Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A dlaczego zaczynają od porównania spalania anie parametrów domu? A to itak nie wszystko.

osobiście uważam że 300zł na mc to dość dużo jak na CO i CWU.

Tyle nie miałem na ekogrochu, tyle nei mam na hybrydzie ekogorchu i taniej klimy i prawdopodobnie tyle nie będę miął na hybrydzie klimy i COP1.

Edit.

A siedzę na gaciach a nie w swetrze

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W takim razie od czego zacząć aby trochę zejść?

Krzywa grzewcza 0.3

Kociol Vaillant 14 kW

Sterownik w salonie

Tzw pogodówke zamontowana

Cwu ustawiona na 47 stopni

Cyrkulacja tylko w strafach czasowych tak samo jak podgrzewanie cwu

Masz autoryzowany serwis? Na pewno masz więc dzwoń, niech serwis przyjeżdża reguluje i dobiera krzywą grzewczą do twojego budynku.

Pytanie pewnie do mnie.

Vaillant Ecotec Plus VC 146 14 kW plus zasobnik Vaillanta 150 litrów

Moc minimalną masz ok 3.3kw więc w miarę. Rozwiązaniem większego zużycia może być zasobnik. Niektórzy pisali, że zasobnik potrafi im zjeść ok.2m3 na dobę. Mój kocioł 2F zjada ok. 0.5m3 na dobę.

nieekologiczny owszem, niebezpieczny>? Dopuki jakis janusz nie bedzie grzebał i dopuki bąda robione rzetelne porzeglądy nic sie nie stanie.

To samo mozna powiedziec o prądzie, też jest niebezpieczny jeżeli bedzie użytkowany nieprawidłowo.

No nie do końca grzejnik elektryczny nie wymaga serwisu co rok płatnego i przeglądu kominiarskiego również płatnego, nie grozi również wybuchem.

Jak pokazuje ostatnia tragedia z Zakopanego w wysadzonym w powietrze przez gaz domu wszystko było OK i S.P. użytkownicy zginęli ponieważ gaz dostał się do ich domu spoza posesji i to ich zabiło. Prąd takich rzeczy nie powoduje.

Edytowane przez gawel

Co tam dalej wylewasz swoją nieudolność w gównianym domku z gównianym ogrzewaniem. Opanował już tą krzywą ? Czy potrzebujesz jakiegoś Dżejsona aby ci pomógł?

Spokojnie nie ma co się denerwować, zawsze wałkuję do urzygu że w domach nienowych jak już jest co wodne to nie ma uzasadnienia ekonomicznego rujnowanie tej instalacji i całego domu można zastanowić się na poprawą komfortu (w przypadku kopciuchów) lub obniżka kosztów ogrzewania - PV , do niedawna wyborem bezdyskusyjnym były PC , obecnie już niekoniecznie bo konkurencję stanowią PV.

W każdym przypadku trzeba zrobić analizę kosztów inwestycji i eksploatacji na minimum 5 lat do przodu.

Nie trafiają do mnie argumenty ze teraz zapłacę 50 k za PV bo potem będę miał prąd za darmo to masakra. Jeżeli te pieniądze są zaoszczędzone to ok ale jak w kredycie to nie ma o czym rozmawiać

Edytowane przez gawel

Emocje wzięły górę...

Dodam swoje "3 grosze"...twierdzenie, że jestem eko bo ogrzewam prądem zamiast gazem jest ciekawe w szczególności w Polsce, gdzie jak wiadomo ~70% energii wytwarza się z węgla.

Patrz raport GUS: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/srodowisko-energia/energia/energia-2019-folder,1,7.html

Wiadomo prąd jest lepszy niż eko groszek, czy inna forma domowego spalania wegla, jednak....

Jeżeli przeanalizować ilość zanieczyszczeń powstających podczas spalania gazu i węgla na kW, to jednak prąd wypada gorzej niż gaz jako źródło ogrzewania.

[ATTACH=CONFIG]440950[/ATTACH]

Żródło: http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id3856,emisja-co2-z-energii-elektrycznej-w-polsce

Zatem twierdzenie, że gaz zanieczyszcza i jest gorszy od grzania prądem, to trochę jak: ja nie palę śmieci bo jestem eko, daję je sąsiadowi on to robi. :-)

Generalnie spalanie czegokolwiek jest złe, najlepszą formą ogrzewania domu jest brak konieczności ogrzewania przy użyciu energii nie odnawialnej.

Ja na pewno ale Ty masz jakiś problem albo przespałeś 20 lat w odosobnieniu.

Współczesne domy nie wymagają grzania z kilkugodzinnym wyprzedzeniem bo maja zapotrzebowanie na ciepło w obecnych warunkach pogodowych do 2 kw. ILość ciepła da się dostosować na bieżąco. Jak pisza forumowicze oraz informują inni posiadacze to rozwiązanie powodujące zwiększenie ilości gazu. Poza tym już nie instaluje się w nowych domach gazu bo to nieekologiczne, drogie , niebezpieczne w eksploatacji i skazane w ciągu najbliższych lat na wymianę z przyczyn ekonomicznych i formalno-prawnych.

Zdradż mi, w jaki sposób pogodówka grzeje "z kilkugodzinnym wyprzedzeniem" ?

Znowu mam wrażenie, że nie do końca wiesz, o czym piszesz...

Edytowane przez fotohobby

Gaweł - proszę , załóż watek o wyższości prądu nad gazem, a nie rozwalaj tego tematu swoimi przemyśleniami na ten temat.

Połowa twoich wpisów poszła do kosza. Szkoda twojego czasu na pisanie i czasu moderacji na kasowanie.