też powierzchnię i współczynnik do okien (mało kiedy mają <0.7). Rzucam jeszcze hasło "stabilność wymiarów" dla PIR, coś mi się chyba obiło o ucho że kurczliwe w czasie, ale pewności nie mam. Tak czy owak, skoro względnie cienka izolacja, rozważ też wytrzymałość mechaniczną (może twardszy XPS)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.11.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Zastanawiam się... czy ktoś próbował nalepić paski styropianu na ramę okien? Od zewnątrz albo od wewnątrz. Bo wypełnianie profili pianką montażową z puszki już widziałem w Internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.11.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 ocieplenie budynku powinno nachodzić na ramę okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.11.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Zastanawiam się... czy ktoś próbował nalepić paski styropianu na ramę okien? Od zewnątrz albo od wewnątrz. Bo wypełnianie profili pianką montażową z puszki już widziałem w Internecie Tak, tutaj masz fotki obróbki takiego okna: http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/15245979/ a tak wygląda na gotowo: http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/16945348/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.11.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 (edytowane) Pozostaje niezaklejone skrzydło. Może by na to przykleić matę z kauczuku? Tak się zastanawiam... Złoty dąb i orzech węgierski są passe. Ramy w kolorze srebrnym to szacun na dzielni http://www.bitmat.pl/pl/p/Izolacja-kauczukowa-samoprzylepna-9mm-z-aluminium/220 Wpadłem na patent odnośnie folii paroszczelnej... Chyba po prostu wytnę paski z żółtej folii paroizolacyjnej i przykleję na taśmę dwustronną. Tak sobie też myślę, że zamiast zostawiać odpływy w XPS (tak jak na tej słowackiej stronie), można zrobić odpływ rurką przezroczystą, a resztę szczeliny odpływu uszczelnić silikonem. Edytowane 18 Listopada 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 19.11.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 zbiq nie pędzi w kierunku pasywności, w dachu planuje tylko 20cm izolacji, byle normę spełnić zmieniłem zdanie będzie wełna 30-40 cm na pianę mnie nie stać - może to i lepiej zastanawiam się tylko jaką wełnę zastosować ? oraz co zrobić ze ściankami wewnętrznymi które byłu murowane pod ocieplenie w dachu grubości 20 cm, ciąć ścianki aby weszła wełna 30-40 ? oklejać z góry ścianki styro ?? podpowiecie coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.11.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 zastanawiam się tylko jaką wełnę zastosować ? oraz co zrobić ze ściankami wewnętrznymi które byłu murowane pod ocieplenie w dachu grubości 20 cm, ciąć ścianki aby weszła wełna 30-40 ? oklejać z góry ścianki styro ?? podpowiecie coś ? zrób ocieplenie poddasza a potem muruj działówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 20.11.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 zrób ocieplenie poddasza a potem muruj działówki . ścianki już pomurowane, luz między ścianką a odeskowanym dachem to około 24 cm - pierwotnie miała być piana więc by starczyło, teraz chyba będę ciął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts