Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niektóre domy jak widzę, całkiem mało gazu palą.

Już rzadko zaglądam na gazomierz, dom pali tyle gazu, ile potrzebuje by utrzymać temperaturę której potrzebuję. A temp w domu 22,5-26oC, zależnie od pomieszczenia. Dom 147m2, a w zasadzie ponad 170m2 (antresola nad salonem). Na chudziaku 15 cm styro, ściany 15 cm styro, okna dwuszybowe (dużo ich), dach 35cm minerał.

Zużycie za luty 2021r-200m3 słabego gazu , koszt to ok. 360zł, CO+CWU. Poza sezonem grzewczym, samo CWU kosztuje prawie 100zł/miesiąc, tak więc ok 260 zł za samo ogrzewanie za mroźny miesiąc, nie jest złym wynikiem wg. mnie.

Zimą przy niskiej wilgotności to i w 26 można siedzieć a latem przy wysokiej wilgotności 24 to już taki max.o

Nie chodziło mi o ustalanie właściwej temperatury, tylko podkreślenie, jak takie kategoryczne wypowiedzi pisane tylko z własnego punktu widzenia są śmieszne :)

Witam,

Za mną rozliczenie roczne. Luty 2020 - luty 2021 wyszło mi gazu za 1950 złotych. Co + Cwu. Temperatura wszędzie 22,4 stopnia. Łazienka 23,4. Zachodniopomorskie. Parametry domu w stopce. Wody miesięcznie 9m3. Załączona cyrkulacja w godzinach 6-9 i 18-21. Rodzina 2+2.

Bardzo oszczędne zużycie - tylko chwalić i to przy tak wysokiej temperaturze, powyżej 22* to naprawdę ciepło, ale wiem, że są prawdziwe zmarzluchy:lol2:

A ja dzisiaj stwierdzam że po wymianie licznika przez panów z gazowni w styczniu / wymiana z urzędu po iluś tam latach użytkowania, chyba jakieś 14 lat /, zużycie spadło mi o ca. 20%. :0

Parametry bez zmian a zima w lutym była u nas konkretna, zużycie niższe niż luty 2020:) -

II 2020 - 118 m3

II 2021 - 99 m3

CO CWU kuchenka gaz.

Ile miałeś w styczniu?

Bo luty nie jest taki sam jak rok temu.

Uwolnienie cen nie oznacza, ze wzrosną. Skoro cena spada, znaczy dostawca nie wnioskował o podwyżki do urzędu regulacji cen.

Uwolnienie cen nie oznacza, ze wzrosną. Skoro cena spada, znaczy dostawca nie wnioskował o podwyżki do urzędu regulacji cen.

https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=GAZ-ZIEMNY

Ja widzę ż egaz rośnie, złotówka słabnie i prawdopodobnie jesteśmy przed wzrostem światowej inflacji co pociągnie za sobą surowce jeszcze bardziej.

Dodaj do tego uwolnienie cen i w dalszej perspektyie to że gaz podzieli los węgla.

Więc średnio i długo terminowo nie wygląda to fajnie

Może wsadzę kij w mrowisko, ale dla mnie "odczuwalnie" jest cieplej przy grzejnikach niż OP.

Na parterze mam OP a na poddaszu grzejniki, temperatura taka sama 22'C a jednak subiektywne odczucie ciepła jest większe na górze. Wiem, że powinno być odwrotnie i nie wiem jak to wytłumaczyć.

No a jak ma być? Żeby na środku pokoju było 22C to metrowy grzejnik musi mieć przykładowo 55C, więc 10cm od grzejnika nie da się siedzieć, 50cm od grzejnika jest pewnie koło 30 stopni, a dwa metry od grzejnika jest 25C.

Nie sądzę. Po pierwsze grzejnik grzeje głównie poprzez konwekcję, nie promieniowanie, co w połączeniu z w miarę sprawnym mieszaniem powietrza (rekuperacja), daje w miarę równą temperaturę w całym pomieszczeniu.

Pisząc "przy grzejnikach" nie miałem na myśli odczucia przy przebywaniu w bliskiej odległości przy nim, tylko jako o systemie ogrzewania.

PRL się raczej skończył a wolnym rynku nikt nie wnioskuje, to klienci kształtują popyt a producenci się do tego dostosowują

PRL się raczej skończył a wolnym rynku nikt nie wnioskuje, to klienci kształtują popyt a producenci się do tego dostosowują.

Dlatego uwolnienie cen gazu oraz obciążenie jego dystrybucji kosztami emisji CO2 spowoduje szacowaną podwyżkę o 100% w ciągu 2 lat.

Reasumując opłacalność ogrzewania gazem się kończy, dopóki ktoś ma taki system grzewczy to ok ale w przypadku konieczności zmiany kotła lub wyboru źródła ciepła w nowym domu to po prostu nie ma sensu ekonomicznego a jedynie względy sentymentalne i fantasmagoryczne trochę tak jak wybór marek z epoki PRL np Panasonic robił magnetowidy VHS obecnie produkuje PC , czy te 2 urządzenia mają cokolwiek wspólnego? NIE a naiwni nabywcy się jarają i finansują krociowe dochody dystrybutorom.