Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam dom z poddaszem , 200m2 pow.uzytkowej,kubatura prawie 700m,piec vaillant eco tec plus,kryty blacha izolacja poddasza 25cm rockwool,sciany Ytong 36,5 energo+8cm wełna,posadzka 10 cm steropian termoorganika,70m2 podłogówki reszta grzejniki,dół utrzymujemy 22stopnie,natomiast góra 20,5st.,poniewaz mamy tylko jeden obieg grzewczy a chciałbym to zmienic na dwa obiegi bo przy wiekszych mrozach niedogrzewa góry.Sezon grzewczy drugi natomiast pierwszy mieszkamy,rodzina 4osobowa przy temp.do -4 zuzycie 8m3,zcieplą wodą igotowanie,aha dodam ze na calormaticu mam ustawiony termostat,nie ustawiałem krzywej grzewczej.

Witam dom z poddaszem , 200m2 pow.uzytkowej,kubatura prawie 700m,piec vaillant eco tec plus,kryty blacha izolacja poddasza 25cm rockwool,sciany Ytong 36,5 energo+8cm wełna,posadzka 10 cm steropian termoorganika,70m2 podłogówki reszta grzejniki,dół utrzymujemy 22stopnie,natomiast góra 20,5st.,poniewaz mamy tylko jeden obieg grzewczy a chciałbym to zmienic na dwa obiegi bo przy wiekszych mrozach niedogrzewa góry.Sezon grzewczy drugi natomiast pierwszy mieszkamy,rodzina 4osobowa przy temp.do -4 zuzycie 8m3,zcieplą wodą igotowanie,aha dodam ze na calormaticu mam ustawiony termostat,nie ustawiałem krzywej grzewczej.

Jakiej wełny o jakim współczynniku?

Dom ok 140 metrów, doł podłoga, góra grzejniki. ustawiona temp na 22 stopnie.

Ogrzewanie wystartowało na początku listopada- na dobre rozpocząłem używanie gazu 20 Listopda.

Podłoga ustawiona na stale 30 stopni na caly parter.

Kocioł podłączony pod butle gazową- gaz płynny.

Zyzyłem od 20 listopda 8 % butli co daje 216 litró i mam wrażenie, że to dużo. Czytam jednak tutaj posty i wychodzi, że to bardzo mało... szokuje się troche.

Istosnym z pewnością faktem będzie, że posiadam w pełni profi kominek z płaszczem wodnym o mocy 28 kw :))) i palę w nim dziennie ok 1,5 paczki brykietu ruf za 5,80 z marketu. Gaz kupuję po ok 2,1zł za litr.

koszt wynosi więc 20,6 zł za gaz plus 9 zł za brykiet. Dziennie jest wiec ok 30zł co przy założeniu 6 miesięcznego sezownu grzewczego wynosi 15 zł jako średnoiważona w ciągu roku- Rocznie jest to koszt 5,5 tyś zł.

Do ogrzewania wody użytkowej stosuje pompe ciepła marki Hoval - koszt ok 60 zł miesięcznie (w domu mieszkają tylko dwie osoby) łącznie 6300zł

Dom ocieplony styropianem 10cm - budowany suporexem, duża ilośc okien, dach docieplony pianką.

Czy ten koszt to dużo? uważam, że zużycie gazu w domu jest dośc wysokie.

Chciałem się pochwalić, ale 50 zł za miesiąc mi zepsuło plan ;-)

Wczoraj płaciłem za ostatnie dwa miesiące - na parterze podłogówka, piętro grzejniki, domek piętrowy niecałe 130m2 użytkowej, do tego CWU, kuchnia w całości elektryczna. Rachunek 280 zł z groszami. Utrzymujemy od 5 do 7 rano i od 15 do 23-ciej 21 stopni, w nocy ma nie pozwolić na spadek poniżej 18 stopni.

U mnie dotychczas średnia za grudzień to nie całe 6m3/dzień. Temperatura średnia to pewnie jakieś -1, bo nocami zdarzało się i -7 a w dzień na lekkim plusie (najwięcej chyba +2). Utrzymuję temp. 20 st. z wahaniami 0,5 st. (na plus wieczorami, na minus w nocy). W kominku przepalam pozostałościami z budowy (jeden załadunek, ale nie systematycznie).

50 zł miesiecznie za gaz??

pompa ciepla o jakiej mowie to hoval ze zbiornikeim ok 300 litrów wody.

http://www.karbon.com.pl/pompy-ciepa/31-do-cwu/125-pompa-ciepa-hoval-combival-wp-vt.html

co w tym dziwnego? zużycie miesięczne gazu na c.w.u. to 13-15 m3, i to jest koszt 50zł (łącznie z opłatami abonamentowymi - rozliczam się miesięcznie)...

a więc wystarczyło dołożyć zasobnik do kotła, który już posiadasz, a nie wydawać kolejne 12 tys na pompę ciepła, której koszt użytkowania jest wyższy niż podgrzewanie gazem...

U mnie średnie zużycie od 2 listopada to 3,5m3 na dobę. W temperaturach około 0, jak teraz, idzie około 4m3, w innych od 2-3 do 6m3. Dużych mrozów jeszcze nie było. Zużycie obejmuje ogrzanie domu do 22-23 stopni (wyszło że jednak jesteśmy ciepłolubni, na początku było 20,5-21,5 i było nam za zimno) oraz CWU dla 4 osób. Kuchnia na prąd, kominka brak.

Pierwszy sezon mieszkania, ale zeszłą zimę już grzałem do 12-15-18 stopni. Z wyników jestem zadowolony.

Chciałem się pochwalić, ale 50 zł za miesiąc mi zepsuło plan ;-)

Wczoraj płaciłem za ostatnie dwa miesiące - na parterze podłogówka, piętro grzejniki, domek piętrowy niecałe 130m2 użytkowej, do tego CWU, kuchnia w całości elektryczna. Rachunek 280 zł z groszami. Utrzymujemy od 5 do 7 rano i od 15 do 23-ciej 21 stopni, w nocy ma nie pozwolić na spadek poniżej 18 stopni.

Ostatnio bylem z dzieckiem u lekarza i proponowal aby spac w temperaturze 18 stopni i powiem wam to nie dla nas.A ile to musi pozniej kociol sie napracowac aby dobic do 22°C

Ostatnio bylem z dzieckiem u lekarza i proponowal aby spac w temperaturze 18 stopni i powiem wam to nie dla nas.A ile to musi pozniej kociol sie napracowac aby dobic do 22°C

Ciekawi ci lekarze jak ustawiłem 19,5°c na noc to budziłem się z bulem gardła .U mnie w sypialni dopuszczalna minimalna temperatura to 20,6 .