Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pewnie by się i dało, ale nie wiem czy znajdę najstarsze faktury w wersji elektronicznej. Spisywałam na bieżąco w zeszycie tylko całościowe kwoty. Jak znajdę faktury i czas to policzę :)

Już wiem, ze nie chce mi się liczyć :D Faktury mam dostępne on line, ale na początku były prognozowane i za duzo liczenia. Na pewno opłata za gaz jest ciut niższa w W3,a największa różnica jest w opłacie zmiennej. Poza tym współczynniki konwersji też są różne

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnio się tak zastanawiałem, czy nie pozmieniać umów i gazu nie kupować w Tauronie a prądu w PNGIN... Ciekawe ile bym zaoszczędził. :D

Kilka miesięcy temu porównywałem sobie taką opcję u mnie, akurat nie tauron a pge i pgnig oferta pig.

Różnice w cenach to wychodziły mi jakieś miejsca po przecinku więc finansowej motywacji nie miałem.

Natomiast w mieszkaniu, w którym mam energię elektryczną od innogy (dawen rwe stoen) w Warszawie gdzie ceny są najwyższe w Polsce to już była by jakaś korzyść - nie zdecydowałem się tylko dlatego, że to i tak wynajmowane mieszkanie i zależy mi na osobnym rachunku.

Kolejna sprawa ew. wygoda - typu jeden rachunek, też odpada bo zostaje jeden za dystrybucję a drugi za zużycie.

Kierunkowo myślę, że takie usługi będą coraz bardziej atrakcyjne i konkurencyjne. Już widać usługi dodatkowe, ubezpieczenia, kwestia czasu jak do tego będzie internet czy telewizja. Koszt sprzedaży dodatkowej usługi dla firmy, w której już jesteś związany umową długoterminową nie jest duży a w przypadku usług masowych niskie koszty robi skala działalności. Reszta to marketing.

Już wiem, ze nie chce mi się liczyć :D Faktury mam dostępne on line, ale na początku były prognozowane i za duzo liczenia. Na pewno opłata za gaz jest ciut niższa w W3,a największa różnica jest w opłacie zmiennej. Poza tym współczynniki konwersji też są różne

Zastanawiające to jest, dlatego pytam. Przy Twoim prawie identycznym zużyciu ta różnica pomiędzy W2 a W3 powinna wyjść jak na moje rozeznanie ok. 250-300zł. A tu faktycznie jest to samo... Pamiętam, że w międzyczasie 2 lub 3 razy taniało samo paliwo gazowe, ale, żeby zrekompensowało to pozostałe czynniki...Ale nie znając poszczególnych składowych trudno dalej dywagować co i jak.

To pokazuje, iż inwestycja w dom nie za duży, porządnie izolowany i mądrze zaprojektowany będzie przez lata procentować.

Mam specjalnie budować mniejszy dom, specjalnie projektować indywidualny projekt, żeby oszczędzać na gazie? Ludzie budują domy za milion a później podniecają się oszczędnością na zużyciu gazu w kwocie 300 złotych rocznie, albo dogrzewają kominkami, bo im szkoda wejść na wyższa taryfę. Jakieś pomylenie.

Witam wszystkich czy jesteście w stanie podać mi ile zużywają wasze piece kondensacyjne na ciągłej pracy minimalnej modułowanej mocy w przeciagu jednej godziny.

Podawać ilość zużytego gazu m3/h jak również jaki to piec i jaki ma przedział mocy.

Serdecznie Dziękuje

o matko, ale wymagania!

Przy takiej pogodzie jaka mamy teraz to mi się piec wcale nie włącza przez cały dzień.

Mam specjalnie budować mniejszy dom, specjalnie projektować indywidualny projekt, żeby oszczędzać na gazie? Ludzie budują domy za milion a później podniecają się oszczędnością na zużyciu gazu w kwocie 300 złotych rocznie, albo dogrzewają kominkami, bo im szkoda wejść na wyższa taryfę. Jakieś pomylenie.

Właśnie dokładnie tych ludzi nie rozumiem.

Budują dom na pokaz często ponad stan, a później na silę udowadniają, że tak miało być.

to nie ma porównania. I nie chodzi o strefę tylko zapotrzebowanie na ciepło.

Tym samym pytanie Vistolio jest trochę bez sensu, bo zebrane dane (o ile komuś chciałoby się sprawdzać licznik gazu co godzinę po wyłączeniu grzania cwu i przy takiej pogodzie, by piec grzał z najniższa mocą) nic mu nie powiedzą.