Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dom lata z lat 50 około 150m2, parter + piętro, od strony piwnicy (nie ogrzewana) XPS 5 cm, dach 10 cm wełny, okna 3 szybowe +rolety, grzejniki. Jest sporo miejsc gdzie ciepło na pewno ucieka, okna wymienione w listopadzie, piec "zwykły" z otwartą komorą, niestety przed termodernizacją jeszcze sporo do zrobienia, a i sama termomodernizacja to ogromne koszty.

27.12.2021 - 01.02.2022 C0 +CWU 3 osoby 612m3 faktura boli.

Edytowane przez Krzysztof_x

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro było o (bez)awaryjności Immergasa to też się podzielę doświadczeniami.

Pracuje od ponad 8 lat, w tym czasie były trzy drobiazgi związane z grzaniem:

- od pobliskiego pioruna zniszczyła się czujka pogodówki - nowa na gwarancji

- rozszczelnił się zbiornik ciśnieniowy - to nie element kotła, ale w pobliżu, bodajże 150 zł z wymianą

- po 6 latach zużyła się sonda - czujnik płomienia. Z wymianą, już po gwarancji, 150 zł.

Serwis gwarancyjny co rok, później co 2 lata.

Na początku instalator wspominał, że wiele kotłów planowanych jest na 7 lat, a powyżej 10 lat to już sukces.

W żarówkach jest to też wprowadzone , więc z pompami nie spodziewałem się innej historii.

Ciekawe czy na forum jest osobą korzystająca z PC 10+ lat, która chciałaby się podzielić doświadczeniem...

tak, są ;)

12 lat

gruntowa on-off - podobne problemy co kolega pisał wyżej, nie związane z samą PC (zawór zwrotny,czujnik zaniku fazy po burzy, pompa obiegowa wymieniona)

Ale z powietrznymi inwerterowymi już nie ma chyba tak dobrze

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?358477-%C5%BBywotno%C5%9B%C4%87-pomp-powietrze-woda-awaryjno%C5%9B%C4%87-koszty-serwisowania-itd/page2

Wow, no to jestem w szoku,że wyrzuciłeś ją na szrot.

Mi Panas "padł" po 9 latach ,wg "instalatora naciągacza",który przyjechał na serwis, taniej byłoby kupić nową pompę bo oprócz płyty głównej trzeba by wymienić wymiennik a to duży koszt i nowa pompa wyniesie taniej.

Kazałem mu wypier..

Płytę główną zaniosłem do znajomka elektronika, podłubał tam coś i pompa zaczęła funglac.

Ma jakieś tam zawiechy ale śmiga i grzeje,oby przez następne 9 lat ;)

I powiem tak, pierwszy serwisant ,który polecał mi wymianę pompy był autoryzowany przez Pansa, drugi, który mi ją postawił do życia tak samo.

Obu opisałem w temacie Panasa...

Edytowane przez JTKirk

Środkowa szeregówka (oddana 2019, Niepołomice), pustak keramzytobetonowy 24cm + styropian 18cm (zwykły), powierzchnia po podłodze 84m2, jeszcze nieogrzewane poddasze 42m2 ale ocieplone 30cm wełny:

gaz za 2021 (od stycznia do grudnia) CO + CWU (2 osoby): 633m3

gaz za 2022 (od stycznia do 21.02.2022) CO + CWU:167m3

Edytowane przez 3rav

• 2 weeks później...