Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dostałem pierwszy rachunek na kwotę 1700pln, 920m3 gazu od połowy listopada do początku marca. średnio 8m3 gazu dziennie, 400pln na miesiąc zimowy.

dom jeszcze nie zamieszkały. kocioł chodził cały czas na niskiej nastawie około 27 stopni C, temperatura zasilania, 130m3 podłogówki. często okna pouchylane w celu wietrzenia.

Ok. W końcu mam za sobą pierwszy pełny sezon grzewczy.

Od 15.03.2019r. do 15.03.2020r. poszło 536m3 gazu. W tym CO+CWU+gotowanie. W domu 23 stopnie. Model 2+2. W sumie od 15 grudnia 2018 bo wtedy uruchomiliśmy piec poszło 886m3 gazu. Mieszkamy od marca 2019 więc liczę sezon od momentu zamieszkania.

P.S. Teraz możecie komentować bo wcześniej podawałem zużycia co jakiś czas ale nie miałem pełnego sezonu.

Dziękuję i pozdrawiam

• 3 weeks później...
Jak wy to robicie, że wychodzi tak mało gazu? Mam nowy dom, powierzchnia 80m2. Do tego garaż i kotłownia. Razem jakieś 105m2. Grzeję od listopada. Średnio licząc miesiąc w miesiąc gazu idzie 150m3. Plus/minus 10m3. Rachunki po około 300PLN/mc. No nie jest to niby jakiś kosmos, ale porównując do waszych poborów ( 50-60m3) to jednak spoooro. Rodzina 2+1. Garaż dogrzewam, ale ustawiony na zaworze przy grzejniku na 2 więc lekko przełamana temperatura. W całej chacie przewymiarowane grzejniki, tak, że kocioł chodzi na 30 stopniach i nie ma potrzeby podnosić temperatury. W domu 22-23 stopnie. W niektórych pokojach nawet grzejniki przykręcone lekko. No jaki czort? Może to być wygrzewanie się domu w pierwszym sezonie? Bo coś mi się zdaje, że to sporo. Wliczam w te 150m3 CO+CWU. Chałupa ocieplona 15cm, w podłodze 10cm grafitowego, strop 20cm styro. Zostawić i poczekać do nastepnego sezonu czy coś jest nie tak? Kocioł Junkers 14kW 5C

Jak to jest pierwszy sezon, to oczywiście zużycie może być większe. Jeśli chodzi o te 50-60m3 to nie wierzyłbym dopóki nie widziałbym rachunków. Po odjęciu ciepłej wody z tych 60m3 wychodzi jakieś 45m3 i sam mi powiedz, czy za tyle można ogrzać dom? Nie sądzę. Dopóki nie zobaczę faktur w takie bajki nie wierzę, tobie też radzę.

Jak wy to robicie, że wychodzi tak mało gazu? Mam nowy dom, powierzchnia 80m2. Do tego garaż i kotłownia. Razem jakieś 105m2. Grzeję od listopada. Średnio licząc miesiąc w miesiąc gazu idzie 150m3. Plus/minus 10m3. Rachunki po około 300PLN/mc. No nie jest to niby jakiś kosmos, ale porównując do waszych poborów ( 50-60m3) to jednak spoooro. Rodzina 2+1. Garaż dogrzewam, ale ustawiony na zaworze przy grzejniku na 2 więc lekko przełamana temperatura. W całej chacie przewymiarowane grzejniki, tak, że kocioł chodzi na 30 stopniach i nie ma potrzeby podnosić temperatury. W domu 22-23 stopnie. W niektórych pokojach nawet grzejniki przykręcone lekko. No jaki czort? Może to być wygrzewanie się domu w pierwszym sezonie? Bo coś mi się zdaje, że to sporo. Wliczam w te 150m3 CO+CWU. Chałupa ocieplona 15cm, w podłodze 10cm grafitowego, strop 20cm styro. Zostawić i poczekać do nastepnego sezonu czy coś jest nie tak? Kocioł Junkers 14kW 5C

20 cm na stropie to trochę mało.

Dom z 40r 115m2 z ociepleniem 8 ściany podłoga 8, sufit 30cm w niektórych miejscach tylko 15 wełny 0,39 za ten miesiąc 185m3(21st).

Podobny metraż nowe budownictwo 105m2 za 3 miesiące (31.12-.19- 31-03-20) 308m3(21,5-22).

W pierwszym sezonie zawsze jest więcej.

Jak to jest pierwszy sezon, to oczywiście zużycie może być większe. Jeśli chodzi o te 50-60m3 to nie wierzyłbym dopóki nie widziałbym rachunków. Po odjęciu ciepłej wody z tych 60m3 wychodzi jakieś 45m3 i sam mi powiedz, czy za tyle można ogrzać dom? Nie sądzę. Dopóki nie zobaczę faktur w takie bajki nie wierzę, tobie też radzę.

To nie kwestia wiary, tylko grubości izolacji i bilansu cieplnego. 3 m3 na dobę przy tym co się w marcu działo to typowe zużycie w domu "energooszczędnym".

Jak jest dużo więcej, to albo pierwszy rok, albo znacznie większy dom, albo gorzej ocieplony, albo np. cyrkulacja CWU śmiga pół dnia albo i dłużej.

Jak wy to robicie, że wychodzi tak mało gazu?

Doskonałe ocieplenie i szczelność + rekuperacja + ogrzewanie niskotemperaturowe (podłogówka).

Grzanie garażu pochłania mnóstwo ciepła.

Każde otwarcie bramy przecież powoduje momentalne wychłodzenie wnętrza. Na dodatek brama garażowa to zwykła blacha, zero izolacji i szczelności.