Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszkancy Suwałk poszkodowani są przez swoją lokalizację, a nie przez to ze zapotrzebowanie podaje sie w kWh, co ma piernik do wiatraka?

No własnie że ma i to dużo.

Dwa IDENTYCZNE domy w różnych lokalizacjach (Suwałki vs Szczecin) zużyją różne ilości energii. A gdyby klasyfikować domy w/g np. uśrednionego U przegród, to byłby bardziej miarodajny wskaźnik "jakości" domu.

Dziwnie to liczysz :) w specyfikacji urzadzenia jest napisane zuzycie gazu przy 100% mocy urzadzenia grzewczego w moim przypadku jest to zuzycie 1,44 m3 na godzine piec pracuje non stop z moca 22% a wiec zuzywa mi na godzine 0,3164 gazu na godzine. Jaki masz piec ? Ja mampiec Wolf Cgb2 14 Kw

Zoabcz na rachunku jaki masz współczynnik konwersji (m3 na kWh). Wolf przyjął 9,5. Ja mam Immergas'a Victrix X 12 2l.

A i jeszcze jedno - 2,1kW to 15, a nie 22% mocy Twojego kotła! (Moc 1,8kW masz przy zasilaniu 80 stopni. Przy zasilaniu 50 stopni moc min to 2,1kW)

Na Twoim miejscu przyjrzałbym się zużyciu gazu na CWU. Nie masz przypadkiem cyrkulacji 24h? Albo kilku kobiet, które biorą prysznic pod wielką deszczownicą? ;)

Edytowane przez genezyp

Jak dla mnie przy podłogówce to dobrze. Niektórzy tu jednak twierdzą, że jak u nich pracuje krócej na wyższej mocy to mają niższe zużycie.

Nie wiem jak będzie ale prawdopodobnie także na pracy przerywanej zużyje mniej niż na ciągłej i mocy minimalnej.

U mnie na piecu Vaillant z mocą minimalną 4kW przy mrozach i pracy ciągłej zużycie 11m3, natomiast praca przerywana to 8,5m3

Jeśli 1m3 = 11kW to znaczy że współczynnik na rachunku masz 11.

1,9kW / 11 = 0,173m3 na godzinę co dobowo daje zużycie 4,145m3

[quote name=mistalova;7064171

Napisał asolt

Mieszkancy Suwałk poszkodowani są przez swoją lokalizację' date=' a nie przez to ze zapotrzebowanie podaje sie w kWh, co ma piernik do wiatraka?

]No własnie że ma i to dużo.

Dwa IDENTYCZNE domy w różnych lokalizacjach (Suwałki vs Szczecin) zużyją różne ilości energii. A gdyby klasyfikować domy w/g np. uśrednionego U przegród, to byłby bardziej miarodajny wskaźnik "jakości" domu.

Rózna ilość energii wiąże się po pierwsze z nie jednakowych warunków atmosferycznych, natomiast zużycie powinno się podawać w kW gdyż mieszkańcy tych regionów mają różne typy gazu i różny współczynnik przeliczania

Nie wiem jak będzie ale prawdopodobnie także na pracy przerywanej zużyje mniej niż na ciągłej i mocy minimalnej.

U mnie na piecu Vaillant z mocą minimalną 4kW przy mrozach i pracy ciągłej zużycie 11m3, natomiast praca przerywana to 8,5m3

Jeśli 1m3 = 11kW to znaczy że współczynnik na rachunku masz 11.

1,9kW / 11 = 0,173m3 na godzinę co dobowo daje zużycie 4,145m3

Sprawdzałem z zegarkiem w reku na liczniku i wyszło mi 0,42m3/h a z wyliczeń powinno 4,2/11=0,38 jedynie czego nie policzyłem to rozruch kotła ,trzeba by policzyć jak kocioł już pracuje a nie jak zaczyna startować w tedy można obliczyć stratę na starty kotła .

Rózna ilość energii wiąże się po pierwsze z nie jednakowych warunków atmosferycznych, natomiast zużycie powinno się podawać w kW gdyż mieszkańcy tych regionów mają różne typy gazu i różny współczynnik przeliczania

Do szkoły było mocno pod górkę i na fizyce sie nie uwazało, trudno i tak sie zdarza. Energię zawsze podajemy w kWh, J, MJ, dawniej cal, kcal. W, kW jest jednostką mocy, w tym przypadku mocy strat cieplnych.

Rózne lokalizacje uwględnione są w postac stref klimatycznych i tak dla Suwałk temperatura obliczeniowa to -24 oC, zas dla dla Szczecina jest to -16 oC. Oczywiscie ze miekszancy Suwałk są poszkodowani w stosunku do mieszkanców Szczecina ale w zadnym przypadku nie wiąze sie to z metadami obliczeniowymi, jednostkami i tp.

Wynika tylko i wyłacznie z róznic klimatycznych. Co do przliczników konwersji jest to rzecz calkowicie niezwiazana z naszymi dywagacjami, to nie ma nic do rzeczy.

No własnie że ma i to dużo.

Ale po co porównywac dwa identyczne domy w róznych lokalizacjach, co ma to dac. Czy inwestor przez takie porównanie sie dowie ile jego dom ma zuzyc energii? Wiadomym jest ze lokalizacja ma wpływ na zapotrzebowanie domu na ciepło, a wszelakie porównania nawet identycznych domów są bez sensu, gdyz kazdy ma inne przyzwyczajenia, lubi inne temperatury, i dlatego zapotrzebowania identycznych domow wybudowanych blisko siebie będą sie rózniły. Co dadzą takie porównania, moim zdaniem niewiele albo i nic. Kazdy dom jest zwiazany z konkretną lokalizacją i wiedza ze ten dom w innej lokalizacji jest lepszy lub gorszy nic nie daje

Sprawdzałem z zegarkiem w reku na liczniku i wyszło mi 0,42m3/h a z wyliczeń powinno 4,2/11=0,38 jedynie czego nie policzyłem to rozruch kotła ,trzeba by policzyć jak kocioł już pracuje a nie jak zaczyna startować w tedy można obliczyć stratę na starty kotła .

uris: A skąd wiesz ze kocioł pracował akurat na 4,2 a nie na 4,62 ......albo że w danej chwili T0 nie było lekkiego wahnięcia jakości gazu.

Jeśli zużycie wyszło 0,42m3 to pomnożone przez współczynnik 11 daje 4,62kW a na wskaźniku tyle to nie zauważysz

uris: A skąd wiesz ze kocioł pracował akurat na 4,2 a nie na 4,62 ......albo że w danej chwili T0 nie było lekkiego wahnięcia jakości gazu.

Jeśli zużycie wyszło 0,42m3 to pomnożone przez współczynnik 11 daje 4,62kW a na wskaźniku tyle to nie zauważysz

Nie no zgoda błąd mógł wystąpić alternatywą do wskaźnika są obroty wentylatora ,one są precyzyjne .Zawsze można ustawić moc na sztywno na minimum i w tedy jest 100% pewności , jutro sprawdzę .