Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem, że każdy budynek jest inny, ale macie doświadczenie i intuicję. Jakiego rzędu będą wydatki na gaz ziemny w budynku:

1. trzy pietra po 200m2 podłogi (3 x 200m2)

2. okna PCV, ciepłe (3 szyby)

3. 20 cm styro pod parterem (bez piwnicy)

4. 15 cm styro ściany zew. (styro grafit)

5. poddasze pianka poliuretanowa 35cm.

6. wentylacja mech z reku.

czy rachunki będa oscylować w granicach 1000zł/mc grzewczy czy 2000zł?

Przy 600 m2 na doswiadczenie, a tym bardziej intuicje uzytkowników forum bym nie liczył. To nie jest typowy budynek mieszkalny, nie podałes lokalizacji , sposobu wykorzystania. temperator zadanych, wielkosci przeszklen itp. To nie zgaduj zgaduj zgadula, mozna co co nieco oszacowac ale to bedzie bardzo zgrubny szacunek. Sadzę na podstawie mojego doswiadczenia (intuicja nie ma tu nic do rzeczy) ze zapotrzebowanie na ciepło to ok 25000-30000 kWh/rok, zasada jest taka im wiecej danych tym dokładniejsze szacowanie i obliczenia ozc

1 sezon grzania: od 20.10.2016 do 31.05.2017.

Budynek nie zamieszkały. Sporadycznie grzanie zasobnika 270l, powierzchnia 290m2, wszystkie pomieszczenia ogrzewane, piwnica (~70m2) 16-18 stopni, garaż (45m2 ) około 10 - 13 stopni, pozostałe pomieszczenia 20,5 - 22 stopni.

3 balkony po około 4m2, standardowe ocieplenie ścian i poddasza.

Całkowity koszt zużytego gazu 3440.00 brutto.

Edytowane przez mz123

• 1 month później...

Witam

Napiszę trochę może nie w temacie tego wątku ;) bo podsumuję nie sezon, a rok korzystania z błękitnego paliwa. W dodatku był to pierwszy rok mieszkania w naszym kilkuletnim już domku.

A więc.... Od 29.02.2016 do 28.02 br. zużyliśmy 2318 m3 gazu(C.O + C.W.U). Parametry domu w "stopce", temperatura zadana C.O 23/21,5 °C, temperatura zadana dla C.W.U - 51°C utrzymywana 24/7(zasobnik 120L). Kominek w zimie odpalony 2 lub 3 razy. Skąd tak wielkie spalanie przy stosunkowo niewielkim metrażu? Przede wszystkim to totalny brak podłogówki :( i dogrzewanie się przez żonę odpalonym palnikiem w kuchence + częste wymuszanie grzania kaloryferów mimo osiągniętej zadanej temperatury w domu. No i rozczelnione okna też na pewno swoje robią. W tym roku spalanie będzie z pewnością jeszcze wyższe, bo nie zważając, że jest już lato, w chłodne wieczory żona nadal dogrzewa się kuchenką :bash:

Pozdro.:)

• 1 month później...
Witam, mam pytanie odnośnie rachunków z PGNiG, przyszła mi właśnie faktura za cały rok w poprzednim roku mieliśmy zużycie 400 m3 a w tym ponieważ grzaliśmy pierwsza zimę gazem zużycie przekroczyło 1200m3, przyszło wyrównanie i do tego jeszcze faktury na cały rok dołączone faktury do opłaty co 2 miesiące niecałe 400, czy oprócz tych faktur w ciągu roku będą przychodzily faktury czy dopiero znowu rozliczenie za rok?

Umowa była podpisywana kilkanaście lat temu, tyle że od tego roku zaczęliśmy grzać gazem, dowiadywaliśmy się w zeszłym roku i pracownik PGNiG poinformował nas że umowy nie trzeba zmieniać, a oni automatycznie zmieniają taryfę jeśli się przekroczy podane zużycie, w tym roku wyszło ponad 1200m3 a rozliczenie przyszło dla taryfy 2.1 i do tego faktury prognozy.

Dla mnie jeszcze lepiej

• 1 month później...
Po przekroczeniu 1200m3 karę czyli zwiększony abonament masz od następnego roku. Raczej to nic dobrego..

Różnica na opłacie stałej dystrybucyjnej około 25 zł brutto miesięcznie.

:rotfl::rotfl:

Co w takiej sytuacji zrobić? Nie grzać i siedzieć w zimnie? Kopcić kominkiem dla tych 25 zł miesięcznie - 300 złotych rocznie - metr drewna ?! Budować dom i sknerzyć na 300 złotych rocznie - o to to właśnie !

dlaczego sknerzyć?? 300 to dużo rocznie. Ja z ochrona szarpałem się o 7zł miesięcznie i wyszarpałem.

No popatrz, a ja 300 to czasami potrafię w knajpie wydać i nie łamie mi to serca :)

Zacznij cieszyć się życiem, a nie wszystko rozliczać co do złotówki - pieniądze są po to by je wydawać a nie zbierać :)