Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Większa wilgotność zmusza źródło ciepła do ogrzania wody zawartej w powietrzu stąd do uzyskania tej samej temperatury potrzeba więcej energii.

To jest tak samo jak palenie w kominku mokrym drewnem - energia jest pochłaniana na odparowanie wilgoci i nie ma jej już na ogrzewanie... gdy drewno jest suche sytuacja taka nie występuje.

"Stary" jestem ,ale nie spotkałem się z takim prostym wytłumaczeniem :) Człowiek uczy się całe życie!

ja nie wiem jak ludzie mogą mieć takie malutkie zużycie gazu rzędu 2 lub 3 m3 na dobę zimą. ja mam ciepły domek ( z jednej strony tej północnej ściana sąsiada) i mam 6 m3 z tym ze to już z grzaniem bojlera na 4 osoby[/Q

To mi za zeszła zimę od 17 września do 18 marca wyszła średnia 3,76 m3 na dobe 180 m2 podłogi + garaż 25 m2 rodzina 2+3 +gotowanie.

Podłoga 17 cm styropianu ,ściany 15 cm grafit lambda 32 , strop około 17 cm perlit + 8 grafit lambda 32. 8 stref ogrzewania + wentylacja mechaniczna ,

Okna prawie pasywne.

ja nie wiem jak ludzie mogą mieć takie malutkie zużycie gazu rzędu 2 lub 3 m3 na dobę zimą. ja mam ciepły domek ( z jednej strony tej północnej ściana sąsiada) i mam 6 m3 z tym ze to już z grzaniem bojlera na 4 osoby[/Q

To mi za zeszła zimę od 17 września do 18 marca wyszła średnia 3,76 m3 na dobe 180 m2 podłogi + garaż 25 m2 rodzina 2+3 +gotowanie.

Podłoga 17 cm styropianu ,ściany 15 cm grafit lambda 32 , strop około 17 cm perlit + 8 grafit lambda 32. 8 stref ogrzewania + wentylacja mechaniczna ,

Okna prawie pasywne.

aha czyli okna jakieś mega mega. pewnie ze 20 czy 30 tys droższe niż zwykłe i czas zwrotu 30 lat ;)

nie wiem ja mam zwykłe 3 szybowe majątku nie kosztowały

ja nie wiem jak ludzie mogą mieć takie malutkie zużycie gazu rzędu 2 lub 3 m3 na dobę zimą. ja mam ciepły domek ( z jednej strony tej północnej ściana sąsiada) i mam 6 m3 z tym ze to już z grzaniem bojlera na 4 osoby

To jest proste, im lepiej ocieplony dom, bez mostków termicznych i nieszczelności, do tego rekuperacja i ogrzewanie podłogowe, to jest możliwe.

Moje średnie dobowe zużycie gazu (CO+CWU dla 4 os) wynosi:

- listopad 2.1 m3/dobe

- grudzeń 3.4

- styczeń 4

- czerwiec 0,8

liczone za 2021, 2020, 2019. Temp. w domu 23

schnięcie mogę jeszcze zrozumieć że nie wszystko ucieknie z murów choć kilka upalnych tygodni wydaje się wystarczające ,

ale wygrzewanie ?

Wygrzewanie to określenie grzania podłogówki wg pewnej procedury. Pozbawia to wylewkę wilgoci i naprężeń. Gdy wylewka nie jest grzewcza to jej schnięcie trwa ładnych kilka lat.

Schnięcie domu tradycyjnie murowanego, z mokrymi tynkami trwa ze dwa - trzy sezony grzewcze. Latem schnie niewiele, bo powietrze jest zazwyczaj wilgotne (chyba, że ktoś osuszacze odpali albo klimę na długie dni). Dopiero zimą, gdy wilgotność względna powietrza w ogrzewanym budynku spada budynek schnie skutecznie.

mi w listopadzie br na CWU + kuchnia szło dla 4 os ok 2,5 m3 na dobę. Jak rozumiem myjecie się tylko raz w tygodniu?

Mi na samo CWU dobowy wychodzi średnio 1m3. Czasami 0.8m3, a czasami 1.3m3. Do tego dochodzi kuchenka gazowa, więc nie rozumiem jak można mieć tak niskie zużycie. Natomiast przy obecnych temperaturach zewnętrznych i w domu na poziomie 21C zużycie całkowite w okolicach 12m3 na dobę.

Mi na samo CWU dobowy wychodzi średnio 1m3. Czasami 0.8m3, a czasami 1.3m3. Do tego dochodzi kuchenka gazowa, więc nie rozumiem jak można mieć tak niskie zużycie. Natomiast przy obecnych temperaturach zewnętrznych i w domu na poziomie 21C zużycie całkowite w okolicach 12m3 na dobę.

Nie wiem czy to do mnie piszesz. Ja pisałem o zużyciu na CWU + kuchnia i ono jest w zasadzie na takim samym poziomie jak twoje. CO mam liczone oddzielnie.

Wygrzewanie to określenie grzania podłogówki wg pewnej procedury. Pozbawia to wylewkę wilgoci i naprężeń. Gdy wylewka nie jest grzewcza to jej schnięcie trwa ładnych kilka lat.

Schnięcie domu tradycyjnie murowanego, z mokrymi tynkami trwa ze dwa - trzy sezony grzewcze. Latem schnie niewiele, bo powietrze jest zazwyczaj wilgotne (chyba, że ktoś osuszacze odpali albo klimę na długie dni). Dopiero zimą, gdy wilgotność względna powietrza w ogrzewanym budynku spada budynek schnie skutecznie.

Czyli nie pozostaje nic innego jak grzać i porządnie wietrzyć, żeby pozbywać się wilgoci?

U mnie dom 100m2 podłogówka po całości dobrze docieplony i ten miesiąc wydzodzi ponad 4.5m3 na dobę. Nie wiem jak ktoś może mieć 3m3 przy większym domu, z kuchenka.

U nas w listopadzie wyszło 101 m3, czyli, ok 3,4 m3/dzień, ale kuchnia jest indukcyjna. Samo ogrzanie wody (zasobnik 120 l) to ok. 30 m3/ miesiąc

Edytowane przez JanuszIgrażyna

ja nie wiem jak ludzie mogą mieć takie malutkie zużycie gazu rzędu 2 lub 3 m3 na dobę zimą. ja mam ciepły domek ( z jednej strony tej północnej ściana sąsiada) i mam 6 m3 z tym ze to już z grzaniem bojlera na 4 osoby

Nie wiem kolego co Ci napisać. Na budowlance się nie znam, ale przed budową setki godzin siedziałem tutaj na forum, czytałem i pytałem o ocieplenie a później pilnowałem jak się dało chociaż nie było zbytnio co, bo trafiłem na bardzo fajne ekipy. Z ogrzewaniem podobnie. Opis domu masz w stopce, surowe dane w tabelce. Kominka nie mam, klimą nie grzeję. Termostat salon ustawiony na 23C, piętro skręcone ręcznie na podłogówce tak że jest 1-1,5C mniej. 1,3m^3 na CWU/d przyjmuję z okresu wakacyjnego kiedy kocioł jest w trybie CWU. Pompka obiegowa 14h dziennie, rodzina 2+2.

1.png

2.png

Edytowane przez qrko