Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czuje się wywołany do tablicy odnośnie zużycia, bo cytowane jest chyba moje zużycie. Co miesiąc podaję wynik do gazowni więc notuje te wyniki. Zestaw mam chyba dosyć standardowy, kocioł Immergas victrix 12 kw i do tego zasobnik 150 l marki Kelller, wykonany przez firmę Biawar. Nie mam cyrkulacji, więc może stąd taki wynik, kotłownie z pralnią mam dosyć niedaleko łazienki i kuchni, więc na wodę ciepłą nie czekam specjalnie długo. Mało zmywamy, praktycznie wszystko idzie do zmywarki.

Mieszkamy od września 2017 i zanim dorobiłem się wanny (kupiona po 1,5 roku mieszkania) to letnie wyniki miałem w okolicach 11-12 m3 teraz oscylują w okolicach 15-16 m3 (za cały sierpień będzie 16m3). Niektórzy tutaj też pisali o problemie w immergasach z wymiennikiem, który wychładzał zasobnik, u mnie ten problem raczej nie występuję sądząc po spalaniu gazu.

Edit:

Temp wody w zasobniku to 43 stopnie, histeraza ustawiona na 5 stopni, kocioł ustawiony w trybie lato.

Edytowane przez ig0r-

Czuje się wywołany do tablicy odnośnie zużycia, bo cytowane jest chyba moje zużycie. Co miesiąc podaję wynik do gazowni więc notuje te wyniki. Zestaw mam chyba dosyć standardowy, kocioł Immergas victrix 12 kw i do tego zasobnik 150 l marki Kelller, wykonany przez firmę Biawar. Nie mam cyrkulacji, więc może stąd taki wynik, kotłownie z pralnią mam dosyć niedaleko łazienki i kuchni, więc na wodę ciepłą nie czekam specjalnie długo. Mało zmywamy, praktycznie wszystko idzie do zmywarki.

Mieszkamy od września 2017 i zanim dorobiłem się wanny (kupiona po 1,5 roku mieszkania) to letnie wyniki miałem w okolicach 11-12 m3 teraz oscylują w okolicach 15-16 m3 (za cały sierpień będzie 16m3). Niektórzy tutaj też pisali o problemie w immergasach z wymiennikiem, który wychładzał zasobnik, u mnie ten problem raczej nie występuję sądząc po spalaniu gazu.

Edit:

Temp wody w zasobniku to 43 stopnie, histeraza ustawiona na 5 stopni, kocioł ustawiony w trybie lato.

no nie ogarniam jak to jest możliwe, chyba, że wchodzimy w teorie prysznica trwającego 3min i 15min. U mnie zestaw:

- Kocioł Vaillant EcoTEC pro 146/3-5-vcw-pro-231179

- Podgrzewacz wody stojący 150 litrów z wężownicą Biawar

- Rekuperator Vaillanr recoVAIR VAR 360

- Całość spięta regulatorem multimatic VRC 700/6

Mieszkamy od dwóch miesięcy, powierzchnia domu 100m2, całość naczyń również ląduje w zmywarce. Każdego dnia prysznic 3 osób. Temperatura CWU 50 stopni + niedziela tępienie bakterii legionella. Błędem chyba było to, że u mnie pompa cyrkulacyjna LFP ePWr chodziła 24/h bo padł mi czasomierz. Pompe mam w instalacji odrębną, sam muszę zadbać o jej włączanie/wyłączanie.

Kochani ja już doczekać się nie mogę podłączenia gazu, jestem bardzo ciekaw czy uda mi się zmieścić w 2tys za rok - jeśli tak to woow :) Całe życie w domu rodzinnym na węglu mam tego dość.

Postawiłem nowy domek 100m2:

Solbet

Okna 3 szybowe

Drzwi termo

Podłoga styro 17cm

Ściany styro 15cm lambda 33

Strop styro 20cm

Podłogówka po całości:

vaillant ecotec plus 206/5-5 - pogodówka

Vaillant Zasobnik 150 litrów

Bez obiegu, dwie osoby.

Jak myślicie jakie wyniki do wyciągnięcia? Może ktoś ma coś podobnego i się podzieli :)

Zaciszne miejsce w okolicach rzeszowa.

Pozdrawiam!

Macie pompki obiegowe CWU? Ile u Was pracują dziennie? Przeglądam Wasze zużycia na poczet CWU i wydają mi się dosyć niskie. U mnie jak się wprowadziliśmy z żoną wychodziło ok 1.1m3 na dzień CWU przy pompce latającej 8h przez tydzień oraz 12h weekendami. Teraz odkąd mam dziecko i żonę codziennie w domu zmieniłem pompkę na 13h dziennie i wychodzi mi zużycie 1.5m3/d. Temp CWU 44C.

Metoda pomiaru to kocioł w trybie CWU, wzięcie jak najdłuższego okresu czasu i podzielenie zużycia przez ilość dni. Obecnie ogrzewanie mam wyłączone od 4 kwietnia:

data licznik

04.kwi 3948,3

08.cze 4050

Beretta Exclusive Boiler Green 25 z zasobnikiem 60l

Całkowite zużycie od wprowadzki:

[ATTACH=CONFIG]445082[/ATTACH]

No jak widać jakoś inni mają taki osiągi, dlaczego mi by miało się nie udać?

Kochani ja już doczekać się nie mogę podłączenia gazu, jestem bardzo ciekaw czy uda mi się zmieścić w 2tys za rok - jeśli tak to woow :) Całe życie w domu rodzinnym na węglu mam tego dość.

Solbet

Okna 3 szybowe

Drzwi termo

Podłoga styro 17cm

Strop styro 20cm

Podłogówka po całości:

Bez obiegu, dwie osoby.

Jak myślicie jakie wyniki do wyciągnięcia? Może ktoś ma coś podobnego i się podzieli :)

Pozdrawiam!

To czekam na inne opinie :)

Solbet

Okna 3 szybowe

Drzwi termo

Podłoga styro 17cm

Strop styro 20cm

Podłogówka po całości:

Bez obiegu, dwie osoby.

Pozdrawiam!

Ja 180 m2(dom parterowy) od 30 wrzesnia 2019 (6m3) -do dzisiaj 897m3(wskazanie licznika) co daje zuzycie 890 m3 z czego w pazdzierniku poszło 140 m3 bo miałem jeszcze strop nieocieplony.

Pierwszy sezon grzania, ale zima była łagodna.

Okolice Lublina.

Edytowane przez Napoli

Kurde świetny wynik. Jaki zasobnik i jak skonfigurowana pompka obiegowa?

Moje 45m3 na miesiąc wygląda tu blado, tylko u mnie pompka lata 13h nonstop dzień w dzień. Jak klimat będzie dalej tak postępował to będę płacił za CWU więcej niż za CO...

Na pewno nie spadła poniżej 22C. Tylko my generalnie jesteśmy raczej umiarkowanie ciepłolubni, pierwszy sezon jak mieszkaliśmy miałem zadane 21,5C i było tak na styk, w drugim sezonie ustawiłem 22C i było idealnie. 22.5 w tym sezonie było tylko temu że parter mamy cały kaflach a bobas uwielbia biegać boso :)

To powiedz jak wyliczyłeś te 850 zł za CO sezon grzewczy skoro piszesz że zużywasz 45m3 na samo CWU miesięcznie. Masz 2 osobne gazomierze jeden do CO drugi do CWU ?

Edytowane przez Napoli

• 2 weeks później...