Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie w marcu 75 m3 (CO + CWU wraz z pompą od cyrkulacji). Niestety cyrkulacja chodzi od 6 do 22. Nie mam aktualnie pomysłu jak tym ustrojstwem inaczej sterować żeby było bardziej ekonomicznie. Aktualnie na samą cyrkulację schodzi mi miesięcznie około 15-20 m3...

Dom 100 m2 powierzchni użytkowej + 25 m2 garaż z kotłownią.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie w marcu 75 m3 (CO + CWU wraz z pompą od cyrkulacji). Niestety cyrkulacja chodzi od 6 do 22. Nie mam aktualnie pomysłu jak tym ustrojstwem inaczej sterować żeby było bardziej ekonomicznie. Aktualnie na samą cyrkulację schodzi mi miesięcznie około 15-20 m3...

Dom 100 m2 powierzchni użytkowej + 25 m2 garaż z kotłownią.

Można to łatwo rozwiązać, stosując czujnik temperatury na powrocie z cyrkulacji, tak ustawiony, że gdy temp. osiągnie temperaturę zasobnika, to wyłącza pompę. Następuje powolne słodzenie wody i gdy temperatura spadnie o np. 4C włącza ponownie pompę.

Takie coś: https://allegro.pl/oferta/cyfrowy-termostat-w1209-regulowany-12v-obudowa-8319279949?reco_id=0c629a62-74e6-11ea-a833-b02628cb2b80&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

A jak to wszytko zasilasz tylko w wybranych godzinach (7-10, 12-16, 19-23) to jest dodatkowa oszczędność.

Sorry, ale nigdy w to nie uwierzę, po odjęciu ciepłej wody na dobę wychodzi jakieś 1,5m3 gazu na samo ogrzewanie. Takie cuda, to chyba przy 17 stopniach w domu, albo ogrzewanie musiałoby chodzi co drugi dzień..

wklejałam moje rachunki a zaręczam ci, że w domu chodzę głownie w krótkim rękawie. Dłuższy zakładam jak długo siedzę przy komputerze (brak ruchu - szybsze wychładzanie).

Moje ogrzewanie chodzi "co drugi dzień" - w sensie rzadko, bo mam szczelny, doskonale ocieplony dom, zero okien na północ, większość przeszkleń na południe, więc straty energii są niskie, a zyski słoneczne spore.

Niemniej w Małopolsce czy w Podkarpackim na pewno zużycie będzie wyższe niż w mojej Wielkopolsce, gdzie zimą najniższa temperatura zimowa kilka dni to - 5 stopni w nocy.

U mnie przez cały rok w ogrodzie kwitną bratki i nagietki.

Edytowane przez Elfir

wklejałam moje rachunki a zaręczam ci, że w domu chodzę głownie w krótkim rękawie. Dłuższy zakładam jak długo siedzę przy komputerze (brak ruchu - szybsze wychładzanie).

Moje ogrzewanie chodzi "co drugi dzień" - w sensie rzadko, bo mam szczelny, doskonale ocieplony dom, zero okien na północ, większość przeszkleń na południe, więc straty energii są niskie, a zyski słoneczne spore.

Niemniej w Małopolsce czy w Podkarpackim na pewno zużycie będzie wyższe niż w mojej Wielkopolsce, gdzie zimą najniższa temperatura zimowa kilka dni to - 5 stopni w nocy.

U mnie przez cały rok w ogrodzie kwitną bratki i nagietki.

Masz dom uszyty na miarę, zwarta bryła, dobrze wykonany, to z czasem bardzo procentuje.

Można mieć zbliżoną powierzchnię, ale "detale" potrafią podwoić koszty ogrzewania przy tej samej kubaturze grzewczej (o koszcie cyrkulacji nie wspominając).

Dobra, myślę że nie ważne jest to, czy ktoś za miesiąc ma 70m3 zużyte, czy 170m3. Myślę że w obu przypadkach jak za to, że w domu bez palenia i paprania się w węglu to i tak mało. Ważne, żeby było ciepło. Elfir, masz rację, województwo w jakim się mieszka też ma duże znaczenie.

Lokalizacja powoduje gigantyczną różnicę - we Wrocławiu jest +4, w tym czasie w okolicy Suwałk -4. Pierwsze obleci na 2 m3, drugiemu 5 m3 będzie mało - w identycznym budynku tak samo usytuowanym w terenie.

• Like 1

Zastanawiam się czy wiecie, ale PSG zafundowały nam od jutra podwyżkę opłat dystrybucyjnych.

Na Mazowszu w taryfie W3 miesięczna opłata będzie 36,53zł netto (44,93 zł brutto), zmienna 2,269 gr/kWh (2,79 gr/kWh brutto). Przy moim zużyciu wyjdzie drożej 35 zł rocznie.

W pozostałych rejonach też będzie drożej.

Pozdrawiam

Lokalizacja powoduje gigantyczną różnicę - we Wrocławiu jest +4, w tym czasie w okolicy Suwałk -4. Pierwsze obleci na 2 m3, drugiemu 5 m3 będzie mało - w identycznym budynku tak samo usytuowanym w terenie.

NIe ma aż takiej różnicy w ilości spalonego gazu przy różnicy temperatur na zewnątrz. To moze być 5m3 vs 4m3 ale nie 5 vs 2

29.02.2020 - 31.03.2020 = 112 metrów gazu, raz kominek odpal0ny dla odstresowania się w niedzielę poprzednia gdzie po pięknej Sobocie bylo gwałtowne załamanie pogody...

Wy ludzie nie macie innych problemów na kwarantanie? Tylko piszecie ciągle kto ile jaka izolacja, boże i tak połowa ludzi tutaj kłamie jak nasz rząd więc cieście się na razie życiem... zycie jest tak piękne lecz strasznie skomplikowane...