Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja dzisiaj stwierdzam że po wymianie licznika przez panów z gazowni w styczniu / wymiana z urzędu po iluś tam latach użytkowania, chyba jakieś 14 lat /, zużycie spadło mi o ca. 20%. :0

Parametry bez zmian a zima w lutym była u nas konkretna, zużycie niższe niż luty 2020:) -

II 2020 - 118 m3

II 2021 - 99 m3

CO CWU kuchenka gaz.

Ile miałeś w styczniu?

Bo luty nie jest taki sam jak rok temu.

Uwolnienie cen nie oznacza, ze wzrosną. Skoro cena spada, znaczy dostawca nie wnioskował o podwyżki do urzędu regulacji cen.

Uwolnienie cen nie oznacza, ze wzrosną. Skoro cena spada, znaczy dostawca nie wnioskował o podwyżki do urzędu regulacji cen.

https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=GAZ-ZIEMNY

Ja widzę ż egaz rośnie, złotówka słabnie i prawdopodobnie jesteśmy przed wzrostem światowej inflacji co pociągnie za sobą surowce jeszcze bardziej.

Dodaj do tego uwolnienie cen i w dalszej perspektyie to że gaz podzieli los węgla.

Więc średnio i długo terminowo nie wygląda to fajnie

Może wsadzę kij w mrowisko, ale dla mnie "odczuwalnie" jest cieplej przy grzejnikach niż OP.

Na parterze mam OP a na poddaszu grzejniki, temperatura taka sama 22'C a jednak subiektywne odczucie ciepła jest większe na górze. Wiem, że powinno być odwrotnie i nie wiem jak to wytłumaczyć.

No a jak ma być? Żeby na środku pokoju było 22C to metrowy grzejnik musi mieć przykładowo 55C, więc 10cm od grzejnika nie da się siedzieć, 50cm od grzejnika jest pewnie koło 30 stopni, a dwa metry od grzejnika jest 25C.

Nie sądzę. Po pierwsze grzejnik grzeje głównie poprzez konwekcję, nie promieniowanie, co w połączeniu z w miarę sprawnym mieszaniem powietrza (rekuperacja), daje w miarę równą temperaturę w całym pomieszczeniu.

Pisząc "przy grzejnikach" nie miałem na myśli odczucia przy przebywaniu w bliskiej odległości przy nim, tylko jako o systemie ogrzewania.

PRL się raczej skończył a wolnym rynku nikt nie wnioskuje, to klienci kształtują popyt a producenci się do tego dostosowują

PRL się raczej skończył a wolnym rynku nikt nie wnioskuje, to klienci kształtują popyt a producenci się do tego dostosowują.

Dlatego uwolnienie cen gazu oraz obciążenie jego dystrybucji kosztami emisji CO2 spowoduje szacowaną podwyżkę o 100% w ciągu 2 lat.

Reasumując opłacalność ogrzewania gazem się kończy, dopóki ktoś ma taki system grzewczy to ok ale w przypadku konieczności zmiany kotła lub wyboru źródła ciepła w nowym domu to po prostu nie ma sensu ekonomicznego a jedynie względy sentymentalne i fantasmagoryczne trochę tak jak wybór marek z epoki PRL np Panasonic robił magnetowidy VHS obecnie produkuje PC , czy te 2 urządzenia mają cokolwiek wspólnego? NIE a naiwni nabywcy się jarają i finansują krociowe dochody dystrybutorom.

Dlatego uwolnienie cen gazu oraz obciążenie jego dystrybucji kosztami emisji CO2 spowoduje szacowaną podwyżkę o 100% w ciągu 2 lat.

.

to skąd obniżki dotychczasowe?

gaweł - ja wiem, że chcesz na siłę udowodnić, że prąd jest lepszy od gazu.

Ale jestem w tak luksusowej sytuacji, że mogę sobie swobodnie wybierać między prądem a gazem. Jak gaz stanie się droższy od prądu to sobie zmienię źródło ciepła, w czym problem?

to skąd obniżki dotychczasowe?

gaweł - ja wiem, że chcesz na siłę udowodnić, że prąd jest lepszy od gazu.

Ale jestem w tak luksusowej sytuacji, że mogę sobie swobodnie wybierać między prądem a gazem. Jak gaz stanie się droższy od prądu to sobie zmienię źródło ciepła, w czym problem?

Bo ceny gazu są nieuwolnione jeszcze. I nie ma opłat emisyjnych.

Niczego nie udowadniam bo takie są fakty, dopóki gaz jest opłacalny i ktoś go ma to niech używa ale w nowym domu i przy konieczności wymiany kotła raczej pomyśleć o pc.